igma 03.02.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 U nas nie ma realu, ale jest BIEDRONKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 03.02.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 burifanek w takim razie jesteśmy umówieni na kawę; a ile ma Twoja córka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 03.02.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 burifanek w takim razie jesteśmy umówieni na kawę; a ile ma Twoja córka? Urodziła się w Dzień Matki teraz ma 2,5 roku i niezła z niej mała gaduła a energia ją rozpiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 03.02.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 no to dostałaś piękny prezent na Dzień Matki. Moją też energia rozpiera, dopiero ją kładziemy spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 07.02.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam wszystkich salsowiczów! Mam serdeczną prośbę o podesłanie kosztorysu materiałów elektrycznych, a dokładnie chodzi mi o ilość oraz rodzaj kabli. Mam możliwość zakupu w dobrej cenie kabla YDYp 3x1,5, jednak nie bardzo się orientuję ile +/- powinienem go mieć. Znajomy z hurtowni twierdzi, że przeważnie ludzie do budowy biorą ok. 500mb, mi jednak wydaje się, że w przypadku salsy będzie to zbyt dużo. Poza tym zgodnie z projektem kabel 3x1,5 mógłbym wykorzystać jedynie do obwodów oświetlenia, a do obwodów gniazd 230V powinienem użyć przewodów 3x2,5. Jak to u Was wyglądało? Znacie może chociaż przybliżone ilości jakie zużyliście na okablowanie salsy? Będę wdzięczy za wszelkie informacje. PozdrawiamyA&T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 07.02.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Wszystko zależy co chcesz mieć w domu.Jeden robi jedną lampę,drugi dwa i więcej ,halogeny,zewnętrzne oświetlenie.Każdy robi dla siebie i zużycie kabla jest sprawą indywidualną. Domek stoi ,a fotek niet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 07.02.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Po części masz rację langerob25 bo może w między czasie moja druga połowa wpadnie na jakiś genialny pomyśł no i ..., ale tak jak napisałem chodzi mi o szacunki. Bo wiesz jak bym miał porównanie od kilku osób to można sobie przyjąć jakąś średnią. Zawsze można dokupić jak zabraknie! Niestety domku jeszcze nie ma. Czekamy na pogodę no i może w końcu będziemy mogli zamieścić jakąś fotke z budowy.Jak na razie to podobnie jak Ty magazynujemy najważniejsze materiały no i czasami mniej ważne jak można kupić coś okazyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 07.02.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Już myślałem,że się cichaczem nowa Salsa urodziła.Jeśli chodzi o szacunki,to ja niestety nie pomogę,bo jeszcze nie mam domku,niestety.Ale ztym to jak z samochodem.Jeden pali więcej,drugi mniej.Życzę pogody.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 07.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 A tak zmieniajac temat na kafle...czy wiecie jak sie użytkuje te z wysokim połyskiem, tzn. czy po myciu mopem np. nie ma smug? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 07.02.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 @langerob co tam z papierami u Ciebie? czy cos przeoczyłam we wczesniejszych postach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 08.02.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 @langerob co tam z papierami u Ciebie? czy cos przeoczyłam we wczesniejszych postach? 3 lutego złożone zostały papierki o PnB. Jak się wszystko dobrze ułoży to koniec maja startuję Plan jest taki: do końca czerwca strop.Potem w lipcu przerwa,a sierpień,wrzesień reszta. Mam nadzieję ,że wszystko wypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 08.02.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 @langerob co tam z papierami u Ciebie? czy cos przeoczyłam we wczesniejszych postach? 3 lutego złożone zostały papierki o PnB. Jak się wszystko dobrze ułoży to koniec maja startuję Plan jest taki: do końca czerwca strop.Potem w lipcu przerwa,a sierpień,wrzesień reszta. Mam nadzieję ,że wszystko wypali. Pewnie już się nie możesz doczekać, my wszyscy chętnie zobaczymy Twoje zmagania z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BG 08.02.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 A&T moja Salsa jest dość mocno okablowana. Kosztorysu nie mam. Jednak z tego, co pamiętam to poszło mi około 1 km kabla. Drugi kilometr poszedł na internet i satelitę i kino domowe. Moja Salsa ma jednak mocno użytkową piwnicę, w której również są gniazda RTV i SAT oraz gniazda internetowe i sporo oświetlenia.W domu jest dużo włączników schodowych, więc kabelków też poszło więcej. Na zewnątrz budynku też robiliśmy gniazda przy balkonach, przy tarasie, do bramki i kiedyś do bramy. W całym domu jest 16 obwodów .Powiem szczerze, że pomimo tego, że poszło dużo kabla i jest dużo punktów to w wielu miejscach brakuje mi gniazdek, czy oświetlenia. Wszystko jest kwestią gustu, potrzeb i portfela . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BG 08.02.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 annaoj20008 moje kafelki z wysokim połyskiem myję mopem. Jeśli wyschną szybko to nie ma smug i śladów. Jednak, gdy myje je mój mężuś i nie wyciska mopa, to zostają plamy, ale są mało widoczne. Woda powinna być często zmieniana, brudna zostawia ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 08.02.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Miło Cię znowu usłyszeć BG gdzie się podziewałaś myślałam że już wogóle o Nas zapomniałaś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 08.02.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 annaoj20008 moje kafelki z wysokim połyskiem myję mopem. Jeśli wyschną szybko to nie ma smug i śladów. Jednak, gdy myje je mój mężuś i nie wyciska mopa, to zostają plamy, ale są mało widoczne. Woda powinna być często zmieniana, brudna zostawia ślady. Dzięki @BG. Bardzo podobają mi się właśnie te z połyskiem i myślę, że takie będe kładła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabee 08.02.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam wszystkich Salsowiczów.Po miesięcznym przeszukiwaniu i przejrzeniu setek projektów domów o powierzchni ok. 100 m2 stwierdziliśmy z mężem, że jak już, to tylko SALSA (oczywiście z małymi przeróbkami).Przeglądałam to forum i zazdroszę tym, którzy przeszli już sprawy formalne i "cieszą się" realizacją projektu...My jesteśmy na etapie "trzeba się rozejrzeć i popytać, o co w ogóle chodzi z budową domu". Tak więc mamy nadzieję, że na działeczce, którą właściwie już prawie posiadamy, za jakieś dwa lata postawimy dzieciom (4 i 5 lat) basen w ogrodzie za domem. Hehehe, pomarzyć dobra rzecZ, najpierw musimy zmierzyć się z polską biurokracją, następnie zrobić dobre "wrażenie" w banku, no i potem do roboty.Mam nadzieję, że znajdę tu na forum dobre dusze, które podzielą się doświadczeniem w budowie SALSY - naszego wymarzonego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 08.02.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam wszystkich Salsowiczów. Pomiesięcznym przeszukiwaniu i przejrzeniu setek projektów domów o powierzchni ok. 100 m2 stwierdziliśmy z mężem, że jak już, to tylko SALSA (oczywiście z małymi przeróbkami). Przeglądałam to forum i zazdroszę tym, którzy przeszli już sprawy formalne i "cieszą się" realizacją projektu... My jesteśmy na etapie "trzeba się rozejrzeć i popytać, o co w ogóle chodzi z budową domu". Tak więc mamy nadzieję, że na działeczce, którą właściwie już prawie posiadamy, za jakieś dwa lata postawimy dzieciom (4 i 5 lat) basen w ogrodzie za domem. Hehehe, pomarzyć dobra rzec, najpierw musimy zmierzyć się z polską biurokracją, następnie zrobić dobre "wrażenie" w banku, no i potem do roboty. Mam nadzieję, że znajdę tu na forum dobre dusze, które podzielą się doświadczeniem w budowie SALSY - naszego wymarzonego domku. serdecznie witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 09.02.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 BG dziękuję za infomację. Na razie zdecydowałem się na 4x100m YDYp 3x1,5. Zobaczymy jak to wyjdzie ostatecznie. Jak będzie za dużo to się podzielimy się na forum I tak małymi kroczkami do przodu, bardzo małymi ale nic, byle do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 10.02.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 oj IGMA z przyjemnością oglądam Twój dziennik budowy,tyle zdjęć,jest na co popatrzeć, a salsa coraz piękniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts