Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja za swoje okna dałam 12990,ale moje są z potrójną szybką, są duże i tarasowe ma 4 skrzydła w dodatku jest suwane.

Producent drzwi na pw, mimo ze sa piękne, to wykonania pozostawia trochę do życzenia więc nie zamierzam ich reklamować

Zaraz- co znaczy z potrójną szybką? To nie są szprosy? :o

Hejka wszystkim 8)

Wy o oknach, a ja z innej beczki.

Igma, jeśli możesz napisz mi jak rozwiązałaś wentylację w budynku. Trochę podglądałam w Twoim albumie, ale gdybyś jeszcze coś niecoś opisała... :wink:

I druga sprawa to kanaliza. Zostawiłaś w stropie do zalania( na poddaszu) przygotowane połączenia kanalizy z dołem, czy kuliście potem jak przyszedł hydraulik?

Hejka wszystkim 8)

Wy o oknach, a ja z innej beczki.

Igma, jeśli możesz napisz mi jak rozwiązałaś wentylację w budynku. Trochę podglądałam w Twoim albumie, ale gdybyś jeszcze coś niecoś opisała... :wink:

I druga sprawa to kanaliza. Zostawiłaś w stropie do zalania( na poddaszu) przygotowane połączenia kanalizy z dołem, czy kuliście potem jak przyszedł hydraulik?

Wentylacja jest kominkami- tymi które widac na dachu. Wychodzi na pewno z kuchni i 2 łazienek i na tą chwilę nie wiem skąd jeszcze; do wieczora się dowiem :D

Nie zostawiałam w stropie otworu, płyty poszły na całość. Hydraulik kuł otwór pod pion.

pozdr.

No właśnie Igma, te wentylacje z kuchni i łazienek wyprowadzałaś na zewnątrz budynku tymi białymi kanałami i łączyłaś w kominki...tak widać na Twoich zdjęciach. Później ocieplając budynek, przykryłaś styropianem. Czyli żłobiliście w nim kanały, żeby zmieściły się te plastikowe wyprowadzenia wentylacji?

Widziałam te cuda w hurtownii bud. Mają chyba różne wielkości .

Opisz proszę dokładniej tą kwestię.

Jeden kominek na jedno pomieszczenie, czy można np. połączyć kuchnię z łazienką, lub dwie łazienki w jedno, aby zmniejszyć ilość kominków. :roll: :o

Muszę to wszystko wiedzieć, bo trochę pełnię rolę kierowniczki budowy i co wyłapię to moje :lol: :lol: :wink:

annaoj20008 Oczywiście trzeba było żłobić w styro na te kanały, dodatkowo należy opiankować te kanały, chociaż po bokach. Dodam, że ocieplaliśmy styro 15 cm.

U nas jest 1 kominek do jednego kanału wentylacyjnego; czyli nawet jeśli w kuchni mamy 2 wentylacje(dwa kanały) to każdy idzie do innego kominka; nie wiem czy można je łączyć, wydaje mi się, że nie można.

Jeszcze jeden kominek mamy z drugiej strony dachu - jest to wentylacja od garażu

Budując wg projektu Salsę bez garażu mamy tak:

Parter

-wentylacja kuchni (z komina)

-wentylacja salonu-kominka (z komina)

-wentylacja łazienki (kominek wentylacyjny)

-dodatkowo można pomyśleć o okapie i odpowietrzeniu kanalizacji

Poddasze

wentylacja łazienki i wentylacja korytarza(kominek wentylacyjny)

Wg projektu potrzebujemy minimum 5 kominków,a powinno być nawet 7.Koszt niemały.Budując Salsę z garażem i robiąc dodatkowy komin przy pomieszczeniu gospodarczym,można rozwiązać tym sposobem wentylację pom.gospodarczego i garażu

Witam.Mirekula ja mam podobnie jak ty jestem cichym uczestnikiem forum i u nas podobnie opadła płyta podłogowa ,też stały palety.Mój małżonek mówi że lepiej teraz niż póżniej.Shira3 my wycenę dachówek będziemy mieli najpóżniej w czwartek o jakich oknach piszesz za 9350 zł dachowych? nam za dachowe liczą. ok.1200.Pozdrawiam wszystkich.Jeszcze słowo do igmy -bardzo fajna elewacja.

Jestem z małopolski ok.30 km od Krakowa.Jesteśmy na etapie wylanego betonu

na pierwszej kontygnacji,niestety roboty wstrzymane do września.Buduj nam

górale.Dajemy 3 okna dachowe dołożyłam jedno do tego największego pokoju,bo

będzie na północ żeby go rozjaśnić bo zrezygnowałam tam z balkonu.Ceny okien

dachowych zwaliły mnie z nóg.

Dzięki Wam kochani za opis wentylacji i szczegółową listę kominków.

Na drugi dzień przerabiałam ten temat z naszym panem budującym i się załamał, że jest tych kominków aż tyle :lol: .

Mam trochę zaległości w zdjęciach w dzienniku, bo syn wyjechał na wakacje.

Wczoraj przysłał mi maila z instrukcją jak mam przerzucić zdjęcia do albumu i potem jak przesłac do dziennika :oops: :wink:

Dzisiaj porobię parę fotek i spróbuję powalczyć... 8)

Na ucho Wam powiem, że zaczęli więźbę...hurra.

Klinkier na komin kupiony- Silesja z Wienenberga. Nigdy nie wien, czy dobrze napisałam firmę.

Dachówka miedziana- Roben. Mam nadzieję, że nie będzie łaciata :o :roll:

Miłego dnia wszystkim Salsowiczom