Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a my czekamy na pogode żeby ruszyc z murarką dalej, wyciągnąć poddasze i tak myslimy chyba w czerwcu zadaszyc bo prędzej raczej się nie wyrobimy. W lipcu mamy nagranego kolesia od kanalizy, wody, centralnego a teraz negocjujemy elektryka. Zobaczymy jak wszystko wyjdzie. Jak już wstawimy okna to będe się cieszyć :D

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Czy ktoś z Was ma może ogrzewanie gazowe w salsie ? Jaki piec wybraliście i czy dajecie grzejniki czy podłogówkę ?

Witam.

My wybraliśmy ogrzewanie na gaz +kominek z płaszczem wodnym. Na górze grzejniki a na dole podłogówka.

Jesteśmy na etapie montażu tak więc nie mogę powiedzieć jak to się sprawdzi, ale jesteśmy dobrej myśli. Piec mamy kondensacyjny dwu-funkcyjny Saunier Duval.

My zastanawiamy sie nad pompa ciepła. Ja jestem typowym mieszczuchem. Całe zycie mieszkałam w bloku i jakoś nie wyobrazam sobie siebie biegająca do pieca. A gazu niestety nie posiadamy.

W chwili obecnej jesteśmy na etapie składania dokumentów do banku. Lada moment zaczynamy kłaśc elektrykę - materiał juz posiadamy ale przeszkadza nam pogoda...

Witam

czy musze mieć mape do celów projektowych aby wystąpić o warunki tech. do wodociągu i energetyki?????????

dostaje szału juz z tymi papierami jedna wielka paranoja nie wspomnę o czasie jaki się czeka na papierek z paroma słowami :mad:

Tak musisz mieć. Do tego jeszcze dokument potwierdzający własność gruntu (akt notarialny, wyciąg z KW). Mi się akurat udało że pokserowali sobie mapki także dalej mam cały komplet mapek jakby projektant chciał. Co do kosztów to u nas np. w wodociągach chcą ok 55 zło netto, gazownia i energetyka za darmo. Za prąd docelowy o mocy 14 kW powiedział mmi juz gość że będzie ok. 2400 zł. Jest trochę lataniny z tymi papierkami i faktycznie się czeka ale przynajmniej satysfakcja jest że to i to załatwiłeś sam a i groszą troche w kieszeni zostanie:) Pozdr.

a tak na marginesie- nie wiem czy wczesniej wspominałam ale złozylismy wniosek o kredyt hipoteczny. pierwszą weryfikację- (czyli ewentualne zadłużenia a raczej ich brak) przeszliśmy pozytywnie. Zapłaciliśmy też 168 zł za rzeczoznawcę który pewnie w tym tygodniu pojawi się na naszej budowie.

Jeśli wszystko będzie ok to w połowie marca na koncie powinna pojawic sie pierwsza transza a wtedy ruszamy z kopyta...:-)

• 2 weeks później...

My dziś jedziemy do banku podpisac umowę kredytową. W tygodniu pan s przesłał nam ją na pocztę żebyśmy wcześniej na spokojnie mogli zapoznac się z jej treścią. No i znalezliśmy kilka błędów. Pomylili mój nr pesel i inaczej niż chcieliśmy rozplanowali nam transze.

Pierwsza transza miała byc na dach, okna, elektrykę, hydraulikę i tynki. A oni wpisali nam dach, okna i instalacja co czyli cała podłogówka. Nawet nie uwzględnili elektryki.

Nie wiem kto się tym zajmował ale chyba jakiś baran.

Umowa podpisana, pierwsza transza na koncie. Pomału zaczynamy zakupy.

Byliśmy wczoraj u znajomego dekarza..

Za położenie całego dachu- łaty i kontrłąty, dachówka, wszystkie obróbki i rynny- jednym słowem na gotowo umówiliśmy się na 5500 czyli przy naszym dachu (wyszło 250 m) wychodzi 22 zł za metr.

Chyba przyzwoita cena.

Dziś dekarz kończy łacenie dachu. Po pułudniu ma przyjechać dachówka więc po mału nasz daszek będzie nabierał uroko.

Natomiast dzis ostatecznie swoja pracę kończy murarz. W poniedziałek zjechał ze swoją ekipa dokończyć komin i wykonać kilka przeróbek które w czasie zimy przyszły mi do głowy.