norola 24.08.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 no i proszę ilu mamy cichych forumowiczów i jeszcze pewnie nie wszyscy się ujawnili Nasza Salsa ma branie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 24.08.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witajcie ! Piszcie , pokazujcie fotki! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 24.08.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ho, ho, parę dni nie zaglądałam i proszę jaki ruch na forum. Też witam nowych Salsomaniaków i życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris75 25.08.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 WitamBudowę salsy zacząłem 20 lipca 2009r po oczywiście długotrwałej papierologii związanej z adaptacją i pozwoleniem na budowę. W prowadziłem do projektu kilka zmina przedewszystkim zlikwidowałem komin w pierwotnym umiejscowieniu i zlokwlizowałem go w kotłownii przy garażu z dwoma kanałami dymowymi i 4 wentlacyjne ponadto wypuściłem 4 kanały wentylacyjne pomiędzy kuchnią a łazienką, na dachu będą zakończone grzybkiem. Zlikwidowałem balkon z tyłu ponieważ nad tarasem przewiduję zadaszenie i co się z tym wiąże zamiast okien balkonowych będą zwykłe.Zanim zacząłem projekt wysłałem do 5 ekip murarskich (firm) , które dokonały wyceny ( firmy z dobrymi referencjami) ceny kształtowały się od 18 tys brutto do 33 tys brutto. Wybrałem firmę, która postawi mi stan surowy otwarty bez dachu za 20 tys. zł (druga oferta z najtańszą ceną). W tej chwili zalałem strop ale już teraz mogę stwierdzić iż mogłe poszerzyyć dom o przynajmniej 1m. Fundamenty mam troche podwyższone od ławy fund. wypuściłem do góry 9 bloczków bet. schody zrobiłem 5 stopniowe ( robią wrażenie tak samo jak przypory i filar). Teraz murarze pytaja się o wys. ścianki kolankowej, chciałem zrobić tak jak Igma ale z racji wys. fund. zrobię ściankę kolankową tak jak w projekcie (budynek byłby zbyt strzelisty). Koniec września wchodzi firma dekarska, która zawykonanie prac (wiąźba, deskowanie,papa, łaty , kontrłaty, dachówka osadzenie 4 okien dachowych, opierzenia, rynny) skasuje 13 tys. brutto. Dom buduję z Krotermy 25 P+W (cena 5,40 zł szt 10,5/1m2)bloczek fundamentowy 2 zł bruttostrop teriwwa b20 235 zł netto/1m3fundament beton b20 214 zł netto 1m3wiąźba z deskami łatami i kontrłatami 6500 zł bruttoW tym roku chcę zbudować stan otwary zadaszony + dachówka.Okna zadeskuję i pozostawię budynek na zimę. PozdrawiamKris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 25.08.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 kris75 Konkretny i rzeczowy opis - i wszystko jasne Pozdrowienia dla wszystkich Salsowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 26.08.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam Salsowiczów. Mam pytanie: Jakie macie rozwiązania z płatwiami? Głównie z ilu kawałków stosowaliście ? Nistety nie mam tego w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 26.08.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam Salsowiczów. Mam pytanie: Jakie macie rozwiązania z płatwiami? Głównie z ilu kawałków stosowaliście ? Nistety nie mam tego w projekcie A co to takiego te płatwie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNJAK3005 26.08.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam nowych salsowiczow kurcze ale sie stesknilam za wami ,bardzo mi brakowalo forum i czytania co u was sie dzieje na budowie . wybaczcie ze nie pisalam ,ale niestety nie mialam internetu dzisiaj go zamontowali .Mieszka mi sie super cudownie nawet nie patrzę w strone mojego bloku cisza tylko ptaszki spiewaja siadam na taras pije kawke i jestcudownie. Niw wszystko jeszcze jest skonczone , dopieszczone ,ale mamy czas. We wrzesniu ocieplamy domek a na drugi rok jakas kostka ,tylko nie wiem jeszcze jaki kolor .widze duże postepy w budowach ciesze sie i gratuluje .jak ocieplimy to znowu dodam kilka zdjec pozdrowienia i buziakidla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 26.08.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witamy Cieszę się, że o nas pamiętasz. Ja co prawda też piję kawkę na tarasie, ale to jeszcze nie to samo co u Ciebie My kładziemy wełnę na poddaszu - a właściwie to mój mąż się tym zajmuje. Za 2 tygodnie zaczyna działać płytkarz, za miesią mają być schody, w październiku kuchnia Do grudnia mamy nadzieję się wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNJAK3005 27.08.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja niestety wate na poddaszu kladlam z mezem ,okropna robota ,ale dalam radę .Trzymam kciuki za grudzień ,my mielismy wprowadzic sie w w sierpniu a mieszkamy juz 3 miesiace może Wam uda się wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 27.08.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ale się ruch zrobił A mnie znowu system nie powiadamiał o odpowiedzi.Witam nowych salsowiczów. U mnie jutro zaczynają dach Witam Salsowiczów. Mam pytanie: Jakie macie rozwiązania z płatwiami? Głównie z ilu kawałków stosowaliście ? Nistety nie mam tego w projekcie Ja mam w całości.Po przedłużeniu domu wyszły 14 metrowe sztuki.Murłaty też w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 28.08.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ja niestety wate na poddaszu kladlam z mezem ,okropna robota ,ale dalam radę .Trzymam kciuki za grudzień ,my mielismy wprowadzic sie w w sierpniu a mieszkamy juz 3 miesiace może Wam uda się wcześniej Układanie wełny jest chyba najgorszą robotą. Ale jak weszłam na górę to od razu jakieś mniejsze to wszystko się wydaje Jutro jedziemy kupić płytki. Ludzie coś się dzieje Cieszę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 28.08.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Najlepiwj to chyba by było układać jak na zewnątrz zimno.Pod dachem to ładnie grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 28.08.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Hurra, ogłaszam, że na naszym placu boju osiągnęliśmy SSO We wtorek montaż okien( plus rolety na parterze). Mam prośbę do ludzików którzy mają okna dachowe. Jeżeli możecie zróbcie z bliska zdjęcia osadzonych dachówek tuż przy oknach i wklejcie lub podeślijcie mailem. Nie wiem jak u Was, ale moje są w tych miejscach docięte i nie wiem czy prawidłowo. Jakieś takie duże szczeliny powychodziły, że widzę folię Jutro zrobię zdjęcia i pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 29.08.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Hurra, ogłaszam, że na naszym placu boju osiągnęliśmy SSO We wtorek montaż okien( plus rolety na parterze). Mam prośbę do ludzików którzy mają okna dachowe. Jeżeli możecie zróbcie z bliska zdjęcia osadzonych dachówek tuż przy oknach i wklejcie lub podeślijcie mailem. Nie wiem jak u Was, ale moje są w tych miejscach docięte i nie wiem czy prawidłowo. Jakieś takie duże szczeliny powychodziły, że widzę folię Jutro zrobię zdjęcia i pokażę. Po pierwsze - gratulacje!!!! Chciałabym jeszcze zapytać o rolety - czy one będą niewidoczne i czy przez to okna mają mniejsze światło? Bo ja się waham - robić czy nie? Ja myślę o roletach z tyłu domu tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 29.08.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Dzięki shira. Jeszcze trochę i u Ciebie tez będzie SSO. Jeśli chodzi o rolety też na początku planowałam z tyłu domu, potem za radami najblizszych skonczyło się na całym parterze. Otwory okienne są przygotowane do rolet, czyli są wyższe o 20 cm. Przez to rolety będą schowane, zabudowane a okno będą w założonych wcześniej wymiarach.Jeżeli otwory w stanie surowym nie sa powiększone o te 20 cm, to potem zakladasz rolety na okna, skrzynki są widoczne i faktycznie okienka są trochę mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 30.08.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Czyli u mnie - pozamiatane Okna i tak za duże nie są... Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 31.08.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Ale ciiiszaaaaa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 05.09.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Hej Kochani spadliśmy pewnie na ostatnie pozycje bo nikt się nie odzywa U nas w przyszłym tygodniu prace zaczyna płytkarz. Teraz bawimy się stelażami, rigipsami itp. Płytki na dół już wybrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 05.09.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Brawo Igma, może przełamałaś ciszę. Trochę głupio mi było ciągle pisać do samej siebie Mamy już wstawione okienka, wchodzi elektryk, a 24 września tynki. Tak wypadło, że po tynkach wejdzie dopiero hydraulik. Wklej troszkę zdjęć z regipsami Nie wiem jak rozwiązać np. oświetlenie w salonie, kuchni( a propos regipsów i podwieszanych sufitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts