Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam nowych i starych :wink: salsowiczow ,dużo Nas jak widze .pytal ktoś o otwartą kuchnie ja taką mam zapachy szczerze to tak samo jest jak przy zamknietej .Okap wciaga i chwila i po zapachu :lol: .Nie moge doczekac sie wiosny slońce taras kawka coś pieknego.pozdrowienia

OJ !!!ANNAJAK3005 jak Ci dobrze!!! :lol:

My tutaj też czekamy na wiosnę jak na zbawienie ale kawki na tarasie to chyba pić jeszcze nie będziemy... :cry:

Witam nowych i starych :wink: salsowiczow ,dużo Nas jak widze .pytal ktoś o otwartą kuchnie ja taką mam zapachy szczerze to tak samo jest jak przy zamknietej .Okap wciaga i chwila i po zapachu :lol: .Nie moge doczekac sie wiosny slońce taras kawka coś pieknego.pozdrowienia

OJ !!!ANNAJAK3005 jak Ci dobrze!!! :lol:

My tutaj też czekamy na wiosnę jak na zbawienie ale kawki na tarasie to chyba pić jeszcze nie będziemy... :cry:

My już piliśmy kawkę na miejscu gdzie BĘDZIE taras.... :lol: :wink:

...wchłaniam wiedzę z forum muratora, czytam akurat na temat wentylacji i chcę zadać takie pytanie do salsowiczów.

Jaką wentylację wybierasz do salsy?

Zaznaczam że nie chcę rozpętać nowego wątku o wyższości grawitacyjnej nad reku, czy odwrotnie. Jest to watek o salsie, takze prosze krotko powiedziec co używacie lub będziecie używać , ewentualnie jak dana wentylacja pracuje w zamieszkiwanym juz domku.

...ja zrobię grawitacyjną

Pozdrawiam forumowiczów [/b]

Witam

Mario, może bym chciał reku zamontować, ale z mojego punktu widzenia raczej dla mnie jest to mało opłacalne, dlaczego, ponieważ reku zamontowanie wg. kilku wersji to koszt od 10 do 15 tys. zł. Mając na względzie że 75% tej inwestycji idzie z kredytu to koszt reku wzrasta w zależności jak szybko chcę spłacić kredyt, przyjmując żę ok 20 lat to mój reku będzie mnie kosztować od ok. 17 do 23 tys. zł. Też trzeba policzyć koszt eksploatacji i to że każde urządzenie ma swoją żywotność. Więc proszę sobie wg własnego uznania policzyć kiedy tak naprawdę nastąpi zwrot z inwestycji.

Ja napewno zastosuję wentylację grawitacyjną. Obecnie jak u każdego moja budowa stoi, ale mam załtwioną ekipę od tynków( cementowo wapienne) i czekam na poprawę pogody koszt 12 zł m2. Dziś dostałem wycenę schodów drewnianych (6700 zł).

Pozdrawiam

Kris

Ad wentylacji

Ja zrobię grawitacyjną, szczególnie ze względów finansowych. Nie widziałem jeszcze projektu wentylacji salsy, ale jeśli jest taka potrzeba to dodam więcej kanałów do grawitacyjnej.

Pozatym muszę sprawdzić ile kosztuje i będę chciał rozprowadzić tylko kanały do reku. W przyszłości gdy okaże się że grawitacyjna nie działa jak należy zrobię reku.

Ponowie prośbę do salsowiczów którzy już mieszkają. Jak działa wentylacja?

Problemem wentylacji grawitacyjnej nie jest mała ilość kratek wywiewnych,tylko zbyt mała ilość powietrza nawiewanego.Jeśli będą takowe zamontowane to i wentylacja grawitacyjna będzie działać.A jeśli ktoś ma szczelnie zamknięte okna,zero nawiewników to to nie ma prawa działać.A efekty można pooglądać później w "faktach".

do @MarioWroBrzezina

W projekcie Salsy wentylacja przewidziana jest:

-w salonie(do kominka)

-kuchnia

-łazienka dolna i górna

-korytarz góra

-garaż

-pomieszczenie gospodarcze

Z tym wywiewów tylko kuchnia i salon jest przewidziana przez komin,reszta jest realizowana przez dachówki(kominki),co nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Witam wszystkich salsowiczów :D Niestety, ale rozmyśliliśmy się co do salsy :( choć nadal bardzo się nam podoba ten domek. Powodem jest zbyt wiele zmian, a po tych zmianach nadal brak miejsca na sypialnię na dole. Stwierdziliśmy z moim M, że nie chcemy biegać po schodach, bo to choć zdrowe to męczące. I tym sposobem zdecydowaliśmy się na projekt Pchełka http://www.mgprojekt.com.pl/domki/pchelka/index.php :D .

Oczywiście nie obyło się bez kilku kosmetycznych zmian: taras od prawej strony i bez zadaszenia oraz dodanie dwóch okien i likwidacja okna w łazience. Nie łatwo jest wśród gotowych projektów wybrać ten idealny, zwłaszcza jak ma się taką trudną działkę jak my.

Bardzo dziękuję za Waszą pomoc i mam nadzieję, że nadal pozostaniemy w kontakcie :D

Wszystkim Salsowiczom życzę rychłego nadejścia wiosny i jak najszybszego ukończenia domków :D