Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom wybudowany z porothermu 25

Recommended Posts

Ja budowałem z 30; generalnie to wiekszych problemów nie było jednak musisz mieć świadomość, że z przycinaniem jest większy problem, wierceniem otworów (kołki przy ocieplaniu styropianem) oraz trzeba pilnować, by ekipa dokładnie łączyła ze sobą pióro-wpusty. Przy układaniu instalacji el (robiłem sam) również występuje problem robienia otworów, bruzd itp.

Robeli - jakiego typu problemy masz na mysli? Nie zauważyłem ich ani przy elektryce, anie przy CO czy wodzie. Jedyne co ważne to stosowanie odpowiednich kołków i to wszystko. Oczywiście walenie młotem nie wchodzi w rachubę, ale bruzdownica czy wycinanie tarczą rozwiązuje wszelkaie problemy.

Witamy, mamy ściany nośne z porothermu 15cm, 8cm styropianu w środku i 10cm. Czy takie ściany można już tynkować na zewnątrz, czy też trzeba je jeszcze docieplać z zewnątrz?

Prosimy o wasze opinie?

wytłuszczenie MOJE, pewnie grubość inna?

i 10cm czego?

budujesz, czy już to stoi?

ja miałem w projekcie porotherm 25. Po ropoczęciu budowy zapadła decyzja o zmnianie na porotherm 30. Powody byly dwa - w tamtym czasie ( 2004 rok) różnica w cenie była symboliczna, do 30 było wtedy łatwiej dostać pustaki nietypowe ( połówki , ćwiartki ) no i ostatnia sprawa budowa pustaka - w P 30 wewnętrzene szczeliny powietrzne były równoległe do linii ściany a w P 25 potrzeczne. Rózniaca jest na plus P30 taka ze np kołek rozporowy w zależnosci od długości wchyta wiecej przegród wiec trzyma napewno mnocnej, jak i to ze P30 ma lepsze parametry izolacji cieplnej