agnieszkakusi 13.06.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Musimy zamontować baterię 3- otworową w wannie zamiast na obudowie z płytek. Jak zrobić otwory, żeby nie uszkodzić wanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.06.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Musimy zamontować baterię 3- otworową w wannie zamiast na obudowie z płytek. Jak zrobić otwory, żeby nie uszkodzić wanny? My zlecilismy zrobienie otworow producentowi. Poinformowano nas, ze samodzielne zrobienie otworow spowoduje utrate gwarancji na akryl. Usluge wykonano gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.06.2007 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 tak, tylko nasza wanna jechała z Włoch, bo w Polsce jej nie było. Wanna firmy Roca. Teraz po obudowaniu pustakami okazało się, że bateria powinna być zamontowana na obrzeżach wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucky78 14.06.2007 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Ja wierciłem sam. Co mi po gwarancji na wannę. Kupcie w sklepie specjalnie wiertła otworowe do akrylu i delikatnie wywiercicie. Ale decyzja należy do was . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ans 14.06.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Ja robilem otwornica do drewna taka za 10 pln firmy Toya - nie bylo problenow przy wierceniu. Wazne zby ostroznie zaczac i nie uszkodzic akryluJa mam wanne KOLA - dzwonilem do nich i powiedzieli ze nie trace gwarancji i moge samenu wywiercic otwory. Ale co kraj to obyczaj - proponuje sprawdzic u producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 14.06.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Z technicznego punktu widzenia wiercenie w akrylu nie sprawia żadnych problemów - można używać tych samych narzędzi, co do innych tworzyw sztucznych. Można więc użyć albo otwornicy (nawet takiej, do drewna - byle ostra) i na wolnych obrotach wywiercić tyle dziurek, ile trzeba. Jeśli natomiast ktoś się boi i/lub ma więcej czasu, można wyrysować kółeczko w żądanym miejscu, nawiercić blisko krawędzi (ale od wewnętrznej strony otworu) kilkadziesiąt dziurek np. fi 4 mm, potem piłką włosową wyciąć kółeczko "po dziurkach" i, na koniec, półokrągłym pilnikiem doprowadzić kształt kółeczka do żądanej okrągłości. A sprawa gwarancji to inna bajka - jak producent się uprze, to i kąpiel w wannie może powodować utratę gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 14.06.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Mój mąż też wiercił sam . Są takie okrągłe frezy z zębami jak piła tarczowa (nie wiem jak "to" się nazywa), najpierw wiertło, potem mniejszym potem większym i ..gotowe. Proponuję najpierw próbę wielkości otworu np. w płycie k-g i przymiarkę baterii, rozstaw itp, trzeba ustalić również, czy powierzchnia wanny na której chcecie zamontować baterię jest dostatecznie płaska np. przykładając pierścień z uszczelką, bo inaczej nie będzie dolegała, nie dokręcicie jej dokładnie. U nas miejsce sugerowane przez producenta było tak wklęsłe, że nie było mowy o zamontowaniu tam baterii , a dewagacje, gdzie ją zamotować trwały około tygodnia.Brzegi otworu po wierceniu można przyszliwować bardzo drobnym papierem ściernym (wg instrukcji producenta mojej wanny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 14.06.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 tak, tylko nasza wanna jechała z Włoch, bo w Polsce jej nie było. Wanna firmy Roca. Teraz po obudowaniu pustakami okazało się, że bateria powinna być zamontowana na obrzeżach wanny. Lepiej przed wiertarkowym szalenstwem zadzwon do producenta. My kupowalismy wanne z firmy Ruben i dowiadywalismy sie jak to jest z tym otworami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 14.06.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 tak, tylko nasza wanna jechała z Włoch, bo w Polsce jej nie było. Wanna firmy Roca. Teraz po obudowaniu pustakami okazało się, że bateria powinna być zamontowana na obrzeżach wanny. Mąż wywiercił otwornicą ) Mamy również baterię 3 otworową . Wylewka jest zainstalowana na obrzeżu wanny ,pozostałe 2 elementy po podkuciu pustaków zamontowaliśmy na płytkach ) Wygląda to tak: http://images12.fotosik.pl/84/3f22763b2ff6478e.jpg A to białe kolanko na wannie nie powinno tam być ) Ot faceci nigdy nie odłożą na swoje miejsce. A jeszcze zapomniałam dodać ze w celu uzyskania większej stabilności wylewki mężuś podłożył w miejscu styku batrei z wannną kawałek prostokątnej blaszki zwyciętej z nierdzewki ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.06.2007 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Kabietko, a ta otwornica to do czego była? drzewa, metalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollly 15.06.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 ja wierciłem 5 otworów(otwornice do metalu) niestety musiałem kupić 3 różne rozmiary. Przede wszystkim dobrze wymierzyć, w otwornicy jest wiertło wieć możesz pierwsze wiercić małą dziurkę a następnie delikatnie ale stanowczo otwór w akrylu. Może Ci pomóć oklejenie miejsca np tasma malarska (łatwiej się wierci, zabezpiecza akryl obok przed porysowanie czy nawet pęknięciem). robota nawet dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.06.2007 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 ok, czyli kupuję otwornicę do metalu. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 15.06.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Kabietko, a ta otwornica to do czego była? drzewa, metalu? Do metalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Pozwólcie że odświeżę temat.. od której strony wiercić? Czy od błyszczącej (akrylowej) czy od spodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Pozwólcie że odświeżę temat.. od której strony wiercić? Czy od błyszczącej (akrylowej) czy od spodu? Najlepiej trochę tak - trochę tak. Zaczął bym od spodu a potem dokończył już od góry. Będziesz to robił otwornicą z wiertłem prowadzącym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.06.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 pewnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts