artureski 14.06.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Ja też zastanawiam się jakie drzwi zrobić do kotłowni (czytaj pomieszczenia technicznego) Mam dziwne wrażenie że logika w tym wypadku podpowie różna rozwiązania, jednak pragmatyka - jedno; w moim przypadku do wewnątrz bo tak wygodniej będzie. A jak pier.... to mam wrażenie że niewielka różnica będzie czy otwierały się w ta czy w tamtą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 14.06.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 . A jak pier.... to mam wrażenie że niewielka różnica będzie czy otwierały się w ta czy w tamtą.... No nie wiem lepiej na zewnatrz mimo iz moze to byc niewygodne lepiej miec na zewn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogumiła 14.06.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 O Qrcze - ja mam przez przypadek na zewnątrz - to może niech przypadek rządzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.06.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 a czemu to kominiarz ma się czepiać? bo kominiarz dokonuje odbioru pomieszczenia kotłowni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 14.06.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 a czemu to kominiarz ma się czepiać? bo kominiarz dokonuje odbioru pomieszczenia kotłowni, Gówno prawda u mnie kuminiarz nawet nie byl tylko do niego przyjechalem i on dal mi papierek tylko ze szpece przedtem pomierzyli mi przeplywy powietrza w kominach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogumiła 14.06.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 No dobra, dobra - a jak będzie czepliwy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogumiła 14.06.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 No i wszystko uczciwie sprawdzi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 14.06.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 To trzeba po bozemu zrobic wg przepisow ktore aktualnie obowiazuja w proj na bank masz jak sie otwieraja drzewi, to samo jest z drzwiami do kibli tylko ze tu nic nie powinno walnac ale robi sie tak ze wzgledu na to ze ktos moze zaslabnac albo cuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogumiła 14.06.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Aaaaa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.06.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 a czemu to kominiarz ma się czepiać? bo kominiarz dokonuje odbioru pomieszczenia kotłowni, no właśnie - kotłowni, a jak to ma się do pomieszczenia technicznego? zresztą Zdrowy Rozsądek, vel sSiwy12 (ukłony) wyjaśnił o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 15.06.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Otwierane zawsze na zewnatrz... mowiac po polskiemu jak pierd..... piec zeby nie rozsadzilo calej budy jak beda otwierane do wewn a tak rozwali drzwi i energia rozejdzie sie po pow... A jak jest skierowana energia wybuchu pieca ?? Wg przepisów wychodzi, że zawsze w stronę drzwi ?? A jak się przypadkowo skieruje w kierunku okna ? Może lepiej okna w kotłowni montować tylko na pianę - łatwiej w razie czego wyfruną i zrobią miejsce energii. A z drugiej strony jak dojdzie do pożaru, to przy braku tlenu gorzej się rozprzestrzenia, a wywalone drzwi to nowa dostawa tlenu i wyjście ognia do innych pomieszczeń. Ja nie kwestionuję polskich przepisów, tak se tylko dumam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 15.06.2007 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Wszyscy straszą wybuchem, a widział ktoś dom gdzie by wybuchnąłpiec i rozwaliło drzwi?Jak już to rozwala najczęściej instalację wodną, poszycie piecana wskutek zagotowania wody a nie wybuchu paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.06.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Bo to nie o "wybuch" chodzi, lecz bardziej o bezpieczeństwo człowieka przebywajacego w kotłowni (kocioł wiekszy niż 25 kW). Moim zdaniem świadczy o tym (chyba) zapis: "Drzwi od wewnątrz powinny mieć zamknięcie bezklamkowe i otwierać się na zewnątrz pod naciskiem człowieka". Tak na marginesie, istnieje wieksze prawdopodobieństwo "zaczadzenia" niz wybuchu, oraz mozliwość innych "urazów". Tak sadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.06.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 sSiwy12 dobrze sądziszjak to Pan z ART od instalacji wyjaśnił"po to drzwi mają się otwierać na zewnątrz, żeby koleś, jak źle się poczuje po śledziku, mógł ostatkiem sił o te drzwi się oprzeć i wypaść na zewnątrz"li tylko stosuje się na zewnątrz otwierane drzwi ze względu bhp i dotyczy to już większych KOTŁOWNI, a nie takich "zapalniczek" jak w budynkach jednorodzinnycho wybuchu kotał/pieca nie mówi się bo nie ma takiej potrzeby - nie występują takie siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.06.2007 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Wszyscy straszą wybuchem, a widział ktoś dom gdzie by wybuchnął piec i rozwaliło drzwi? ja widziałem częściowo.... drzwi otwierały się na zewnatrz, ale się nie otwarły tylko leżały 100m od budynku razem z futryną... ściany na trawniku, strop na kotle /nie piecu / najśmieszniej wyglądały kafle szklane - były zamiast okien - powlatywały do sąsiednich budynków przez okna i powbijały się w drzwi wewnętrzne kocioł na węgiel jakieś 3-4 metry kwadratowe powierzchni ogrzewanej tak na oko miał - czyli taki mniej więcej typowy domkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 16.06.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Wszyscy straszą wybuchem, a widział ktoś dom gdzie by wybuchnął piec i rozwaliło drzwi? Nie napisali jak otwierane były drzwi: Wybuch pieca węglowego 31 stycznia 2007r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 02.04.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Czy ktoś może udzielić mi odpowiedzi na temat obecnych przepisów regulujących kierunek otwierania drzwi do kotłowni na paliwo stałe.Mam mały wiatrołap 3m2 i z niego przejście do kotłowni w której jest piec na eko-groszek 17kw,kotłownia 12m2 z oknem.Czy mogę wstawić drzwi otwierane do środka?Chciałabym uniknąć problemów z późniejszym odbiorem domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts