langerob25 15.05.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Witamy wśród Salsowiczów.Strach zawsze jest,ale trzeba przezwyciężyć go i popatrzeć na wszystko bardziej optymistycznie.Bez tego ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNJAK3005pl 15.05.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 witam salsowiczów mam projekt ale dalej nie jestem pewna swojej decyzji pomóżcie mi sie do niego przekonać błagam o fotki bo czytam forum i niektórzy prawie skończyli aż zazdroszcze oczywiście pozytywnie .odwdzięczę sie wysyłając kiedyś swoje fotki z budowy czekam z niecierpliwością Andzia.Prosze o wyslanie na ten adres e-mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 15.05.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Witam wszystkich. Podglądam Was od miesiąca i postanowiłam się odezwać. Bardzo ładny domek z tej salsy. Spodobał mi się i mam zamiar kiedyś go wybudować tyle że strach jest większy od marzeń. Podglądam Wasze opinie żeby pozbyć się strachu albo przeciwnie przestać marzyć. Przyłączam się do Was. Witamy w Klubie teraz podglądanie się skończy a zacznie się pisanie a jest o czym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BG 16.05.2008 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Burifanek bardzo dobrze powiedziane. Madziairobert Salsa to najpiękniejszy domek, bo nasz , a strach to ma wielkie oczy Budowanie to taka dzika przygoda, a czasami walka z wrogiem lub wiatrakami ( czytaj wykonawcami, dostawcami, samym sobą i portfelem). Ale powiem Ci, że satysfakcja gwarantowana. Dom to coś trwałego, nie tak jak mieszkanie. Poczujesz to coś jak skończysz budowę. Ścigaj marzenia, a je dogonisz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 16.05.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Burifanek bardzo dobrze powiedziane. Madziairobert Salsa to najpiękniejszy domek, bo nasz , a strach to ma wielkie oczy Budowanie to taka dzika przygoda, a czasami walka z wrogiem lub wiatrakami ( czytaj wykonawcami, dostawcami, samym sobą i portfelem). Ale powiem Ci, że satysfakcja gwarantowana. Dom to coś trwałego, nie tak jak mieszkanie. Poczujesz to coś jak skończysz budowę. Ścigaj marzenia, a je dogonisz. Pozdrawiam pięknie powiedziane BG, my tez jeszcze nie zaczeliśmy budować mamy wiele obaw i lęków,ale tez i wiele pozytywnych myśli i to nas prowadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BG 16.05.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Co tam słychać u Salsowiczów, zwłaszcza u tych, co zaczęli po wykopach chodzić. Zdawać relację Ja maluję sztachetki rączkami mojego tatusia i męża i czekam, czekam na schody zewnętrzne, wewnętrzne i ościeżnice, parapety, poprawki wszelakie i masę innych pierdygałek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 16.05.2008 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Co tam słychać u Salsowiczów, zwłaszcza u tych, co zaczęli po wykopach chodzić. Zdawać relację Ja maluję sztachetki rączkami mojego tatusia i męża i czekam, czekam na schody zewnętrzne, wewnętrzne i ościeżnice, parapety, poprawki wszelakie i masę innych pierdygałek.... no właśnie nic się nie chwalą,a to pewnie z braku czasu BG czy posiadasz jakies nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BG 16.05.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Niestety nie robię na razie nowych fotek, bo nic nowego, poza bałaganem;) sie nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 16.05.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Niestety nie robię na razie nowych fotek, bo nic nowego, poza bałaganem;) sie nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziairobert 16.05.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Juz jak zaczęłam to napiszę coś jeszcze. Powiedzcie mi czy zdecydowaliście się na budowę i całość zostanie pokryta kredytem czy może nie. Posiadamy własną dziełkę (rolną na razie) i nic poza tym. . Dlatego tak trudno podjąć nam decyzję. Myślałam sobie że jak mam kupić mieszkanie w bloku za 150 tys i płacić czynsz 400 miesięcznie to chyba lepiej płacić większą ratę kredytu. I to jest to co przemawia "za". Mąż budowlaniec dużo zrobi sam, koledzy z pracy chętnie pomogą na urlopie (za niewielką opłatą.) Jak myślicie zmieścimy się w 200 tys?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 16.05.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Juz jak zaczęłam to napiszę coś jeszcze. Powiedzcie mi czy zdecydowaliście się na budowę i całość zostanie pokryta kredytem czy może nie. Posiadamy własną dziełkę (rolną na razie) i nic poza tym. . Dlatego tak trudno podjąć nam decyzję. Myślałam sobie że jak mam kupić mieszkanie w bloku za 150 tys i płacić czynsz 400 miesięcznie to chyba lepiej płacić większą ratę kredytu. I to jest to co przemawia "za". Mąż budowlaniec dużo zrobi sam, koledzy z pracy chętnie pomogą na urlopie (za niewielką opłatą.) Jak myślicie zmieścimy się w 200 tys?? Nie chciałbym straszyć,ale chyba nie.No chyba ,że przy budowlańcu to może stan pod klucz.Ale umeblowanie domu to też poważne koszta.Odrolnienie działki,papierologia,uzbrojenie działki,to już są duże wydatki.Poczytaj sobie dziennik użytkownika JABKO,on podaje wszystkie koszta jakie poniósł,a wszystko od stanu surowego robił sam.Zresztą jego dziennik czyta się super,ma facet poczucie humoru.Ale nie ma się co zrażac od początku.Ja na razie nie biorę kredytu.Myślę ,że na stan surowy otwarty wydolę własnymi kosztami,a dalej się zobaczy.Na razie mam gdzie mieszkać.Dom to dom,na pewno lepsze rozwiązanie niż mieszkanie.Jeszcze przestrzeń wokół domu,ogród.U nas w Krakowie to za 150 tys. to nawet kawalerki nie kupi teraz.Tak więc wybór dla mnie jest jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziairobert 16.05.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 No rzeczywiście nie zmieszczę sie. Patrząc na daty wpisów to jabko załapał się na niższe ceny materiałów budowlanych. Może warto poszukać coś do remontu. albo po prostu bez pośpiechu ile materiału zakupimy za wypłaty tyle zrobimy w miesiącu. A jak już na nic nie starczy to do banku prosić o litość Zastanawia mnie co te ceny przy projektach nazwane "koszty budowy" uwzględniają, bo nie jest łatwo wybudować dom za takie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 16.05.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Zazwyczaj piszą o kosztach stanu surowego i stanu surowego zamkniętego.Jednak od twgo jeszcze daleka droga.Ci co wykańczają to mogą coś o tym powiedzieć.Ale te koszty jakie podają to można chyba osiągnąć.Salsa z garażem 120 tys.netto za stan surowy.Myślę ,że systemem gospodarczym da rady.Trzeba szukać,targować się.Pewnie mieszkasz gdzieś niedaleko granicy niemieckiej.Przykładem @MaciekMonika możesz poszukać materiałow w Niemczech.Np.worek cementu można tam dostać za 7PLN, w Polsce 11-12 PLN to chyba trzeba dobrze szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNJAK3005pl 16.05.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 dostałam zdjęcia super to wygląda i nie moge sie doczekać budowy na razie czekamy na pozwolenie .śtrasznie to długo trwa ,ale mamy zamiar zacząć w czerwcu ,dziękuję za fotki i prosze o następne [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziairobert 16.05.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Mogłabym prosić o zdjęcia z budowy. Chciałabym popodziwiać trochę No i pozadzrościć trochę, ale pozytywnie cieszyc się razem z Wami. Podaje adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydaki1 17.05.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Widzę że przybywa zapaleńców :)własnego domu.My za tydzień dostaniemy decyzję WZ i ruszymy z pozwoleniami(tzn.najpierw kupimy działkę i projekt...).Kupa latania po urzędach a tego jak wiadomo nikt nie lubi,no i pieniążki się wysypią z sakiewki.Mam tylko nadzieję, że za parę lat powiem, że było warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNJAK3005pl 17.05.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 mam pytanko dlaczego nie pokarzecie zdjęć na forumzeby wszyscy mogli zobaczyc było by łatwiej i mniej roboty bo jak widać jest nas coraz więcej SALSOWICZOW pomyślcie proszę o tym.Jeszcze ze dwa tygodnie i zaczynamy .Kosztorysie koszt budowy to 128,167 netto ciekawe czy sie zmiescimy mam nadzieje . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziairobert 17.05.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Annjak ta kwota to stan surowy otwarty czy zamknięty?? Robocizna w tym także jest ujęta?? Ciekawość to pierwszy stopien do piekła wiem. Ale co ja poradze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BG 17.05.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Dużo piszecie o kosztach. Ja napiszę od siebie. Domek to duża inwestycja, ale kto powiedział, ze trzeba się wprowadzić i mieć wszystkie mebelki, lampy, skończoną górę. Myślę, że lepiej się wprowadzić chociażby na parter domu, niż do bloku. To tylko moja subiektywna opinia. Budując salsę bez piwnicy w chwili obecnej wydałabym 220 tys.( wszystko robione przez firmy) i da się już mieszkać, a że wiele do zrobienia jeszcze zostało, no cóż.... To co mam teraz cieszy nieporównywalnie bardziej niż mieszkanie w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 17.05.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Ja dlatego wybrałem dom z pokojem na dole.Bo pewnie mnnie czeka taka opcja.Bede mieszkał na parterze ,a górę sobie pomału wykańczał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts