Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont podłogi w starym domku

mark0wy

Recommended Posts

Coś mi się wydaje, że i LuiLin i makOwy będą musieli dogłębnie poznać nowy fach. Roboty w drewnie.

Wkrętarka, wiertarka, szlifierka kątowa i jak pisałem strug elektryczny.

Bardzo praktyczne jest urządzenie w dobrym miejscu obłożonego kamieniami paleniska ogniska. Będzie do diabła spróchniałego drewna, którego przechowywanie na potem sensu nie ma. Popiół zostawcie i niech się tam gromadzi. Też się przyda.

Życzę cierpliwości i wytrwałości. Całe szczęście, że prace w drewnie idą szybko i prawie od razu widać efekt starań.

Wrzucajcie fotki z prac. proszę. Bardzo jesteśmy ciekawi i chętnie doradzimy na ile umiemy.

Pozdrawiam Adam M.

częśc narzedzi mamy, nawet całkiem sporo, cześc pozbieramy u znajomych :) miejsce na palenie ogniska zrobi się już jutro ;) jestem naprawdę przerazona :) dopiero dociera do mnie ogrom tego przedsięwzięcia! :)

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Dzięki za rady.

Jakie czynności powinienem wykonać w związku z podłogą?

Zdejmuję deski, legary, wyrzucam, to co znajdę pod nimi,

wykopuje trochę ziemi.

Mam takie pomysł, żeby rzucić na dno trochę perlitu i na to folię, czy to dobry pomysł?

Rozumiem, że potem idzie chudziak, ile cm?

Następnie papa termozgrzewalna, legary, a pomiędzy legary wełna, na to dechy.

Czy kolejność i materiały są poprawne, czy robić jakieś wentylacje?

Czy na wełnę dać jeszcze folie paroprzepuszczalną?

Pozdrawiam

Mark0wy

markOwy

odbierz emilka.

Właśnie posłałem

Adam M.

LuiLin

wklejam kawałek emilka o podłogach.

Podłoga.

Co ona ma robić?

Grzać? (podłogowe pędzone z podkowy w piecu?)

A może tylko wyglądać, trwać i być solidną podstawą? (bo piec załatwi sprawę ogrzewania).

Co by nie zakładał, to:

Wybranie podłoża pod podłogą po zdjęciu dech i legarów. Wyrównanie i zalanie chudziakiem. Potem papa zgrzewalna najszczelniej jak potrafisz z wywinięciem na ścianę (nadmiary obetniesz potem). Na to folia budowlana, gruba, wywinięta na ściany.

A później?

Załóżmy, że grzejesz piecem.

Legary ułożone tak, żeby utrzymać poziom idealny. Na legary nabić pasy filcu czy jakiej wykładziny podłogowej. Do równości całą przestrzeń pomiędzy legarami wysypać perlitem (luzem) lub wylać styrobetonem. Ułożyć ślicznie odnowione i przeleciane na grubościówce dechy. NIE PRZYBIJAĆ!!! Umocować listwami przyściennymi mocowanymi gdzieniegdzie. Pamiętaj o legarach przy samej ścianie dla podparcia końców dech. Przybijesz je w przyszłym sezonie, jak już się ustabilizują ostatecznie i wchłoną/oddadzą tyle wody ile trzeba. Jak swoje odpracują.

Albo zrobisz jak zechcesz. Od wełny w tym miejscu bym uciekał jak najdalej. Sypki styropian też nie najlepszy. Lepiej już piasek pół na pół z popiołem z ogniska po spaleniu odpadów drewna.

Adam M.

LuiLin!

Dawaj chłopa do klawiatury i niech mi na PW wyśle (albo Ty) informację, to Wam opiszę jak pozbyć się życia utajonego w waszych balach. To tylko dla bardzo kumatego i znającego się na prądach. Głośno nie powiem, bo mnie pogryzą! :lol: :lol:

Adam M.

Witam,

Oto nowe zdjęcia.

Na początek dwie ciekawostki, które znalazłem podczas wywozu i palenia śmieci:

http://www.wynikik0lokwium.webpark.pl/02.jpg

http://www.wynikik0lokwium.webpark.pl/03.jpg

Tak wygląda studia (7 kręgów):

http://www.wynikik0lokwium.webpark.pl/04.jpg

http://www.wynikik0lokwium.webpark.pl/05.jpg

Czy studnie trzeba jakoś odnowić, poza oczyszczeniem z mułu. Pomalować czymś kręgi, czy coś w tym stylu?

Tak wygląda deska po oczyszczeniu:

http://www.wynikik0lokwium.webpark.pl/06.jpg

http://www.wynikik0lokwium.webpark.pl/07.jpg

Trochę jest z tym pracy.

A tak wygląda to co znajdowało się na strychu, a raczej 1/3 tego co tam było:

http://www.wynikik0lokwium.webpark.pl/08.jpg

http://www.wynikik0lokwium.webpark.pl/09.jpg

Pozdrawiam i uważajcie na strażników MON-u ;)

Mark0wy

Wiklinowy kosz koniecznie na bok! PRZYDA SIĘ!

Wiadro masz fajne.

Niebieskie "wampirki" są gorsze od czerwonych. Wyglądają tak samo, a łapy się w nich ślizgają.

Wdepłeś! Masz MON na głowie! Wnyki spal!

Cholera! Pisałeś 3m.(ta studnia od tego domu) No , ja tyle wyczytałem. Nieważne, wkręcisz kolanko w instalację i też będzie.

Nie chcę Cię martwić.

Tak ta deska wygląda po odkurzeniu.

Potrzebujesz szlifierki taśmowej za 150 a może nawet 180zł z marketu...

Wtedy zobaczysz jak wygląda oczyszczona.

A jakby tak ta heblarka, co wspominałem....

Ale one już droższe są... :cry: :cry:

Dobrze jest! Tak trzymaj!

miejsce na ognisko masz?

Idzie w dobrą stronę. :lol:

Pozdrawiam Adam M.

Zapraszasz teściową?

Pomaluj farbą arsenową. Kilkakrotnie!:lol:

(tego się nie maluje, bo nie potrzeba)

Jest dobra! Nawet osłonięta.

Trzeba by ją dobrze spompować. Pogadaj z lokalnymi strażakami. Postaw piwo. Przyjadą, wsadzą węża, zapuszczą motopompę i po 10 min masz czystą i jak nową!

Adam M.

Znaczy - Tę studnię!

Witaj

Skarbów, widzę, sporo!

Jakby tak zalać wodą ten kocioł cynkowany i wrzucić tam te butelki po kilka, to za jednym zamachem masz pełną kolekcję nalepek win PRLu. Potrzebny zeszyt/ książka/ czasopismo.

Świetnie może się nadać ten poradnik. Mokre nalepki wkładasz pomiędzy kartki i niedługo masz podsuszoną i "wyprasowaną" kolekcję osiągalną jedynie tu i teraz!

Unikat w skali kraju!

Płatnica wygląda na prawie dobrą! To się przyda!

Maselnica do wytrząsania masła Ci pewnie służyć nie będzie, ale postawiona w korytarzu przy drzwiach obsłuży wszelkie parasole w słotny czas....

No, chyba, że planujesz krowinę..?

Pisałaś o piecu z fajerkami. Że będzie. Teraz to czajnika pod fajerki, to się już nie kupi, a ten, co go widać to już chyba "dożył".

Lampa naftowa fajna rzecz, ale na tym strychu i tak bez wprawy to bym nie testował. Szkło ma dobre....

Informacje zawarte w dostępnej prasie trochę zdezaktualizowne, choć podobno i dziś ze Szwedami jakieś dialogi prowadzimy....

Aaaaaa! Widzę! Krowinę masz!

Maselnica jak znalazł!

Pomysłowy Dobromir tam mieszkał. Ciekawe te upolowane przez niego gałęzie. Tego bym nie wyrzucał. Z takich kształtów naprawdę fajne rzeczy można zrobić.

Augiasz to chyba jednak miał w swych stajniach lepszy porządek... :roll:

Kupa roboty... :cry:

Pozdrawiam Adam M.

witajcie, padamy na ryj po pierwszym weekendzie remontowym. udało nam się zdjąć ze ścian wszystkie płyty, tapety i tynki, które przykrywały bale. w większości bale sa zdrowe, podłogi też. sa miejsca, gdzie widać wilgtne zacieki, jedno miejsce gdzie na pewno jest grzyb i kilka miejsc gdzie cześciowo bal jest spróchnialy (zjedzony przez owady). ale cały dom ma ok 63 metry. Jak na taka powierznie zniszczenia nie wydaja się ogromne. nasze pomysły i przemyślenia:

1. komin - trzyma sie obecnie na słowo honoru - dzisiaj będzie robiony, murowany, udrażniany - w weekend przepalimy w kuchni.

2. dach - nalezy zmienic tam, gdzie jest eternit (przecieka w tym miejscu), damy tam blachę. reszta blachy na dachu zostanie pomalowana. więźba i blacha wyglądają solidnie, nie przecieka.

3. zmieniamy okna wszędzie, w sumie 6 plus dwa na strychu - będa drewniane, w przyszłości okiennice.

4. zmieniamy wszędzie drzwi, a zwłaszcza wejściowe. Co zrobić z drzwiami od frontu domu, od drogi? nie potrzebuje ich, ale są. czym najlepiej byłoby je zamknąć?

5. szalejemy z lokatorami w drewnie (oprysk chałupy kilka razy z zewnatrz i wewnątrz).

6. szpachlujemy ubytki w ścianach, silikon do prześwitów - czy małe prześwity między balami to dziury czy szczeliny które mają zostać? i nie wolno ich silikonować? czy tez są to ubytki do likwidacji?

7. podłogi - robimy tylko sień oraz pustki (w ogóle brak podłogi) i kawałek w kuchni. reszta zdrowa.

8. sufity - tylko czyszczenie i malowanie impregnatem lub lakierem .

9. ocieplanie wewnętrzne i tutaj... czytalam i czytałam i sie pogubiłam. znalazłam dwie wytyczne, ale napisze co chcę zrobić i prosze o radę czy tak jest dobrze:

bale, rusztowanie z listewek, folia paroizolacyjna, wełna mineralna, rusztowanie z listewek, karton-gips, malowanie :) - czy to wystarczy?

tak samo zrobiłabym na suficie na strychu, żeby kiedys mozna było zrobić tam awaryjna sypialnię.

10. mycie domu z zewnątrz - woda, mydło, szczota - po wyschnięciu drewnochron czy cos w tym stylu.

a gdzieś między tym wszystkim piec .... tam gdzie na zdjęciach widac glinę na cegłach chcemy to skuc i kupić kafle piecowe i tam wstawić. w sieni brat zrobi łazienkę i zlew w kuchni. ale z tym nie ma problemu.

Czy mój plan jest dobry?

dziękuję! ;)

Skarbów, widzę, sporo!

Jakby tak zalać wodą ten kocioł cynkowany i wrzucić tam te butelki po kilka, to za jednym zamachem masz pełną kolekcję nalepek win PRLu. Unikat w skali kraju!

Płatnica wygląda na prawie dobrą! To się przyda!

Maselnica do wytrząsania masła Ci pewnie służyć nie będzie, ale postawiona w korytarzu przy drzwiach obsłuży wszelkie parasole w słotny czas....

Teraz to czajnika pod fajerki, to się już nie kupi, a ten, co go widać to już chyba "dożył".

Lampa naftowa fajna rzecz, ale na tym strychu i tak bez wprawy to bym nie testował. Szkło ma dobre....

:) to prawda ... jest pare rzeczy, które na pewno zachowamy i coś z nich wykombinujemy. ten czajnik wbrew pozorm być może da się jeszcze w kuhchnię wstawić ;) a wykorzystanie maselnicy to super pomysl dziękuję! gorzej z płatnicą - bo nijak nie wiem o czym się do mnie rozmawia :)

mamy tez krosna w cześciach, narzedzia do czesania lnu, do prania itp. w więkoszości strasznie zjedzone przez owady. i chyba na podpałke najlepsze .... :(

Płatnica...

Piła płatnica.....

Brzeszczot za grosze leży wszędzie.

Sporo piłowania tam jest...

Te drzwi... Jak od południa/zachodu to dobudowałbym tam oranżerię/ogród zimowy, no, takie mocno przeszklone akwarium. Z byle czego. Stodoła da Ci tyle materiału, że starczy (zdaje się, że ją rozbierasz?).

Niby w domu, ale obok domu. Dlatego właśnie te drzwi...

Wstęp do kolektora słonecznego... domu pasywnego...

No, energia za darmo...

Dobra. Może to jest rama od krosen (ta piła). Podobnie wygląda.

Ale ta drewniana wanienka - korytko , jest super!

Adam M.

Zadziwiająco dobre te bale w ścianach.

Nie chcesz mieć drewnianego domu?

Sweterek zakłada się na zewnątrz a nie do środka. Ja bym zrobił tak:

Na zewnątrz budynku, na ścianach, zrobiłbym instalację elektryczną (może alarmową też). Na to wiatroizolacyjną folię, na to listwy i wełny tyle, ile kieszeń wytrzyma. A na to sajding z desek, taki jak w masz w zewnętrznych szczytach domu.

Śliczny jest. Dechy wcale nie muszą być wyłącznie poziomo. Tam masz i skośnie i poziomo. Da się to ładnie skomponować.

Od środka : heblara i z 0.5cm zebrać. Piękne i jasne zakonserwować woskami. Te gorsze załatać wstawkami (na żywicę czy szpachlę czy gwoździe).

Sufit na grubościówkę i ponownie na miejsce.

Od stropu, patrząc ze strychu:

Folia (oczywiście po wszelkich instalacjach) na nią warstwa styrobetonu, w której można utopić siatkę zbrojeniową (cienką). Tak nawet z 20cm.

Na to dechy podłogi strychu.

Ciepło , szczelnie, nośnie.

Reszta może być potem. Tylko zostawiłbym tam parę kabli zapasowych "na wszelki wypadek i rozbudowę"

Byłyby wyjątkowe wnętrza. Roboty kupa, ale koszt płyt k-g odpada. Odpadają stelaże metalowe, układanie szpachlowanie, malowanie.... kupa kosztu!

Ocieplać naprawdę trzeba od zewnątrz! Od środka to krzyk rozpaczy i ostateczność!

Ale.... może się mało znam...

Adam M.

.........

Ale ta drewniana wanienka - korytko , jest super!

Adam M.

to jest cholera zapomniałem nazwy.... ale służy do zrobienia zaczynu chleba ...

chyba to się niecka nazywało.... dzieża to była już do wyrobienia ciasta a później do takich słomianych koszyczków a jak wyrosło to na łopatę i do pieca....

pozdrawiam... nie wyrzucaj tego.... zakonserwuj i zostaw...

Witajcie,

Lui, idzie dobrze, ale powoli.

Do remontu doszedł domek letniskowy, w którym mieszkali (w lecie) na zasadach grzecznościowych ludzie z Wawy. W zasadzie stan dobry, wymaga tylko położenia kilku metrów papy i odświeżenia w środku. Domek jest spory 4 pokoje i kuchnia oraz weranda.

Ostatnio udało mi się prawie zakończyć czyszczenie strychu. Śmieci sporo, ale zlokalizowałem wysypisko gminne o jakieś 12 km oddalone. Cena 60 zł za tonę.

Teraz kolei na malowanie dachu.

Za pomocą znajomego i jego piły spalinowej udało się przyciąć i prześwietlić drzewa, których na działce nie brakuje (to skraj lasu). Niektóre stare drzewa zostały wycięte. Głownie bez i jabłonka, która sama zasłonięta przez dęby, nic nie rodziła i zasłaniała dostęp światła do kuchni.

Pozdrawiam

Mark0wy

to dobrze, ale rzeczywiście teraz przybyło ci metrażu i roboty ;) mam zamiar teraz zrobić to samo z drzewkami, bo sąsiedzi juz narzekaja, że drzewa nie pozwalają przejśc po chodniku - moje drzewa! :)

remoncik tez powoli, ale idzie. komin zrobiony, za chwile mierza okna i drzwi ... robimy od jutra łazienke i rozprowadzenie rur po domu.

wiele dobrych rad udzielil Adam ;)