Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie ścienne

Gość miro 650

Recommended Posts

Gość miro 650

:lol:

Czy ktos z was stosował ogrzewanie ścienne. Z literatury wynika, że jest bardzo dobre, ekonomiczne i przyjazne dla człowieka.

Ale bardzie ciekawi mnie opinia kogoś kto to ma u siebie

Gość Ekoszok

Przerobiłem już wiele "wynalazków"-sufitowe , ścienne ,podłogowe.

I co się okazuje - każde jest dobre tylko do tego , do czego zostało wymyślone.

Dlatego daj sobie spokuj z ogrzewaniem scian - nie wymyslono tego do

ogrzewania mieszkan

Byłem bardzo napalony, aby zrobić ogrzewanie ścienne przynajmniej w 3 pokojach, bo: są tylko okna balkonowe, podłoga drewniana + dywan, grzejniki będą szpecić.

Ale okazało się, że nie ma odpowiednio wyszkolonych firm. Po pierwsze producenci - 90% systemów jest na miedzi, a ja mam grzejniki aluminiowe. Z kolei nieliczne systemy z plastiku nie mają bariery antydyfuzyjnej i również trzeba dodawać specjalne dodatki do instalacji. A ja nie zamierzam robić sobie takich problemów.

Dlatego ze ściennego zrezygnowałem i szukam teraz jakiś ładnych grzejników do salonu. Ktoś może pomóc?

ja będę zakładał za jakieś 2-3 tygodnie jak chcesz to możemy porozmawiać i dużo ci o tym opowiem bo zbierałem sie do tego ze 3 lata i wreszcie dorosłem :)

Dziękuje bardzo za odpowiedż. Bardzo chętnie skontaktuje się w celu wymiany doświadczeń. Jeżeli możesz to podaj numer telefpnu to oddzwonie

Pozdrawiam. Miro650

Jednym z najleprzych izolatorów jest .. powietrze, dlatego montując ogrzewanie ścienne w wiekrzym stopniu ogrzewamy ścianę niż powietrze, a wmieszkaniach chodzi raczej o to by jak najszybciej ogrzac jak największą ilość powietrza. Dlatego często stosuje sie tzw. folie zagrzejnikowe - cieńki styropian i folia aluminiowa - które maja za zadanie ograniczyć utratę ciepła przez ogrzewanie ściany.

Krótko : Ogrzewanie ścienne - duże koszty, mały efekt cieplny, no może tylko estetyka (??) :wink:

Pozdrowienia

Jednym z najleprzych izolatorów jest .. powietrze, dlatego montując ogrzewanie ścienne w wiekrzym stopniu ogrzewamy ścianę niż powietrze, a wmieszkaniach chodzi raczej o to by jak najszybciej ogrzac jak największą ilość powietrza. Dlatego często stosuje sie tzw. folie zagrzejnikowe - cieńki styropian i folia aluminiowa - które maja za zadanie ograniczyć utratę ciepła przez ogrzewanie ściany.

Krótko : Ogrzewanie ścienne - duże koszty, mały efekt cieplny, no może tylko estetyka (??) :wink:

Pozdrowienia

Mówisz oczywiście o konwekcji i w tym wypadku masz racje ,ale ideą ogrzewania ściennego nie jest ogrzanie powietrza przez konwekcję a ogrzewanie poprzez promieniowanie cieplne. I tak w normalnym tradycyjnym ogrzewaniu jeśli w pokoju nie osiągniemy 20 stopni to będziemy czuli się nie komfortowo natomiast w pokoju w którym zainstalowane jest ogrzewanie podłogowe lub ścienne oddające ponad 50% ciepła drogą promieniowania (nie jak grzejnik który ogrzewa i tym samym niekorzystnie zmienia jonizacją powietrza oraz powoduje szybki ruch powietrza czyli co za tym idzie kurzenie) wystarczy aby powietrze miało temperaturę 17 stopni a odczuwać będziemy komfortowe 21 8)

Tak więc nie tylko estetyka i wcale nie mały efekt cieplny tylko fizyka .

Byłem w mieszkaniu w którym zamontowano Watha i byłem w wielkim szoku jak zobaczyłem na termometrze 16 stopni a siedziałem w podkoszulce i było mi ciepło jak przy kominku. Polecam zobaczyć i nie będziesz musiał teoretyzować. Swego czasu po audycji telewizyjnej w której jeden pan powiedział że SUPOREX ma promieniotwórczość na poziomie X (nie będę zmyślał bo nie pamiętam ile) wszyscy stwierdzili że to pewnie dlatego że dodaje się pyłu dymnicowe . Dziś wszyscy wiedzą że ceramika ma promieniotwórczość wyższą od SUPOREXU ale i tak uważają że jest zdrowsza (tak naprawdę wszysto promieniuje i nie ma to na takim poziomie znaczenia ale tak powstaje plotka ) . Każdy ma swoje zdanie i nie jest moją intencją wyśmiewanie ogrzewania grzejnikami czy też powietrzem. Wiem jedno - są ludzie którzy lubią nowinki techniczne i nawet kosztem większej inwestycji na nie się zdecydują , a jeśli osiągną przez to wymierne oszczędności to już "wogle" SUPER... :wink: :wink: :wink:

do Jasia1881

Chodziło mi nie tyle o komfort (przecież od ogrzewanych ścian ogrzewa się powietrze i występuje również normalna konwekcja) co straty ciepła. Jeżeli instalacja grzewcza (obojetnie jaka) jest usytowana w ścianie to ją BEZPOŚREDNIO grzeje. Grzejnik oczywiście najpierw ogrzewa siebie potem od niego ogrzewa sie powietrze, ale pomiędzy grzejnikiem a ścianą jest dodatkowa izolacja - powietrze. Jeżeli mamy instalację w ścianie najpierw ogrzewamy ścianę i ciepło ma łatwiejszą drogę do ucieczki przez mur- po przez promieniowani i przewodzenie. Podobnie jest z instalacją w podłodze ale podłogi (stropy) przeważnie są w tym samym budynku i straty są pomijalnie małe.

Teoretyzuje, ponieważ nie spotkałem się z taką (wścienną instalacją).

Co do kurzu, to niestety najgorsza jest instalacja podłogowa. Ogrzane powietrz podnosi kurz do góry na całej powierzchni podłogi. Grzejniki powoduja cyrkulację okrężną.

O promieniowaniu pustaków się nie wypowiadam (moja żona jest chemikiem mat.budowlanych , a ja ukończyłem specjalizację elektrownie jądrowe) bo to jest dłuższa historia.

Pozdrowienia

Generalnie nie chodziło mi o ilość kurzu (chociaż nie wiem dlaczego miało by być wiecej przy grzejnikach ???) ale o kierunek rozchodzenia, bardziej uciążliwe jest jednak pionowe niż okrężne. Doświadczyłem tego kiedyś będąc w mieszkaniu z podłogówką.

do Jasia1881

Chodziło mi nie tyle o komfort (przecież od ogrzewanych ścian ogrzewa się powietrze i występuje również normalna konwekcja) co straty ciepła. Jeżeli instalacja grzewcza (obojetnie jaka) jest usytowana w ścianie to ją BEZPOŚREDNIO grzeje. Grzejnik oczywiście najpierw ogrzewa siebie potem od niego ogrzewa sie powietrze, ale pomiędzy grzejnikiem a ścianą jest dodatkowa izolacja - powietrze. Jeżeli mamy instalację w ścianie najpierw ogrzewamy ścianę i ciepło ma łatwiejszą drogę do ucieczki przez mur- po przez promieniowani i przewodzenie. Podobnie jest z instalacją w podłodze ale podłogi (stropy) przeważnie są w tym samym budynku i straty są pomijalnie małe.

Teoretyzuje, ponieważ nie spotkałem się z taką (wścienną instalacją).

Co do kurzu, to niestety najgorsza jest instalacja podłogowa. Ogrzane powietrz podnosi kurz do góry na całej powierzchni podłogi. Grzejniki powoduja cyrkulację okrężną.

O promieniowaniu pustaków się nie wypowiadam (moja żona jest chemikiem mat.budowlanych , a ja ukończyłem specjalizację elektrownie jądrowe) bo to jest dłuższa historia.

Pozdrowienia

Przepraszam ale raczej ukończyłeś politechnikę i trudno mi uwierzyć że takie dyrdymały pleciesz. Konwekcja to ruch spowodowany różnicą temperatur (tak?)-wiec gdzie jest większa różnica temperatur?-w systemie niskotemperaturowym (podłoga ma max 28-30 stopni )czy przy kaloryferkach (minimalnie temp zasilania 55 ekstremalnie 90 stopni).

Nie pleć bo ludzie na tym forum nie zawsze się znają , a czytając opowieści o tym iż inżynier pisze że kurzy to tak musi być.

Co do strat ciepła poprzez przegrody to po to jest izolacja termiczna (styropian lub wełna mineralna ,a nie powietrze bo nie jest ono najlepszym izolatorem :wink: ) w scianie aby uniknąć lub też te starty zminimalizować ,wiec to iż grzejnik jest od ściany oddzielony :D "dodatkową izolacją-powietrzem" :D nie ma najmniejszego znaczenia. Ściana świetnie akumuluje energię cieplną a jej temp to ok 25-28 stopni więc konwekcja to szczegół istotne jest promieniowanie które subtelnie przekazuje ciepło do pomieszczenia całą swoją powierzchnią ,a nie na zewnątrz bo na zewnątrz ma do pokonania 36 cm a do pomieszczenia 3 :p .Jeśli chcesz to wejdz na stronkę firmy http://www.WATH.pl i tam o tym poczytaj . Pozdrawiam