lukiimag 04.02.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Dziękuje za miłe przyjęcie przez Salsowiczów. A budowy niemożemy się doczekać... to fakt...Pragnę również podziękować za fakt istnienia tego forum. Jest to ogromna baza opisanych ludzkich doświadczeń i rad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNJAK3005 07.02.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam nowych i starych salsowiczow ,dużo Nas jak widze .pytal ktoś o otwartą kuchnie ja taką mam zapachy szczerze to tak samo jest jak przy zamknietej .Okap wciaga i chwila i po zapachu .Nie moge doczekac sie wiosny slońce taras kawka coś pieknego.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 07.02.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam nowych i starych salsowiczow ,dużo Nas jak widze .pytal ktoś o otwartą kuchnie ja taką mam zapachy szczerze to tak samo jest jak przy zamknietej .Okap wciaga i chwila i po zapachu .Nie moge doczekac sie wiosny slońce taras kawka coś pieknego.pozdrowienia OJ !!!ANNAJAK3005 jak Ci dobrze!!! My tutaj też czekamy na wiosnę jak na zbawienie ale kawki na tarasie to chyba pić jeszcze nie będziemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 08.02.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam nowych i starych salsowiczow ,dużo Nas jak widze .pytal ktoś o otwartą kuchnie ja taką mam zapachy szczerze to tak samo jest jak przy zamknietej .Okap wciaga i chwila i po zapachu .Nie moge doczekac sie wiosny slońce taras kawka coś pieknego.pozdrowienia OJ !!!ANNAJAK3005 jak Ci dobrze!!! My tutaj też czekamy na wiosnę jak na zbawienie ale kawki na tarasie to chyba pić jeszcze nie będziemy... My już piliśmy kawkę na miejscu gdzie BĘDZIE taras.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukiimag 08.02.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja Salsowicze piję kawke ale siedząc w tymczasowym mieszkanku i patrząc na ten taras na rysunkach projektu hehe oraz podczas obróbek projektu domu na kompie gdyz budowa Salsy dopiero przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 08.02.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja Salsowicze piję kawke ale siedząc w tymczasowym mieszkanku i patrząc na ten taras na rysunkach projektu hehe oraz podczas obróbek projektu domu na kompie gdyz budowa Salsy dopiero przede mną I jak wrażenia? Myślę ,że pozytywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek27 08.02.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 lukiimag odbierz wiadomoś ze skrzynki PW Ja nie mogę sie już doczeka takiej pogody abym mógł zaczą roboty na działeczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek27 08.02.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Chociaż jestem dopiero na etapie zmian w projekcie i adaptacji ale i tak na dworku nic sie nie da robi więc mam nadzieję,że do rostopów wyrobię sie z tymi wszystkimi pozwoleniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioWroBrzezina 08.02.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 ...wchłaniam wiedzę z forum muratora, czytam akurat na temat wentylacji i chcę zadać takie pytanie do salsowiczów. Jaką wentylację wybierasz do salsy? Zaznaczam że nie chcę rozpętać nowego wątku o wyższości grawitacyjnej nad reku, czy odwrotnie. Jest to watek o salsie, takze prosze krotko powiedziec co używacie lub będziecie używać , ewentualnie jak dana wentylacja pracuje w zamieszkiwanym juz domku. ...ja zrobię grawitacyjną Pozdrawiam forumowiczów [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris75 09.02.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 WitamMario, może bym chciał reku zamontować, ale z mojego punktu widzenia raczej dla mnie jest to mało opłacalne, dlaczego, ponieważ reku zamontowanie wg. kilku wersji to koszt od 10 do 15 tys. zł. Mając na względzie że 75% tej inwestycji idzie z kredytu to koszt reku wzrasta w zależności jak szybko chcę spłacić kredyt, przyjmując żę ok 20 lat to mój reku będzie mnie kosztować od ok. 17 do 23 tys. zł. Też trzeba policzyć koszt eksploatacji i to że każde urządzenie ma swoją żywotność. Więc proszę sobie wg własnego uznania policzyć kiedy tak naprawdę nastąpi zwrot z inwestycji. Ja napewno zastosuję wentylację grawitacyjną. Obecnie jak u każdego moja budowa stoi, ale mam załtwioną ekipę od tynków( cementowo wapienne) i czekam na poprawę pogody koszt 12 zł m2. Dziś dostałem wycenę schodów drewnianych (6700 zł). PozdrawiamKris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 09.02.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam Obecnie jak u każdego moja budowa stoi, ale mam załtwioną ekipę od tynków( cementowo wapienne) i czekam na poprawę pogody koszt 12 zł m2. KrisTa cena to z materiałem czy bez? Wentylacja u nas grawitacyjna będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 09.02.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam Więc proszę sobie wg własnego uznania policzyć kiedy tak naprawdę nastąpi zwrot z inwestycj To się nie ma zwracać.To jest komfort,tak jak cyrkulacja CWU,klima i wiele innych. U mnie będzie reku.Nawet już go mam,czeka sobie.Grawitacyjna u mnie będzie w garażu i kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukiimag 09.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 lukiimag odbierz wiadomoś ze skrzynki PW Ja nie mogę sie już doczeka takiej pogody abym mógł zaczą roboty na działeczce. Radek27 na PW nie mam niestety żadnej wiadomości. Prześlij raz jezcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek27 09.02.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Już wysłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris75 10.02.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam Shira 12 zł za m2 bez materiału. Wg Budujemy Dom średnia cena za wykonanie tynków cementowo wapiennych to 15 - 16 zł za m2. W majej Salsie jest ok. 360 m2 do tynkowaniaPozdrawiam Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUZMA 10.02.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 U Nas wentylacja grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioWroBrzezina 10.02.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ad wentylacji Ja zrobię grawitacyjną, szczególnie ze względów finansowych. Nie widziałem jeszcze projektu wentylacji salsy, ale jeśli jest taka potrzeba to dodam więcej kanałów do grawitacyjnej.Pozatym muszę sprawdzić ile kosztuje i będę chciał rozprowadzić tylko kanały do reku. W przyszłości gdy okaże się że grawitacyjna nie działa jak należy zrobię reku. Ponowie prośbę do salsowiczów którzy już mieszkają. Jak działa wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 10.02.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Problemem wentylacji grawitacyjnej nie jest mała ilość kratek wywiewnych,tylko zbyt mała ilość powietrza nawiewanego.Jeśli będą takowe zamontowane to i wentylacja grawitacyjna będzie działać.A jeśli ktoś ma szczelnie zamknięte okna,zero nawiewników to to nie ma prawa działać.A efekty można pooglądać później w "faktach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 10.02.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 do @MarioWroBrzezinaW projekcie Salsy wentylacja przewidziana jest:-w salonie(do kominka)-kuchnia-łazienka dolna i górna-korytarz góra-garaż-pomieszczenie gospodarcze Z tym wywiewów tylko kuchnia i salon jest przewidziana przez komin,reszta jest realizowana przez dachówki(kominki),co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 13.02.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Witam wszystkich salsowiczów Niestety, ale rozmyśliliśmy się co do salsy choć nadal bardzo się nam podoba ten domek. Powodem jest zbyt wiele zmian, a po tych zmianach nadal brak miejsca na sypialnię na dole. Stwierdziliśmy z moim M, że nie chcemy biegać po schodach, bo to choć zdrowe to męczące. I tym sposobem zdecydowaliśmy się na projekt Pchełka http://www.mgprojekt.com.pl/domki/pchelka/index.php . Oczywiście nie obyło się bez kilku kosmetycznych zmian: taras od prawej strony i bez zadaszenia oraz dodanie dwóch okien i likwidacja okna w łazience. Nie łatwo jest wśród gotowych projektów wybrać ten idealny, zwłaszcza jak ma się taką trudną działkę jak my. Bardzo dziękuję za Waszą pomoc i mam nadzieję, że nadal pozostaniemy w kontakcie Wszystkim Salsowiczom życzę rychłego nadejścia wiosny i jak najszybszego ukończenia domków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts