mieczotronix 18.08.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 zaproponowano mi 6 zł za robociznę + nasiona + ziemia. Czy to dużo, czy mało. Warszawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 19.08.2004 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 zaproponowano mi 6 zł za robociznę + nasiona + ziemia. Czy to dużo, czy mało. Warszawa. Wyjątkowo niska cena ...może nawet podejrzanie niska ...ale jeżeli masz do założenia 2000 m kw. tego trawnika to pewnie opłaca im sie i nie ma tu żadnego kantu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 19.08.2004 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 mam 800 m2 ale jeszcze mają robić podjazdta cena to goła robocizna - rozwalanie ziemi, równanie i sianie i co tam jeszcze (nie mam pojęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 21.08.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Na 800 metrów nasiona trawy nie będa kosztowały więcej niż 500 zł. Reszta to ich robocizna. Tak naprawdę to najważniejsze jest wyrównanie terenu. Na Twoim humusie wyrosło juz trochę chwastów. Ja po wyrównaniu ziemi, traktorem , opryskałem wszystko środkiem chwastobójczym i po okresie kwarantanny 2-3 miesiące posiałem trawę. Trawnik nie miał chwastów przez dwa lata, po tym okresie niestety już się pojawiły. Reasumując cena jest rynkowa, ale to wszystko można zrobić taniej. Po posianiu trawy i tak najważniejsze będzie jej podlewanie, a to już będziesz robił przecież Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 21.08.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 zaproponowano mi 6 zł za robociznę + nasiona + ziemia. Czy to dużo, czy mało. Warszawa. Ja bym zrobił za pół tej ceny ale za daleko mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 28.09.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Na 800 metrów nasiona trawy nie będa kosztowały więcej niż 500 zł. Reszta to ich robocizna. Zdadzam się! No, chyba że jakaś super-hiper. My kupowaliśmy trawę sportową w Liroy Merlin (nie pamiętam, jakiej firmy, ale napewno nie żadna Wembley czy coś takiego) - w 5-kg. workach, napisane było, że starcza na obsianie 200m2 (faktycznie tak poszło). Kosztowala 69zl. (czy coś koło tego, niecałe 70 w każdym razie), czyli na 800m2 poszłyby 4 worki, czyli jakies 280 w porywach do 300zl. No, a reszta to faktycznie robociczna i to juz zależy od tego, jak sie panowie cenia i co za cuda Ci tam już zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 28.09.2004 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 też otrzymaam taką ofertę 6 zł/m2. podobno jest to cena standardowa na Śląsku.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek Borkowski 29.09.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 W Białymstoku w firmach w tym się specjalizujących ceny też są podobne, więc zrezygnowałem z ich usług. Postanowiłem wszystko zrobić we własnym zakresie (ok 800m2 trawnika). Najpierw wynająłem koparko-spycharkę, która wykopała dół pod oczko wodne (60m2), wybraną ziemią z wykopu wyrównała wszystkie nierówności i z grubsza zniwelowała cały teren pod przyszły trawnik. Następnego dnia przywieziono 5 kamazów ziemi ornej i znów przyjechała spycharka która rozplantowała to wszystko. Po paru dniach przyjechał miejscowy rolnik, który zabronował cały teren. Od dwóch dni dwóch miejscowych grabi i niweluje ostatecznie cały trawnik. Jutro ma byc wysiana trawa. Koszty jakie poniosłem to 240 zł za pracę koparki (4 godziny), bronowanie -60 zł, grabienie, wałownie i zasianie trawy - 500zł, ziemia orna 1100, trawa 200zł - w sumie 2100 zł. Za samą robociznę w firmie ogrodniczej zapłaciłbym 4000 zł. Być może zrobiliby wszystko lepiej i dokładniej, ale i tak uważam, że nie opłaci się tego robić. Moj wkład pracy własnej ograniczył się tylko do przekpania ok 60m2 terenu, gdzie nie mógł wjechać żaden sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 29.09.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 No to u mnie jeszcze taniej - bo tak: najpierw teść zwykłą kosą (pożyczoną) wykosił chwasty (koszt - 0 zł.). Później spryskaliśmy to, co zostało Rofosatem (2 butelki x 17zł, plecakowy opryskiwacz pożyczony). Potem przywieziono "ziemię" - 50zl. za ciężarówkę x 10. Następnie spychaczem została ona mniej więcej porozrównywana po działce (kosztu nie znam, ale pewnie max. 100 pln) Potem mój ojciec pojeździł po tym kultywatorem z bronami (koszt 0zł.), następnie z teściami powybieraliśmy z tej ziemi kamienie i pozostały syf (0 zl, ale masę ciężkiej i żmudnej pracy), nastepnie to zagrabiliśmy (równieź 0 zl., ale mase pracy), następnie posialiśmy trawę - 7 worków a' 5kg. x ~70zl. - 500zl. nasiona, robocizna - praca własna, koszt 0 zl., następnie została ta ziemia znów lekko zagrabiona - znów koszt 0zl. (nie mam ani walca, żeby to walcować, ani nie podlewaliśmy - czekamy na deszcz, więc to tyle kosztów). I nie licze kosztów pracy własnej wg. stawki godzinowej, bo prace wykonywane były w czasie i tak wolnym od pracy zarobkowej, więc nic nie straciliśmy (bo w tym czasie i tak byśmy nie zarobili). Czyli podsumowując: nasz trawnik kosztował nas na razie ~1135zł. Aha, ma on pow. 1400m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 01.10.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 A czy robl może ktoś z Was trawnik etapami?Ja niestety tak robię.Nie jestem w stanie zrobić całego trawnika od razu, bo:1. wkopanie drenów do studni błębinowej2. wywiezienie resztek gliny3 wywiezienie gruzu i pozostałości po tynkowaniu4. kopanie szamba za roki inne a chcę już powoli porządkować terenWysiałem ostatnio trawę na pow. około 350m2Pozostanie jeszcze trochęNie wiem czy robię słusznie Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.10.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Lepiej wszystko zrobić na raz, jeśli nie możesz teraz, to poczekaj, aż skończysz wszsytkie prace ziemne, bo inaczej zniszczysz sobie nowy trawnik. A jak się okarze, że np. masz nierówną działkę i trzeba nawieźć ziemi? Zasypiesz już rosnący trawniczek? I po co chcesz tak etapami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 01.10.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Magdzia to wyjatkowo tanio trafiłas bo mnie ziemia kosztowała ok 180 pln za wywrotke, ze nie wspomne o koparko spycharce która to rozgarneła. Teraz tylko brona talezowa , pług i na wiosne coś tam jeszcze chyba brona i glebogryzarka ( circa 150 za sztuke) i juz bede miał równo i gotowe do sadzenia trawy, choc podejrzewam ze jak zwykle wczesniej wykiełkuja chwasty. Na szczeście bedzie już na tyle równo ze zwykła kosiarka wjedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.10.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Magdzia to wyjatkowo tanio trafiłas bo mnie ziemia kosztowała ok 180 pln za wywrotke, No, tylko jak sie okazało, ta ziemia była z jakiegoś wysypiska chyba! Wszystko tam było! Teraz to chyba wolelibyśmy dać i 200 za wywrotkę a tak się nie na tyrać z kamieniami i całym tym syfem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.10.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Magdzia to wyjatkowo tanio trafiłas bo mnie ziemia kosztowała ok 180 pln za wywrotke, No, tylko jak sie okazało, ta ziemia była z jakiegoś wysypiska chyba! Wszystko tam było! Teraz to chyba wolelibyśmy dać i 200 za wywrotkę a tak się nie na tyrać z kamieniami i całym tym syfem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukunia 24.10.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Mieczu,wczoraj w PNOSie przy al. krak widzialam trawe z rolki w paskiach 0.4X2m za 14 zl. Chyba nie tak tragicznie.Poza tym madrzy ludzie mowia, zeby ograniczac trawnik na rzecz milych roslin plozacych / okrywowych. Mniej koszenia i walki z chwastami. Ja tak robie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 24.10.2004 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 kukunia, ja też tak robię, trawę odkładam do wiosny, bo jeszcze jej nie zasiali więc będę miał sypanąpogadamy niedługo, może już na nowym (na sylwka nie wpadniecie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 09.06.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Chciałbym doprowadzić teren w okół domu do przyzwoitości. Dostałem ofertę na założenie trawnika - wszystkie prace: wyrównanie, glebogryzarka, sianie itd. 500 zł/ar + koszt nasion trawy.Dokładnie to wychodzi 7ar * 500 + 500 zł za koparkę do większych prac ziemnych = 4000 zł.Czy to dużo czy mało? Co powinno wchodzić w zakres takich prac - efektem ma być gotowy trawnik.Acha, okolice Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 09.06.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Chciałbym doprowadzić teren w okół domu do przyzwoitości. Dostałem ofertę na założenie trawnika - wszystkie prace: wyrównanie, glebogryzarka, sianie itd. 500 zł/ar + koszt nasion trawy. Dokładnie to wychodzi 7ar * 500 + 500 zł za koparkę do większych prac ziemnych = 4000 zł. Czy to dużo czy mało? Co powinno wchodzić w zakres takich prac - efektem ma być gotowy trawnik. Acha, okolice Krakowa. Trochę własnej organizacji i pracy, bo chyba w okolicy ktoś ma traktor z pługiem i bronami, a napewno koparka też się znajdzie i oczywiście grabki. I okaże się, że wydasz 400 a nie 4000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 09.06.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 popieram przedmówcę trawnik zakładałam w kwietniu ok.800m2 (w temacie ogrodniczym jestem kompletnym amatorem): - traktor z pługiem, potem glebogryzarka - ok. 4 godz. - 300 zł - grabienie nierówności (2-3 godz?) - 150 zł - 5 (5kg) worków trawy - 186,0 zł potem już własnymi siłami: - sianie trawy (2 godz) - wałowanie (wał pożyczony) (4 godz) - grabienie (ok. 1,5 godz) i podlewanie, podlewanie efekt: trawa wyrosła (bo niby czemu miała nie wyrosnąć) a 2 tyg. temu popełniliśmy pierwsze koszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 09.06.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 popieram przedmówcę trawnik zakładałam w kwietniu ok.800m2 (w temacie ogrodniczym jestem kompletnym amatorem): - traktor z pługiem, potem glebogryzarka - ok. 4 godz. - 300 zł - grabienie nierówności (2-3 godz?) - 150 zł - 5 (5kg) worków trawy - 186,0 zł potem już własnymi siłami: - sianie trawy (2 godz) - wałowanie (wał pożyczony) (4 godz) - grabienie (ok. 1,5 godz) i podlewanie, podlewanie efekt: trawa wyrosła (bo niby czemu miała nie wyrosnąć) a 2 tyg. temu popełniliśmy pierwsze koszenie Samemu zawsze jest taniej... kotlet schabowy w domu jest tańszy niż w resteuracji a zrobienie naleśnika to pewnie ze 30 gr kosztuje a nie tyle co w barze... ale poważnie - 500zł za 100 m kw to dobra cena - w Wawie taka usługa jak trawnik z siewu kosztuje od 800 do 1200 za ar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts