burifanek 31.12.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witam Jestem świeżaczkiem na forum Salsowiczów. Już bez mała na dniach odbieram projekt po małych zmianach - tzn. poszerzyłam ją o 1 m, wydłużyłam o 0,5 m i nad garażem mam mieć sypialnię Mam pytanko i prośbę - czy może ktoś w pobliżu Częstochowy / Katowic wybudował Salsę i byłby tak miły żeby pochwalić się domkiem i odpowiedzieć na kilka (niezbyt natrętnych ) pytań ? Marzena Witam ponownie następnych nowych Salsowiczów Jestem z okolic Katowic dom budujemy w okolicach Żywca nie wiem czy to po drodze najwcześniej można by było zobaczyć Moją Salsę na wiosnę jak śnieg lekko stopnieje bo na Naszej działce panuje wyjątkowy mikroklimat jak w Żywcu już kwiatki rosną to u Nas można by jeszcze na nartach pozjeżdzać no i będzie tam Firma która mogłaby oprowadzić bo w tej chwilii okna i drzwi zabite są deskami i praktycznie nie da się wejść do środka Jeżeli będziecie zainteresowani to dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris75 31.12.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Wszystkiego nalepszego w Nowym Roku. pozdrawiam Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 03.01.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Hej Wszystkim i wszystkiego dobrego w Nowym Roku Grzegorz i Ania : wiadomośc poszłą na priv Burifanek : bylas na Swięta i Sylwestra w PL ? Pozdrawiam Salsujących i owocnego budowania )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
otolit 03.01.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witam wszystkich salsowiczów.Zostałem także tym szczęśliwcem budującym salsę.Jestem już po zakupie projektu i po zmianach w nim.Obecnie czekam na pnb.W skrócie dodam co zmieniłem w projekcie:wydłużyłem budynek o 1m, poszerzyłem garaż o 1m,zlikwidowałem balkony, drzwi tarasowe przeniosłem na prawą stronę(u mnie jest to południowa) a komin do pom. gospodarczego. Życzę wszystkim salsowiczom wszystkiego najlepszego w nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 03.01.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Hej Wszystkim i wszystkiego dobrego w Nowym Roku Grzegorz i Ania : wiadomośc poszłą na priv Burifanek : bylas na Swięta i Sylwestra w PL ? Pozdrawiam Salsujących i owocnego budowania )) Witaj niestety nie byłam w PL zresztą jest zima to nie wiele można zrobić na budowie.Umawiamy się z instalatorami od centralnego,prądu ,tynków i wylewek mają wchodzić jeden za drugim oby sprawnie poszło teraz jak już wiemy że wracamy za niedługo to nie opłaca się latać,odliczamy powoli dni do powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exodus 07.01.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Witam wszystkich Jest to mój pierwszy post na tym forum W ogromie projektów wybór padł na Salse... Jeżeli ktoś posiada jakie kolwiek fotki (wnętrza, z zewnątrz oraz etapy budowy) jednym słowem cokolwiek prosiłbym o przesłanie na maila : [email protected] Z góry wielkie dzięki Czy ktoś wybudował ten dom z garażem na 2 samochody po lewej stronie budynku ? Jaka opcja jest najlepsza do ogrzania tego domu ? Pompa ciepła, gaz ? Dużo pytań jak na pierwszy raz ale to napewno początek Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 08.01.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 witamy kolejnego salsowicza co do zdjęć zachęcamy do odwiedzin dzienników budowy, linki z reguły są podane w postach. Co do ogrzewania to ja się nie wypowiadam bo się nie znam:P pozdrawiam i owocnego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 08.01.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Widzę ,że niedaleko mnie będzie budowa Następna Salsa niedaleko Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
otolit 08.01.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Planuję moją salsę ogrzewać gazem ziemnym.Czy ktoś z was, drodzy salsowicze, robił projekt ogrzewania podłogowego i ile on kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 08.01.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 JA mam zamiar mieć w całości podłogówkę.Na razie próbuję wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło mojego domu i studiuję informację na temat podłogówki.Jeśli wiesz jak bedzie zbudowany Twój dom w szczegółach,to możesz zlecić komuś wykonanie obliczeń na zapotrzebowanie plus projekt podłogówki.Nie wiem ile to może kosztować.Większość instalatorów robi to na czuja,co wcale nie znaczy ,że źle.Raczej przesadzają z materiałem,ale wtedy jes zawsze jakiś zapas.Kwestia regulacji i wydatków poniesionych na materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANUSZ757 08.01.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Ja z kolei zastanawiam się nad rodzajem pieca do ogrzewania. W projekcie jest on umieszczony w łazience na górze.Planuję ogrzewanie gazowe + kominek.Nie wiem tylko, czy przy piecu dwufuncyjnym (podstawowym) bez zasobnika wodnego da sie wykonać ogrzewanie podlogowe w kuchni i w holu.Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów przerabiał ten temat to proszę o info.PS. Langerob - dziękuje za pomoc i podpowiedzi !!!!Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
otolit 09.01.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Ja planuję na całym dole podłogówkę i na górze w łazience.W pokojach, w kotłowni i garażu grzejniki na ścianie.Myślę o kotle kondensacyjnym + kominek z płaszczem wodnym(Taki dwustronny jaki widziałem w którymś dzienniku budowy). Nad solarami też się zastanawiam, ale nie wiem czy to ma sens.Dlatego pytam was o projekt bo nie wiem czy bez niego instalator sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris75 11.01.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 WitamNa parterze podłogówka w holu i łażience, reszta grzejniki.Chciałem zastoswać w salonie podłogówkę, ale ze względu na to że chcę położyć deskę to podłogówka odpada. Będę miał piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem wody 120 litr. Zapotrzebowanie na ciepło w salsie o kubaturze 450 m3 to ok. 9KW, przy dobrym ociepleniu, więc piec gazowy wystarczy 14 KW. Do tego będę miał kominek z wkładem zamkniętym, a z uwagi że domek jest o bryle doć zwartej i dużo jest przestrzeni otwartej to ciepło z kominka fanie będzie krążyć po parterze i będzie się kierować ku górze. Podstawa to dobrze ocieplony budynek. Wydaje mi się że (może się mylę) że inwestycja w kominek z płaszczem i solary jest ok. ale kosztuje, a więc zwrot z inwestycji to przynajmniej 20 lat a może więcej, tkie inwestycje to się sprawdza przy dużej kubaturze domu. Gdybym miał wolne środki to przynajmniej zainwestaowałbym w solary, ale każy grosz się liczy. Ja inwestuję w kocioł kondensacyjny, tutaj zwrotu z inwestycji mogę już oczekiwać po 6-7 latach. Kondensat to 15 - 20 % mniejsze rachunki za gaz.PozdrawiamKris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 11.01.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Podstawa to dobrze ocieplony budynek. I tego należy się trzymać.Pogrubienie izolacji nie wpływa drastycznie na koszty,a rachunki za ogrzewanie mogą drastycznie zmaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exodus 11.01.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 jeśli chodzi o kominek z płaszczem wodnym to moim zdaniem w nowym domu to podstawa .. jak juz wrzucisz 2 kawałki drewna to odrazu spada zużycie gazu a solary sa coraz tansze ... coraz to nowsze technologie i coraz wiecej firm takowe oferuje ... ale oczywiscie wszystko wychodzi po pelnym "przemieszkanym" roku ... ale tym będę mogł sie pochwalić min za 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANUSZ757 11.01.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Rozmawiałem z gościem od pieców.Piec kondensacyjny to podstawa. Rachunki za gaz dużo niższe. Do tego zasobnik wody min.80 litrów i rozprowadzenie pod podłogą. No i oczywiście dobre ocieplenie zewnętrzne. W kominek też trzeba trochę zainwestować żeby był w miarę (absolutnie nie z marketu)Myślę że nie będę żałował. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 11.01.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 My myślimy też kominek z płaszczem plus gaz. Ma obsłużyć min. podłogówkę. Rozważamy kominek Byrskiego 18kw plus 120 zasobnik cwu z 2 węzownicami (gaz + kominek). Kominek duży bo ma zbiornik 128l. Komplet w cenie około 15 tys z montażem. Czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 11.01.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Myśląc o kominku na ścianie z kotłownią proponuję rozwiązanie z komikiem ładowanym od tyłu,w tym wypadku z kotłowni lub garażu.Sam kiedyś o tym myślałem.Dzisiaj przeglądnąłem cały nasz wątek i dlatego mi się przypomniało.Jestem już Wami całe 42 strony i pewnie jeszcze długo będę.Dobrze że na początku mieliśmy @BG,bo to była pionierka w budowaniu naszej Salsy.Pamiętam jak czekałem na jakieś fotki z jej budowy Teraz już klan się trochę rozrósł i dzienników dużo powstało.Nowym Salsowiczom już łatwiej.Ciekawe czy @BG nas jeszcze czasami czyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
otolit 11.01.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Właśnie nad takim wkładem jaki widziałem u BG się zastanawiam.Ciekawe jak to się sprawdza w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 12.01.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Właśnie nad takim wkładem jaki widziałem u BG się zastanawiam.Ciekawe jak to się sprawdza w praktyce?Taki wkład ma też Igma U nas chyba nie wyda bo w gospodarczym planujemy spiżarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts