Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić otwór w wannie akrylowej?

Recommended Posts

Ja robilem otwornica do drewna taka za 10 pln firmy Toya - nie bylo problenow przy wierceniu. Wazne zby ostroznie zaczac i nie uszkodzic akrylu

Ja mam wanne KOLA - dzwonilem do nich i powiedzieli ze nie trace gwarancji i moge samenu wywiercic otwory. Ale co kraj to obyczaj - proponuje sprawdzic u producenta.

Z technicznego punktu widzenia wiercenie w akrylu nie sprawia żadnych problemów - można używać tych samych narzędzi, co do innych tworzyw sztucznych.

Można więc użyć albo otwornicy (nawet takiej, do drewna - byle ostra) i na wolnych obrotach wywiercić tyle dziurek, ile trzeba.

Jeśli natomiast ktoś się boi i/lub ma więcej czasu, można wyrysować kółeczko w żądanym miejscu, nawiercić blisko krawędzi (ale od wewnętrznej strony otworu) kilkadziesiąt dziurek np. fi 4 mm, potem piłką włosową wyciąć kółeczko "po dziurkach" i, na koniec, półokrągłym pilnikiem doprowadzić kształt kółeczka do żądanej okrągłości.

A sprawa gwarancji to inna bajka - jak producent się uprze, to i kąpiel w wannie może powodować utratę gwarancji ;)

Mój mąż też wiercił sam . Są takie okrągłe frezy z zębami jak piła tarczowa (nie wiem jak "to" się nazywa), najpierw wiertło, potem mniejszym potem większym i ..gotowe. Proponuję najpierw próbę wielkości otworu np. w płycie k-g i przymiarkę baterii, rozstaw itp, trzeba ustalić również, czy powierzchnia wanny na której chcecie zamontować baterię jest dostatecznie płaska np. przykładając pierścień z uszczelką, bo inaczej nie będzie dolegała, nie dokręcicie jej dokładnie. U nas miejsce sugerowane przez producenta było tak wklęsłe, że nie było mowy o zamontowaniu tam baterii , a dewagacje, gdzie ją zamotować trwały około tygodnia.Brzegi otworu po wierceniu można przyszliwować bardzo drobnym papierem ściernym (wg instrukcji producenta mojej wanny)

tak, tylko nasza wanna jechała z Włoch, bo w Polsce jej nie było. Wanna firmy Roca. Teraz po obudowaniu pustakami okazało się, że bateria powinna być zamontowana na obrzeżach wanny.

Lepiej przed wiertarkowym szalenstwem ;) zadzwon do producenta. My kupowalismy wanne z firmy Ruben i dowiadywalismy sie jak to jest z tym otworami ;)

tak, tylko nasza wanna jechała z Włoch, bo w Polsce jej nie było. Wanna firmy Roca. Teraz po obudowaniu pustakami okazało się, że bateria powinna być zamontowana na obrzeżach wanny.

Mąż wywiercił otwornicą :o)

Mamy również baterię 3 otworową .

Wylewka jest zainstalowana na obrzeżu wanny ,pozostałe 2 elementy po podkuciu pustaków zamontowaliśmy na płytkach :o)

Wygląda to tak:

http://images12.fotosik.pl/84/3f22763b2ff6478e.jpg

A to białe kolanko na wannie nie powinno tam być :o)

Ot faceci nigdy nie odłożą na swoje miejsce.

A jeszcze zapomniałam dodać ze w celu uzyskania większej stabilności wylewki mężuś podłożył w miejscu styku batrei z wannną kawałek prostokątnej blaszki zwyciętej z nierdzewki :o)

Pozdrawiam :D

ja wierciłem 5 otworów(otwornice do metalu) niestety musiałem kupić 3 różne rozmiary. Przede wszystkim dobrze wymierzyć, w otwornicy jest wiertło wieć możesz pierwsze wiercić małą dziurkę a następnie delikatnie ale stanowczo otwór w akrylu. Może Ci pomóć oklejenie miejsca np tasma malarska (łatwiej się wierci, zabezpiecza akryl obok przed porysowanie czy nawet pęknięciem). robota nawet dla laika :)

• 7 years później...