rrober1975 11.04.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 hmmm... widzisz ,ta dyskusja może ciągnąć się tygodniami .To jedna z takich, że okna drewniane są lepsze od plastikowych lub na odwrót,albo która wełna jest lepsza skalna czy szklana ...itd....itd.Nie o to w tym wszystkim chodzi .Podałem wycenę którą mi zaproponowała jedna z firm.Dla mnie koszt ok 60 tys za instalację z pompa ciepła to zdecydowanie za dużo....Zresztą na forum muratora jest masa wątków na temat pomp ciepła .Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy...Jak już napisałem wcześniej jest to luksus na który mało kto może sobie pozwolić .A co do wygody ... podgrzewacz kondensacyjny (CWU) i to dopiero będzie wygoda Obejdzie sie m.in bez obowiązkowych serwisów gwarancyjnych....A koszty (5000 PLN ) czy 200 PLN w drugim przypadku pozostawiam bez komentarza ,bo na pewno też teraz płacicie rachunki do ENIONU i sami wiecie ile wynoszą jeszcze bez pompy.... Ale ,może sie mylę .... Tak to już jest że każdy chwali swoje .Dobrze by było gdybyście faktycznie zamontowali sobie pompę i podzielili się z nami na temat użytkowania,czego Wam serdecznie życzę i pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geistchen 17.04.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 my mamy podpiwniczenie pod całym budynkiem, koszt piwnicy u nas bez stropu wyniósł 15 222 zł, dokładniejsze koszty w dzienniku. Bloczków kupiliśmy 1623 szt. z czego zostało nam 5 palet (ok. 300 bloczków), które planujemy zużyć na schody i taras. Czy aby na pewno to jest dobrze policzone? Bo powiedzmy nawet licząc że na metr kw. ściany idzie ok 25 bloczków (przy bloczku 30x24x12 i grubości ścian 24 - ja akurat bede murował z max na 29 szerokości i muszę kłaść bloczek na szerokość 30 cm) * ok. 2,2 wysokość piwnicy * 11 m długość *2 = 1210 szt. Szerokość: 25 szt * ok 8m * 2= 400 szt. A gdzie ścianki działowe w piwnicy? Ja przy kładzeniu ściany na 30 cm wyliczyłem że jest potrzebne ok. 3500-3800 szt bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 17.04.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Chyba Tysia ma rację, My na mury fyndamentu wysoki na 108cm.(z garażem i budynkiem wydłużonym o 60cm) zużyliśmy niecałe 1100 szt. kostki fundamentowej o wymiarach 38x24x14cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 18.04.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 u nas tyle wyszło co napisałam i jeszcze zostało, działówki robilismy z 12 tylko nośne z bloczków. My mamy w piwnicy garaż więc odeszło też na otwór na bramę garażową + okna a mamy ich troche. Z tego co zostało planujemy jesze zużyc na obmurowanie schodów i tarasu i pewnie jeszcze zostanie. geistchen rób jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geistchen 18.04.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Chyba Tysia ma rację, My na mury fyndamentu wysoki na 108cm.(z garażem i budynkiem wydłużonym o 60cm) zużyliśmy niecałe 1100 szt. kostki fundamentowej o wymiarach 38x24x14cm. Wcale nie przeczę Tylko z tego co ja tu czytam to Wy macie jest fundament bez piwnicy (108cm) i większe bloczki (38 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 22.04.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 u mnie robota idzie pełną parą aż muszę sie pochwalić, dziś szalują schody na pietro:wiggle: i poddasze rośnie w oczach. Czekamy na decyzje kredytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 22.04.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 tysia623 życzę pomyślnego rozpatrzenia decyzji kredytowej... u nas też cały czas robota wre.. elektryka skończona, hydraulika tez. w międzyczasie zrobiliśmy przyłącze wody. a od wtorku działają tynkarze. muszę przyznać że ekipa trafiła nam się nie najgorsza. chłopaki rwą się do roboty aż miło popatrzeć. oczywiście najważniejszy jest efekt końcowy ale to dopiero po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 22.04.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 ewula83 dzięki wrzucaj zdjęcia do dziennika to podejrze ile zrobiliście:wiggle: ładnie Wam wyszedł ten łuk nad wejściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ba-sia3 28.04.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam salsowicze pojawiam sie tutaj od czasu do czasu, czytam jak sobie radzicie. Życzę wszystkim powodzenia w pracach i szybkiego dokończenia budowy. My mieszkamy od miesiąca i... suuuper jest. mamy jeszcze wiele do zrobienia np.: elewację, sypialnie, taras, płot.... i chyba jeszcze coś bym wymyśliła ale na azie mieszkamy i bardzo się z tego powodu cieszymy. Zapraszam zainteresowanych na mój wątek. pozdrawiam serdecznie basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 29.04.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 ba-sia3 jak my ci wszyscy już zazdrościmy hehe:) miłego mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 05.05.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 ba-sia3 naprawde sliczne wnętrza- przede wszystkim kuchnia i łazienka są w moich ulubionych barwach. juz sie nie mogę doczekać kiedy ja będę miała taki stan u siebie. Gratuluje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewora 08.05.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 witam wszystkich , piekny ba-sia3 masz domek tez bym chciala juz zamieszkac , piekne masz schody. mam pytanie do salsowiczow ktorzy budowali salse bez zmian , ile potrzebowaliscie steropianu na ocieplenie domu . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 10.05.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Przed weekendem majowym rozstalismy sie z tynkarzami- przyjda jeszcze tylko raz aby obrobic drzwi zewnętrzne. A dziś znów zabralismy się za ocieplanie poddasza. W zeszły piątek zakończylismy równiez robienie odwiertów pod pompe ciepła. Mamy trzy odwierty po 68 m głębokości- zapłaciliśmy łącznie z przewodami i przekopaniem się pod fundamentem do domu 12330 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 11.05.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 ewula83 ile zapłacicie za tynki?? jeśli można zapytać oczywiście:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 12.05.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Za robociznę zapłaciliśmy 8060 zł, wyszło 620 m2 po 13 zł za metr2. Do tego ok 5000 kosztował nas cały potrzebny materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 13.05.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 ewula83 dzięki a robiliście maszynowe? bo tak sie zastanawiam jeżeli bierze się ekipe do tynków ręcznych to płaci się za robocizne i materiał a jak jest przy maszynowych? materiał już jest wliczony w cene? tak kalkulujemy co by taniej wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 13.05.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 My robilismy tynki maszynowe- ale przeciez i tak większość prac wykonana jest ręcznie. Niestety nie mam pojęcia ile kosztują tynki "rzucane ręcznie". Jakoś nie napotkalismy na swojej drodze ekipy która pracuje w ten sposób więc w tej kwestii niestety ale nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 13.05.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 U nas niestety chwilowy przestój. Jak dotąd wszystko szło sprawnie, bez niepotrzebnych przerw. A teraz kiedy niestety prace miał zacząć mój szwagier czyli hydraulik wszystko stanęło w miejscu. Miał zacząć w poprzedni poniedziałek ale stwierdził, że dopuki nie zamkniemy domu to on woli nie zaczynać. No dobra- przytaknelismy i odłożyliśmy wszystko na przyszły poniedziałek bo wtedy mają nam w końcu zamontować drzwi zewnetrzne. A wczoraj okazuje się że najprawdopodobniej czas będzie miał dopiero w czwartek bo ma niedokończonych kilka innych drobnych prac. Normalnie myślałam, że szlak mnie trafi. Lubie tego chłopaka jest nawet ojcem chrzesnym mojego dziecka ale jego niepunktualność doprowadza mnie do pasjii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewula83 13.05.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Mój mąż odbył wczoraj pogawędke z młodszym bratem no i może zacznie we wtorek ale tylko może...Chciałabym jak najszybciej położyć tą podłogówkę i zrobic wylewki żeby wszystko sobie juz ładnie schło a tak etap na który tak niecierpliwie czekam czyli wykończeniówka musi jeszcze chwilę poczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 13.05.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 (edytowane) Witam po przerwie.Widzę że dziewczyny ładnie ciągniecie ten od początku "babski" wątek.Cały czas śledzę i kibicuję wszystkim Salsowiczom.Odnośnie tynków.Ja płaciłem za materiał i robociznę 22 pln za m2.Za ręczne myślę że wyjdzie podobnie,albo troszkę taniej. Edytowane 13 Maja 2011 przez langerob25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts