Piotr Jan 14.07.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Pozwolę sobie na odpowiedź koledze Jasiu1881. Oczywiście powietrz jest gorszym izolatorem niż styropian czy wełan, ale zdecydowanie lepszym niż cegła , czy inny element konstrukcyjny (a może i tu sie mylę ?) . Nie będę tu robił wykładu z wykresami itp. Wyjaśnienia firm też należy brać z pewnym marginesem wątpliwości - oni chcą sprzedać towar ! Co do grubości ścian, to oczywiści pewnym ideałem jest "subtelne" oddawanie ciepła przez sciany, ale napewno (!) mniejsze straty - ucieczka ciepła przez ściany - jest przy grzejnikach tradycyjnych. Oczywiście mozna dyskutować czy lepiej jest mieć ogrzewanie w ścianach, podłodze czy tradycyjne - kwestia gustu. Niestety efekty cieplne są nie do podważenia. Druga sprawa kurzu, rozumiem , że jeżeli podłoga ma ok. 28-30 to kurz sie nie podnosi ? ciepło (powietrze) nie idzie do góry ? Kurz nie podnosi się pionowo ? (tak a propo to w grzejnikach raczej temperatura wody wynosi pomiędzy 45-65 - przeważnie). Oczywiście osobiste spostrzeżenia są różne, mnie osobiście nie odpowiada układ, kiedy grzeje w nogi. Ciekawe czemu nie stosuje się ogrzewania podłogowego w sypialniach ? PS. Naprwdę, nie piszę "bzdur". Jak jakaś firma npisze , że niebo jest zielone to też im uwierzysz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cath 23.07.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 To prawda że montując ogrzewanie ścienne należy się liczyć z wiekszymi stratami ciepła przez przegrodę (średnia temperatura scieny wynosi ok 25 C) jednak poruwnują kompleksowo koszty ogrzewania śceinnego i grzejnikowe ogrzewanie ścienne wychodzi taniej. Wynika to ze sposobu przekazywania ciepła - przy grzejnikach konwekcja (najpierw ogrzewamy powietrze a od niego rzeczy znajdujące się w pomieszczeniu- przy ogrzewaniu ściennym jest na odwrót najpierw ogrzewany elementy znajdujące sie w pomieszczeniu a dopiero na końcu powietrze). Chyba nikt nie zarzuci mi niefachowości jeżeli stwierdzę że ok 50% strat ciepła w nowych budynka stanowi ciepło wywiewane wraz z powietrzem wentylacyjnym. Jeżeli przy grzejnikach aby odczuwać komfort musialem mieć w pomieszczniu temp. 22 C to przy ogrzewaniu ściennym temperaturę ustawioną miałem na 18 C i odczuwałem ciepło. Warunki w pomieszczeniu są nieporównywalne z warunkami które daje ogrzewanie grzejnikowe. A dodatkowym argumentem są koszty eksploatacyjne niższe niż przy grzejnikach o okolo 20 %Wiem to z własnego doświadczenia - w zeszłym roku zainstalowałem w domu o powierzchni 300 m2 ogrzewanie ścienne . Bydynek charakteryzuje sie bardzo dużą powierzchnią przeszkloną dochdzącą do 50 % powierzchni scian zewnetrzch. Zasilana jest z kotłowni gazowej - miesięczny rachunek za gaz nie przekraczał 200 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Mysle , że najlepsze są informacje od użytkowników. Moja opinia oparta jest na znajomości termodynamiki i doswiadczeniu inżynierskim. Co prawda przez wentylacje traci sie do 40% ale dotyczy to budynków w których stolarka okienna wymusza dodatkowe straty. A swoją drogą 300 m2 za 200 zł ogrzac to sukces (rozumiem, że jest to średnia z kilku miesięcy ?), gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.07.2003 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Dzięki Cath! Nareszcie opinia użytkownika, a nie teoretyka.Jakiego rodzaju i jakiej firmy masz ogrzewanie? (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 28.07.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 JAkiej firmy masz ogrzewanie ścienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 04.08.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Do Cath'aNapisz jakie są ograniczenia dla zastosowania takiego ogrzewania, chodzi mi jaką powierzchnię ściany nalezy przeznaczyć na ogrzewanie (czy taka sama jak dla grzejników czy większa), czy muszę znać gdzie będą stać meble itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts