Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Porównajmy więc Twoją ofertę i @lukiimag.U niego przy dachu ok 180 m2 cena 6000 bez więźby.Za więźbę licząc ok 20 pln/m2 mamy 3600 czyli w sumie 9600.Czyli ok 53 pln/m2.U Ciebie wychodzi ok 66 pln/m2.Ceny trochę się różnią ,zakres prac podobny.Kwestia wysondowania rynku w okolicy i podjęcia decyzji.Ja płaciłem 55 pln tyle ,że była to dachówka i bardziej skomplikowany dach.U mnie była nadbitka,a ta z kolei jest mniej pracochłonna niż podbitka.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałem wycenę następnej firmy. Koszt to 72 000 zł za stan surowy bez dachu. Całość robi firma i mnie nic nie interesuje. Dach to koszt ok 25 000 + okna ok 10 000 + drzwi wejściowe ok 5 000. Całość, czyli stan surowy zamknięty to koszt ok 112 000 zł. Czy uważacie że to dobra cena ? Salsa bez garażu budowana z porothermu 25 p+w.

A co do pralki to również planuję ją w górnej łazience. Będe miała co prawda suszarnie ale słyszałam, ze lepiej nie wstawiac tam pralki bo bedzie zbyt duża wilgotnosć powietrza i pralka może długo tego nie wytrzymać.

Tak więc najprawdopodobniej bedzie stała w łazience. Może zbudujemy jakąś półkę pod która schowa sie pralke żeby za bardzo nie rzucała sie w oczy.

U mnie w dolnej łazience, będzie tak jak w projekcie, a w górnej - jeszcze nie wiem czy po lewo dać pod blatem przy umywalce pralkę, czy po prawej stronie zrobić zabudowę. Łatwiej by było zobaczyć jak ktoś już tak ma.

ba-sia3 fajna jest twoja salsa, ale widzę, że sporo zmian w niej wprowadziłaś.

ba-sia3 bardzo fajny domek, z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia,,

GIP myślę, że to dobra cena. mnie co prawda SSO z tym, że z więźbą, odeskowaniem i opapowaniem dachu wyniósł niecałe 70 000 za materiały i robocizna ale więźbę i większość desek mieliśmy ze swojego lasu. (dom nie przykryty dachem)

murarz to nasz znajomy i domek postawił nam za 21000 w tym jest więźba, deskowanie i przykrycie papą.

szczegóły opisane są w moim dzienniku, zapraszam...

Witam wszystkich salsowiczów :)

przegladalismy z żoną projekty małych domkow az natrafilismy na ten i od razu wpadł nam w oko, idealnie pasuje na nasza działke, rozstaw w srodku tez jest super

(juz o nim marzymy :yes:)

po paru dniach udało mi sie przeczytac forum od początku do tego mometu pare wieczorow to trwało :)

mam pytanie do osób ktore budują zbudowały salse z garażem jaka ilosc pustaków ytong jest potrzeba na całosc ????????????

- znalazłem dokladna +- ilosc porothermu

z gory dziekuje za odp pozdrawiam

Edytowane przez neo_83

zanaczam ze bym dodał metr na długosci domku

A to akurat bardzo dobry pomysł.Sam tak zrobiłem i jestem bardzo z tego zadowolony.Myślę ,że wystarczyłoby Ci na to ok 1700 sztuk PH25 i 600 sztuk na działówki PH 11,5.Jeśli zabraknie to dokupisz.Patrząc na zużycie silki o szerokości 24 cm to wychodzi

około 2360 sztuk.na działówki silka o szerokości 12 cm to około 1140.Piszę o silce z grupy xella.Inne silikaty mają raczej inny wymiar i zużycie się trochę różni.

www.budmat.opole.pl/cennik/SILKA_KALKULATOR.xls tutaj masz ciekawe porównanie.

Ja bym budował z tego co u znajdziesz u Siebie taniej. Na ściany przychodzi tynk ,z drugiej strony styropian.I później zapomnisz z czego budowałeś.Zalety porothermu to na pewno lepsza obróbka przy instalacjach,bo w silce ciężko wykuć cokolwiek,zalety silki to większa zdolność akumulacji cieplnej i lepsza akustyka ścian.W mojej okolicy króluje ceramika,więc o silce nie mogę dużo powiedzieć.Moje zdanie jest takie ,że za komfort mieszkania odpowiada nie materiał z jakiego są zbudowane ściany,lecz w większej mierze wentylacja,a w sezonie grzewczym rodzaj i parametry ogrzewania.

Po małym rozpatrzeniu cen(woj.mazowieckie) to nie jest to chyba wielka roznica (mam na mysli towar z trans. bo nie wiem jak wyglada zużycie zaprawy do obu mater..na salse z garażem)jest to roznica max 2tys zł,co do obrobki to jest gorzej niz w betonie !?jezeli nie to nie jest tak zle wszystko można zrobic :) (a inst.el bym robił wlasnie sam)ogrzewanie to pewnie eko-groszek no ale do tego jeszcze długa droga,bo dopiero po zimie zaczne załatwiac papierkowa robote wiec zobaczymy jak to sie skonczy oby na tak.

• 2 weeks później...

Cześć Wcinam się w wypowiedzi i tak zupełnie z doskoku przedstawię swoją ukochaną kuchnię. Nowiutka jeszcze brudna, trochę zimna bez dodatków, bez piekarnika mikrofali i okapu ale jest i ja się cieszę.[ATTACH=CONFIG]32207[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]32208[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]32209[/ATTACH]http://i1225.photobucket.com/albums/ee391/ba-sia/13.jpg

http://i1225.photobucket.com/albums/ee391/ba-sia/6.jpg

http://i1225.photobucket.com/albums/ee391/ba-sia/4.jpg

http://i1225.photobucket.com/albums/ee391/ba-sia/5.jpg

Edytowane przez ba-sia3