Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I. KTO MA PRAWO UBIEGAĆ SIĘ O ZWROT VAT?

Uprawnionymi są osoby fizyczne, które:

1) poniosły wydatki na zakup materiałów budowlanych w związku z inwestycją polegającą na:

- budowie budynku mieszkalnego(1);

- nadbudowie lub rozbudowie budynku na cele mieszkalne lub przebudowie (przystosowaniu) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstał lokal mieszkalny spełniający wymagania określone w odrębnych przepisach;

- remoncie budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego,

2) poniesione przez siebie wydatki mają udokumentowane fakturami VAT w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług, wystawionymi od dnia 1 maja 2004 r. do dnia

31 grudnia 2007 r.

3) poniosły wydatki na zakup materiałów budowlanych, na które po dniu 30 kwietnia 2004 r. wzrosła stawka VAT z 7% na 22%,

4) nie są podatnikami podatku VAT i nie dokonały zakupu materiałów budowlanych w celu wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu tym podatkiem,

5) posiadają prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniu ustawy – Prawo budowlane(2) albo tytuł prawny do remontowanego budynku (lokalu) mieszkalnego (szerzej o tytule prawnym w dalszej części),

teoretycznie wiec mozesz odliczyc VAT od momentu kiedy stałeś się posiadaczem działki

https://forum.murator.pl/topic/80785-czy-przys%C5%82uguje-zwrot-15-vatu/#findComment-1828412

A ja dzwoniłam do Skarbówki i powiedzieli mi że Vat do zwrotu, dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowę :-?

To jest z kolei rozstrzygnięcie mojej drugiej wątpliwości, tzn. wskazanie najwcześniejszego momentu, od którego można się ubiegać o zwrot VAT.

Pierwsza wątpliwość dotyczyła natomiast możliwości ubiegania się o zwrot VAT w sytuacji, gdy materiały budowlane zostały zakupione jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę (a kiedy ten zwrot miałby nastąpić, to już inna sprawa). Z komentarza przytoczonego przez Sashe wynika jednak, że jest taka możliwość.

Dziękuję Wam za porady i pozdrawam,

Sławek.

https://forum.murator.pl/topic/80785-czy-przys%C5%82uguje-zwrot-15-vatu/#findComment-1829033

Witam

Ja przed chwilą również dzwoniłem do skarbówki i otrzymałem odpowiedź:

- jeżeli działka leży na obowiązującym MPZP lub są na nią warunki zabudowy to można odliczyć ww. 15% od materiałów zakupionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/80785-czy-przys%C5%82uguje-zwrot-15-vatu/#findComment-1829110

mozna odliczyć na podstawie warunku

5) posiadają prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniu ustawy – Prawo budowlane(2) albo tytuł prawny do remontowanego budynku (lokalu) mieszkalnego (szerzej o tytule prawnym w dalszej części),

nie ma mowy o pozwoleniu na budowę

ale proponuję sprawdzić to w swoim urzędzie skarbowym - oni czasem potrafią zamieszać

https://forum.murator.pl/topic/80785-czy-przys%C5%82uguje-zwrot-15-vatu/#findComment-1829120

W piatkowej gazecie prawnej znalazlam artykul o przedluzonym zwrocie podatku VAT za materialy budowlane. Godne zainteresowania.

Ponizej jest maly kawalek:

"ZMIANA PRAWA Od 1 stycznia 2008 r. ma obowiązywać definicja budownictwa społecznego

7-proc. VAT obejmie mieszkania do 120 mkw. i domy o powierzchni do 220 mkw.

Remonty mieszkań będą droższe, ale nadal będzie można uzyskać zwrot budowlanego VAT

Resort finansów przygotował projekt zmian dotyczący definicji budownictwa społecznego. Wiadomo już, że stawkę 22-proc. podatnicy zapłacą od początku 2008 roku od tej części mieszkania, która będzie przekraczała 120 mkw., a w przypadku domu - 220 mkw. Drożej zatem będzie kosztował zakup domu większego niż 220 mkw. i mieszkania o powierzchni większej niż 120 mkw. Pewną niespodzianką jest utrzymanie zwrotu VAT za materiały budowlane. Dzięki temu nie zdrożeje budowa tzw. systemem gospodarczym. Osoby budujące domy samodzielnie nadal będą mogły liczyć na zwrot budowlanego VAT.

Powodów do radości nie mają natomiast remontujący mieszkania, czyli dość duża grupa podatników. W tym przypadku stawka VAT wzrośnie do 22 proc., jeżeli koszt wykorzystanych do remontu materiałów budowlanych przekroczy 50 proc. wartości usługi. Zazwyczaj materiały budowlane stanowią ponad połowę kosztów remontu. Tym samym większość remontów będzie opodatkowana 22­proc. VAT."

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/80785-czy-przys%C5%82uguje-zwrot-15-vatu/#findComment-1829211

mozna odliczyć na podstawie warunku

nie ma mowy o pozwoleniu na budowę

ale proponuję sprawdzić to w swoim urzędzie skarbowym - oni czasem potrafią zamieszać

Ja zdecydowanie zalecam upewnić się w swoim urzędzie skarbowym, ponieważ nauczona doświadczeniem wiem, że do tej samej kwestii dwa różne urzędy mogą mieć przeciwstawne zdanie. Najlepiej więc zapytać w swoim urzędzie, w którym będzie dokonywało się rozliczenia.

Pozdrawiam,

zwłaszcza Sashę, z którym raczej będziemy sąsiadami, ponieważ buduję się w Dębogórze ;)

https://forum.murator.pl/topic/80785-czy-przys%C5%82uguje-zwrot-15-vatu/#findComment-1829478

W piatkowej gazecie prawnej znalazlam artykul o przedluzonym zwrocie podatku VAT za materialy budowlane. Godne zainteresowania.

Ponizej jest maly kawalek:

"ZMIANA PRAWA Od 1 stycznia 2008 r. ma obowiązywać definicja budownictwa społecznego

7-proc. VAT obejmie mieszkania do 120 mkw. i domy o powierzchni do 220 mkw.

Remonty mieszkań będą droższe, ale nadal będzie można uzyskać zwrot budowlanego VAT

Resort finansów przygotował projekt zmian dotyczący definicji budownictwa społecznego. Wiadomo już, że stawkę 22-proc. podatnicy zapłacą od początku 2008 roku od tej części mieszkania, która będzie przekraczała 120 mkw., a w przypadku domu - 220 mkw. Drożej zatem będzie kosztował zakup domu większego niż 220 mkw. i mieszkania o powierzchni większej niż 120 mkw. Pewną niespodzianką jest utrzymanie zwrotu VAT za materiały budowlane. Dzięki temu nie zdrożeje budowa tzw. systemem gospodarczym. Osoby budujące domy samodzielnie nadal będą mogły liczyć na zwrot budowlanego VAT.

Powodów do radości nie mają natomiast remontujący mieszkania, czyli dość duża grupa podatników. W tym przypadku stawka VAT wzrośnie do 22 proc., jeżeli koszt wykorzystanych do remontu materiałów budowlanych przekroczy 50 proc. wartości usługi. Zazwyczaj materiały budowlane stanowią ponad połowę kosztów remontu. Tym samym większość remontów będzie opodatkowana 22­proc. VAT."

Pozdrawiam

jak mam udokumentować koszt remontu jeśli 90% prac wykonuję samodzielnie

https://forum.murator.pl/topic/80785-czy-przys%C5%82uguje-zwrot-15-vatu/#findComment-1831034

Przy okazji zapytam o dwie sprawy dotyczące faktur, może jesteście zorientowani i mi odpowiecie...?

1. czy prawidłowo wystawione faktury VAT (uprawniające do zwrotu różnicy pomiędzy 7 a 22% VAT) muszą mieć wpisany NIP nabywcy, czy adres wystarczy?

2. jeżeli właścicielami działki i domu są małżonkowie, to czy faktury mogą być wystawiane wyłącznie na jednego z nich?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich,

S.

https://forum.murator.pl/topic/80785-czy-przys%C5%82uguje-zwrot-15-vatu/#findComment-1831305