Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAM

Do adam6931

Cytat Napisał neo_83 Zobacz post

zanaczam ze bym dodał metr na długosci domku

langerob25:

A to akurat bardzo dobry pomysł.Sam tak zrobiłem i jestem bardzo z tego zadowolony.Myślę ,że wystarczyłoby Ci na to ok 1700 sztuk PH25 i 600 sztuk na działówki PH 11,5.Jeśli zabraknie to dokupisz.Patrząc na zużycie silki o szerokości 24 cm to wychodzi

około 2360 sztuk.na działówki silka o szerokości 12 cm to około 1140.Piszę o silce z grupy xella.Inne silikaty mają raczej inny wymiar i zużycie się trochę różni.

Dach ma 195mkw. W sztukach wyszło nam 1920 !500 dom i 420 garaż). Nasza salsa jest wydłużona o 60centymetrów. Zarówno dom jak też garaż.

Zamawialiśmy trochę więcej. Tak na wszelki wypadek. Resztę zwróciliśmy do hurtowni. Zostawiliśmy jedynie kilka paczek, tak gdyby co... .Przy kładzeniu wyszło kilka odpadów; przy cięci okna dachowego i włazów.

Co prawda jesteśmy dopiero na etapie zakupu działki (9a) ale myślę, że w tym tygodniu już to się sfinalizuje. Tymczasem żona wybiera już kafelki do łazienek:) a ja zająłem się adaptacją Salsy:) Na dzień dzisiejszy wprowadzilibysmy takie zmiany:

1) wydłużenie o 1 m

Parter:

a) 0,5 m na kuchnię

b) 0,3m na pokój przez to zyska także wiatrołap i wejdzie szafa

c) 0,2 m łazienka tak by miała ok. 1,5m szerokości

Piętro:

a)0,5 m na pokoiki małe

b) 0,5 m na łazienkę

2. Likwidacja okiem dachowych (pozostawienie jednego w łazience) oraz wstawienie lukarn (od strony południowej) w sypialni oraz w jednym z pokoików

3. I najfaniejsze dla nas nie wiem czy do zrealizowania pod wzgl. technicznym i kosztów - powiększenie salonu poprzez wykusz, wymysliliśmy sobie narożny i tam urządzilibyśmy jadalnię (Na zdjęciu nie ma jeszcze dachu nad wykuszem - ogólnie pomysł jest zaczeprnięty z projektu Jaśmin:)

Zamieszcze może trochę moich wypocin komputerowych:) Nawet nei wiedziałem że to sprawia tyle frajdy. Jeszcze nie mamy nawet działki a już tyle radości:)

salsa prz

salsa parter..jpg

salsa pietro..jpg

salsa tył..jpg

Witam. Mam wycenę za dach w Salsie :). Wycena jest od więźby po wykończenie. Materiał i robocizna.

Więźba: materiał 5 800 zł + robocizna 4 000 zł = 9 800 zł

Dachówka Creaton Futura i ogólnie materiały dobrej jakości.

W każdym razie cena za cały dach wychodzi 22 000 materiał + 8 500 robocizna = 30 500 razem

Razem więźba + reszta = 40 300 zł

Firma sprawdzona i ogólnie same superlatywy się o niej słyszy. Uważacie że jest to dobra cena?

Miałem też wycenę innej firmy która wyceniła wszystko na 32 000 zł, ale troszkę gorsze materiały i gorsze opinie.

Witam wszystkich po przerwie.

Dostaliśmy pozwolenie na budowę Salsy po małych problemach ale już ok.

Będziemy kupować materiały drut bloczki betonowe .

Mam pytanie kto robił podpiwniczenie pod Salsą ile bloczka bylo potrzebne.

Jakie koszty wyszły przy budowie piwnicy.

Dzięki.

Dostałem własnie wycenę od znajomego architekta, powiedzcie proszę czy to oferta do przyjęcia.

1. Projekt zagospodarowania działki - 350 zł

2. Autoryzacja projektu katalogowego - 1500 zł

Projekt katalogowy 1700 zł

3. Przyłącza wod-kan, gaz, energ. - 4 x 350 zł

4. Mapa do celów projektowych - 550 zł

5. Wypis i wyrys z rejestru + mapa zasadnicza - 70 zł

6. Zapewnienie połączenia z droga publiczną - 50 zł

7. Uzgodnienia wod-kan - 100 zł

8. ZUDP - 150 zł

9. Pełnomocnictwo - 120 zł

10. Przeprojektowanie wg zmian (podpiwniczenia całości budynku - 1200 zł, 2 szt. lukarny - 200 zł, wykusz - 1000 zł, gaz. w piwnicy - 200 zł, wydłużenie o 1 m, podniesienie ściany kolankowej o 1 pustak to niby gratis)

Łącznie wyszło ok. 7500 zł

Proszę o opinie. Pozdrawiam