Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak rozwiązaliście problem rozmieszczenia komina przy kombinacji kominek z płaszczem + gaz ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to komin między garażem a salonem (garaż po lewej stronie domu), kominek w narożniku salonu (przy ścianie która łączy się ze schodami) i piec gazowy w garażu(lub ewentualnie w pomieszczeniu za garażem). Oczywiście kominek z opcją ładowania z tyłu, żeby nie nosić wszystkiego do domu aby załadować kominek. Tylko czy są kominki z płaszczem ładowane od tyłu ?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie budując komina między salonem a kuchnią musisz przemyśleć sprawę wentylację kuchni,łazienek i ewentualnie okap.W sumie 4 kanały.Można bez komina.W projekcie łazienka dolna też była wentylkowana przez kominek wentylacyjny.Przy kryciu dachówką te kominki kosztują niestety niemało.

Tak właśnie rozwiązaliśmy. Przenieśliśmy komin do gospodarczego (dwa dymy + 3 wentylacje; obsłużą garaż,gospodarcze i salon).Piecyk gazowy planujemy z gospodarczego z nawiewno wywiewem przez ścianę obok drzwi. Natomiast w łazienkach poprowadziliśmy pion wentylacyjno - kanalizacyjny 1.5m. od bocznej ściany i na ścianie kuchennej. Nad górną łazienką 3 kominki wentylacyjne. Obsłużą kuchnię i obie łazienki.

Witam

Jestem świeżaczkiem na forum Salsowiczów. Już bez mała na dniach odbieram projekt po małych zmianach - tzn. poszerzyłam ją o 1 m, wydłużyłam o 0,5 m i nad garażem mam mieć sypialnię :)

Mam pytanko i prośbę - czy może ktoś w pobliżu Częstochowy / Katowic wybudował Salsę i byłby tak miły :D żeby pochwalić się domkiem i odpowiedzieć na kilka (niezbyt natrętnych :lol: ) pytań ?

Marzena

Witam ponownie następnych nowych Salsowiczów :lol: Jestem z okolic Katowic dom budujemy w okolicach Żywca nie wiem czy to po drodze :roll: najwcześniej można by było zobaczyć Moją Salsę na wiosnę jak śnieg lekko stopnieje bo na Naszej działce panuje wyjątkowy mikroklimat jak w Żywcu już kwiatki rosną to u Nas można by jeszcze na nartach pozjeżdzać :cry: no i będzie tam Firma która mogłaby oprowadzić bo w tej chwilii okna i drzwi zabite są deskami i praktycznie nie da się wejść do środka :cry: Jeżeli będziecie zainteresowani to dajcie znać :wink:

Witam

Dzięki za powitanko - :D

Moja Salsa (z małymi modyfikacjami) mam nadzieję, że zacznie wyrastać z ziemi na wiosnę.

Niestety miałam nieszczęście spotkać na swojej drodze oszusta geodetę, który zwodził mnie przez blisko 3 miesiące i oszukał na większą kasę.

No i utknęłam teraz w martwym punkcie z powodu zimy.

Ale trudno powtarzam sobie z mężem, że co nas nie zabije to nas wzmocni - to tak na otrzeźwienie na początek przygody z budową domu :lol:

Dziękuję za odpowiedź i pewnie nie raz skorzystam z dobrej rady i porady, ale póki co zima wszędzie i trzeba cierpliwie poczekać na pierwsze roztopy.

Pozdrawiam Marzena

pOZDRAWIA

Mam nadzieję ,że ruch się zrobi bo jak na razie to cisza.Całkiem nam zaginęła annaoj20008.Ciekawe co u niej?

Ja muszę się pochwalić ,że dzisiaj podłączyli mi wodę z wodociągu.Kanalizację już mam,na wiosnę ma być jeszcze prąd.Do tego własna studnia i jestem niezależny od innych :D

Pozdrowienia dla nowych i starych forumowiczów :D

Witam wszystkich salsowiczów.

Mam pytanko - nie mam jeszcze wylewek a będę miał montowane drzwi i okna, czy lepiej jest podmurować progi do wysokości wylewki czy zostawić pustą przestrzeń.

Przepraszam że tak rzadko się odzywam-[tylko gdy potrzebuję rady].

Wszystkich was serdecznie pozdrawiam w tym Nowym Roku i trzymam kciuki za wasze domki. :roll:

Podmuruj,bo później ta przestrzeń może nie zostać prawidłowo wypełniona.Gość od okien prosił mnie właśnie o podmurowanie bo najczęściej jeśli nie ma podmurówki są problemy z oknami tarasowymi,balkonowymi.Najczęściej podpierają na klockach,potem goście od wylewek wyciągają te naruszając stabilność.Ja mam zamiar podmurować z Ytonga(łatwość docięcia na wymiar.Dodatkowo zaizoluję go czymś przeciwwilgociowo.Kwestia tylko na jaką wysokość podmurować.