bigrw 12.10.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 a ja tam ciesze się z tego co mam....koszt ogrzewania 165 m2 + 84 piwnicy rocznie w granicach 1350 - 1450 zł (3,6 - 3,7 t miału 19MJw tym roku powinno zejść gdzieś do poziomu 3t i to bedzie już mnie bardzo zadowalajacy wynik) razem z CWU latem gdyż piec pali się cały rokw dodatku ja nie oszczędzam tam jak nie którzy......że w domku mają 19-21 st. lubię komfort w domu czuć i że sobie mogę w spodenkach pochodzić ....dlatego na parterze mam 24-25 stopni ( w zalezności jak mocno świeci słońce) i na poddaszu 23-24 wiem że dla pewnych osób będzie to za ceipło...ale my jestesmy ciepłolubni a w dodatku lubimy się lekko ubierać w domu a nie w swetry itp.....i nie widze problemu zejść do pieca zerknąć tylko sprawdzić czy się pali lub załadować podajnik lub też przeczyścić piec w środku....gdyż nie zajmuje mi to sporo czasu....a za to mam dość sporą część kaski w kieszeni , które wolę wydać na inne przyjemności niż oddawać innym np w opłacie za gaz....ale to juz tak naprawdę zależy od każdego.....co uważa za komfort....tak na koniec powiem że spora część GAZOWCÓW przeliczyła się z opłatami jakie musi ponosić w sezonie grzewczym....i albo oszczędzają jak tylko mogą albo zmieniają rodzaj paliwa którym grzali i przechodzą na inne....pozdrawiam wszystkich forumowiczów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 12.10.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Przy twoim zużyciu miału zapotrzebowanie energetyczne domu wynosi do 12000 kWh energii rocznie, mając gaz w taryfie W-2, rocznie płaciłbyś o ok. 1100-1200 zł więcej za gaz. Czyli uniknięcie: schodzenia do pieca, przeczyszczenia, załadowanie podajnika, pozbycia się popiołu, zamówienia miału, zapłaty za całe paliwo z góry, składowania, wybudowania powierzchni do składowania, kosztowałaby cię 100 zł/miesięcznie. Dużo/mało to już indywidualna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 13.10.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 zapotrzebowanie....powiadasz....tylko pytanie przy jakiej temp. w domu..... bo kołomnie jest dom bardzo podobny do mojego i tak samo ocieplony i grzeją gazem a i tak nie dadzą rady zejśc poniżej 4 tys. zł za rok i w dodatku utrzymują temp. 19-21.....więc jakby zaczeli grzać do poziomu pewnie 23-25 st. c to pewnie nawet i 6 tys. by pekło....jak na razie odpaliłem 3 razy kominek i nadal nie uruchomiłem CO, choć ciepłą wodę grzeję i nadal utrzymuje tem. w granicach 23-25 stopni w zalezności od tego jak mocno poswieci słońce i dogrzeje mi pomieszczenia nagrzewając podłogi w płytkach.....także w ciągu 4 sezonów grzewczych.....od poczatku (nowego budynku) moja optymalizacja pracy pieca przynosi same korzyści....było ok. 5,5 t (gdzie jeszcze nie dokońca był ocieplony dach....i prace w trakcie tego sezonu były wykonywane ,potem ok4,3 t, potem ok,3,7 t , myślę że te 3 t miału jest dla mnie do osiagnięcia.....jak skończę jeszcze dwie rzeczy które troche pochłaniają mi energi cieplnej w budynku....ciekawe czy policzyłeś równiez zapotrzebowanie na ciepłą wodę.... bo bezpośrednio kołomnie mnie grzeją wodę ciepłą gazem i jakoś ich to kosztuje ok 180-190 zł miesięcznie X 12 i juz wychodzi że ok 2300 dodatkowo....także juz dla różnicy...ok. 3 - 3,5 tys zł warto sie pobawić i troszke poruszać więcej niż ci co potencjalnie mają "komfort " w kieszeni....nadmienię również że wyliczenia często teoretyczne nie mają nic wspólnego z rzeczywistością....gdyż nie biorą pod uwagę indywidualnych potrzeb domowników....a to głównie ma wpływ na to ile jednak zuzyje sie węgla czy też gazu..... można powiedzieć że jesli ktoś by grzał i mieszkał w takim domku gdzie bedzie 16 st. c to jego zapotrzebowanie na ciepło będzie jeszcze mniejsze....i kaski też mniej....ale ekstremalność schodzenia z temp. aby udowodnić coś komuś że można mniej i mniej się narobić.....podchodzi juz pod absurd a sporo tu takich....pozdrawiam, jak zwykle wszystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 13.10.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Ja ogrzewam węglem a cwu piecyki gazowe i płacę co dwa miesiące po ko. 400zł. za gaz. piecyki nowe. Ale znam takich co tyle płacą i ogrzewają gazem, tylko zawsze mają trochę zimniej i oszczędzają przy cwu jak się da. Więc dobrze mówisz wszystko zależy od indywidualnych potrzeb rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 13.10.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 "280" czyli na CWU wydajesz 240o bo rozumiem że grzejesz tylko dom a osobno piecyki....na CWU....to ile wydajesz na ogrzewanie i na CWU na rok....? jaki dom...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 13.10.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 dom duży 280 metrów do ogrzania stare budownictwo okna częściowo nowe grzeje ekogroszkiem gazem tylko woda użytkowa i kuchenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 13.10.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 "280" może warto przemysleć sprawę grzania ciepłej wody poza sezonem też węglem....(najlepiej by było mieć piec z podajnikiem....na miał)moje koszty to około 57 zł na miesiąc (łącznie z prądem) dla pieca....(bo brak pompy ładujacej bojler)zużywam 140 kg na miesiąc miału (370 zł/t = ok. 53 zł), popiół opróżniam co ok. 20 dni....zasyp podajnika raz na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 13.10.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Na pewno tak zrobię tylko zwłaszcza że mam piec z podajnikiem na miał i ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 13.10.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 zapotrzebowanie....powiadasz....tylko pytanie przy jakiej temp. w domu..... miał węglowy jaki używasz ma wartość opałową 19000kJ/kg czyli 5,28 kWh/kg, skoro zużywasz ok. 3,6-3,7 t więc matematyka wskazuje iż zużywasz ok. 19000kWh energii pierwotnej, biorąc pod uwagę sprawność pieca (tu można polemizować, ale przyjmując średnio 60%) otrzymujemy zapotrzebowanie konieczne dla uzyskania wskazanych przez ciebie temperatur i cwu na 11500 kWh, co wskazuje że masz dom 7-8 litrowy a jeżeli te same temp. utrzymujesz w piwnicy to nawet 5 litrowy, czyli niskie koszty ogrzewania to według mnie przyzwoita izolacja domu, a w mniejszym stopniu rodzaj paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 13.10.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 "Odyseuszek" jeśli możesz rozpisz mi to dokładniej.....bo zakładam że aby dokładnie to obliczyć nalezało by przyjąć więcej danych.....bo zogólonych wzorów brak jest wielu paramentrów które należało by ująć aby prawidłowo obliczyć zapotzrebowanie na ciepło....bo nie które sa zmienne w czesie....np. sredniomiesieczne temperatury na zewnątrz w okresie od PAXDZIERNIKA a KWIETNIA oraz w tych okresach utrzymywaną temperaturę w pomieszczeniach......., natomiast do obliczenia ilości zapotrzebowania na ciepło w przypadku CWU nalezało by znać ilość zużywanej wody....i temperaturę do jakiejś jest ciepła woda podgrzewana oraz temperaturę średnią wody (to jest zmienna wielokrotnie zmieniająca się , ale można przyjąć ją na jakimś konkretnym poziomie....) nie chcę się wymądrzac tutaj....ja tylko wiem ile z praktyki ludzie płaca za gaz w sezonie i ile za wodę CWU poza sezonem....i nie jest to takie różowe....jak się im wydawało na początku.....wiekszość z nich jak pisałem poprzednio mysli o zmianie źródła zasilania CO........ale chętnie się dowiem czegoś nowego jesli tylko ze swojej łaski rozpiszesz mi to dokładniej......lubię się uczyć nowych rzeczy.....z matmy tez nie byłą do bani....więc sprawdzę sobie później twoje rozumowanie....z góry dziekuję za poświecony twój czas.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 13.10.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 zastanawiam się jeszcze nad jednym skoro mówisz że moje zapotrzebowanie na ciepło wynosi 11500 to jeśli wogóle nie nie biorąc po uwagę piwnicy zapotrzebowanie wynosi 70kWh/m2 rocznie to całkiem całkiem....w piwnicy mam obecnie temp. 20 st. i na razie nie musze grzać....jak i w domku....czyli 70kwh/m2 * koszt 1 kwh prądu przyjmując 0,5 zł = 35 zł na rok/m2 * 165m2 = 5775 złjesli w takim razie gaz ziemny 1m3 odpowaiada ok. 10 kWh, to koszt 70kWh/m2 / 10kWh = 7 m3 gazu/m2 rocznie = 7*2,8zł/m3 (chyba tyle kosztuje średnio)= 19,6zł/m2 rocznie * 165 m2 = 3234 zł ogrzewanie.....(teraz pytanie do jakiej temp. w pomieszczeniach).....?musze to dokładnie policzyć....bo bardzo mnie ciekawi dokładny koszt CO i CWUu mnie co miesiąc idzie 140 kg miału na CWU * 6 miesiecy...= 840 kgreszta to CO i CWU w sezonie grzewczym, cyli około 2,8 t miału to sezon grzewczy....zobaczymy co wyjdzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 13.10.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Przeczytaj to co napisałem, przeprowadziłem rozumowanie stricte w oparciu o podane przez ciebie zużycie opału a tym samym przy parametrach użytkowych jakie podajesz czyli np. temperaturach jak podajesz ok. 24 stopni i zużyciu ciepłej wody takim jakie dokładnie masz. Jedynym założeniem jest sprawność pieca. Przy zużyciu 1150 m3 gazu średnia cena gazu z uwzględnieniem opłat stałych wynosi 2,45 zł/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts