Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cisza straszna, więc pewnie u wszystkich praca idzie do przodu. My już mamy schody, drzwi wewnętrzne i pomału zaczynam przewozić rzeczy. Zostało jeszcze co nieco do dokończenia, potem sprawdzenie całej instalacji i myślę, że już od września zamieszkamy ;-) A co u was nowego Salsowicze??? ;-)

Dodałam nowe zdjęcia na http://anetapawel.extradom.pl/

Pozdrawiam

Hej wszystkim! Dawno sie nie odzywałam. I wiele sie przez ten czas pozmieniało. Szykujemy naszą salsę i chcemy na zimę sie wprowadzić. Powiem szczerze, że bardzo się cieszę, ale z drugiej strony juz brak mi sił. To wybieranie....ja chyba kompletnie sie do tego nie nadaję....Już sama nie wiem jak to wszystko urzadzić, żeby miało ręce i nogi...przydałby się jakiś projektant co by mi wszystko zaprojektował i byłoby z głowy...eh....

Ja też tak mam, teraz jestem przy oknach i nie wiem czy rolety, żaluzje czy firany i zasłony ;-) ale jak do tej pory nie zmieniłabym żadnej z decyzji, żadnego zakupu Zobaczymy jak to wszystko będzie sprawować się w praktyce... A muszę się pochwalić mamy już stół i krzesła, właśnie nam w tym tygodniu przywieźli Czekamy jeszcze na łoże i pomału pomału trzeba będzie szykować się do parapetówki ;-)

Shira a jak u ciebie praca idzie???

Magda i Bartek wklejcie jakieś zdjęcia

Pozdrawiam

Aneta

http://anetapawel.extradom.pl/

Cześć widze że prace idą do przodu... Gratuluje postępów...

U nas elewacja skończona i teraz jesteśmy w trakcie układania kosteczki przed domem... a od wiosny wnętrze...

Zaczeliśmy od zewnątrz ponieważ niema nas na miejscu i jak bądzie robiona wykończeniówka nie chcieliśmy aby cały piach i brud był wnoszony do domu... Sami wiecie że jak się nieprzypilnuje ludzi to niebędą zwracali uwagi aby nieniszczyć np. ułorzonych płytek...

Tak przy okazji szwagier zrobił zdjęcie jak bociek siedział za naduchu naszej Salsy... nad naszą sypialnią na dodatek... hehe... a drugi widać że sobie latał nad domem hehe...

Pozdrowienia

http://img267.imageshack.us/img267/7184/img00208201208041359.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/1049/img00314201208111803.jpg

http://img201.imageshack.us/img201/4683/img00315201208111804.jpg

Edytowane przez lukiimag

Hej! AnetaJ dodałam pierwsze zdjęcia...mam nadzieję, że będą widoczne. Jak chcecie to zajrzyjcie i komentujcie. Czekam na opinie. Lukiimag, może bocian Wam coś przyniósł???:D A tak serio, to ładnie macie przed domkiem....u nas będziemy myśleć o tym dopiero po przeprowadzce...Pozdrawiam!

Hej! AnetaJ dodałam pierwsze zdjęcia...mam nadzieję, że będą widoczne. Jak chcecie to zajrzyjcie i komentujcie. Czekam na opinie. Lukiimag, może bocian Wam coś przyniósł???:D A tak serio, to ładnie macie przed domkiem....u nas będziemy myśleć o tym dopiero po przeprowadzce...Pozdrawiam!

Dzięki bardzo... A jeśli chodzi o tego boćka to w sumie przydałoby się aby coś przyniósł hehe... instynkt rodzicielski odzywa się w nas obojgu :) niema co ukrywać...

A co do zdjęć (wizualizacje górnej łazienki) to podoba mi sie rozwiązanie zlewu i takiego blatu i murka zaokrąglonego ... niewiem murowany...??? czy z GK ale fajne wygląda....

Bedziecie mieli podłogówke??? jeśli tak to grzejnik ze ściany odpada i zostanie jeden ten żeberkowy... w sumie chyba i tak bez podłogówki by wystarczył taki żeberkowy... ale nie wiem....

U nas pralka bedzie na dole w małej ubikacji... Na górze tak jak u Was oprócz wanny, kibelka i zlewu będzie również kabina prysznicowa.

Pozdrowienia i rzyczymy Wam szybkich postępów w budowie...

Łukasz i Magda

Edytowane przez lukiimag

Witajcie Salsowicze!

Lukiimag no powiem ci, że zdjęcie pierwsza klasa, pięknie ten bociek prezentuje się na waszym dachu. Może rzeczywiście coś dla was szykuje ;-) nam też już mógłby coś podrzucić ;-) Ostatnio stojąc koło domu przeleciał bociek za moimi plecami, prawie na wysokości mojej głowy i wylądował kawałeczek dalej No z takie bliskiej odległości bociana jeszcze nie widziałam ;-) Także oby, oby coś ... A kosteczka przed domem prezentuje się pięknie. My najpierw przeprowadzka,a potem prace wokół domu.

Magda i Bartek jeśli chodzi o wasze projekty, to zgadzam się, że ten grzejnik na ścianie jest nie potrzebny. Jeśli będziecie mieć podłogówkę to wystarczy tylko ten żeberkowy. Ja tak mam zrobione, podłogówka plus ten żeberkowy. Bo ten kaloryfer tak średnio pasuje przy tym blacie z umywalką, wydaje mi się, że on psuje wygląd tego kącika. Łazienka na dole ok, fajnie się zapowiada.

Ja na górze mam wannę, a w dolnej łazience kabinę prysznicową. Natomiast pralkę mam w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie już mam zamontowane szafki kuchenne z obecnego mieszkania i tam będzie mała pralnia. Tak to wymyśliliśmy.

Magda i Bartek zobaczcie sobie moje zdjęcia, również proszę o komentarze ;-)

Pozdrawiam i wytrwałości w budowie życzę ;-)

Aneta

Witajcie!

Lukiimag oraz AnetaJ, niestety u nas na górze nie ma ogrzewania podłogowego...dużo by o tym pisać dlaczego...trochę przez naszych hydraulików...no ale cóż..już się z tym pogodziłam...a więc bez podłogówki ten grzejnik musi być...narazie on jest na dole, ale chciałam go podwyższyć, żeby zaoszczędzić miejsce dla pralki...waham się jeszcze...blat chciałam wydłyżyć o jedna lub półtorej płytki. Sądzicie, że jak się wydłuży blat to nadal źle będzie wyglądał ten kaloryfer na górze? A może jednak zostawić go tak jak jest obecnie, czyli na dole i mieć trochę mniej miejsca? Blat będzie z GK obłożony płytkami jak na projekcie. Ja trochę żałuję, że nie wykorzystaliśmy miejsa nad garażem, bo wtedy tam bym pralnie zrobiła...ale cóż człowiek uczy się na błędach....nie wiem jak Wy, ale ja bym teraz z perspektywy czasu wiele rzeczy inaczej zrobiła.

AnetaJ napewno obejrzę zdjęcia i skomentuję wolną chwilą.

Jeśli chodzi o temat rodzicielstwa...to my mamy już 1,5 rocznego synka i w bliskich planach drugiego potomka...także kto wie, może do nas bocian też zawita :D

P.S. Trzeba się śpieszyć, bo bociany szykują się już powoli do odlotu :p

Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko :*

Witam

Ja mogę się już pochwalić rocznym zamieszkaniem w salsie. Myślę że wybór był dobry co do projektu można by sie spierać czy wydłużyć dom o 1 czy nie, bynajmniej mieszka się bardzo dobrze, słyszałem wiele pozytywnych słów na temat funkcjonalności mieszkania. Myślę że na dzisiejsze czasy, kiedy tak bardzo zwracamy uwagę na koszty wybór salsy jest idealny. To domek dla 4 - os. rodzinny bardzo przytulny i energooszczędny. Ostatnia zima może nie tak bardzo mroźna ale jednak zima kosztowała mnie za ogrzewanie mieszkania gazem: 1500 zł od 18 listopada do 22 kwietnia plus drewno do komina zuzyłaem ok. 1m3 (palono w weekendy) koszt 180zł plus podgrzewanie wody igazówka w kuchni 400 zł. Dom mam w wewnątrz w 100% wykończony jedynie na zew. zostało do zrobienia tynk, opłotowanie, kostka, ogród.

Pozdrawiam

Kris

dom 024.jpg

Jacek666 powiem Ci tak... Tylko żeby nie było że chwali się to co się ma hehe...

Z99 jest równiez bardzo ładnym projektem domu i również praktyczny z tego co patrzy się na rzuty z projektu. Rozmiary i rozkład pomieszczeń przyzwoity i przytulny... ale jak dla mnie w Salsie są jakieś takie prostsze te pokoje i salon

Jak dla mnie ten daszek na wejściem w rzeczywistości niewyglądał będzie chyba tak ładnie jak na zdjęciu. Kiedyś widziałem takie coś i jak dlanie to troszke tak niebardzo wyglądało... ale o gustach się niedyskutuje.

Urok temu domu dodaje dodatek drewna do elewacji... który mnie osobiście równiez nie przekonuje... Chodzi bardziej o sprawy praktyczne... mimo wszystko o takie drewno chyba trzeba byłoby bardzo dbać a druga sprawa to od słońca takie dreno mogłoby zmienić swoją barwę i potem już tak ładnie nie wyglądać. Ja osoboście widziałem dwa bloki z nowego typu budownictwa gdzie właśnie zamontowano do elewacji drewno idenycznie jak tu (wyglądowo) i powiem szczerze że przebarwienia wyglądają poprostu okropnie a w miejscu gdzie dach osłaniał część tego drewna przed deszczem i słońcem ... nadal drewno wyglądało jak nowe. I taki mix wyszedł u góry kawałek ładego drewna a potem zacieki i przebarwienia.bleee

Wszystko kwestia gustu ... można zrezygnować z drewna ale wtedy czy ten dom będzie miał swój urok bez tego dodatku ???

Moim zdaniem na Plus dla Salsy przemawia to że można kupić Salse od razu z garażem... i ładnie ta cała bryła wygląda

Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się czy potrzebujesz pomieszczenie gospodarcze centralnie umieszczone w domu...i na dodatek tak małejak jest w Z99. W załączonym linku do dziennika budowy Z99 zobacz sobie jak malutkie jest to pomieszczenie.

Wiesz jak będziesz miał istalke gazową to jeszcze spoko ale jeśli montował będziesz piec CO to ja naprawde kupiłbym dom z garażem i jakimś pomieszczeniem gospodarczym np Salse :) ... niewyobrażam sobie wnoszenia drewna lub węgla przez głowne wejście do domu...

Tak wertując neta znalazłem Z99 z garażem i w sumie wygląda to też ładnie

http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/zz-976/z99-gl?lustro=1

A tu masz zdjęcia z budowy Z99

https://picasaweb.google.com/113329693887859631729/BUDOWANASZEGOZ99#

Pozdrawiam

Edytowane przez lukiimag

Witam

Kochani muszę się wam pochwalić: w sobotę 1 września oficjalna przeprowadzka i pierwsza noc w naszym domku!!! ;-) w końcu.... Ale się cieszymy ;-)

A co słychać u was?

Jacekk666 jeśli chodzi o wybór to ja też byłabym za Salsą. Lukiimag ma rację, ten daszek średnio wygląda przed wejściem. Wydaje mi się, że Salsa ma przyjemniejszy przód lekko schowane drzwi i ładny łuk nad nimi z filarem. No i to pomieszczenie gospodarcze... Ja też uważam, że takie pomieszczenie powinno być raczej z boku domu, a nie w jego centrum. W salsie podoba mi się, że jest ono w osobnej części domu czyli: garaż + pomieszczenie gospodarcze, które ma osobne wejście z pola. My mamy piec gazowy, więc w tym pomieszczeniu oprócz niego mam pralkę i szafki - sądzę, że dobrze wykorzystana przestrzeń. No i w Salsie masz już garaż. Pooglądaj sobie zdjęcia Salsowiczów z budowy.

Ja jak tylko wysprzątam ten cały bałagan to wrzucę kilka nowych zdjęć.

Pozdrawiam

Aneta