Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepompownia ścieków

Recommended Posts

Witam!

Na działce muszę zrobić przepompownię ścieków. Wiadomo, pod górkę to to nie popłynie.

Chciałbym aby przepompownia była możliwie tania i niezawodna. Dodam, że mam wysoki poziom wód gruntowych i przynajmniej okresowo przepompownia byłaby poniżej górnej granicy wód gruntowych. Całość musi być wiec 100% szczelna.

Mój pomysł na wykonanie jest następujący.

Kupuję rurę o średnicy 50cm (jak są większe to mogę kupić) i zakopują ją pionowo. Z boku tej rury wprowadzam kanalizację. Dodatkowo instaluję pompę do brudnej wody. W dolnej części rury"50" wkładam zaślepkę, aby odizolować ścieki od gruntu. Czy cos takiego moze się udać? Jaką pompę zainstalować? Czy taka przepompownia nie wypłynie mi na powierzchnię?

Proszę o rady

czy nie wypłynie to zależy od poziomów wody i dna "studni"

czy rura 50cm wystarczy? teoretycznie tak, ale ja pokusiłbym się o większą pojemność takiego ustrojstwa na wypadek awarii pompy

a co do samej pompy to naprawdę musi być dobra i trzeba uważać co się wrzuca do kibla (np takie chusteczki nawilżane, z kremami, dla dzieci odpadają bo zapycha)

są gotowe przepompownie, pewnie dosyć drogie, ale się sprawdzają

1 mozna zrobic studzienke z kregow betonowych 1m z tym ze dolna kupic z dnem pozadnie zaizolowac

2 kupic pompe jak juz ktos wspomnial z rozdrabnianiem

3 sterownik do pompy na 3 plywakach ( mimimum, maximum oraz stan pompowania ) jednakze plywaki po pewnym czasie oblepiaja sie i staja sie zawodne wiec powinny byc jako rezerwa a jako glowne zrodlo pomiaru poziomu czujnik hydrostatyczny lub ultradzwiekowy a to sa koszty

Rozwiazania gotowe zapewne beda lepsze bo gwarancjia i serwis zapewniony