mario_pab 14.06.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Witam! Na działce muszę zrobić przepompownię ścieków. Wiadomo, pod górkę to to nie popłynie.Chciałbym aby przepompownia była możliwie tania i niezawodna. Dodam, że mam wysoki poziom wód gruntowych i przynajmniej okresowo przepompownia byłaby poniżej górnej granicy wód gruntowych. Całość musi być wiec 100% szczelna.Mój pomysł na wykonanie jest następujący. Kupuję rurę o średnicy 50cm (jak są większe to mogę kupić) i zakopują ją pionowo. Z boku tej rury wprowadzam kanalizację. Dodatkowo instaluję pompę do brudnej wody. W dolnej części rury"50" wkładam zaślepkę, aby odizolować ścieki od gruntu. Czy cos takiego moze się udać? Jaką pompę zainstalować? Czy taka przepompownia nie wypłynie mi na powierzchnię? Proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.06.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 czy nie wypłynie to zależy od poziomów wody i dna "studni"czy rura 50cm wystarczy? teoretycznie tak, ale ja pokusiłbym się o większą pojemność takiego ustrojstwa na wypadek awarii pompya co do samej pompy to naprawdę musi być dobra i trzeba uważać co się wrzuca do kibla (np takie chusteczki nawilżane, z kremami, dla dzieci odpadają bo zapycha)są gotowe przepompownie, pewnie dosyć drogie, ale się sprawdzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 14.06.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Pompa musi być koniecznie z wirnikiem rozdrabniającym! Szukałem niedawno takiej przepompowni i można je kupić (gotowe) już od około 3000-4000zł. Na razie jeszcze nie kupiłem więc nie wiem na ile to sprawnie i bezawaryjnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 14.06.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 1 mozna zrobic studzienke z kregow betonowych 1m z tym ze dolna kupic z dnem pozadnie zaizolowac 2 kupic pompe jak juz ktos wspomnial z rozdrabnianiem 3 sterownik do pompy na 3 plywakach ( mimimum, maximum oraz stan pompowania ) jednakze plywaki po pewnym czasie oblepiaja sie i staja sie zawodne wiec powinny byc jako rezerwa a jako glowne zrodlo pomiaru poziomu czujnik hydrostatyczny lub ultradzwiekowy a to sa koszty Rozwiazania gotowe zapewne beda lepsze bo gwarancjia i serwis zapewniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 14.06.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Zapytaj w WAVINie o gotowe rozwiązania na bazie studzienek pcv.Na pewno drożej, ale za to masz gwarancje, że będzie działało.Nie ma nic gorszego jak w upał babrać się w g.....PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 14.06.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Zapytaj w WAVINie o gotowe rozwiązania na bazie studzienek pcv. Na pewno drożej, ale za to masz gwarancje, że będzie działało. Nie ma nic gorszego jak w upał babrać się w g..... Pozdro J Dobrze powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts