Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont podłogi w starym domku

mark0wy

Recommended Posts

W przypadku wystąpienia trudności można się wsprzeć podręcznikiem fizyki.

Dynamika płynów, zwężka....

W markecie, w sąsiedniej alejce, masz cały komplet klocków do odkurzacza.

Na pniu można dobrać potrzebne.

Chyba, że podprowadzisz domowe, ale wtedy masz dyskusję z żoną... :lol:

Adam M.

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam....wpierw pokaze co mam... ]

http://img149.imageshack.us/my.php?image=dsc00118ss0.jpg

http://img520.imageshack.us/my.php?image=dsc00119su6.jpg

http://img520.imageshack.us/my.php?image=dsc00120tb2.jpg

http://img149.imageshack.us/my.php?image=dsc00122pc9.jpg

pomieszczenie ma wymiary ~590x370, rozstaw legarow ok 70-80cm (miedzy krawedziami)grubosc 18cm ,chce z tego pomieszczenia zrobic kuchnie i łazienke 200x370,podłoge w łazience chce wykonac w nast. sposob-->wybrac gline,rozłozyc folie,polozyc 2cm styropianu(badz wylewka z perlitu),zazbroic siatka i na to wylewka o gr. 5cm na legarze i 8cm miedzy legarami, na to płytki...

scianke dzialowa chcialbym wykonac hmm?sam nie wiem profile i plyta k-g lub z lekkich bloczkow? co radzicie? sciana ta bedzie wykorzystana jako jedna ze scian prysznica...

co do pozostałej czesci podlogi to mam juz zakupione plyty osb 22mm, tylko nie wiem czy nie wywalic tez tej gliny i tak jak pisał juz czesto adam_mk zrobic wypelnienie z perlibetonu i tu takie pytanie czy wylac tylko na wysokosc tej gliny czy wywalic rowniez deski na ktorych lezy glina i wylac do desek bedacych sufitem pietro nizej? i jak wysoko to wylac? na rowno z legarami tak aby deski lezaly na tym czy zostawic pare cm ponizej desek? pozniej deski,pianka taka jak pod panele,zeby wyrownac,osb i jakas tam wykladzina

MArk0wy w zwiazku ze mam identyczny dom pozwolisz ze napisze kilka moich uwag co do podłogi : ladnie to ona tylko wyglada niestety jest do zerwania i jesli jest wdobrym stanie mozesz cos z tych dech zrobic w przeciwnym wypadku opal, ja podloge robilem tak : w zwiazku ze zalezalo mi zeby jak najmniej było wody w domu to wybralem ziemie wyrównalem warstwa piasku z cementem nastepnie skoczkiem ubijanie po ubiciu folia budowlana czarna na to 10cm styropianu na styropian beton takiej wylewki niewolno przez pół roku kryć podłogą bo pięknie ci grzyb wykwitnie na belkach (perlit(keramzyt) jest dobry ale w reklamie /myszy robią sobie tunele i ciepłochronność tego jest niska) ja na taka wylewkę kładłem deski na 5 cm legarkach . co do belek czyszczenie z wapna najłatwiej czyścic słoneczkiem do wiertarki nie wyrywa tak reki jak przy kątówce . jak oczyścisz to zostaje sprawa zabezpieczenia przed robalami osobiście polecam antox drogi polski preparat ale można go stosować w domu i jest skuteczny. ja dobiłem spuszczela w moim domu a tego cholerstwa ciężko sie pozbyć. co do wykonczenia scian wewnętrznych jak masz ładne belki warto zostawić jak nie przykryć płytami gipsowymi ja mocowalem je na pianke montazowa-pianka uszczelnia i amortyzuje naprężenia drewna niema tyle peknieć. narazie tyle jak chcesz cos wiedzieć to na priv chetnie podpowiem te domy mają dusze(przepraszam ale niedoczytałem ze zrobiłeś wylewke ale z całą reszta moge coś podpowiedzieć)

Witaj,

Wrzuć zdjęcia domu.

Podłoga jeszcze nie ruszona, zająłem się na pierwszy ogień domkiem letniskowym.

Podłogę chcę zdjąć, oczyścić, grubościówka i położyć na nowych legarach, na wylewce z perlitbetonu. Ściany będę ocieplał z zewnątrz, więc w środku mam zamiar zostawić belki. Jak uzupełniałeś ubytki?

Pozdrawiam

Mark0wy

co do perlitu nie wiem niemiałem przyjemnosci z tym materiałem ile on kosztuje?

nie uzupelnialem ubytkow bo musialbym caly dom rozebrac ale jak chcesz odsnonic sciany to normalnie dluto pilka wycinasz i wstawaisz kawalek zdrowego drewna zdjecia wieczorem zamieszcze bo teraz jestem w pracy . a tak sie zapytam

mial ktos doczynienia z wezownica w piecu zdaje to egzamin?

Super, a ta kuchnia. Marzę o takiej. Jak na razie mam miejsce na nią.

• 6 months później...

Witam,

W kolejnym pokoju domku letniskowego położyłem boazerie:

http://picasaweb.google.com/mark00wy/1#5248091703169388306

http://picasaweb.google.com/mark00wy/1#5248091732774996994

http://picasaweb.google.com/mark00wy/1#5248091787091528562

Chciałbym ją czymś zaimpregnować.

Lakier do wnętrz śmierdzi na potęgę, czy jest jakiś mniej agresywny specyfik?

Pozdrawiam

Mark0wy

• 7 months później...

Witam Was Serdecznie!

Byłam dziś oglądać dom, w którym niestety się zakochałam! Dom jest przedwojenny, ma cztery spore pokoje i poddasze. Trzeba w nim zrobić cały dach i w dwóch pokojach wymienić podłogi-zapadają się. W dwóch pozostałych są w stanie bardzo dobrym,z solidnych desek. Wszystkie tynki do zerwania. Sufit-podłoga poddasza do wymiany. Poza tym musiałabym wstawić nowe okna, odrestaurować drzwi.. Doprowadzić wodę i "stworzyć" łazienki. Pan za niego chce ok 100tys. pln, zastanawiam się ile wyniesie mnie to w całości-mam mały budżet. Zastanawiam się również co można zrobić samemu a w czym niezbędni będą fachowcy. Poradźcie mi gdzie powinnam szukać specjalistów od dachów a gdzie fachowców od podłóg. Dom znajduje się na skraju województwa mazowieckiego, z czasem wstawię tu zdjęcia, jak na razie jestem w rozterce-kupować czy nie?!

Dom jest murowany, ma powierzchnię ok 120-140m2, wiele rzeczy w domu mogę zrobić sama, nie mogę przestać o nim myśleć.. to chyba lekki obłęd :) Tynki odpadają same, na ich miejsce mogę samodzielnie zamontować płyty kartongipsowe. Dach chwilowo można zabezpieczyć papą... Koszty kupna tzn? Dom kosztuje 100tys drugie tyle mogę przeznaczyć na remont. Jakie inne opłaty związane są z kupnem domu? Nie ma tam wody ale jest studnia, więc mogę mieć wodę za darmo pod warunkiem, że jest zdatna do picia. Nie wiem też czy w kominach (są dwa) nie ma obsuwających się cegieł.

koszty : podatek w US , notariusz (ksiega wieczysta) , geodeta ( wznowienie granic , no chyba ze było przeprowadzone- ja cos takiego niezrobilem i stracilem 3 ary ziemi)

dach - blachadachowka 25 m2 konstrukcja jesli trzeba wymienic ok 30 tys zł

trzeba sprawdzic fundamenty i czy niema zawilgocen (grzyb itp)

najprawdopodobnie brak wylewek w domu i ocieplenia trzeba zrobic całego domu koszt - w zaleznosci od regionu

lazienka od 30 tys , szambo? woda-ile jej jest jak gleboka?

ten dom to ma byc letni czy caloroczny?

policz wszytko i zobacz czy jest to oplacalne bo remont takiego domu to niekonczonca sie opowiesc

pokaz jakies zdjecia tego domku

Studnie trzeba będzie pogłębić na sto procent, co do geodety to wiem, że plany są zaktualizowane. Ocieplać domu nie muszę-ściany są baaardzo grube, coś przepięknego.W domu nie odczuwa się wilgoci i nie ma nigdzie grzybów, są dwa zacieki przy kominach, tamtędy niestety w tym roku wpadła woda. A tu macie kilka zdjęć z wczorajszej wyprawy!

http://lotokotka.wrzuta.pl/obraz/8BdMdIRqqyz/kuchnia