Wciornastek 14.06.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Luksfery mają być wprawione w garażu w ścianę zewnętrzną domu. Zastanawiamy się w jakim miejscu w ścianie (tj w jej przekroju) najlepiej je zamontować. 1) na środku ściany (ściany jednowastwowe z pustaków 36, tak jak montuje się okna 2) a może zlicować je ze ścianą zewnętrzną? Nawiasem mówiąc to zlicowanie ze ścianą byłoby korzystne optycznie i praktycznie, ale może są jakieś przeciwwskazania do takiego umiejscowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 prawdopodobnie chdzi Ci nie o luxsfery, a o pustaki szklanezlicowałbym je ze sciana zewnętrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 14.06.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Najkorzystniej chyba pustaki szklane zlicować ze ścianą zewnętrzną ponieważ w środku zawsze pzostanie ci jakiś parapet na którym można coś postawić ale przedewszystkim wygląda to ciekawiej z zewnątrz. Niestety pustaki szklane mają dużą wadę a mianowicie przemarzają. Przy mrozach rzędu kilkunastu stopni w środku będziesz miał lód. Pomyśl o tym zanim jeszcze się zdecydujesz na pustaki szklane. Ja wmurowałem takowe na klatce schodowej w moim poprzednim domu i niestety... przemarzają strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.06.2007 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 prawdopodobnie chdzi Ci nie o luxsfery, a o pustaki szklane zlicowałbym je ze sciana zewnętrzna Dokładnie tak luXsfery tj puataki szklane Nie wiem czy wymiennie można tak nazywać chodzi o taki szklany klocek wewnątrz wypełniony powietrzem a gruby chyba na ok 10 cm. No i odpowiedź mnie też cieszy bo jeśli zlicujemy ze ścianą zewnętrzną to w tym miejscu nie trzeba robić parapetów. Dodatkowo otwory na luxsfery są wysoko i wtedy ułatwi takie umieszczenie problemy z myciem od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.06.2007 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 . Niestety pustaki szklane mają dużą wadę a mianowicie przemarzają. Przy mrozach rzędu kilkunastu stopni w środku będziesz miał lód. Pomyśl o tym zanim jeszcze się zdecydujesz na pustaki szklane. Ja wmurowałem takowe na klatce schodowej w moim poprzednim domu i niestety... przemarzają strasznie. Przemarzanie to nie problem bo to garaż gdzie i tak będzie zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 14.06.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 . Niestety pustaki szklane mają dużą wadę a mianowicie przemarzają. Przy mrozach rzędu kilkunastu stopni w środku będziesz miał lód. Pomyśl o tym zanim jeszcze się zdecydujesz na pustaki szklane. Ja wmurowałem takowe na klatce schodowej w moim poprzednim domu i niestety... przemarzają strasznie. Przemarzanie to nie problem bo to garaż gdzie i tak będzie zimno. No to po zewnętrznej z nimi Pomysl też nad doprowadzeniem sobie zasilania od wewnętrznej srony w glif. Na górze glifu załóż oprawe na halogen i wrzuć w to "halegen" na LEDach. Podświetlone pustaki patrząc od zewnątrz będą dawały naprawdę śliczny efekt a przy ledach koszt eksploatacji prawie zerowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.06.2007 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Pomysl też nad doprowadzeniem sobie zasilania od wewnętrznej srony w glif. Na górze glifu załóż oprawe na halogen i wrzuć w to "halegen" na LEDach. Podświetlone pustaki patrząc od zewnątrz będą dawały naprawdę śliczny efekt a przy ledach koszt eksploatacji prawie zerowy. Nio, nIo efekty świetlne w garażu. Full wypas Jeszcze mi małżonek zapragnie zamieszkać razem z autem i co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 14.06.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Pomysl też nad doprowadzeniem sobie zasilania od wewnętrznej srony w glif. Na górze glifu załóż oprawe na halogen i wrzuć w to "halegen" na LEDach. Podświetlone pustaki patrząc od zewnątrz będą dawały naprawdę śliczny efekt a przy ledach koszt eksploatacji prawie zerowy. Nio, nIo efekty świetlne w garażu. Full wypas : Bardziej myślałem o efekcie świetlnym widzialnym od zewnątrz budynku a w garażu troszkę światełka się przyda Jeszcze mi małżonek zapragnie zamieszkać razem z autem i co :cry napewno masz sposób zeby go przekupić co by jednak w domu mieszkał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.06.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 My mamy jedno byłe okienko zastąpione właśnie luksferami (no dobra - pustakami szklanymi ) - jest we wnęce i parapet na zewnątrz. Nic nie przemarza - nie wiem, dlaczego u kolegi Kryspina występuje taki efekt. Może dlatego, że to okienko jest w ogrzewanym wnętrzu. Zobaczymy, jak to będzie z drugim - właśnie wykutym na klatce schodowej w celu doświetlenia - zlicowane ze ścianą zewnętrzną - też dobrze, dzięki temu jest głęboka wnęka, na której można dużo postawić - skrzynkę lub donice z roślinkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 prawdopodobnie chdzi Ci nie o luxsfery, a o pustaki szklane zlicowałbym je ze sciana zewnętrzna Dokładnie tak luXsfery tj puataki szklane Nie wiem czy wymiennie można tak nazywać chodzi o taki szklany klocek wewnątrz wypełniony powietrzem a gruby chyba na ok 10 cm. ... wiec chodzi Ci dokładnie o pustak szklany a nie luksfer luksfer to tez kształtka szklana /podobna do pustaka/ tylko zrobiona jest z jednej, grubej warstwy szkła - nie zawiera pustki powietrznej w środku w zwiazku z tym, ze luksfer był materiałem słabo izolujacym /"zimnym"/ produkcja luksferów uległa znacznemu ograniczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 14.06.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Jak ktos sie martwi o przemarzanie tudziez przenikalnosc to mona zastosowac dwie warstwy i otrzymamy wspolczynnik k=1.3 a przy jednej k=2.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.06.2007 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 prawdopodobnie chdzi Ci nie o luxsfery, a o pustaki szklane zlicowałbym je ze sciana zewnętrzna Dokładnie tak luXsfery tj puataki szklane Nie wiem czy wymiennie można tak nazywać chodzi o taki szklany klocek wewnątrz wypełniony powietrzem a gruby chyba na ok 10 cm. ... wiec chodzi Ci dokładnie o pustak szklany a nie luksfer luksfer to tez kształtka szklana /podobna do pustaka/ tylko zrobiona jest z jednej, grubej warstwy szkła - nie zawiera pustki powietrznej w środku w zwiazku z tym, ze luksfer był materiałem słabo izolujacym /"zimnym"/ produkcja luksferów uległa znacznemu ograniczeniu Teraz jasne. A fakt że takich pojedynczych kształtek szklanych to rzeczywiście od dawna nie widziałam. Mają takie moi rodzice na działce w pomieszczeniu gospodarczym. A pustaki szklane u nas nawet na rachunku z hurtowni stają pod nazwą luksfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 ...takich pojedynczych kształtek szklanych to rzeczywiście od dawna nie widziałam. Mają takie moi rodzice na działce w pomieszczeniu gospodarczym ... tak, to wyrób raczej z epoki Gierkowskiej ... A pustaki szklane u nas nawet na rachunku z hurtowni stają pod nazwą luksfery. Wciorniastku "handlowiec - budowlaniec" - to raczej ewenement ... częsć tych pseudo handlowców nie odróznia równiez co oznacza bloczek, a co pustak ... pustaki sprzedają jako bloczki a bloczki jako pustaki ...im to bez róznicy - byle kasa sie zgadzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.06.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 wiec chodzi Ci dokładnie o pustak szklany a nie luksfer luksfer to tez kształtka szklana /podobna do pustaka/ tylko zrobiona jest z jednej, grubej warstwy szkła - nie zawiera pustki powietrznej w środku w zwiazku z tym, ze luksfer był materiałem słabo izolujacym /"zimnym"/ produkcja luksferów uległa znacznemu ograniczeniu no i jasne nareszcie wiem. To były te, z których kiedyś wszędzie popielniczki w poczekalniach stojały :D Chociaż tak sobie myślę, że we współczesnej terminologii i tak wszyscy będą nadal mówić "luksfery" - wygodniej, a fahofcy i tak wiedza o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts