franz100 07.10.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Prosze o porade. Mam pytanko, w naszej Salsie elektryka juz gotowa, i za bardzo nie wiem za co teraz sie zabrac, tynki sobie odpuszczam w tym roku, a z racji tego ze mam juz welne mineralna na poddasze zastanawiam sie czy jest sens ocieplania poddasza jak nie mam jeszcze tynków i czy to jest dobre... Majster chce jak najszybciej to zrobic (raczej dlatego ze nie ma kasy) i mówi to to nic nie zaszkodzi, ale pare innych osób powiedzialo mi ze nie mozna ocieplac poddasza przed tynkami i posadzka bo wilgoc musi najpierw odparowac czy jakos tak. Czy ktos cos wie na ten temat? Dzieki bardzo. Pozdrawiam franz100.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz100 07.10.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Pytanko. Mam pytanko ile wyszlo wam metrów kwadratowych tynków wewnetrznych bo jakos tak majster nie moze policzyc a ja buduje na odleglosc wiec sam nie moge tego zrobic... Tynki planuje nie gipsowe tylko cementowo wapienne takie jaki kiedys sie robilo... czy ktos wie jakie sa jego koszta? Edytowane 7 Października 2012 przez franz100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 07.10.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Prosze o porade. Mam pytanko, w naszej Salsie elektryka juz gotowa, i za bardzo nie wiem za co teraz sie zabrac, tynki sobie odpuszczam w tym roku, a z racji tego ze mam juz welne mineralna na poddasze zastanawiam sie czy jest sens ocieplania poddasza jak nie mam jeszcze tynków i czy to jest dobre... Majster chce jak najszybciej to zrobic (raczej dlatego ze nie ma kasy) i mówi to to nic nie zaszkodzi, ale pare innych osób powiedzialo mi ze nie mozna ocieplac poddasza przed tynkami i posadzka bo wilgoc musi najpierw odparowac czy jakos tak. Czy ktos cos wie na ten temat? Dzieki bardzo. Pozdrawiam franz100.: Opierając się na opinii zaufanych fachowców z branży powiem, że lepiej powstrzymać się z wełną.W nieogrzewanym, zwłaszcza zimą będzie wilgoć w powietrzu. Jak dojdzie do tego z tynków to może być kłopot. Wełna zbyt "napita" może się filcować. A nawet opadać i w ten sposób mocno pogorszy się jej funkcja izolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 07.10.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Pytanko. Mam pytanko ile wyszlo wam metrów kwadratowych tynków wewnetrznych bo jakos tak majster nie moze policzyc a ja buduje na odleglosc wiec sam nie moge tego zrobic... Tynki planuje nie gipsowe tylko cementowo wapienne takie jaki kiedys sie robilo... czy ktos wie jakie sa jego koszta? Sami nie mierzyliśmy. Tynkarzom wyszło 479m. U nas jak tynkowaliśmy to za cementowo- wapienne chciał 27 za metr. Z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukiimag 07.10.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Pytanko. Mam pytanko ile wyszlo wam metrów kwadratowych tynków wewnetrznych bo jakos tak majster nie moze policzyc a ja buduje na odleglosc wiec sam nie moge tego zrobic... Tynki planuje nie gipsowe tylko cementowo wapienne takie jaki kiedys sie robilo... czy ktos wie jakie sa jego koszta? My robiliśmy tynki cementowo-wapienne z agregatu, zacierane piaskiem kwarcowym. Całość wyszła za 11 900 zł. Metrów wyszło 458 koszt 26 zł/m ( materiały + robocizna) A z tym ociepleniem to shira3 też ma racje. Znam ten ból jak buduje się na odległość. Jeśli nie masz możliwości aby ktoś Ci codziennie przewietrzał dom jak zrobią Ci tynki to daj sobie spokój z ociepleniem poddasza. To odparowywanie rzeczywiście nie musi ale może wpłynąć źle na wełne. Ale też powiem Ci że jak później będą robić tynki to Panowie tynkarze często potrafią tak zapaćkać w tynku miejsca które leżą blisko ścian że głowa mała (mówię tu o krokwiach). Myśle że nie bierze się to z ich niechlujstwa ale dlatego że trudno przecież agregatem uniknąć takich rzeczy... A co za tym idzie później taki tynk zasycha na wełnie i potem jak będziesz zdrapywał zaschnięty tynk to łatwo taką wełnę mechanicznie uszkodzić. Na zime spuść wode w instalacji hydraulicznej, ocieplij wełną mineralną licznik wody i zbiornik wyrównawczy od wody i bedzie ok bez ocieplenia poddasza. Pieca jeszcze nie masz ale tak na przyszłość ja poleciłbym układ grzewczy zalac ERGOLITEM. Na zime dla osób które tak jak my budują na odległość i nie mają możliwości przepalać w domu jest to zbawieniem. Ergolit nie zamarźnie Ci w kaloryferach i rurach i nic mrozik nie rozssadzi w razie czego... lepiej dmuchac na zimne. Edytowane 8 Października 2012 przez lukiimag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz100 08.10.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam Shira3 i Lukiimag dzieki za podpowiedzi, jednak wstrzymam sie z ociepleniem poddasza do po tynkach(pewnie na wiosne). A co do centralnego taz tak myslalem zeby zalac jakims plynem. Mam pytanko ile wyszlo wam za elektryke (material+robocizna) bo jak tak patrze po innych postach to cos mi za duzo wyszlo. Dzieki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 08.10.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Ok 6000 mniej więcej po połowie materiał i robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al-ka 08.10.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 lukiimag w naszej przerobionej salsie nie może być tak okno jak u Ciebie ,bo w tym miejscu mamy ścianę od pokoju nad garażem . Mogę mieć jedynie okno na wysokości strychu ,nie wiem czy teraz mnie rozumiesz? Zdjęcie by pewnie pomogło ,ale takiego nie mam:( My robiliśmy;tynki maszynowe , cementowo-wapienne, zacierane ręcznie metrów wyszło 670 cena za metr 19 zł.(utargowaliśmy z 20 zł.) do zapłaty było 12 730 zł ale jeszcze po utargowaniu zapłaciliśmy tylko 12 000 . Za to elektryk nas wyszedł 6 tys. i to tylko rozprowadzenie kabli ,jeszcze pewnie jakieś 2 tys. lekko wyjdzie do końca całej elektryki .Też mi się drogo wydaje ,ale u nas biorą wszyscy elektrycy za punkt 25zł. a wyszło nam 110. Zapłaciliśmy 2500zł. za robociznę(10 punktów utargowane) a reszta to materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz100 09.10.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 lukiimag w naszej przerobionej salsie nie może być tak okno jak u Ciebie ,bo w tym miejscu mamy ścianę od pokoju nad garażem . Mogę mieć jedynie okno na wysokości strychu ,nie wiem czy teraz mnie rozumiesz? Zdjęcie by pewnie pomogło ,ale takiego nie mam:( My robiliśmy;tynki maszynowe , cementowo-wapienne, zacierane ręcznie metrów wyszło 670 cena za metr 19 zł.(utargowaliśmy z 20 zł.) do zapłaty było 12 730 zł ale jeszcze po utargowaniu zapłaciliśmy tylko 12 000 . Za to elektryk nas wyszedł 6 tys. i to tylko rozprowadzenie kabli ,jeszcze pewnie jakieś 2 tys. lekko wyjdzie do końca całej elektryki .Też mi się drogo wydaje ,ale u nas biorą wszyscy elektrycy za punkt 25zł. a wyszło nam 110. Zapłaciliśmy 2500zł. za robociznę(10 punktów utargowane) a reszta to materiał Witam al-ka to w sumie ile was wyszla ze elektryke (material + robocizna) a o co chodzi z tymi punktami? Naczy jak masz 4 gniastka kolo siebie to ci policzyl jako 4 punkty czy jako jeden? Mi za robocizne z materialami wyszlo dokladnie 11 000.00 tys. Troche naudziwnialem bo nie mam nic tak jak w projekcie... dodatkowo doszyl rolety sterowane elektrycznie, kazda indywidualnie i jeszcze we wiatrolapie mam dwa przelaczniki ze moge rolety na poddaszu i na parteze zamknac jednoczesnie z jednego miejsca a nie ganiac po calym domu... w cene wliczone poprowadzenie glównego przylacza i papierologia gdyz elektryk pracuje w zakladzie energetycznym i on wszystko zalatwia. Jeszcze co, gniazdek mam dwa razy wiecej niz w planie poniewarz lubie gdy mam wszedzie gniazdko pod reka, plus wyprowadzenia do domofonu, bramki, bramy wiazdowej,telefony= w kazdym pomieszczeniu, telewizja w kazdym pomieszczeniu. Wiec sam nie wiem cz 11 000 tys to cena ok czy troszke przy drogo... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELZBIETA I JANUSZ 09.10.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Dawno nie pisałam. W zeszłym roku udało nam się postawić domek i przykryć. W tym roku zrobiliśmy elektrykę, hydraulikę wstawiliśmy okna i tynki. Nas za elektrykę wyszło ok 6000 materiał plus robocizna. Tak tanio bo robił to mój wujek. Też wszędzie mamy gniazda. To o czym piszesz franz100 wyprowadzenia do domofonu, bramki, bramy wiazdowej, telewizja w każdym pomieszczeniu rolety i alarmy. Przy czym robocizna to 2000zł reszta to materiały. Przy czym pomagał mu mój mąż, tata i brat także trochę tej pomocy było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELZBIETA I JANUSZ 09.10.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Co do tynków to robiliśmy maszynowe cementowo-wapienne. Cena 23zł za m z materiałem. Wyszło 640m ale mam salse z garażem i częściowo podpiwniczoną pod większą połową domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al-ka 09.10.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam. Punkt to jedna puszka,nie pisze gniazdko, bo za podłączenie gniazdka do puszki płaci się dodatkowo(czyli dwie puszki obok siebie ,to dwa punkty) a i za punkt liczy się też kabel do lampy .My mamy tylko rozprowadzone kable od skrzynki do puszek, to co było potrzebne do zrobienia przed tynkiem i to nas wyszło już 6tys. Dla tego nie wiem ile wyjdzie nas całkowity koszt elektryki, ale już widać że mało to nie będzie:( Wydaje mi się ze Twojej cena jest ok ,do tego co masz zrobione. Wiadomo że czym więcej punktów ,tym więcej materiału i tym większa cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz100 09.10.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Co do tynków to robiliśmy maszynowe cementowo-wapienne. Cena 23zł za m z materiałem. Wyszło 640m ale mam salse z garażem i częściowo podpiwniczoną pod większą połową domu. Witam elzbieta i janusz. Do tynków cementowo wapiennych braliscie firme czy mieliscie jakiegos majstra? Robiliscie je maszynowo czy tradycyjnie? Ciekawe jak dlugo zajmuje polozenie tynków maszynowo? A czy do tynków maszynowych trzeba umieszczac przewody w bruzdach czy nie? Dzieki bardzo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz100 09.10.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Witam. Punkt to jedna puszka,nie pisze gniazdko, bo za podłączenie gniazdka do puszki płaci się dodatkowo(czyli dwie puszki obok siebie ,to dwa punkty) a i za punkt liczy się też kabel do lampy .My mamy tylko rozprowadzone kable od skrzynki do puszek, to co było potrzebne do zrobienia przed tynkiem i to nas wyszło już 6tys. Dla tego nie wiem ile wyjdzie nas całkowity koszt elektryki, ale już widać że mało to nie będzie:( Wydaje mi się ze Twojej cena jest ok ,do tego co masz zrobione. Wiadomo że czym więcej punktów ,tym więcej materiału i tym większa cena. Witam al-ka To ja mam punktów w pierun i jeszcze troche...W tej cenie(11 000tys) mam tez wliczone podlaczenie wszystkich gniazdek i wlaczników i tez obsadzenie wszystkich puszek przed tynkowaniem. Dodatkowego oswietlenia tez mam duzo wiecej niz w projekcie. To musle ze na to co wykabinowalem to calkien dobra cena? Edytowane 9 Października 2012 przez franz100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al-ka 09.10.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Też myślę że cena jest ok. Pytanie nie do mnie, ale odpisze:D U nas firma weszła w poniedziałek popołudniu ,a w piątek tynki były już gotowe ,i przewody szły po ścianach bez robienia bruzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 10.10.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Pytanie nie do mnie, ale odpisze:D U nas firma weszła w poniedziałek popołudniu ,a w piątek tynki były już gotowe ,i przewody szły po ścianach bez robienia bruzd. U nas tak samo. Tynki maszynowe, robili 4 dni, przewody na ścianach były zamocowane, nie w bruzdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELZBIETA I JANUSZ 10.10.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam elzbieta i janusz. Do tynków cementowo wapiennych braliscie firme czy mieliscie jakiegos majstra? Robiliscie je maszynowo czy tradycyjnie? Ciekawe jak dlugo zajmuje polozenie tynków maszynowo? A czy do tynków maszynowych trzeba umieszczac przewody w bruzdach czy nie? Dzieki bardzo. Pozdrawiam. Witaj Franz100 Tynki robiliśmy maszynowe u nas już tradycyjnie nikt nie robi. Mieliśmy firme w osobie 3 panów i tynki robili ok 7 dni. Tak jak pisałam pod większą połową mamy piwnicę więc było więcej metrów do tynkowania. My mieliśmy przewody w bruzdach ale tak jak piszą inni może nie trzeba mój wujek miał taki system więc tak mamy mnie się widzi że tak jest bezpieczniej. Postaram się pokazać kilka zdjęć mojego domku. Z boku jest wejście do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franz100 12.10.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Dzieki wszystkim za pomoc, w niedziele lece do Polski kontunuowac budowe, poplacic faktury, no i moze zamówie szambo i zrobie wykop mam tylko 3 tyg. no i moze uda mi sie polozyc kanalizacje...pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 12.10.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 No to powodzenia Elżbieta i Janusz fajnie wasza salsa wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 12.10.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 U mnie właśnie zakończyła się budowa stanu zero, przynajmniej ta część, którą robili budowlańcy. We własnym zakresie obsypiemy fundamenty żwirem i humusem, który został na działce. Kierownik budowy mówi, że u nas nie ma potrzeby robienia drenażu i kładzenia folii kubełkowej. Na temat folii różnie ludzie się wypowiadają więc sam nie wiem czy ją zakładać. Zobaczymy jak wyjdziemy finansowo i może uda się zrobić w tym roku jeszcze parter i strop. I tak trzeba będzie zacząć starać się o kredyt. Zazdroszczę tym, którzy mogą mieszkać już w swoich Salsach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts