Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem świeżaczkiem na forum Salsowiczów. Już bez mała na dniach odbieram projekt po małych zmianach - tzn. poszerzyłam ją o 1 m, wydłużyłam o 0,5 m i nad garażem mam mieć sypialnię :)

Mam pytanko i prośbę - czy może ktoś w pobliżu Częstochowy / Katowic wybudował Salsę i byłby tak miły :D żeby pochwalić się domkiem i odpowiedzieć na kilka (niezbyt natrętnych :lol: ) pytań ?

Marzena

Witam ponownie następnych nowych Salsowiczów :lol: Jestem z okolic Katowic dom budujemy w okolicach Żywca nie wiem czy to po drodze :roll: najwcześniej można by było zobaczyć Moją Salsę na wiosnę jak śnieg lekko stopnieje bo na Naszej działce panuje wyjątkowy mikroklimat jak w Żywcu już kwiatki rosną to u Nas można by jeszcze na nartach pozjeżdzać :cry: no i będzie tam Firma która mogłaby oprowadzić bo w tej chwilii okna i drzwi zabite są deskami i praktycznie nie da się wejść do środka :cry: Jeżeli będziecie zainteresowani to dajcie znać :wink:

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich salsowiczów.Zostałem także tym szczęśliwcem budującym salsę.Jestem już po zakupie projektu i po zmianach w nim.Obecnie czekam na pnb.W skrócie dodam co zmieniłem w projekcie:wydłużyłem budynek o 1m, poszerzyłem garaż o 1m,zlikwidowałem balkony, drzwi tarasowe przeniosłem na prawą stronę(u mnie jest to południowa) a komin do pom. gospodarczego. Życzę wszystkim salsowiczom wszystkiego najlepszego w nowym roku.

Hej Wszystkim i wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

Grzegorz i Ania : wiadomośc poszłą na priv

Burifanek : bylas na Swięta i Sylwestra w PL ?

Pozdrawiam Salsujących i owocnego budowania :)))

Witaj niestety nie byłam w PL :cry: zresztą jest zima to nie wiele można zrobić na budowie.Umawiamy się z instalatorami od centralnego,prądu ,tynków i wylewek mają wchodzić jeden za drugim oby sprawnie poszło :-? teraz jak już wiemy że wracamy za niedługo to nie opłaca się latać,odliczamy powoli dni do powrotu :D :D :D

Witam wszystkich :) Jest to mój pierwszy post na tym forum :p

W ogromie projektów wybór padł na Salse...

Jeżeli ktoś posiada jakie kolwiek fotki (wnętrza, z zewnątrz oraz etapy budowy) jednym słowem cokolwiek :p prosiłbym o przesłanie na maila : [email protected]

Z góry wielkie dzięki :)

Czy ktoś wybudował ten dom z garażem na 2 samochody po lewej stronie budynku ?

Jaka opcja jest najlepsza do ogrzania tego domu ? Pompa ciepła, gaz ?

Dużo pytań jak na pierwszy raz ale to napewno początek ;)

Pzdr :)

JA mam zamiar mieć w całości podłogówkę.Na razie próbuję wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło mojego domu i studiuję informację na temat podłogówki.Jeśli wiesz jak bedzie zbudowany Twój dom w szczegółach,to możesz zlecić komuś wykonanie obliczeń na zapotrzebowanie plus projekt podłogówki.Nie wiem ile to może kosztować.Większość instalatorów robi to na czuja,co wcale nie znaczy ,że źle.Raczej przesadzają z materiałem,ale wtedy jes zawsze jakiś zapas.Kwestia regulacji i wydatków poniesionych na materiał.

Ja z kolei zastanawiam się nad rodzajem pieca do ogrzewania. W projekcie jest on umieszczony w łazience na górze.

Planuję ogrzewanie gazowe + kominek.

Nie wiem tylko, czy przy piecu dwufuncyjnym (podstawowym) bez zasobnika wodnego da sie wykonać ogrzewanie podlogowe w kuchni i w holu.

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów przerabiał ten temat to proszę o info.

PS. Langerob - dziękuje za pomoc i podpowiedzi !!!!

Janusz

Ja planuję na całym dole podłogówkę i na górze w łazience.W pokojach, w kotłowni i garażu grzejniki na ścianie.Myślę o kotle kondensacyjnym + kominek z płaszczem wodnym(Taki dwustronny jaki widziałem w którymś dzienniku budowy). Nad solarami też się zastanawiam, ale nie wiem czy to ma sens.Dlatego pytam was o projekt bo nie wiem czy bez niego instalator sobie poradzi.

Witam

Na parterze podłogówka w holu i łażience, reszta grzejniki.

Chciałem zastoswać w salonie podłogówkę, ale ze względu na to że chcę położyć deskę to podłogówka odpada. Będę miał piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem wody 120 litr. Zapotrzebowanie na ciepło w salsie o kubaturze 450 m3 to ok. 9KW, przy dobrym ociepleniu, więc piec gazowy wystarczy 14 KW. Do tego będę miał kominek z wkładem zamkniętym, a z uwagi że domek jest o bryle doć zwartej i dużo jest przestrzeni otwartej to ciepło z kominka fanie będzie krążyć po parterze i będzie się kierować ku górze. Podstawa to dobrze ocieplony budynek. Wydaje mi się że (może się mylę) że inwestycja w kominek z płaszczem i solary jest ok. ale kosztuje, a więc zwrot z inwestycji to przynajmniej 20 lat a może więcej, tkie inwestycje to się sprawdza przy dużej kubaturze domu. Gdybym miał wolne środki to przynajmniej zainwestaowałbym w solary, ale każy grosz się liczy. Ja inwestuję w kocioł kondensacyjny, tutaj zwrotu z inwestycji mogę już oczekiwać po 6-7 latach. Kondensat to 15 - 20 % mniejsze rachunki za gaz.

Pozdrawiam

Kris

jeśli chodzi o kominek z płaszczem wodnym to moim zdaniem w nowym domu to podstawa .. jak juz wrzucisz 2 kawałki drewna to odrazu spada zużycie gazu a solary sa coraz tansze ... coraz to nowsze technologie i coraz wiecej firm takowe oferuje ... ale oczywiscie wszystko wychodzi po pelnym "przemieszkanym" roku ... ale tym będę mogł sie pochwalić min za 2 lata :cry:

Rozmawiałem z gościem od pieców.

Piec kondensacyjny to podstawa. Rachunki za gaz dużo niższe. Do tego zasobnik wody min.80 litrów i rozprowadzenie pod podłogą. No i oczywiście dobre ocieplenie zewnętrzne.

W kominek też trzeba trochę zainwestować żeby był w miarę (absolutnie nie z marketu)

Myślę że nie będę żałował. Pozdrawiam!

Myśląc o kominku na ścianie z kotłownią proponuję rozwiązanie z komikiem ładowanym od tyłu,w tym wypadku z kotłowni lub garażu.Sam kiedyś o tym myślałem.Dzisiaj przeglądnąłem cały nasz wątek i dlatego mi się przypomniało.Jestem już Wami całe 42 strony :D i pewnie jeszcze długo będę.Dobrze że na początku mieliśmy @BG,bo to była pionierka w budowaniu naszej Salsy.Pamiętam jak czekałem na jakieś fotki z jej budowy :) Teraz już klan się trochę rozrósł i dzienników dużo powstało.Nowym Salsowiczom już łatwiej.Ciekawe czy @BG nas jeszcze czasami czyta?