Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To mnie trochę uspokoiłaś :)

Wydawało mi się to dużo za stan zero, ale widać takie są ceny. Nie robiliśmy kosztorysu całego domu, więc może też nie mam porównania i wydawało mi się, że stan zero to będzie mała część wydatków, ale okazuje się, że nie.

A jak sprawa z grubością ściany, masz też łącznie 36 cm (jak w projekcie), cegła i styropian, czy trochę więcej?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nas robocizna od poczatku pod dach kosztowała 24500

stal 4860

bloczek fund. 2800

beton z gruchy 4500

siatka 515

koparka piasek żwir 2100

deski 1200

papa izolbet wapno itp 550

- - - - - - - - - - - - - -

płyty stropowe na piętro 4370

OKNA I BRAMA GARAŻOWA 11500

Edytowane przez A&H

My mamy wycenę robocizny już na cały dom. Bez dachu ma to kosztować 30 000 zł (założenie że schody są drewniane, bo betonowe dodatkowo 1 500 zł).

al-ka - jeśli u Was wyszło 24 000, a widzę że macie piwnicę, to niedużo. My budujemy bez piwnicy, wersja z garażem.

Teraz ekipa robi nam stan zero (jutro zalanie ław fundamentowych). W tym roku pewnie skończy się właśnie na tym zero, ale na kolejne etapy trzeba będzie załatwić wycenę od kilku innych ekip.

U nas za postawienie Salsy i ułożenie krokwi murarze wzieli 20 000. Robote wykonali bardzo dobrze.

Ja już jestem na końcówce urlopu w Polsce. Nareszcie mogłem zobaczyć na własne oczy jak wyszedł tynk zewnętrzny oraz kostka przed domem. :)

Narazie tylko trzy zdjątka ale jak już będe w niedziele w domu to wkleje do dzienika troszke wiecej zdjęć. Pozdrawiam Was.

http://imageshack.us/a/img819/928/dscf3853b.jpg

http://imageshack.us/a/img690/6059/dscf3876d.jpg

http://imageshack.us/a/img856/7460/dscf3882h.jpg

Edytowane przez lukiimag

lukiimag domek prezentuje się super ,jak z obrazka :yes: nasz salsa zewnątrz jest inna na pierwszy rzut oka ,w środku na parterze można powiedzieć że jest tak samo (troszkę rozmiary inne niż w projekcie ) a u góry mamy odwrotnie , sypialna z tyłu ,a pokoje są z przodu ( przez co też jeden pokój rożni się wielkością od drugiego ) +dodatkowy pokój nad garażem .Schody to mój wymysł ,z którego jestem bardzo zadowolona ,ciesze się że wam też przypasowały :yes: Weszłam sobie z ciekawości na projekt ,Bella ale to jednak inny domek ,chociaż na tym zdjęciu co wstawiłam może się wydawać podobny .Pozdrawiam i czekamy na nowe fotki:)

Witam wszystkich!!!

Chwilę się nie odzywałam, ale: zamieszanie z przeprowadzką, potem ogarnianie wszystkiego i teraz ocieplanie ....

Powiem wam, że mieszkamy miesiąc i jest super. Trochę dziwnie, bo nowe miejsce, nowy dom i trzeba się przyzwyczaić np do szczekających psów lub pobudki porannej w wykonaniu koguta od sąsiada ;-) nie ma to jak dom pod miastem :-) A do tego cały zwierzyniec: nasza sarenka Basia ze swoim małym, zające, bażanty, kuropatwy itd. ;-) Mamy wesoło.

Jeśli chodzi o dom, to jak dla nas jest wystarczający. Narazie nie mamy dzieci, ale pokoiki na górze są ok jeśli chodzi o wielkość, patrząc na metraż domu. Dlatego też nie mam zdjęć tych pokoi, bo są puste. Z zewnątrz wygląda na mały domek, ale w środku naprawdę jest co sprzątać, odkurzać i myć mopem ;-) Nie żałuje, że wybrałam akurat Salsę, domem w sam raz.

Teraz jesteśmy w trakcie ocieplania, w tym tygodniu kończą. Kolor, kostka wokół domu i ogrodzenie odkładamy na następny rok.

Ale widzę, że u was też prace idą do przodu.

Shira3 kiedy przeprowadzka??? ładnie wyszły wam te łazienki.

No a lukiimag kostka rewelacja. Zazdroszczę, bo my musimy jeszcze poczekać, a nosi się do domu tego piasku niestety...

Będę zaglądać na forum nadal i podglądać wasze poczynania ;-)

Życzę wytrwałości i budujcie i wykańczajcie swoje Salsy ;-)

Pozdrawiam

Aneta

http://anetapawel.extradom.pl/

shira3, czy ja dobrze widzę, że nie masz okienka nad schodami, ale za to masz dodatkowe w dachu nad garażem i jedno takie wysoko, przy samym szczycie dachu?

Zastanawiam się, czy w ogóle potrzebne jest to okno nad schodami. Pewnie jak wszystkie drzwi będą zamknięte na górze to może być ciemnawo na schodach, ale z drugiej strony na schodach jest się tylko przez chwilę.

No właśnie, pewnie ciężko umyć albo nawet otworzyć to okno.

Chociaż u nas dopiero stawiają ścianki fundamentowe, więc do konkretniejszych prac jeszcze bardzo daleko, tak sobie myślałem, czy fajnie nie było by zrobić u góry w łazience, na tej ściance w kierunku schodów, pustaków szklanych, czy tam luksferów jak kto woli :)

W łazience jest okno, więc może przez to schody byłyby bardziej doświetlone.

Nie wiem w ogóle czy to by tam pasowało. Myślał ktoś o czymś takim?

Myślę że dobry pomysł z tymi luksferami, na pewno trochę doświetli i ozdobi .Tez koniecznie chciałam mieć okno na klatce schodowej ,ale nie było to do końca przemyślane , po pierwsze : znajomi którzy maja odradzają (problem z myciem i hałas podczas deszczu itp.) a druga sprawa to ze jak wstawię okno to nie będę mogła zrobić sobie strychu nad całości domu tylko na połowie i ,i tak będzie jeszcze problem ze schodami na strych, bym musiał je zrobić w którymś z pokoi . Więc myślę teraz o czymś takim http://www.supro.pl/materialy/swietliki-rurowe/supro-pl/2184/swietlik-rurowy-z-gietka-rura--slt/ Co sądzicie ??? Pewnie też będzie trzeba to raz na jakiś czas umyć ... Edytowane przez al-ka