Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, jak wykonać oczyszczalnie ścieków gdy woda gruntowa znajduje się na poziomie 0,5-0,6 m wiosną, w lecie jest to ponad 2m. Podobno usypuje się jakieś kopce tak, aby uzyskać wysokość 2m nad dynamiczne lustro.
https://forum.murator.pl/topic/80793-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w-a-wysoki-poziom-wody-gruntowej/

dzięki za skwapliwą odpowiedź, :D

lecz nie załatwia to mojego problemu,

korzystałem z 2 linka a w pierwszym też nic nie ma.

Nie interesuje mnie jak działa i kto produkuje POŚ.

Szukam odpowiedzi jak to zrobić na WYSOKICH WODACH GRUNTOWYCH !!!

Jeden z cytatów z w/w linków

"Zajmuje ona minimum miejsca, można ją zamontować przy wysokich wodach gruntowych"

A co tam kolejny też

"U mnie, z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych, jest studnia na 3 kręgi, odpływ z oczyszczalni wchodzi "

Naprawde dużo już zostało o tym napisane.

Jeden z cytatów z w/w linków

"Zajmuje ona minimum miejsca, można ją zamontować przy wysokich wodach gruntowych"

A co tam kolejny też

"U mnie, z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych, jest studnia na 3 kręgi, odpływ z oczyszczalni wchodzi "

Naprawde dużo już zostało o tym napisane.

tylko że pierwszy cytat dotyczy "reklamy" a drugi nie jest logiczny:

przy poziomie wody 50 cm od powierzchni ilość kręgów nie ma znaczenia głębokość przemarzania wynosi ok 1 m !!

więc nadal nie mam odpowiedzi.

ponadto

szukajka niestety nie ma możliwości wielostopniowego filtrowania więc liczę też trochę na wyrozumiałość i przychylność forumowiczów :D

Dwa rozwiązania:

1. Oczyszczalnia drenażowa z nasypem

2. Oczyszczalnia bezdrenażowa i odprowadzenie oczyszczonych ścieków do jakiegoś rowu melioracyjnego (jeżeli dostaniesz na to zgodę)

niestety nie mam w pobliżu nigdzie miejsca na zrzut,

czyli za oczyszczalnią robię nasyp ok 1,5m (2 m ponad lustro wody) układam dren i zasypuję to , dodatkowo w studni montuję pompę ?

jeśli się mylę to proszę o poprawieni

Dokładnie tak. Pewnie potrzebna będzie opinia geotechniczna i projekt wykonany przez uprawnionego projektanta takich instalacji.

http://technika.olsztyn.pl/drenaz2.php

dzięki

a jest jakaś wersja bez góry ziemi - trochę dziwnie jest się odgradzać od sąsiada wałem ziemnym.

myślałem, żeby za studnią z pompą położyć dreny na głębokości 1 - 1,2 m i tłoczyć w nie wodę pod ciśnieniem - nie wiem tylko czy dreny się od tego nie zapchają ...

a tak na poważnie przyszło mi do głowy ( :D )

nawet przy wysokim poziomie wód gruntowych wykopać małe oczko wodne i tam zrzucać wodę, jeżeli grunt jest przepuszczalny to dolewając do oczka wodę, nie podniesiesz w nim praktycznie poziomu; jeżeli poziom wód gruntowych będzie 0,5m to taki poziom będzie w oczku, nie większy (no może niezauważalnie wyżej)

tyle, że wtedy wyprowadzenie z posia wody na głębokości, w okolicę oczka, a tam dopiero pompa do wypychania wody w górę, tak aby wylot był wyżej niż max poziom wody gruntowej=wody w oczku

a to ze względu na zimę i przemarzanie

dzięki

a jest jakaś wersja bez góry ziemi - trochę dziwnie jest się odgradzać od sąsiada wałem ziemnym.

myślałem, żeby za studnią z pompą położyć dreny na głębokości 1 - 1,2 m i tłoczyć w nie wodę pod ciśnieniem - nie wiem tylko czy dreny się od tego nie zapchają ...

Pomysł raczej chybiony bo tłoczył byś ścieki wprost do wody gruntowej... Poza tym nikt nie wyda tobie zgody na budowę oczyszczalni w ten sposób!

Pomysł raczej chybiony bo tłoczył byś ścieki wprost do wody gruntowej... Poza tym nikt nie wyda tobie zgody na budowę oczyszczalni w ten sposób!

na to zgody nie trzeba

ponadto wciąż pokutuje mniemanie, że woda z posia to dżuma, a tak przecież nie jest

woda z pos-ia po wyjści z komory jest ylko wstępnie oczyszczona (po fazie beztlenowej), zasadnicza faza rozkładania związków organicznych (wonnych) do mineralnych w miarę bezwonnych wykonywana jest przez bakterie skolonizowane w obsypce żwirowej drenażu. Stąd wymóg 1,5 m od drenażu do poziomu wody gruntowej (bakterie muszą mieć czas na oczyszczenie wody zanim przesączy się do wody gruntowej). O przemarzanie bałbym się mniej, przede wszystkim ścieki mają swoją stałą temperaturę, a poza tym rozkład zubstancji organicznych jest reakcją egzotermiczną i wystarcza zalecene przez producentów (np. wavin) przykrycie rzędu 60-80 cm nad rurę drenażową.
witam, jak wykonać oczyszczalnie ścieków gdy woda gruntowa znajduje się na poziomie 0,5-0,6 m wiosną, w lecie jest to ponad 2m. Podobno usypuje się jakieś kopce tak, aby uzyskać wysokość 2m nad dynamiczne lustro.

u nas temat podobny- woda gruntowa nisko (nie tak bardzi jak u ciebie), a teren to glina zrobiliśmy studnię wyrównawczą 2 i poł kręgu

http://img233.imageshack.us/img233/5369/p1020683qt8.jpg

na to zgody nie trzeba

ponadto wciąż pokutuje mniemanie, że woda z posia to dżuma, a tak przecież nie jest

Zdaje się, że na budowę oczyszczalni trzeba mieć albo pozwolenie na budowę albo przynajmniej zrobić zgłoszenie. Zażądają prawdopodobnie opinii geotechnicznej i jak zobaczą poziom wód gruntowych to nici ze zwykłej oczyszczalni rozsączającej... No chyba, że podlega się pod urząd, w którym siedzą same barany :wink: