Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie mam ale własnie takie zamontuje (z tego co pamiętam to według projektu otwór na te drzwi to 100cm więc nadal szeroko bedzie do przechodzenia) u nas takie drzwi to najlepsze rozwiązanie bo wejscie do garażu mamy pod schodami w wiatrołapie bedzie zabudowa a schody na poddasze zaczynają sie od strony wiatrołapu.

No właśnie co do tych składanych to nie za bardzo, bo one jeszcze zabierają miejsce w przejściu. Jeśli chodzi o drzwi przesuwne to problem będzie stanowiła ta wystająca szyna i chyba trzeba ją będzie zabudować dla ładniejszego efektu. Jak myślicie?

przesuwne zabieraja jeszcze więcej miejsca bo zabiorą tyle ile maja szer.i wys..

001drzwi_przesuwne_salon.jpgaranzacja_drzwi-przesuwne-nascienne_invado.jpg

ewentualnie można je zabudować ścianka gipsową

Edytowane przez neo_83

przesuwne zabieraja jeszcze więcej miejsca bo zabiorą tyle ile maja szer.i wys..

[ATTACH=CONFIG]143002[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]143003[/ATTACH]

ewentualnie można je zabudować ścianka gipsową

Dzięki neo mój otwór w wiatrołapie w przejściu ma 90cm, gdyż drzwi wejściowe też zmniejszyłam do wymiaru 100cm, dlatego nie chcę tych drzwi łamanych, bo wydaje mi się że to przejście będzie za wąskie.

Co do tych drzwi przesuwnych naściennych to całkiem niezły pomysł. Nie wiedziałam że posiadają one coś takiego jak kasetę maskująca, dzięki czemu nie potrzebna jest zabudowa z dodatkowej ścianki gipsowej, bo tej rolki po prostu nie widać jest ukryta w kasecie maskującej. Takie drzwi sobie zamontujemy mam nadzieję że nie wydamy fortuny na nią :0).

Edytowane przez ELZBIETA I JANUSZ

• 2 weeks później...
Czy któryś z forumowiczów zamontował w swojej Salsie kominek z systemem DGP, ewentualnie "zwykły" (nie z płaszczem wodnym) i mógłby napisać jak się sprawdza takie rozwiązanie? Do których pokoi doprowadzacie ciepłe powietrze, gdzie montujecie wyloty (ściana, sufit), czy macie jakieś "wiatraczki", które rozprowadzają powietrze, czy może działa to grawitacyjnie?

I jak drodzy forumowicze, możecie coś poradzić w kwestii kominka?

Swego czasu zastanawiałem się głęboko nad DGP.Plan był taki zeby przekuć się przez strop i poprowadzić kanały w wylewce do łazienki i pozostałych pomieszczeń.Rozwiązanie było kiepskie -za mały przekrój kanałów.Poźniej ktoś zasugerował żeby kanały puścić/podwiesić pod stropem .Można je wtedy obudować ,tak zeby przypominały podciąg.W planach nie było wspomagania nadmuchu -tylko grawitacyjnie.Pomysł jednak upadł -sugerowano ze raczej nie będzie to za efektywne rozwiązanie.Skończyło się wiec tylko na planach....i zainstalowaniu zwykłego wkładu.

Poszukaj w wątkach o kominkach i samym DGP-tam znajdziesz więcej informacji

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...