Frankai 01.03.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Popychany obawą o nieprzystępność cenową postawienia ściany z klinkieru zapytowuję: czy jak zrobię cokół z cegły klinkierowej i na tym postawię beton komórkowy (murowany na klej czy zaprawę) i to postoi 1 rok, to czy mam duże szanse na to, że się zabrudzi jakimś świństwem?Gdzie dalibyście przewieszenie: na poziomie wejścia do domu czy z końcem klinkieru? Chcę dać 2 warstwy cegły także w podcieniu przy wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 01.03.2002 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 dotyczy pierwszej cZęsci pytania- posil się papą.drugiej częsci nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.03.2002 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Ketiso - jak wiesz klinkier może się zabrudzić np. od wypłukiwania czegoś (np. wapna), od tego co jest nad nim i tego się boję. Papa nic tu nie pomoże - przecież i tak to spływa po murze. Papa ma tylko chronić przed podciąganiem wilgoci.Spróbuję wyjaśnić drugie. Zgadzasz się ze mną, że mur nad cokołem jest przewieszony powiedzmy 2-3 cm. Drzwi wejściowe są 2 stopnie powyżej terenu. W tym podcieniu też nie mogę chyba dać b.k. i tynku zaraz od dołu, więc będą ze 2 warstwy klinkieru. Do takiej wysokości musiałbym chyba robić cokół dookoła domu. Jak przewiesiłbym mur w podcieniu, to chyba będzie dziko wyglądać. Jak przewieszę na wysokości podestu - to wokół domu będę przewieszał ostatnie 2 warstwy klinkieru nad klinkierem poniżej.Chyba musze pooglądać inne domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2002 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Przychodzi mi do głowy kilka pomysłów. Oto one:1) Zamiast klinkieru zrób elewację z cegły silikatowej łupanej (ładniejsza) lub zwykłej ( mniej ładna)2) Zamiast betonu komórkowego daj np. coś z ceramiki a później otynkuj. Choć w tym przypadku może coś wypływać ze spoin z zaprawy. 3) Ketiso z izolacją z papy dobrze kombinuje ale ja bym dał podwójnie złożoną folię, na tyle wystającą z muru aby zakryła cały cokół z klinkieru. Dopiero po otynkowaniu i pomalowaniu ściany nad cokołem odetnij folię.Tyle mi przychodzi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.03.2002 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Mario - dzięki 1. Nie gustuję w silikatach2. Musiałbym murować na cement z platyfikatorem, bo najlepsze wykwity pochodzą z wapna. Koszt wykonania ściany jest wyższy. Opór dyfuzyjne cegły jest większy niż b.k., a ja nie chcę dawać wtedy pustki (przy klinkierze muszę).3. Pomysł najlepszy. Miałem zamiar robić coś podobnego. Wolę dać papę, a oprócz tego dam folię i faktycznie dam chyba na całej grubości ściany. Planowałem tylko trochę wsunąć, ale to co Ty radzisz będzie pewniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2002 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2002 Frankai - co do zachowania czystości klinkieru jest jedno bajecznie proste rozwiązanie które zastosowałem w swoim garażu.Po wymurowaniu cokołu ochroniłem go na całej powierzchni folią malarską (jest tania jak barszcz, nie bierz tylko tej najcieńszej bo pierwszy wiatr porwie Ci ją na strzępy). Możesz wręcz "podłożyć" ją pod warstwe folii lub papy (izolacji poziomej) i na tym murować dalej - potem poprostu urwiesz ją równo z murem.Na dole najlepiej obsypać to ziemią lub położyc chociaż deski. Żeby mur mógł wysychać, zrób co jakiś czas niewielką dziurę, inaczej całość Ci potwornie zaparuje. Warunkiem powodzenia całej operacji jest lekkie naciagnięcie folii, tak aby nie zwisała luźno, tylko była leciutko naciągnięta.Ja murowałem garaz w marcu ubiegłgo roku, teraz chcę go tynkować. Po zimie i wichurach folia w większości ocalała - tam gdzie porwał ją wiatr po prostu przykleiłem ją taśmą do muru.A cokolik mam,że palce lizać.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2002 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2002 To jeszcze raz ja. Ponieważ jak wiesz, też myślę o ścianie trójwarstwowej, zastanawiam się nad rozwiązaniem tańszym niz klinkier i mniej rzucającym się w oczy, a mianowicie zwykłej cegle ceramicznyj (tyle, że możliwie dobrej jakości).Buduję w Łodzi, gdzie tradycje fabrycznego budownictwa ceglanego są jak wiecie bardzo silne.Oczywiście niechcę zrobić z domu fabryki, ale jest szereg przedwojennych (a nawet XIX-wiecznych) domów z cegły, które po latach wygladają po prostu super.Poza tym w wielu miejscach widziałem odnawiane ceglane elewacje, metodą usunięcia wierzchniej brudnej warstwy z elewacji - tak na przykład jest zrobiona elewacja łódzkiej Gazety Wyborczej - wyglada to super.Myślę, że przy starannym wyspoinowaniu i dobrej jakości cegły można będzie uzyskać ciekawy efekt.A jak nie wyjdzie, zawsze można taką ściane po prostu otynkować.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.03.2002 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2002 Alek - dokładnie chciałem zrobić tak jak piszesz. Jak zauważyłeś wcześniej pisaliśmy z Mario o folii, a dociążyć ją chciałem stemplami, które mi zostały po robieniu stropu, uciągając folię tak, by utworzyła pod spodem prześwit z wlotami powietrza z boków. Cegły klinkierowe są od jakichś 1,20zł/szt., ja wytargowałem Roben NF-17 na 18% upustu, czyli 1.70zł/szt. Można dać cegłę licową za mniej niż 1zł, lub poszukać naprawdę dobrej zwykłej. Jak tą ostatnią ocenić, to się dokładnie nie znam, ale powinna chyba raczej pękać niż kruszyć się. Zgadzam się, że porządna cegła może żyć nawet na elewacji dłużej od Ciebie - przykłady to poniemieckie budynki z cegły. Czy nie boisz się trochę kosztów odnawiania takiej cegły po latach? Może tylko dobrą gazetę było stać? Może to zdjęcie wierzchniej warstwy należy wykonać w specjalistyczny i drogi sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Zaczynasz juz za bardzo kombinowac. Oczywiscie ze metody konserwatorskie sa drogie ale nie do obiektow 30 letnich a 100 i wiecej letnich. Widzialem juz czyszczenie kaercherem, dobra cegla nawet to wytrzyma. W koncu moda sie zmienia, a za 50 lat Twoj syn otynkuje ja i bedzie jak nowa. Nic nie jest wieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Pitbull - ja nie kombinuje, tylko zszedłem na temat Alka. Ja dam klinkier na części (parter głównej bryły lub tylko cokół), a na reszcie Lotusan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 A to co takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 A to ta farba co się sama myje. Poszukaj, bo już wątek robiłem na ten temat. Producent daje cały system (tynk silikonowy), ale chyba ta farba jest tam najważniejsza, a resztę można olać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 No i tez na pewno dobrze bedzie wygladac, duza roznica w cenie, pomiedzy klinkierem a Lotusanem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Jeszcze nie przekalkulowałem, ale zapewne tak - choćby przez dużo tańszą robociznę. Poza tym nie należy zapominać o cash flow. Lotusan rzucę na mury na "dowidzenia", a klinkier na "dzieńdybry". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Jesli chcesz aby to wszystko dobrze wygladalo, to niech ci projektant zrobi kolorystyke obiektu. Najwazniejsze to w klinkierze zrobic strfy najbardziej widoczne, wejsciowe, okna, cokoly. Reszta tynk, moze jakies wstawki z klinkieru gdzieniegdzie? Ale koniecznie przemysl gdzie bedzie klinkier i jak beda wygladaly przejscia na poszczegolnych elewacjach i jak to sie bedzie mialo wzgledem zmieniajacego sie poziomu terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Projektant mi nie zrobi, bo się nie bawi w takie pracochłonne drobiazgi. Zgodził się ze mną, że ściany szczytowe i garaż (dostawiany do budynku) mogą być faktycznie w tynku, a reszta klinkier. Taka koncepcja nie powoduje dużego ryzyka, a gdyby bawić się w łączenie tynku z klinkierem jako elementów jednej ściany, to faktycznie mogłoby się to okazać bez sensu, więc wolę nie ryzykować. Architekt sugerował drewno zamiast tynku, ale nie wie jak się ono zachowa na garażu (dość duża powierzchnia i brakuje osłonięcia dachem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Drewno pieknie wyglada, ale co jakis czas jesli by bylo nie osloniete musialbys konserwowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts