Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jestem tu nowa i od razu mówie że nie za bardzo się orientuje jezcze w tym forum i nie wiem czy mój post się w ogóle doda :D

Chcemy budowac Sale w przyszłym roku, bardzo podoba nma się ten projekt, a projektu szukam już 1,5 roku hehe :D Chce zmienić pare rzeczy jak np. zlikwidowanie wiatrłopau tzn tej ścianki, pod schodami chce mieć schowek, z kuchni wyjscie na taras, a w salonie drzwi na taras chce mieć wieksze 4 skrzydłowe no i tu pojawia się moje ptanie do salsowiczów, którzy już mieszkają w swoich domkach, czy salon wg projektu 27m2 nie jest za mały??? kurcze wydaje mi sie ze może byc mało miejsca na duży stól i komplet wypoczynkowy :( Chciałąbym własnie poznać wasze opinie, czy powiekszać czy tez nie ...chociaz to i tak chyba od kasy bedzie zalezec :rolleyes: aa no i kuchnia czy nie jest za mała? wiadomo każdy ma inne oczekiwania i dla kogoś ona bedzie okej a dla kogoś innego znów nie, ale ja bym tam chciala jeszcze te drzwi na taras wstawic....tylko gdzie?? :D jak ona taka mała....aj napiszcie prosze cos, co uważacie że należaloby zmienić. Zawsze to lepie porozmawiać z kimś kto już mieszka w takim domku. Z góry dziękuej i pozdrawiam :)

Hej, my jeszcze nie mieszkamy w Salsie, mamy stan surowy zamknięty ( choć mam nadzieję, że niedługo się coś ruszy dalej, bo jesteśmy w trakcie załatwiania kredytu). Ja też dokonałam zmian w projekcie. Zlikwidowałam mały pokoik na dole. W miejscu tego pokoju i łazienki zrobiłam kuchnię. ( Rozdzieliliśmy salon z aneksem kuchennym). Kuchnia wyszła coś ok 12-13 m. W miejscu kuchni zrobiliśmy łazienkę, ale ją pomniejszyliśmy, żeby powiekszyć salon. W salonie wyszła taka wnęka ( akurat na telewizor) i salon powiększył się do ok 29m. W ten sposób jak rodzielilismy kuchnie z salonem stał on się dla nas bardziej ustawny. Pod schodami też zrobiłam schowek ale będę jednak burzyć tą ściankę, gdyż bardzo sie pomniejszył przez nią holl.

Nad garażem zrobilismy taki schowek-ala graciarnię, zrobiliśmy mały balkonik na klatce schodowej. Podnieśliśmy tez sporo ściankę kolankową we wszystkich pomieszczeniach na górze, przez co też się zwiększyła powierzchnia pokoi. Po tych zmianach jestem zadowolona ze wszystkiego i raczej nie widzę problemów w ustawieniu mebli. Domek ten jest naprawdę funkcjonalny :)

Ja mieszkam w Salsie już 9 miesięcy.

Salon rzeczywiście mógłby być troszkę większy, chociaż jakbym jeszcze raz budował Salsę od zera, zrobiłbym komin na 2, a nie 4 komory i może w ogóle bym zrezygnował z kominka.

Właśnie przez komin i kominek obok kuchni, trzeba u nas inaczej ustawiać stół, jeśli jest rozłożony i jest więcej niż 6 osób.

Ewentualnie można by pokombinować z innym ustawieniem, ale my mamy tak, że TV wisi na ścianie od pomieszczenia gospodarczego a sofa jest w połowie salonu, plecami do kominka.

Gdyby dać TV na ściance od korytarza, a sofę obok okna balkonowego, wtedy też można lepiej ustawić stół.

U nas główna zmiana to dodanie pomieszczenia nad garażem (garderoba i pralnia), poprzez dodanie dachu dwuspadowego z kalenicą prostopadłą do tej nad domem.

Plus podniesienie ścianki kolankowej na piętrze (110 cm) i częściowa ściana między kuchnią, a salonem (kuchnia jest taka "pół otwarta"), żeby w kuchni na tej ścianie dać szafę wysoką do samego sufitu.

Zlikwidowaliśmy jeszcze balkon z przodu.

Ja powiększyłam salon bo chciałam mieć duży. Gdybym miała kuchnie jak w projekcie zmieściła by sie tylko komoda i pól kanapy a o drugiej kanapie nie było by mowy. Sofa ma 165 cm. Zapraszam na 183 stronę - tam wiecej zdjęć. Te poniżej dzisiejsze.

20150224_120758.jpg

20150224_121655.jpg

20150224_122916.jpg

Edytowane przez A&H

Fajnie, że ktoś odpisał :) Ja też bym chciała ścianke kolankową podnieść, ale nie bedzie na to budżetu już :p zagospodarowanie przestrzeni nad garażem fajna sprawa chociażby na wspomnianą graciarnie, ale na to tez kasy nie bedzie :lol2: no bo gdyby nawet nie zmieniać dachu nad garażem tylko zostawić jak jest i taki mały składzik zrobić to to i tak tzreba chyba ocieplić? tez patrze pod katek ustawienia mebli i chcialam miec kanape wlasnie w polowie salonu i tv na scianie z pom gosp. ...chyba musiy z mezem jeszcze duzo przemysleć. My zamiast komina to koze chyba damy ale to jeszcze nic pewnego. a jeszcze mam pytanie jaka jest roznica miedzy 2 a 4. komorowym kominem? mialam spytac o jeszcze pare rzeczy ale młody sie obudził wiec znikam :p aa..ten holl mocno sie skurczyl przez zabudowe schodow?bo chce miec poczucie przestrzeni no ale schowek tez fajna rzecz :/ moze nie est az tak ciasno hehe?

Jak tak patrze teraz , jak jestem tam w domku , to będzie jednak spora różnica bez tej ścianki. Zresztą widać na zdjęciu , że ten hol jest mały z ta ścianką. Też na początku się strasznie napaliłam, że tam będzie ta schowek na weki czy mopa itp. ale tak naprawdę schowek jest mały i wolę jednak zrezygnować z niego a powiększyć hol. Duży jest garaż i stwierdziłam , że tam zrobię sobie takie półeczki i będę w garażu trzymać sobie jakieś rzeczy.

Co do pomieszczenia nad garażem, to " fachowcy" mówili, żeby też ocieplić te miejsce. Ale podłogę nie robiliśmy z terrivy, tylko będziemy robić z tych grubych krokwi co się kładzie na dach. Wyjdzie nas to taniej niż terriva czy wylewany strop. Tak nam doradził nasz murarz. On stawiał 3 " Salsy" więć zna ten domek na pamięć. Byliśmy też osobiście w domku salsa, u takiego małżeństwa z mojej miejscowości ( oni też pobudowali salsę) i wiedzieliśmy już co nam sie podoba co ewentualnie zmienić. I ten schowek nad garażem właśnie sciągneliśmy :) po nich.

Agnes, mi ten hol wydaje się duży, ale to moze na zdj tak wygląda :) A do schodów dojdzie jeszcze jeden stopień na dole?bo wydaje sie wysoki dosyć ten pierwszy stopień, ale to moze też takie złudzenie. My będziemy stawiać salse w technologi szkieletowej wiec w przyszłym roku zaczniemy i skończymy to dam jakieś zdjecie :) Dziekuje za cenne rady, będziemy sie dzis zastaanwiac i moze w końcu dojdziemy do akiegos porozumienia z mężem bo chcialabym juz w końcu iśc do architekta!! Szkoda że u mnie nigdzie salsy nie ma :/

Tak naprawdę każdy inaczej interpretuje sobie wielkość pokoi , czy są duże czy małe :) ja jak patrzę z perspektywy domów moich znajomych to ten hol jakos mi sie teraz mały wydaje. A co do tego schodka, to nie mamy jeszcze wylewek i dlatego. A wy chcecie robić zmiany w projekcie u architekta? Ścianki działowe możesz sama sobie zmienić, my tak naprawde zlikwidowanie balkonu z tyłu domu i trochę zmian w oknach to sobie uzgodniliśmy z kierownik budowy i on nam to podpisał, a u architekt za każdą zmianę będziecie ie musieli zapłacić.

@tyssia87, pisząc o kominie 2 i 4 komorowym miałem na myśli ilość kanałów w kominie.

Ja wykorzystuję 4 kanały (spaliny z kominka, wentylacja kuchni, wywiew z okapu i ostatnim idzie rozprowadzenie ciepła z kominka na piętro).

Ale 2 by starczyły spokojnie (wywiew z okapu mógłby być przez ścianę, a rozprowadzenie ciepła po prostu przez strop).

Poza tym, ja mam murowany komin, a te systemowe zajmują chyba mniej miejsca.

Jakbym drugi raz budował, wziąłbym systemowy na 2 komory (dym z kominka + wentylacja) i przez to zyskałbym trochę miejsca w salonie.

Jeśli chodzi o korytarz, schody mam drewniane ażurowe, więc samo pomieszczenie wydaje się przez to stosunkowo duże.

Co do holu to ja mam wprawdzie bez ścianki ale przecież pod schodami i tak się nie chodzi? Chyba, ze o efekt wizualny chodzi, bo miejsca jest tyle samo. Hol jest wygodny, dość szeroki, ja na ścianie naprzeciwko schodów dałam wielkie lustro, takie naklejone na prawie całą ścianę, daje fajny efekt przestrzeni. A pod schodami mam schowek, na razie niezabudowany bo kasa się skończyła ale w przyszłości na pewno zasłonię ścianką, może drewnianą. Edytowane przez shira3

Hej :)

Agnes złota kobieto toś mnie oświeciła :D Nawet nie wiedziałam, że nie musze tego u architekta zmieniac :) dlatego warto wchodzić na forum hehe. Jak pojedziemy do firmy któa bedzie nam budowac dom to własnie zapytam o te ścianki działowe czy oni moga mi to bez architekta zmienić bo to dom szkieletowy będzie wiec moze to jakoś inaczej jest? Chce też większe okna dać i tu też sie musze dowiedzieć co i jak z tym...no bo jak sie zdecyduemy na wykusz w salonie żeby był większy to juz chyba jednak architekt :rolleyes:

Shira- nie widzialam u Ciebie na zdj tego lustra, nie ma tego zdj u Ciebie czy ja źle patrze? :p hehe

Chce jak najwięce dowiedzieć się przed budową domu żeby zminimalizować zbędne wydatki, ten komin to dobra informacja i ścianki działowe :) Obawiam sie tylko ze okna które cche dośc słono kosztują :/ przede wszystkim wyjscie na taras chce żeby było większe. Zobaczymy jak to wyjdzie :)

Dziekuje za Wasze odpowiedzi, wpadne jeszcze później.

Tyssia87 nie wiem jak to jest z domem szkieletowym, najlepiej będzie jak się jeszcze kogoś podpytacie:) ja przed budowa tez się duzo dowiadywałam od znajomych co przed nami budowali domy żeby się coś zorientować i jakich uniknąć błędów. Znalazłam kiedyś , gdzieś takie przysłowie," że 1 dom buduje się dla wroga, 2 dla przyjaciela, a 3 dopiero dla siebie :) " i coś w tym niestety jest. Z własnego doświadczenia wiem jak to jest nerwówka , budowa domu. U mnie wszystko było na mojej głowie, męża nie ma od rana do wieczora , więc byłam zdana na siebie. A wiadomo jak się jedzie np. do składu budowlanego i widzą " babę" :) to nie wszyscy ją traktują poważnie. No ale jakoś dałam radę i jestem z siebie dumna :) że to wszystko ogarnęłam. :)

Witam tysia87.

My juz mamy Salse w stanie surowym zamknietym z ociepleniem, elektryka i tynkami. Zmian mam w pieryn i troche....

1- poszerzylem garaz i pomieszczenie gospo. o 60 cm wiec mam 4m. koszt bardzo niewielki a miejsca wiecej na auto i rowery.

2- wyrównalem sciane z pomieszczenia gospodarczego z reszta domu( wieksze pomieszczenie gospodarcze) koszt baardzo maly.

3- podpiwniczylem tylko pomieszczenie gospodarcze z wejsciem od garazu po prawej stronie , nie mam przejscie do pomieszczenia gospodarczego z garaz. Koszt wiekszy ale kotlownia dosc spora i koszt komina jeszcze jednego doszedl.... Teraz mam wejscie do pomieszczenia gospodarczego od strony salonu, jak wchodzisz do salonu z korytarza to po prawej stronie, wejscie po calosci az do sufitu, z pomieszczenia gospodarczego zrobilem kuchnie ma ok 16m kw. jest dosc wysoka i ma spadzisty dach, tam tez dalem okno dachowe i okno od strony drzwi których nie ma. W miejscu kuchni mam teraz wolne miejsce i salon w litere L. Okno takie jak w projekcie.

4-po tej samej stronie co okno bylej kuchni dodalem okno balkonowe,

5- powiekszylem okno te duze do 3.5m szerokosci i mam podnoszone przesówne. Teraz mam wielki taraz narozny z wyjsciem z obu stron.

6- zrezygnowalem z obu balkonów ( zbedne koszta) okna dalem zwykle nie balkonowe a zaoszczedzona kase dodalem po oknie dachowym w sypialni i w kazdym z malych pokoi.

7- nie robilem garderoby w sypialni, bardzo mala by wyszla i nie ustawna, wiec jak juz bedzie wszystko gotowe to wstawi przesówne drzwi po calosci a tam garderobe.

8- obnizylem posadzke w garazu i teraz mam dosc wysoki z lekkim podjazdem.

9- wyrównalem dach nad garazem z reszta dachu,

240.jpg

241.jpg

245.jpg

239.jpg

Edytowane przez franz100

Tyssia87 20150228_113340.jpg

20150228_113356.jpg 20150228_113404.jpg

Wstawiam obiecane zdjęcia po zburzeniu ścianki pod schodami. Jeszcze tylko musimy zamurować ten kawałek , ta dziurę pod nimi. Pomieszczenie się bardzo powiększyło, jest lepsze dojście teraz do przejścia do garażu. Tylko muszę się przyzwyczaić :) bo dom stoi już rok i się przyzwyczaiłam bardzo jak była ta scianka. Narazie jak tak patrze to jakoś mi teraz dziwnie. Ale jestem zadowolona z tej decyzji i mogę wreszcie ruszyć dalej :)