tysia623 25.02.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 a witamy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 25.02.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witamy, witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 25.02.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam nowicjuszy Nie mówiłam! że Salsa to chyba najpopularniejszy projekt w ostatnich czasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 26.02.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 witajciemam małe pytanko do budujących już naszą salsęile mniej więcej sztuk pustaków(działówek- porotherm 11,5) poszło wam na ścianki działowe na dole. na wiosne zaczynamy budowe naszej salsy ale tylko do stropu. lada moment bedziemy zamawiac transport pustaczków i chciałabym sie zorientowac w przybliżeniu ile tego potrzeba. bardzo przepraszam za te szczegułowe pytania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 26.02.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 witajcie mam małe pytanko do budujących już naszą salsę ile mniej więcej sztuk pustaków(działówek- porotherm 11,5) poszło wam na ścianki działowe na dole. na wiosne zaczynamy budowe naszej salsy ale tylko do stropu. lada moment bedziemy zamawiac transport pustaczków i chciałabym sie zorientowac w przybliżeniu ile tego potrzeba. bardzo przepraszam za te szczegułowe pytania.... Napisz ,Czy tak jak w projekcie wysokość i czy były jakieś inne zmiany(kuchnia otwarta?).Z garażem czy bez?Obliczę Ci wtedy ile trzeba,jak będę wiedział co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 26.02.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Tak na szybko ,to ok 200 szt na parter bez garażu,jeśli kuchnia otwarta.Czyli 2 palety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaiAriel 26.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witamy!!!Myślimy nad budową domu salsa.Zastanawiamy się czy nie buduje ktoś tego domu w kujawsko-pomorskim i czy byłaby możliwość zobaczenia go ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 26.02.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 witajcie mam małe pytanko do budujących już naszą salsę ile mniej więcej sztuk pustaków(działówek- porotherm 11,5) poszło wam na ścianki działowe na dole. na wiosne zaczynamy budowe naszej salsy ale tylko do stropu. lada moment bedziemy zamawiac transport pustaczków i chciałabym sie zorientowac w przybliżeniu ile tego potrzeba. bardzo przepraszam za te szczegułowe pytania.... Napisz ,Czy tak jak w projekcie wysokość i czy były jakieś inne zmiany(kuchnia otwarta?).Z garażem czy bez?Obliczę Ci wtedy ile trzeba,jak będę wiedział co i jak. w zasadzie wszystko jak w projekcie- parter bez zmian, kuchnia otwarta, z garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 26.02.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 langerob25 a może pamietasz ile stali potrzeba na strop. my też zrobilismy pomieszczenie nad garażem. strop bedzie monolityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 26.02.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 langerob25 a może pamietasz ile stali potrzeba na strop. my też zrobilismy pomieszczenie nad garażem. strop bedzie monolityczny. No to jeśli dojdzie jeszcze ścianka między garażem a kotłownią to trzeba doliczyć 50-60 pustaków.Czyli w sumie om 250-260 szt Na strop szło coś takiego: Płyta krzyżowo zbrojona nad salonem: -siatka 10x15 fi 10,zbrojenie dołem,grubość 15 cm Płyta jednokierunkowo zbrojona nad kuchnia,łazienką i pokoikiem -zbrojenie dołem w przęśle i górą na podporze fi10co 15,rozdzielcze fi8 co 20 cm,grubość 15 cm Płyta krzyżowo zbrojona przy schodach -zbrojenie dołem w przesle i górą na podporze fi8 co 15 cm,rozdzielcze fi8 co 20,dodatkowo umiescic zbrojenie ukośne fi10 co 15 cm na odległości 0,2 m(w narożach wolnopodpartych),grubość 12 cm Belka przy salonie -belka bxh 24x30,zbrojenie dołem i górą na podporze 4xfi16 i górą w przesle 2xfi16.Strzemiona fi8 co 9 cm od podpory ,dalej co 20cm belka przy schodach - bxh 25x20 zbrojenie dołem 2xfi16,górą 2xfi16,strzemiona fi6 co 12 cm Płyta nad garażem Dołem w przęśle i górą na podporze pośredniej fi10 c0 15 cm,rozdzielcze fi8 co 15 cm.Grubość 12 cm Nie wiem dokładnie ile poszło na sam strop,ale na pewno tona fi 10 i około 800 kg fi 8 .Do tego na belki fi 12 i fi 16 plus strzemiona z 6 i 8.No i dodatkowo wieńce (u mnie opuszczone) 4xfi12 strzemiona fi 6 co 30 cm. Najlepiej w sprawie stali pogadać KB.Nie wiem ,jak u Ciebie będzie wglądało zbrojenie,a KB na pewno coś podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 26.02.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 dziękuję Ci bardzo za te cenne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Sew 28.02.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 WITAMY! zakupiliśmy projekt salsa z garazem, i chcielibysmy sie dowiedziec jakie sa koszta ile trzeba materialów,pustakow na caly dom,bloczkow,zbrojenia jake sa tego wszystkiego przyblizone koszta i jaki waszy zdaniem zrobic strop zastanawiamy sie nad teriva czekamy z niecierpliwoscia na odpowiedz pozdrawaimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 28.02.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witamy nowych salsowiczów:) Przejrzyj poniższy wątek i wtedy pytaj. http://forum.muratordom.pl/post4065922.htm#4065922 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola65 02.03.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witajcie zastanawiam się jakie drzwi wybrać do wejścia z wiatrołapu do garażu, czy oprócz tego żeby były szczelne powinny być przeciwpożarowe. Zamierzam po wprawieniu okien i drzwi wejściowych zamknąć nimi dom gdyż nie będę na razie inwestował w drzwi do kotłowni i bramę garażową. Wypada też jakoś je dobrać aby po wejściu do wiatrołapu nie mieć wrażenia ze każde drzwi są z 'innej parafii'. Co o tym myślicie, był to u was problem? Może coś doradzicie? Wszystkich budujących serdecznie pozdrawiam i życzę lepszej aury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
otolit 03.03.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam wszystkich salsowiczów.Wiosna coraz bliżej i wszystko zaczyna ruszać do przodu, u mnie również.Mam wykop pod fundamenty zrobiony i lada dzień będą lać mi ławy.Jak dobrze pójdzie to za 10 - 12 tygodni będę miał surówkę.Napiszcie proszę jaką grubość styropianu dawaliście na podłogę na gruncie,przy planowanym ogrzewaniu podłogowym.W projekcie jest 8cm, planowałem dać nieco więcej 10-12 a w muratorze czytałem że nawet 20cm.Trzeba to uwzględnić w trakcie stawiania fundamentów bo potem nie da się już nic zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 03.03.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witajcie zastanawiam się jakie drzwi wybrać do wejścia z wiatrołapu do garażu, czy oprócz tego żeby były szczelne powinny być przeciwpożarowe. Zamierzam po wprawieniu okien i drzwi wejściowych zamknąć nimi dom gdyż nie będę na razie inwestował w drzwi do kotłowni i bramę garażową. Wypada też jakoś je dobrać aby po wejściu do wiatrołapu nie mieć wrażenia ze każde drzwi są z 'innej parafii'. Co o tym myślicie, był to u was problem? Może coś doradzicie? Wszystkich budujących serdecznie pozdrawiam i życzę lepszej aury. Przeciwpożarowych mieć nie musisz,nawet do kotłowni.Dobrze żeby były szczelne,czyli na uszczelkach i dodatkowo próg.W wiatrołapie i tak zazwyczaj drzwi są z innej parafii.No bo wejściowe często różnia się nie tylko stylistyką ,ale też kolorem.U mnie bedzie wszystko w orzechu,z tym ,że do garażu dam jakieś tańsze. Witam wszystkich salsowiczów.Wiosna coraz bliżej i wszystko zaczyna ruszać do przodu, u mnie również.Mam wykop pod fundamenty zrobiony i lada dzień będą lać mi ławy.Jak dobrze pójdzie to za 10 - 12 tygodni będę miał surówkę.Napiszcie proszę jaką grubość styropianu dawaliście na podłogę na gruncie,przy planowanym ogrzewaniu podłogowym.W projekcie jest 8cm, planowałem dać nieco więcej 10-12 a w muratorze czytałem że nawet 20cm.Trzeba to uwzględnić w trakcie stawiania fundamentów bo potem nie da się już nic zmienić. Daj minimum tyle ile chcesz dać potem na ścianę.U mnie będzie około 14 cm.Zastanawiam się nad styro z lepszym lambda.Ale czas pokaże..Decyzję musisz podjąć już teraz,a już na pewno przed murowaniem ścian musisz to wiedzieć na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GiP 04.03.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam.Firma zaproponowała mi wybudowanie do stanu surowego Salsy robocizna + materiał wraz z dachem z dachówki za 120 000 czy to duzo czy szukać dalej.Chcę budować z porothermu 24.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 04.03.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam. Firma zaproponowała mi wybudowanie do stanu surowego Salsy robocizna + materiał wraz z dachem z dachówki za 120 000 czy to duzo czy szukać dalej. Chcę budować z porothermu 24. Pozdrawiam Jest to rozsądna cena. Niemniej przy takiej opcji wypada doprecyzować czy np. z działówkami? Nadto rozważ zatrudnienie niezależnego inspektora nadzoru do oceny jakości betonu, drewna,izolacji,dachówki ,porotonu (trafia się na ryku jedynie suszony zamiast wypalanego) i jakości samej pracy. Chyba, że samemu radzisz sobie z tymi tematami , masz dużo czasu i wiedzy do osobistego nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 04.03.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 witam u nas pomału cos sie zaczyna dziac. wczoraj przywieżli nam porotherm- na razie 1620 sztuk (mam nadzieje, że do stropu tyle sztuk wystarczy) równiez tone stali fi 12. Murarze przychodza na początku kwietnia- pewnie zaraz po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek27 04.03.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam Ja właśnie dzisiaj odebrałem projekt Salsy po przeróbkach(buduję taką jak langerob25). Teraz tylko czekam na PnB i mam nadzieję, że na wiosnę ruszy budowa.Chciałem się podzielic kosztami jakie do tej pory poniosłem i zapytac forumowiczów czy to dużo?- projekt..........................................1526,22 zł- zmiany +adaptacja..........................1500 zł- mapki do celów projektowych...........350 zł- do decyzji o zagosp. .......................80 zł- tzw. pochodzenie gruntów..............60 zł- pustak suporeks "cały" 500szt..........4200 zł- pustak Leier 25 P+W 1500szt..........6500 zł- stal pręt fi12 1200kg(ok120szt).......1800 zł- drut fi 6........................................300złRazem 16316,22 zl Myślicie że to wystarczy? Leier jest na ściany zewnętrzne a suporeks na wewnętrzneJak do tej pory, nie wiem ile jeszcze muszę kupic bloczków fundamentowych i ile sztuk cegły pełnej na kominy? Czy ktoś się orientuje ile ich potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts