ewula83 23.01.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 witam wszystkich serdecznie w nowym roku. chciałam się pochwalić -właśnie dziś odebraliśmy ostateczną wersję naszej salsy. właściwie teraz to z zewnątrz nie wiele przypomina pierwowzór ale jak by nie było to dalej salsa. dla przypomienia- wykusz i lukarna nad łazienką i dodatkowe pomieszczenie nad garażem. niestety przez te zmiany strasznie zwiększyła się powierzchnia domu bo jest aż 166 m pow. użytkowej. a tak w ogóle cała góra też wygląda inaczej. ale o tym następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 23.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 A to moja Salsa w zimowej szacie:) http://lh4.ggpht.com/_mz6X-R6HkRM/S1oYXFHVL1I/AAAAAAAAAPE/nwMZ-KtTbmQ/s640/IMG_1891.jpg U nas też zima http://images39.fotosik.pl/248/3cf992c654f06aa2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 24.01.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Czy ktoś z Was może podzielić się informacjami odnośnie zwrotu podatku. Ściągnęłam sobie ten programik VZM-1 ale ja tak naprawdę nie wiem co można odliczyć. I czy to prawda, że ten wniosek mozna złożyć tylko raz w roku jak tak to totalne klapa - bo dopiero zaczął się nowy Jeżeli składaliście bądź jesteście w trakcie składania to pochwalcie się ile Wam tego wyszło. Ja mam tyle faktur, że rubryk brakuje ale z pewnością połowa nie daje się do odliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 24.01.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Jeżeli masz zamęt w fakturach to radzę zlecić księgowej.U mnie zamęt był straszny.Faktur cała masa,korekty.Ja zapłaciłem 150 PLN za rozliczenie,ewentualne korekty w urzędzie mnie nie interesowały.Za SSO dostałem 11,5 tys zwrotu.Jeśli chcesz sama to robić to radzę przestudiowanie tego wątku.Potrzebowałem ksero aktu notarialnego,ksero PnB i oświadczenie KB o stopniu zaawansowania budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 24.01.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Nam za mury (bez fundamentu i betonu),ściany i dach (bez drewna) wyszło 5800. Inne rzeczy mieliśmy na 7%vat lub bez.W US sprawdzili i przyjęli. Mówią,że jest ok. Robiliśmy z programu VZM1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 24.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi. Można na Was liczyć o każdej porze dnia czy też nocy Powiem szczerze, że nigdy nie zastanawiałm się nad tym ile można odzyskać i jestem mile zaskoczona jesli chodzi o te Wasze sumki. Możecie mi jeszcze napisać czy z faktur które posiadaliście odliczaliście wszystko czy było dużo rzeczy które trzeba było odrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 24.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Wszystkie grubsze rzeczy raczej się nadają,typu beton,styropian,stal,cegły,dachówka.Z drobniejszymi już jest większy problem.Przy SSO jest jeszcze spoko,dopiero przy wykończeniówce się zaczyna jazda I rzeczywiście możesz złożyć jeden wniosek w ciągu roku kalendarzowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 25.01.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 To w takim razie ze składaniem wniosku jeszcze się wstrzymam. Mamy jeszcze dużo wydatków więc niech sie więcej uzbiera. Większa kwota do zwrotu będzie a zanim go rozpatrzą to szybciej minie czas do następnego wniosku. Właśnie zamówilismy okna i bramę garażową montaż w kwietniu tylko boję sie tych złodziejaszków czyhających na takie okazje, dlatego musimy pomyśleć o alarmie. I znowu kolejne pytanie: jaki??? Zastanawiamy się jeszcze nad drzwiami Podobają mi się Twoje Shira3 tak jak i Igmy bo macie takie same. Cena nawet przystepna. Szkoda, że u mnie nie da rady z tym gościem tego załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 25.01.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Podobają mi się Twoje Shira3 tak jak i Igmy bo macie takie same. Cena nawet przystepna. Szkoda, że u mnie nie da rady z tym gościem tego załatwić. Pytałeś? Facet u nas mówił, że wożą nawet pod Warszawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 25.01.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 A mogłabyś mi podać namiary do tego gościa? Z góry dziękuję Ale oni przyjeżdżają robią pomiary i montują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 25.01.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 A mogłabyś mi podać namiary do tego gościa? Z góry dziękuję Ale oni przyjeżdżają robią pomiary i montują? Namiary na priv. Sam musisz zmierzyć i zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 25.01.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Hej wszystkim starym i nowym forumowiczom. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, bo niestety nie było mnie dawno. Dzięki @langerob, że o mnie pamiętałeś Miałam kryzys budowlano-emocjonalny Zaczęło mnie to wszystko przerastać. Dzień zaczynałam i kończyłam wpisami do kalendarza do kogo mam dzwonić, co załatwić, gdzie ponaglić, wybrać plytki zamowić drzwi, ta czy inna wanna, kaloryfery... a do pracy też trzeba chodzić. Wszystko przez to, że budowa idzie w expresowym tempie( mam nadzieję, że się to nie zemści) i w kwietniu się chyba wprowadzimy (z materacami pod pachą). W paru zdaniach dokonalam aktualizacji wpisu w dzienniku. Zdjęć brak, bo nadal nie nauczylam się wklejać a syn na feriach Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 26.01.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Annoaj20008 wszyscy z niecierpliwością czekamy na zdjęcia, niech te ferie się szybki skończą Ja już terez się zastanawiam czy nam pieniędzy starczy pomimo tego, że kredyt wzięliśmy. A przed nami dużu dużo pracy i wydatków Tą ciągłe liczenie tej kasy doprowadza mnie szału a mój mąz ma takie marzenia i plany - chyba skok na bank zorganizujemy Może są chętni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 26.01.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Annoaj20008 wszyscy z niecierpliwością czekamy na zdjęcia, niech te ferie się szybki skończą Ja już terez się zastanawiam czy nam pieniędzy starczy pomimo tego, że kredyt wzięliśmy. A przed nami dużu dużo pracy i wydatków Tą ciągłe liczenie tej kasy doprowadza mnie szału a mój mąz ma takie marzenia i plany - chyba skok na bank zorganizujemy Może są chętni??? Chętnie przyłaczę się do skoku na Bank nie powiem trochę kasy by się przydało Co do zwrotu Vat My dostaliśmy szybko po dwóch miesiącach wystarczył tylko dochód męża i Pozwolenie na Budowę Urząd skarbowy więcej nie chciał.Prowadziła Mi to koleżanka Kontroler Skarbowy akurat tak się złożyło wezwali ją tylko raz bo nie wolno podciągać transportu betonu i pracy beczki więc zrobiła korektę.Tylko szkoda że nie ma jakiegoś rozporządzenie na odliczanie właśnie takich rzeczy bo przecież betonu samochodem przywieżć się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 26.01.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Zaczęłąm przeglądać forum (dzieki Langerob25 ) odnośnie zwrotu i nasze fakturki i nie wiem jak za to sie zabrać. Prawie wszystkie faktury nie maja PKWiU no i ogólnie wileka klapa. Chyba trzeba bedzie to zlecic księgowej bo jakbym miała jechać do US to tydzień bym tam spędziła. Powiedzcie mi czy więźba dachową odliczaliście (przeczytałam, że nie) i podbitkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 26.01.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Troszkę nieścisłości wyszło Więźbę można odliczyć, my nie odliczaliśmy bo bez faktury braliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT1719503697 26.01.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Odnośnie tej więźby to ja przeczytałam to na forum dot. zwrotu VAT. I tam właśnie były różne opinie i dlatego jestem przerażona tym. Bo ja sobie coś odliczę a za chwilę się okaże, że nie można tego było odliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 26.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 W wykazie WZM1 więźba jest zawarta w pozycji bodaj drewno... budowlane. Więc spokojnie podlega odliczeniu. Oczywiście jeżeli masz fakturę z 22% vatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 26.01.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 A tak swoją drogą WZM! jest na tyle prosty,że każdy sam sobie poradzi. Konfrontując go ze swoimi fakturami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 26.01.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 No i ruszyło się coś. Z więźbą jest dziwna sprawa,czasami przechodzi,czasami nie.Wszystko zależy jak masz ją opisaną na fakturze.Jeśli masz PKWiU na więźbę to sprawdź,jeśli nie to dzwoń do sprzedawcy,niech poda. Z tego co slyszałem więźba jako całosć przechodzi,jako poszczególne elementy nie.Jeśli coś błędnie odliczysz to nie ma problemu,zawsze można zrobić korektę Na ten bank to ja też się piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts