Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja na początku szukałam domu "ładnego". im bliżej podejmowania konkretnych decyzji priorytetem było aby domek nie był drogi w budowie- o ile może być tani. teraz gdy przegladam dzienniki budowy i gdy obserwuje budowe moich znajomych boję się, że te dwa pokoiki na górze moga być za małe. dlatego zastanawiam sie nad wprowadzeniem zmiany w projekcie i zrobienie dodatkowego pokoju nad garażem a z tych dwóch małych zrobic jeden większy np naszą sypialnie.

ja na początku szukałam domu "ładnego". im bliżej podejmowania konkretnych decyzji priorytetem było aby domek nie był drogi w budowie- o ile może być tani. teraz gdy przegladam dzienniki budowy i gdy obserwuje budowe moich znajomych boję się, że te dwa pokoiki na górze moga być za małe. dlatego zastanawiam sie nad wprowadzeniem zmiany w projekcie i zrobienie dodatkowego pokoju nad garażem a z tych dwóch małych zrobic jeden większy np naszą sypialnie.
Też sie tego bałam ;) Dopóki nie wybudowałam :lol: Te pokoje nie są wcale małe!!! Zgrabne sypialenki :D

Salsa to jak mieszkanie w bloku :) Do wielkich nie nalezy , ale jest bardzo przytulna i co najwazniejsze duzo tansza w budowie :)

Znajomi maja dom z garazem i piwnica 250 metrow i pokoje po minimum 20 metrow :) ja bym sie w takim duzym domu zgubila , a oni uwazaja , ze taki musi byc :)

No i oczywiscie koszty budowy razy dwa :)

Salsa to "dom w sam raz" :D chyba dogodzi każdemu :lol: nie jest ani za duża ani za mała.Sypialnie u góry też są ok.Na początku jak zobaczyłam stan surowy bez ścianek działowych to wydawało Mi się że za duży jakiś ten domek wyszedł potem ze ściankami jakoś się troszkę pomniejszył.Każdy z Nas coś zmienia według Swoich potrzeb i dostosowuje go tak żeby być zadowolonym. :wink

A ostatnio zwolenników przybyło :D :D :D :D :D

Co zrobic pomozcie :)

okna beda zamowione na kwiecien razem z brama :) pytanie co z drzwiami zewnetrznymi , nie mam pojecia jakie wybrac, drewniane czy metalowe ,

gerda takie do 2 tys. czy AFB około 5 tys.( czeka sie na nie 3 miesiace )

napewno musza byc z montazem dlatego na allegro nie kupie :(

Czy mozna montowac drzwi przed tynkami czy nie zniszcza sie w czasie prac, dodam , ze nie bede osobiscie pilnowac pracownikow,

jak drzwi zabezpieczyc przed ewentualnym uszkodzeniem

moze wstawic jakies tymczasowe ?

Salsa to jak mieszkanie w bloku :) Do wielkich nie nalezy , ale jest bardzo przytulna i co najwazniejsze duzo tansza w budowie :)

Znajomi maja dom z garazem i piwnica 250 metrow i pokoje po minimum 20 metrow :) ja bym sie w takim duzym domu zgubila , a oni uwazaja , ze taki musi byc :)

No i oczywiscie koszty budowy razy dwa :)

Ja w chwili obecnej mieszkam w bloku na dwupokojowym mieszkanku i taka salsa to dla mnie będzie luxus. Mieliśmy z żonką zamienić się na większe mieszkanko, ale ceny powalały. W moim regionie za 3 pokoje trzeba było dać te ok. 200tysiaków. To za tyle mogę Salsę wybudować, tym bardziej że działeczkę dostałem od rodziców. Choć teraz ceny mieszkań spadają, ale decyzja o budowie zapadła rok temu i tego się trzymamy.

Przy wyborze projektu kierowałem się tym, żeby był prosty i tani w budowie oraz żeby był funkcjonalny. Ten projekt ma wszystko, czego nam potrzeba. U mnie SALSA będzie bez garażu, ponieważ moja działka jest wąska i garaż się nie zmieści.

no właśnie

zanim ja sie pobuduje to jeszcze potrwa. szkoda że nikt nie buduje się niedaleko moich okolic (czyli w mazowieckim)- mogłabym wtedy zobaczyć je na żywo.

Trzeba sobie zrobić wycieczkę :D

No Ja mam to szczęście, że nie daleko mnie mieszka shira3 i zgodziła się bym mógł wraz z żonką odwiedzić jej salsę. I jestem jej naprawdę wdzięczny za to. Więc w niedzielę robimy sobie wycieczkę :D

wiecie co, a ja tak z innej beczki, jak patrze na inne dzienniki to wychodzi ze u nas na pomorzu mamy najdroższe materiały budowlane :roll: po samych bloczkach widać ludzie kupują po 2zł z groszami w innym regionie a nam się udało po cenie promocyjnej 3,40 a normalnie w sklepach u nas stoją po 4zł :x trochę mnie to denerwuje!!! za beton do ław wydaje się że tez dużo zapłaciliśmy 14m3 3700zł oo a u innej Pani znalazłam beton B-20 27 m3 - 6600 zl a jeszcze dodam ze bez faktury braliśmy czyli vat nam odszedł NO MASAKRA JAKAS!!!!!!!

rozglądamy się za belkami stropowymi i pustakami to wychodzi 5,63 jeden pustak, najtaniej

wiecie co, a ja tak z innej beczki, jak patrze na inne dzienniki to wychodzi ze u nas na pomorzu mamy najdroższe materiały budowlane :roll: po samych bloczkach widać ludzie kupują po 2zł z groszami w innym regionie a nam się udało po cenie promocyjnej 3,40 a normalnie w sklepach u nas stoją po 4zł :x trochę mnie to denerwuje!!! za beton do ław wydaje się że tez dużo zapłaciliśmy 14m3 3700zł oo a u innej Pani znalazłam beton B-20 27 m3 - 6600 zl a jeszcze dodam ze bez faktury braliśmy czyli vat nam odszedł NO MASAKRA JAKAS!!!!!!!

rozglądamy się za belkami stropowymi i pustakami to wychodzi 5,63 jeden pustak, najtaniej

Masz rację. My dla przykładu większość kupowaliśmy u producentów więc odpadały marże pośredników i koszty transportu też były w cenie. Chociaż różni ten sam towar mieli w cenach do 15% różnicy.

Nasze okna orzech dwustronny na dzien dzisiejszy kosztuja 10200 złotych :) moze bede troche tansze w lutym :)

A ile Wy placiliscie za okna?

Wracając do okien dzisiaj dostałam w końcu wycenę do 14 grudnia firma konkurująca z Oknoplastem dała specjalną ofertę okna w podwyższonym standardzie w cenie standardowych

kolor obustronny złoty dąb,szyba 1.0,ciepła ramka i metalowe klamki w cenie 6783 zł brutto z montażem chyba dobra cena :wink: od razu z rana Mi się humor poprawił :D