exodus 20.02.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 ups nie zauważyłem .. interesują mnie jeszcze koszty robocizny hydraulika(lazienki kuchnie), CO (z grzejnikami i komink z płaszczem), robocizna dachu (ukł więzby,dachówek), murarze ... zbieramy koszty i planuje ile na to wszystko potrzeba i ile uda się mniej więcej zaoszczędzić (oczywiście ceny fachowców mogą się różnić w różnych miejscach w kraju).. z tego co planujemy wynajmiemy tylko ekipę do nałożenia tynku na zatopiony już styro w siatce, resztę na szczęście z pomocą rodziny, także uda się trochę zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris75 20.02.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 WitamPytalem sie fachowców jakiś czas temu na forum odnośnie zapotrzebowania na ciepło maajac na myśli kocioł gazowy, i został on określony na ok. 9KW przy standardowym ociepleniu (dach 25cm, ściany 15 cm styro oraz podłogi 10 cm styro). Ja będę ogrzewał salsę kotłem gazowym 1 funkcyjnym z zasobnikiem wody kondensacyjnym plu dodatkowo będę dogrzewał kominkiem. Kominek zwykły bez płaszcza i dgp. Mysle że salsa jest dość zwartą bryłą i na parterze mamy głownie przestrzeń otwartą , wię ciepło swobodnie z kominka może sobie uchodzić do góry. Zobaczymy jak to sie sprawdzi, choć uważam iż kominek z płaszczem lub dgp też jest dobrym rozwiazaniem napewno trche tańszym w uzytkowaniu. PozdrawiamKris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 20.02.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 ups nie zauważyłem .. interesują mnie jeszcze koszty robocizny hydraulika(lazienki kuchnie), CO (z grzejnikami i komink z płaszczem), robocizna dachu (ukł więzby,dachówek), murarze ... zbieramy koszty i planuje ile na to wszystko potrzeba i ile uda się mniej więcej zaoszczędzić (oczywiście ceny fachowców mogą się różnić w różnych miejscach w kraju).. z tego co planujemy wynajmiemy tylko ekipę do nałożenia tynku na zatopiony już styro w siatce, resztę na szczęście z pomocą rodziny, także uda się trochę zaoszczędzić Ja płaciłem tak(Chrzanów rzut beretem,więc koszty porównywalne) : - murarze 17-18 tys (koparka w moim zakresie i zasypanie fundamentów) - dach 50 PLN/m2 - tynki będę płacił 24-25 pln za CW maszynowe z materiałem - prąd trzeba pewnie ok 5-6 tys jeśli nie szalejesz z punktami i obwodami.. - hydraulik sam nie wiem ile zapłacę.Wszystko wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 20.02.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam Pytalem sie fachowców jakiś czas temu na forum odnośnie zapotrzebowania na ciepło maajac na myśli kocioł gazowy, i został on określony na ok. 9KW przy standardowym ociepleniu (dach 25cm, ściany 15 cm styro oraz podłogi 10 cm styro). Ja będę ogrzewał salsę kotłem gazowym 1 funkcyjnym z zasobnikiem wody kondensacyjnym plu dodatkowo będę dogrzewał kominkiem. Kominek zwykły bez płaszcza i dgp. Mysle że salsa jest dość zwartą bryłą i na parterze mamy głownie przestrzeń otwartą , wię ciepło swobodnie z kominka może sobie uchodzić do góry. Zobaczymy jak to sie sprawdzi, choć uważam iż kominek z płaszczem lub dgp też jest dobrym rozwiazaniem napewno trche tańszym w uzytkowaniu. Pozdrawiam Kris Parę KW trzeba pewnie dołożyć do tych 9 ,na przygotowanie CWU.To piękny złodziej ciepła.Warto zadbać o porządne izolację rur i zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 20.02.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Koszty o których Ci pisałam były na obecny etap. Całe nie powinny przekroczyć 6tys. Za robotę (od skrzynki) jesteśmy umówieni na 3tys. Materiały też nie powinny przekroczyć 3. SHIRA MAM PYTANIE ODNOŚNIE TEJ INSTALCJII ELEKTRYCZNEJ MUSISZ ZAPŁACIĆ OSOBNO ZA PUNKTY W DOMU I OSOBNO ZA PRZYŁĄCZE OD SKRZYNKI CZY TAK? DOBRZE TO ROZUMIEM? CZY TEN SAM ELEKTRYK TO ROBI? DLACZEGO TO JEST TAK NALICZANE? GDZIE BĘDZIESZ MIEĆ SKRZYNKĘ PRZED PŁOTEM CZY NA DOMU? I JESZCZE JEDNO PYTANIE CZY OD SŁUPA DO SKRZYNKI PRZYJADĄ DO CIEBIE FACHOWCY WYSŁANI Z ELEKTROWNI ? BO PRZYNAJMNIEJ U MNIE TAK TO BĘDZIE ROBIONE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 20.02.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Koszty o których Ci pisałam były na obecny etap. Całe nie powinny przekroczyć 6tys. Za robotę (od skrzynki) jesteśmy umówieni na 3tys. Materiały też nie powinny przekroczyć 3. SHIRA MAM PYTANIE ODNOŚNIE TEJ INSTALCJII ELEKTRYCZNEJ MUSISZ ZAPŁACIĆ OSOBNO ZA PUNKTY W DOMU I OSOBNO ZA PRZYŁĄCZE OD SKRZYNKI CZY TAK? DOBRZE TO ROZUMIEM? CZY TEN SAM ELEKTRYK TO ROBI? DLACZEGO TO JEST TAK NALICZANE? GDZIE BĘDZIESZ MIEĆ SKRZYNKĘ PRZED PŁOTEM CZY NA DOMU? I JESZCZE JEDNO PYTANIE CZY OD SŁUPA DO SKRZYNKI PRZYJADĄ DO CIEBIE FACHOWCY WYSŁANI Z ELEKTROWNI ? BO PRZYNAJMNIEJ U MNIE TAK TO BĘDZIE ROBIONE. U nas, ale myślę, że wszędzie do granicy posesji prąd razem ze skrzynką i licznikiem kładzie zakład energetyczny.Taki mają obowiązek. -Chyba masz skrzynkę budowlaną? Właśnie ją zamienią na docelową (my mamy docelową od razu. Taka grzeczność szefa enei.Jedna opłata przyłączeniowa mniej ) I to są koszty (osobne) przyłączeniowe dla enei. Elektryk zaś prowadzi instalację od skrzynki do budynku - u nas 70m. kopania w lesie i instalacje wewnątrz budynku. Za tą całość bulimy wspomniane 3tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 20.02.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jeszcze jedno dla tych co się niepodłączyli: opłata przyłączeniowa jest uzależniona od umawianej mocy dostawy. W oryginale projektu jest chyba 24KW. Ale to jest zdecydowanie za dużo. Nam wspomniany szef zweryfikował na niższą( jak dogrzebię się umowy to zapodam ile) i opłata wyszła o prawie połowę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 20.02.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Hmm.....z tym prądem to różnie to wszystko można interpretować. U mnie gość który wygrał przetarg na podłączenie radosnym głosem oświadczył że w jego kwestii jest doprowadzenie prądu ze słupa do domu (napowietrznie) i potem na dół do skrzynki(skrzynka na domu). Zrobi to wtedy kiedy instalacja w domu będzie już gotowa.(instalacja wewnętrzna jest już w mojej kwestii) I ja tak nie za bardzo wiem czy za tą skrzynkę mam mu zapłacić czy skrzynka leży w gestii ENIONu( tzn jej cena zawarta jest w umowie przyłączeniowej ) .... LANGEROB-co do tynków to cena typowo krakowska ....Taniej chyba nic nie da się znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 20.02.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Od skrzynki podłączał "nasz" elektryk. Był tylko domówiony na zgodność ze sztuką w enei. Z reguły się znają i tak jest praktykowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 20.02.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Hmm.....z tym prądem to różnie to wszystko można interpretować. U mnie gość który wygrał przetarg na podłączenie radosnym głosem oświadczył że w jego kwestii jest doprowadzenie prądu ze słupa do domu (napowietrznie) i potem na dół do skrzynki(skrzynka na domu). Zrobi to wtedy kiedy instalacja w domu będzie już gotowa.(instalacja wewnętrzna jest już w mojej kwestii) I ja tak nie za bardzo wiem czy za tą skrzynkę mam mu zapłacić czy skrzynka leży w gestii ENIONu( tzn jej cena zawarta jest w umowie przyłączeniowej ) .... LANGEROB-co do tynków to cena typowo krakowska ....Taniej chyba nic nie da się znaleźć... Przyłącze ze skrzynką i licznikiem, do granicy to sprawa zakładu energetycznego. (ustawowo i bez łaski) To jest w cenie przyłącza. Zresztą teraz (wyrok NSA) to sa chyba koszty tego zakładu. -My podłączaliśmy się krótko przed tym wyrokiem więc płaciliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 20.02.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dzięki SHIRA za odpowiedź. Teraz muszę poszukać jeszcze jakiegoś kumatego ( czyt.: taniego ) elektryka i mozna działać z prądem .Pozrdo dla Wszystkich w zasypanym śniegiem PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 20.02.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Koszty o których Ci pisałam były na obecny etap. Całe nie powinny przekroczyć 6tys. Za robotę (od skrzynki) jesteśmy umówieni na 3tys. Materiały też nie powinny przekroczyć 3. SHIRA MAM PYTANIE ODNOŚNIE TEJ INSTALCJII ELEKTRYCZNEJ MUSISZ ZAPŁACIĆ OSOBNO ZA PUNKTY W DOMU I OSOBNO ZA PRZYŁĄCZE OD SKRZYNKI CZY TAK? DOBRZE TO ROZUMIEM? CZY TEN SAM ELEKTRYK TO ROBI? DLACZEGO TO JEST TAK NALICZANE? GDZIE BĘDZIESZ MIEĆ SKRZYNKĘ PRZED PŁOTEM CZY NA DOMU? I JESZCZE JEDNO PYTANIE CZY OD SŁUPA DO SKRZYNKI PRZYJADĄ DO CIEBIE FACHOWCY WYSŁANI Z ELEKTROWNI ? BO PRZYNAJMNIEJ U MNIE TAK TO BĘDZIE ROBIONE. U nas, ale myślę, że wszędzie do granicy posesji prąd razem ze skrzynką i licznikiem kładzie zakład energetyczny.Taki mają obowiązek. -Chyba masz skrzynkę budowlaną? Właśnie ją zamienią na docelową (my mamy docelową od razu. Taka grzeczność szefa enei.Jedna opłata przyłączeniowa mniej ) I to są koszty (osobne) przyłączeniowe dla enei. Elektryk zaś prowadzi instalację od skrzynki do budynku - u nas 70m. kopania w lesie i instalacje wewnątrz budynku. Za tą całość bulimy wspomniane 3tys. SHIRA3 Właśnie My nie mamy skrzynki budowlanej grzecznościowo braliśmy prąd na całą budowę od sąsiada i potem regulowaliśmy Mu należność. Zapotrzebowanie na prąd u Nas złożyliśmy na 12 KW bo więcej nie potrzebujemy wtedy czyli rok temu jak składałam wniosek bo lepiej zawsze to zrobić wcześniej tak pokierował Mnie Pan z Enionu który ma Mój rejon i wtedy mówił że opłata za te kilowaty będzie w granicach 1600 zł może teraz się trochę zmieniło nie wiem ale nie zapytałam o skrzynkę,kto ją daje czy sama muszę zakupić,która będzie na domu a od słupa do niej mają pociągnąć prąd właśnie fachowcy z elektrowni kablem napowietrznym wiele nie ma bo może z 15 metrów u Nas nie chcą kopać i im się też za to płaci dlatego pytam o szczegóły bo wiem że u Ciebie ten etap już powoli dobiega końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 21.02.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Jeszcze jedno dla tych co się niepodłączyli: opłata przyłączeniowa jest uzależniona od umawianej mocy dostawy. W oryginale projektu jest chyba 24KW. Ale to jest zdecydowanie za dużo. Nam wspomniany szef zweryfikował na niższą( jak dogrzebię się umowy to zapodam ile) i opłata wyszła o prawie połowę mniej. Powiem jeszcze na ten temat.Moc przyłączeniowa nie jest może taka ważna,ważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe.Ja chciałem mieć minimum 25A i w moim Enionie trzeba wtedy zamówić minimum 14 KW.Zależy dużo od domu.U mnie będzie płyta na prąd,do twgo parę grzałek w zbiorniku buforowym.I dlatego tak muszę wziąć.Innym może i 7 KW wystarczyć.Opłata za każdy KW mocy w krakowskim enionie to ok140 pln za przyłącze ziemne i 110 pln za naziemne(jeśli długość nie przekracza 200m.No i tak jak pisze @Shira3 w tej opłacie powinniśmy dostać licznik i skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daduls 22.02.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 witam wszystkichmam pytanko czy kyos ma moze zdjecia salsy?wlasnie kupilismy projekt.mamy zamiar ruszyc z budowa wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 22.02.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witaj! Pooglądaj sobie dzienniki budowy u osób budujących Salsę.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daduls 22.02.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 miłes firme czy wlasnymi siłami stawiałes domek.spoko fotki.my robimy bez garażu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 22.02.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 daduls zajrzyj do dzienników jest masę zdjęć z budowy salsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daduls 22.02.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 rozumiem ze robiłes piwnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 22.02.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 tak i w tym roku ciągniemy dalej, a wy kiedy zaczynacie? z miła chęcią popatrzę na zdjęcia z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daduls 22.02.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 czekamy na projekt wjazdu i pozwolenie na budowe jeszcze musimy załatwic. mamy nadzieje ze wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts