Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pisałem ostatnio o problemach z kominkarzem (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=103933).

Wziął pieniądze na blat kamienny i ciągle zwodzi mnie, że kamieniarz jeszcze nie zrobił.

Wczoraj byłem u tego kamieniarza - okazuje się, że nie dostał nawet szablonów (choć sprawę zna). Stwierdził ponadto, że nie jestem pierwszą osobą, która przychodzi pytać w sprawie tego samego wykonawcy, i poradził, żeby zgłosić sprawę na policję.

Nie mam zbytniej wprawy w kontaktach z policją (no, może poza drogówką ;) ) i niechciałbym wpaść w jakieś labirynty formalno-prawne, stąd pytanie:

co powinienem przedstawić policji, żeby zajęli się sprawą?

Doniesienie o wyłudzeniu? Ale jakieś dowody? Poradźcie coś...

Cześć

Masz pokwitowanie, że robol wziął kasę ? Jak masz, to najpierw bym się z nim spotkał i pogadał - oddaje kasę i nie ma tematu, tego gościa juz bym sie nie trzymał.

Jak nie masz pokwitowania, to ... masz problem ... :-? Bo to już albo pyskówka, albo sąd, a bez dowodów ....

Osobiście mi się wydaje, że zgłaszanie na policje nie pomoże, ale może dlatego, bo w naszą policje nie wierzę :evil: :cry:

trzymaj się,

majki

Witam,

majki pisze dobrze, ważne jest pokwitowanie i konkretna rozmowa.

Po drugie w dokumentach serwisu allegro, widzialem kiedys taki druk "Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa" , które składa sie na policję lub do prokuratury - dokładnie nie wiem.

Jak go tym postraszysz to chyba wszystko wróci do normy.

Pozdrawiam

No właśnie pokwitowania nie mam - pieniądze na kamień dostał "na japę".

Wcześniej dostał 2000PLN zaliczki na materiały i na to pokwitowanie mam.

Na tym pokwitowaniu nie jest napisane, że nie obejmuje ona kamienia, ale też nie jest napisane, na jakie konkretnie materiały - jest tylko, że na materiały na budowę kominka u nas.

Umowy o wykonawstwo z nim nie mam - niestety...

Co do rozmowy:

1. do gościa nie mogę się dodzwonić (chyba, że z nie mojego numeru - wtedy odbiera i umawia się np. "na jutro", po czym nie przyjeżdża)

2. nagrałem mu się jakiś czas temu, że jeśli nie dostarczy mi kamienia albo nie zwróci kasy, złożę zawiadomienie na policję. Nie podziałało - choć wiem, że odsłuchał, bo wspomniał o tym podczas jedynej rozmowy, jaką udało mi się od tego czasu z nim przeprowadzić. Nie boi się, mówi, że straszenie policją to dla dzieci i nic mu nie zrobią.

Wypadałoby więc być konsekwentnym i złożyć doniesienie na policji - stąd moje pytanie, jak to zrobić, żeby nie przeleżało się to rok na półce z przyczyn formalnych.

Poproś kolegę, żeby do niego zadzwonił - jako potencjalny klient z polecenia. Niech się umówi na spotkanie w celu obgadania nowej roboty.

I będziesz miał okazję do obicia mu ryja nie przez telefon.

Nie, słuchajcie, pomysł z umówieniem się jest chyba niezły...

Może bez obijania ryja - ale przytrzymać gościa i niech napisze oświadczenie, że pobrał pieniądze na kamień i do kiedy go dostarczy.

Wtedy będzie już wystarczający hak do działań bardziej legalnych.

Chyba jeszcze ważniejsze jest by został określony termin realizacji (najlepiej pisemnie). Inaczej gość ma gotową wymówkę: Jakie wyłudzenie? Przecież ja ten kominek zrobię... Umawialiśmy się przecież, że termin nie jest ważny (albo Przecież to ma być na przyszły rok) a teraz klient nagle coś sobie ubzdurał...
No to juz prawie jak kierowanie "grupą przestępczą" ;-)

Ale my będziemy tylko grzecznie stali. I patrzyli. I prosili. Stanowczo nalegali.

Żadnych pogróżek - tylko spojrzenia i uśmiech.

Niech się posra w gacie.

Tak sobie myślę, że łatwość będzie proporcjonalna do postury moich kolegów.

No i do dodatkowych środków zapobiegawczych, np. można przyblokować mu auto (wystarczą trzy samochody i pobocze) - co by nie musiał natychmiast jechać do domu (a tak się zdarzało, np. 15 minut po rozpoczęciu przez niego pracy nad kominkiem - mowa oczywiście o tzw. kolejnych podejściach do zakończenia tematu ;) ).