Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My urządziliśmy jeden pion wentylacyjno - kanalizacyjny dla kuchni i obu łazienek. Nadto salon, garaż i pg wentylujemy przez komin dymowo - wentylacyjny wyprowadzony do pg.
Dzieki za odpowiedź :) , popatrzyłem na zdjęciach i widzę, że masz kominki wentylacyjne czyli tak jak w projekcie, napisz mi proszę czy to się sprawdza? i jakie to są kominki tzn o jakiej średnicy, bo był ostatnio u mnie kominiarz i mi namieszał w głowie w kwestii właśnie kominków wentylacyjnych. pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jeszcze nie mieszkam w Salsie, komin jak w projekcie, ale on de facto będzie służył jako wentylacja tylko dla salonu i kuchni.

Komin jest jakby ścianą łazienki na górze, ale bliżej ścianki kolankowej, więc para zebrana wyżej (bliżej środku domu, gdzie dach w łazience będzie płaski), raczej by się nie wydostała na zewnątrz.

Dlatego z łazienki, ubikacji, pomieszczenia gospodarczego i garażu mam osobne kanały zakończone dachówką-kominkiem.

Tak jak 87dawid piszesz, teoretycznie średnica takich kominków jest za mała (chyba 11 cm, a powinno być 15), ale chyba większość producentów dachówek nie robi prawdziwych kominków wentylacyjnych, tylko to są kominki kanalizacyjne.

Mam nadzieję, że kominiarz nie będzie się dużo czepiał ;)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich Salsowiczów....

Mam kilka pytan...

Ile Was kosztowalo ocieplenie calego poddasza, chodzi mi o to ile za sam material a ile za robocizne....

Ile Was wyszlo c.o.. Ja planuje kociol na pelet, parter podlogówka plus grzejnik kanalowy pod moim 3.5m oknem.... pietro grzejniki a lazienka podlogówka.

Zastanawiam sie jeszcze nad dwiema opcjami. Odkurzacz centralny (czekam na wycene)

I mechaniczna wentylacje wraz z rekuperatorem(czekam na wycene)....

Nie mam za bardzo czasu zeby wkleic zdjecia i cos pisac, ale juz mam tynki w calum budynku.....szambo,i ocieplone.piwniczke juz mam na tip top tylko c.o. jeszcze. a i jeszcze podstawy pod taras wymurowalem.....(naczy majster wymurowal)

Troche sie splukalem bo kupilem dzialke przylegajaca do mojej wiec teraz mam jedna 25a...(nikt mi sie juz tam nie pobuduje.....heheh)

Pozdrawiam

Franz.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

ktoś gdzieś pytał o ustawienie salonu z tv na ścianie, kanapą na środku itd. ja co prawda nie mam kominka ale mam podobne ustawienie więc jak coś to zapraszam do dziennika

U nas w domku nic się nie zmieniło przez ten czas ale ostro zabraliśmy się do roboty na działce. W tym roku udało nam się w końcu połozyć kostkę, zrobić taras a za kilka dni przychodzi ekipa montować ogrodzenie z przodu działki.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam Wszystkich. Też stałem się szczęśliwym posiadaczem projektu Salsy z garażem. Jestem na etapie papierologii. Dziś miałem rozgraniczenie działki. Planowany start z budową wiosna 2015. Czytałem forum praktycznie od deski do deski i nie będę oryginalny prosząc o zdjęcia wnętrza domku. Jeszcze mam czas aby coś zmienić w projekcie, więc może się czymś zainspiruję oglądając zdjęcia. Z góry bardzo dziękuję :)