adam_mk 01.11.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Pomysł wydaje mi się dobry! LuiLin Widziałem postępy. Zuch dziewczyna! Robi się ślicznie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 02.11.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 czy faktycznie przykrycie podlogi plyta osb jest az takim zlym pomyslem? podloga bedzie ocieplona keramzytem i zostana zachowane ,wywietrzniki, ktore doprowadzaja powietrze pod podloge i do pustki miedzy scianami prosze o jakas informacje na ten temat dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 05.11.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 jaki piękny wątek ja też remontuję drewniany dom około 100 letni więc z zapartym tchem czytam pisaliście wczesniej o wymianie belek, my to robiliśmy bez podnoszenia ,spróchniałą belkę wycinaliśmy po kawałku (reszta trzymała się na rogach )a potem wielkim młotem "na chama" wbijaliśmy zdrową wcześniej wycinając w niej klamry łączące ją z drugą belką na długości .potem okazywało się że wymiana nie była konieczna, bo bale choć wyglądały na próchno były twarde na maksa .chciałabym zmieniać jak najmniej, uważam że ci którzy budowali 100 lat temu na prawdę wiedzieli co i z czego robią w przeciwieństwie do tych dzisiejszych najlepszy dowód : domy 100 i więcej letnie stoją sobie w niezłym stanie a te pięćdziesięcioletnie raczej nie ...dlatego uparłam się na stary drewniany dom z duszą .a im dłużej patrzę na ten nasz tym większy mam podziw dla jego konstruktorów. pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 06.11.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Pomysł wydaje mi się dobry! LuiLin Widziałem postępy. Zuch dziewczyna! Robi się ślicznie. Adam M. melduję wykonanie zadania! wielkie dzieki Adam, wiele rzeczy mi powiedziałeś więc i mądrzejsza byłam przy remoncie. niestety wiele rzeczy tez robiliśmy tak, jak nas do tego zmusiła rzeczywistość... pieniądze, stan domu, argumenty majstra itp. ale popieram matkę dyrektorkę, takie domy stoją długo i mają sie dobrze. wszyscy z nas sobie robią żarty, że tak jesteśmy przejęci i dokładni, że czyścimy , impregnujemy, ocieplamy...a dom jak stał ponad 60 lat tak i dalej będzie stal z przyzwyczajenia.....bale do dzisiaj poza pojedynczymi miejscami są twarde i zdrowe, nawet więźba ... odpaliliśmy właśnie kominek, jest ciepło, mamy rozprowadzenie gorącego powietrza..niestety nie dało się zostawić kuchni.. na wiosnę będziemy robić strych i szczyty domu. teraz są piękne deseczki, ale taka cieniutka warstwa i jest juz na wymarciu raczej. ale kochani, uważajcie z przepracowaniem się..ja te roboty przypłaciłam operacja kręgosłupa....od dwóch miesięcy nic nie mogę zrobić fizycznie oprócz spaceru ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 06.11.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Na plecki trzeba uważać. Ja po pół wiaderka gruzu noszę, za to sąsiedzi mają niezły ubaw Mam nadzieję, że z tym kręgosłupem szybko się polepszy. I że poddasze szybko "stanie na nogi" Co z tą kuchnią, dlaczego nie udało się zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 12.11.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 kuchnia była strasznie zniszczona, popękana, części metalowe połamane. dodatkowo mojemu mężowi zamarzył sie kominek i ogrzewanie gorącym powietrzem.... no i tak jeśli masz ochotę zobacz na galerii, calkiem nieźle to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 12.11.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Byłam w galerii masz gotowy ten kominek? Nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 12.11.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 kominek dopiero postawiony na ceglach i rozpalony czasami. za jakies dwa tygodnie, może trzy maz zrobi stelaż i obudowę. później może kamieniami obłożę. dam znać oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 28.11.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 właśnie ocieplamy naszą chałupę. bardzo jestem szczęśliwa jak ocieplimy to można robić kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.12.2007 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 ... jeżeli nie macie nic "przeciwko" wrócił bym do głównego tematu "wewątka", ... a mianowicie "podłogi" ... przed (wykładina dywanowa i linoleum): http://www.chefpaul.net/remodeling/floorA01.jpg http://www.chefpaul.net/remodeling/floorA02.jpg ... po (płytki ceramiczne i podłoga drewniana - bambus): http://www.chefpaul.net/remodeling/floorB01.jpg http://www.chefpaul.net/remodeling/floorB02.jpg http://www.chefpaul.net/remodeling/floorB03.jpg pozdrówka serdeczne i cieplutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 04.12.2007 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witaj, Rewelka, ile dałaś za metr? pozdrawiamMark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 04.12.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 fAJNE masz to na podłogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 05.12.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Mark0wy masz może pomysł na wyliczenie ile stelaża metalowego potrzebuję, żeby zrobić ocieplenie w środku w domu? mam ok 60 metrów kwadratowych ścian. wszystko kupilismy, ale nasz majster nie wie ile tego stelaża potrzebuję .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.12.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Witaj, Rewelka, ile dałaś za metr? pozdrawiam Mark0wy... 30 USD m/2 fAJNE masz to na podłogówce? ... podłoga jest bezpośrednio klejona na płycie betonowej (pióro - wpust) ... bambus jest twardszy od dębu pozdrawiam świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 06.12.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 ... jeżeli nie macie nic "przeciwko" wrócił bym do głównego tematu "wewątka", ... a mianowicie "podłogi" ... przed (wykładina dywanowa i linoleum): pozdrówka serdeczne i cieplutkie ta podłoga pięknie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 15.02.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Wątek rzeczywiście jest zajmujący, więc mam jedno pytanie do Adama: Mam u siebie tzw. podłogę na gruncie. Deski sosnowe na legarach. Czy w ramach oszczędności czasu i nie tylko można zrobić taki myk, by pod deski wsypać chwalony prze Ciebie perlit? Leżałby bezpośrednio na gruncie bez żadnych pap, folii, wylewek etc. Czy trzeba zachować jakąś odległość od desek do wentylacji całości (czy wentylowanie takiego wynalazku jest konieczne)? Mam tak zrobione w 3 pokojach i nie chce mi się wszystkiego psuć zwłaszcza, że deski wyglądają jeszcze na takie co poleżą, tzn. są zdrowe, legary też. Nie mam pojęcia czy była robiona jakaś izolacja fundamentu ale ponieważ nic nie podsiąka więc chyba była. Aha, w łazience mi właśnie odleciał kawałek sufitu, od góry są więc:- dechy- trzcina z jakąś zaprawą- coś jakby tynk, tak 1,5 cm Więc zrobi się za jakiś czas K-G + wełna mineralna, ale musi mnie jakaś pracowitość najść, bo najsamprzód trzeba wszystko pousuwać, poprowadzić instalacje, elektryczną i wodną etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2008 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Z racji swej bardzo małej wagi, perlit jest niekapilarny!To oznacza, że nie "podciąga" wody. Ale...Jako substancja w pełni mineralna bierze ją na swą powierzchnię. Wilgotnieje.Podkreślam - wilgotnieje, ale nie namaka, bo nie umie!Wszelkie nadmiary spływają po nim jak woda po kaczce.Bardzo fajna substancja! Właśnie dlatego: Jak jesteś absolutnie pewien, że jest sucho i nie podciąga - to można wsypać ten perlit luzem. Wtedy ma najlepsze właściwości termoizolacyjne. Na legary też będzie miał dobry wpływ.Wentylowanie nie wydaje się konieczne. Może być wsypany "na równo". Przecież to nieomalże samo powietrze (i trochę szkła).Wysypać i lekko ubić. Nabić dechy - i gotowe.Podłoga się przy okazji wyciszy. Instalacje można w nim "na żywioł" kłaść bo i termoizolacyjny, i elektroizolacyjny i niepalny...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 16.02.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Wysypać i lekko ubić. Nabić dechy - i gotowe. A jest jakiś patent by dech nie zdejmować? No może np. tylko skrajne? Bo zdjęcie=zniszczenie kilku=heblowanie wsiech=położenie na nowo czyli cyklinowanie , malowanie. Dechy zaś z wierzchu wyglądają OK. Jak nie będzie wyjścia to je zdejmę, ale może jest jakiś patent dla leniwych=oszczędnych? Dechy są na obce pióro, gdyby ktoś pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.02.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Patent dla zaawansowanych technicznie i tak bogatych, że mają odkurzacz!Trzeba sobie skonstruować coś na kształt pistoletu do piaskowania.Tylko odpowiednio większe.Potem można by wdmuchiwać w szczeliny ten perlit. Energia strugi powietrza pędzonej odkurzaczem powinna wystarczyć.Nie próbowałem, ale nie wydaje się trudne.Wzorzec do obejrzenia w każdym markecie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 16.02.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Wzorzec do obejrzenia w każdym markecie. Adam M. Obejrzę dzisiaj. Stolyca oferuje ich całe mnóstwo (marketów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts