Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co myślicie o wykonywaniu tynku zewnętrznego strukturalnego przy wykończonym w miarę ogrodzie, np. trawa, opaska, taras z płytek, do tego balkony obłożone płytkami, itp>?

Czy ktoś w praktyce to przeżył?

Da się uniknąć zniszczeń typu popękane płytki, itp?

https://forum.murator.pl/topic/80774-tynk-zewn%C4%99trzny-przy-wyko%C5%84czonym-ogrodzie-i-tarasie/

:evil: tego najbardziej nie lubię :evil: wszystko trza zabezpieczać ,uważać by coś nie spadło i płytki nie ubiło .

A inwestor chodzi i zgrzedzi tego nie uszkodź tego nie ubrudź , tego nie złam, cholera by to wzięła .

Najbardziej mnie krew zalewa jak miesiąc przed tynkami ktoś ładnie cały podjazd , chodniczki robie.

Jeśli jeszcze tego nie masz to nie rób póki nie otynkujesz.

Przerabiałem temat dwa tygodnie temu . Dopiero skończyłem sprzątać po ekipie . Niestety trawę mam zniszczoną w ogrodzie w stopniu umiarkowanym . Rośliny ocalały , bo rusztowania były zabezpieczone siatką i folią . Kafelki na balkonach ocalały bo najpierw położona została folia a na nią dwie warstwy kartonów i dopiero stało na tym rusztowanie . W ogóle jestem zadowolony z ekipy a elewacja wygląda tak :

http://voila.pl/np69l/index.php?get=1&f=1

A jak długo może sobie stać domek ocieplony styropianem (zaciągnięty klejem) bez tynków zewnętrznych?

Jak jest zagruntowane to spokojnie może stać,

u mnie już rok mija i nie widać jakiś szkód.

podobno trzeba oprócz zaciągnięcia klejem jeszcze ,,zagruntować" czymś, najlepiej takim kolorem, jaki będzie kiedyś tynk. jeśli tynkujemy po kilku latach to trzeba ten grunt przetrzeć, dać nowy i dopiero tynk. Tak mi powiedziano. Czy to prawda?

Też mam styropian, siatkę, klej

pozdrawiam

justa

Kuna - Twoja elewacja jest super, wygląda na bardzo dokładnie zrobioną. Jeśli to nie tajemnica, to ile płaciłeś za robociznę/ 1 m?

Ad : justa Cieszy mnie że komuś podoba się moja elewacja . Zapłaciłem za 1 m kw. 150 zł . Robocizna + materiały . Tynk cienkowarstwowy (struktura) to tynk silikonowy firmy STO . Czy to dużo ? - to rzecz względna . Cenę podbiła mi wysokość budynku i koszt rusztowań . W każdym bądź razie jestem zadowolony . Zależało mi na tej firmie a właściwie na tych rękach , które to wykonywały . A wykonywała mi elewację rodzinna firma pana Jaworskiego z Żukowa (Pomorskie) - tel. 693-701-694 . Oczywiście projekt elewacji jest mojego autorstawa . Profile (listwy) przyokienne belgijskiej firmy nmc .