bejgus 30.12.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 To i ja się podepnę z moim pytaniem i byłbym wdzięczny, gdyby adam_mk zerknął na mój problem - a może to nie problem.Mianowicie:Dom z bali 50 letni. Pod podłogami z desek nabitych na legary była ziemia. Legary leżały na bloczkach betonowych około 25-30 cm nad ziemią. Ponieważ walczyłem z gryzoniami to deski zdjąłem z legarów. Nie były strasznie zniszczone, a jeśli już to chyba przez myszy i inne takie tam, a nie przez wilgoć.W chwili obecnej stan jest następujący. Między i pod legary poszedł gruz (komin był duuży w domu i żeby za daleko nie wywozić gruzu to sypany był właśnie tam). Został ubity jak należy "żabą". Na gruzie jest piasek ale jeszcze nie zagęszczony tyle tylko, że dotyka on już do legarów.I tu moje pytanie:wersja I - ubić piasek, dać papę między legary na papę wełnę lub styropian do górnej krawędzi legarów (zostawić małą dylatację) potem na legary OSB 2x18 mm na krzyż i na to np płytę a'la parkietwersja II - wybrać piasek położyć papę pod legary i dalej jak w wersji Iwersja III - zrobić wylewkę z chudego betonu potem papa, styropian i znowu wylewka zbrojona siatką - ale tu chyba należałoby się pozbyć legarów a tego bym nie chciał. Dom stoi na wzgórzu, wody gruntowej nie podciąga (studnia ma 37 m głębokości, z czego 7 m do lustra wody) więc nie powinno być problemów z podciąganiem wilgoci. Poza tym jest on używany raczej sezonowo, ale być może będzie docelowo całoroczny i wtedy może zimnem ciągnąc po nogach jak się go nie ociepli od gruntu. Chciałbym zrobić to w miarę tanio i własnym sumptem - no chyba, że się nie da. Zainteresował mnie ten perlit bo cena porównywalna z m3 styropianu a zabawy mniej. Załączam zdjęcia - a raczej linki do nich jak to teraz wygląda http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/podloga41e5.jpghttp://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/podloga23793.jpg a tu obraz całościhttp://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/calye35c.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2009 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 bejgusWolna wola. Twoje to...Ja bym zrobił tak:Wyrównał i zagęścił ten piach.Posypał obficie wapnem palonym.Jak go nie masz - to jakie zdobędziesz!Na to wysypałbym perlit mieszany z 1/10 gipsu budowlanego (na sucho) i DOKŁADNIE wyrównał jaką łatą!Potem zrosiłbym to wodą przy pomocy spryskiwacza ogrodowego (market - ja dałem 8zł).Następnego dnia masz coś, po czym da się chodzić!Termoizolacja co się wody nie boi, ale i jej nie podciąga (bo nie umie).Wapno tak silnie alkalizuje przy śladach wilgoci, że nic żywego tam 150 lat się nie pojawi.Ale jak piszesz - wody tam najstarsi miejscowi nie widzieli jak 7m nie wykopali!To se tak będzie trwało czekając na potopy roku 1012...Na to dechy...No, chyba, że chcesz podłogówkę - wtedy płyta podłogowego a na nią dechy.Tyle, że MUSISZ je sporo odchudzić (za to będą śliczne) tak do około 15mm. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2009 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Jarek Kowalczyk Sylwester lada chwila to i wyobraźnia mi nawala... Słabo to sobie wyobrażam, ale jeżeli nie błądzę, to... Pogoogluj! Wymian Konstrukcja kratownicowa Jest taka technologia, gdzie się pół dachu na ziemi buduje z desek. Dechy mocuje się do siebie takimi kolczastymi kawałkami perforowanej blachy i wkrętami. DA SIĘ potężnie usztywnić te legary co są co kilometr od siebie wstawiając poprzeczki (kup młot tak z 10kg) i spoić wzmocnienia tymi blachami. Taka kratownica umie 3 razy więcej w każdym kierunku! Nada Ci się? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 31.12.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 adam_mk pomyślę o Twoim rozwiązaniu bo jest ciekawe a i proste zarazem pod warunkiem, że to wapienko gdzieś załatwię co do studni to ja pisząc 7 m do lustra wody miałem na myśli 7 m od dna, a od góry to będzie ze 30 m do lustra wiosna coraz bliżej a pomysłów wciąż przybywa pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Wapno w workach jest w każdym składzie budowlanym.Z zaprzyjaźnionego - to nawet dowiozą jak będą "po trasie" gdzieś w okolicy. Masz unikalne warunki wodne...Wanna z papy broni zwykle przed wsączaniem się od dołu tej wilgoci.Ty, jak ją zrobisz, to nie wypuścisz tej wilgoci w dół (jak Ci się wiadro wody na podłogę wyleje).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 31.12.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 tak właśnie sadziłem, że papa ma nie dopuścić do podciągania wilgoci z gleby w górę tzw kapilarnego, ale w moim przypadku raz, że studnia głęboka to nie zauważyłem, żeby było bagno pod podłogą budynek z zewnątrz obleciałem styropianem i membraną do głębokości posadowniena bloczków fundamentowych czyli jakieś 0,5 m a w niektórych miejscach więcej nawet bo tam gdzie piwnica to i bloczków więcej w piwnicy po zimie i po roztopach też wody ani grama tyle, że zimno myślę, że ten perlit powinien zdać egzamin tylko cały czas myślę, czy by jednak trochę tego piachu nie wybrać tak, żeby te legary wisiały nad piaskiem (one są podparte na bloczkach co pewien czas) spróbować podlewarować je nad bloczkiem i podłożyć papę, a potem wysypać ten perlit i może trochę pod legary a może ja przekombinowuję jak zwykle zresztą skoro perlit nie pije to może nie ma sensu, ale piasek pije i jeśliby jakaś wilgoć jednak była to lepiej, żeby legary styku nie miały z piaskiem a może po prostu zmierzyć poziom wilgotności gruntu w chwili obecnej np na wiosnę pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Gadasz z wyjątkowym sensem!Specjalnie dobierano piaski tak grube - ze prawie żwir, żeby nie piło...Jak masz możliwość, to trochę tego piasku wybierz.Będzie tylko lepiej.Ale to jednak robota...Ile tej podłogi tam masz?Dużo?Bo może warto? Perlit nie pije, bo jest tak lekki, że nie umie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 31.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 podłogi takiej gdzie są legary będzie z 50 m2 (3 pomieszczenia: 15, 16 i 19 m2)tylko, że w jednym z nich ma być kuchnia i terakota (przynajmniej takie są założenia) więc tam wypadałoby zrobić wylewkę, ale jeszcze nad tym myślęmoże zrobię trochę wylewki pod płytki, a reszta dechy w tej kuchni - ma tam stanąć kuchnia kaflowa - więc siłą rzeczy trzeba coś wylać - przynajmniej pod kuchnięreszta parteru to korytarz - tam pójdzie standardowa podłoga na gruncie bo tam legarów nie mano i łazienka - ale to inny temat bo tam mam do zrobienia strop nad piwniczką niedużą no i wylewkę http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/piwnicaee83.jpg cała chałupka ma prawie 100 m2 na parterze (8 x 12) i na poddaszu już wykończonym jest ze 40 m2 użytkowej - czyli stanąć można pod skosami i w łeb się człowiek nie walnie (3 x 12)http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/poddasze8407.jpg pod tym piaskiem u mnie jest gruz niezbyt duży ani nie za drobny taki w sam raz i ubity a piasek "luzem" sypnięty, więc jakiejś strasznej roboty z jego usunięciem nie będzie - ale parę taczek wywieźć trzeba pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Czyli - nie hektary! "reszta parteru to korytarz - tam pójdzie standardowa podłoga na gruncie bo tam legarów nie ma " No to co? Perlitowi to nie przeszkadza... Więcej weźmiesz to taniej kupisz. A z tą kuchnią... Dowal ostro cementu do części perlitu i zrób mocny, nawet zbrojony jaką siatką "z metra" perlitobeton. Idealny pod płytki itp. Zajrzyj na strony Zębca. Tego od pieców. Masz tam i receptury i atesty i fotki ze sposobu aplikacji. Nie wiem, jak teraz, ale jako dostawca perlitu byli dość drodzy. Lepiej było w Cieszynie lub Bełchatowie (cenowo) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 31.12.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 my tu sobie gadu gadu a ja tak czytam o tym perlicie i...który kupować, chodzi mi o klasę I, II czy IIIbo i cena różnateoretycznie ten najdrobniejszy byłby najlepszy, ale wtedy chyba zero przewietrzania tej warstwy no i więcej pójdzie, III znowu za gruba chyba, czyli wychodzi, że trzeba w środek cyrklować? a i o perlitobetonie też sobie czytam właśnie na Zębcuale trochę daleko od Lublina a tak w ogóle to wszystkiego dobrego w Nowym Rokuniech będzie nie gorszy od tego pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 06.01.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 witam w nowym roku widzę, że chyba wszyscy rzucili się w wir pracy bo cisza jakaś na forum adam_mk tak sobie myślę, że jednak perlit dam tylko w pokojach i na to OSB i podłogę jakąś na wierzch, ale najpierw zobaczę jak u mnie z tą wilgocią jestbo się zastanawiam jeszcze nad paroizolazją pod perlit ułożoną w kierunku przenikania do gruntu ona powinna zatrzymać wilgoć z dołu (jeśli będzie jej dużo) a wypuścić wilgoć spod podłogi do gruntu - ta która ewentualnie wykropli się w perlicie - może to będzie pionierskie rozwiązanie? w holu , łazience i w kuchni dam chyba styropian i wylewkę tylko myślę jeszcze nad jedną rzeczą, a mianowicie:czy ubijając dobrze piasek, wygrzebując go wcześniej spod legarów tak , żeby weszła papa można by zrezygnować z chudziaka, czy może popękać potem wszystko? po prostu chcę położyć papę, na to styropian i zrobić wylewkę ze 4-5 cm zbrojoną siatką ale bez chudego betonu pod całością tylko na ubitym piaskuczy to też będzie pionierskie rozwiązanie, czy może nie jestem odosobnionym przypadkiem? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Wprawdzie beton znali już Rzymianie, ale nie był popularny w całej Europie... Bo? Bo inni mieli dość daleko do najbliższego czynnego wulkanu!!! No to.... Nie dawali tego chudziaka! Chałupy i rezydencje, że o pałacach nie wspomnę stały po kilkaset lat i dobrze było! Jakby Ci to tak delikatnie.... WIEM! Nie jesteś innowacyjny! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 06.01.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 nie no innowacyjny to ja jestem przecieram nieznane szlaki po których będą mogli inni się przechadzać miałem nawet szkolenie w firmie "otwartość na nowość i innowacje" a że jestem inżynier od mechaniki i budowy maszyn to się pytam o budowlankę bo się nie znam (aczkolwiek gres na balkonie sam położyłem i jak robili docieplenie bloku to nie skuwali - czyli, że albo dobrze leży, albo beznadziejnie i dlatego nie kuli, bo się nie da naprawić ) wszędzie piszą, że pierwszy ma być chudziak przy podłodze na gruncie to może coś w tym jest i lepiej go dać, żeby nie siadło i nie pękało - sam już nie wiem a jak z tą folią paroizolacyjną, czyż to nie jest rewelacyjny pomysł ona przepuszcza tylko w jedną stronę tą wilgoć więc jak ją dam stroną przepuszczalną do perlitu to odda wilgoć do gleby (pod warunkiem, że ta będzie chciała wziąć), a z powrotem nie wpuści więc muszę się na coś zdecydować, a że najprostsze (żeby nie powiedzieć prowizoryczne) rozwiązania są zawsze najlepsze to nie moja wina przecież tak sobie tylko głośno myślę i przelewam na ekran, a tu: ...czasu coraz mniej zostało mi.... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 20.01.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 halo co tam internet wszystkim wyłączyli, że taka cisza wiem, macie mnie dość a gdyby tak dać paroizolację na glebę między legary bez chudziaka pod spodem i na nią styropian i to w dodatku niezbyt twardy taki najtańszy, a na górę OSB to źle będzie? a w ogóle to czy takie legary nieosłonięte nawet jak będą miały styk z podłożem które niezbyt chłonie wilgoć to będą poważnym mostkiem termicznym, czy raczej nie, przecież one tam kilkadziesiąt lat są i mają się całkiem nieźle bo ja już w paranoję wpadam jakąś, bo przecież co mi da podłożenie czegokolwiek pod legary skoro one wspierają się na bloczkach w środku izb i na bloczkach przy podwalinie to i tak wszystkiego się nie da odizolować całkowicie, no chyba, że czymś smarować jakimś lepikiem jak sądzicie? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evelin22 14.06.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Hey widze ze temat juz chyba wygasl ale bardzo potrzebuje porady w sprawie przyciesi tej belki podcalym fundamentem domu jest ona troche sprochniala i zjedzona przez rozne stworzonka ale nie na calej dluzgosci tylko na kilku odcinkach jak ja wymienic?? jak sie do tego zabrac wogole?? a moze wystraczy jakas konserwacja tylko??? czekam na odzew i wszelkie porady jesli ktos sie zainteresuje moim problemem to wrzuce fotki mojego problemu z gory wielkie dzieki ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.06.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 WitajJakiś bardzo dziwny masz ten dom...Fundamenty masz nad drewnem?Znaczy - dom na palach czy na tratwach? Bo jak pomyliłaś i myślisz o tej belce, co leży na kamiennej/ceglanej/betonowej warstwie sterczącej z gruntu - to jest to podwalina.Najniższa belka ściany...drewnianego domu... Wymieniają...Potrzebne podnośniki KOLEJOWE do WAGONÓW (pożyczają od znajomego kolejarza).Bywa, że wielkim młotem wybijają (po pocięciu na kawałki) - wbijając jednocześnie zamiennik.Trudne, siłowe i nieco "gorsze" jak - podnieść, wymienić, postawić.Cieśla jaki wioskowy by się przydał... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal_81 24.09.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 (edytowane) witam i pozdrawiamMoje pytanie nie dotyczy bezpośrednio podłogi a jedynie "niewielkiego" elementu drewnianego jaki sie na niej znajduje. Mam szczęście posiadać dwa filary (tzn. jeden bo drugi to tylko jest w 50%) i belke stropową w swoim mieszkaniu. No i nie wiem czym je oczyścić z tego co się na nich przez ostatnie lata zebrało. Poniżej dodałem zdjęcia o co dokładnie mi chodzi. pozdrawim i dziękuje za wszelką pomoc. (ps. myślałem o piaskowaniu ale jak zapytalem o cenę to mi przeszło)http://img691.imageshack.us/img691/5272/pict0020xl.jpg[/img][/img]http://img691.imageshack.us/img691/5272/pict0020xl.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 24 Września 2010 przez kowal_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smisiek53 01.04.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam Czeka mnie remont starego domku drewnianego i potrzebuje porad. Chcialbym zacząc od izolacji fundamentów zeby wigoc mi nie wchodzila a wchodzi tylko od strony stodoly a fundament jakodkopalem to jest pod ziemią tylko 25cm wiec to tylko podmurowka. Czy warto to izolowac masą bitumiczną? Czy wystarczy poządna izolacja (wylanie betonów w domu bo są tylko pdlogi na legarach a pod spodem ziemia mokra niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smisiek53 01.04.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Domek wstępnie wygląda tak: http://naforum.zapodaj.net/1eab9e69a1ad.jpg.html http://naforum.zapodaj.net/8aef4c5079fc.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smisiek53 02.04.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 bardzo prosze o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts