Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja jestem,tylko nie mam za bardzo nic ciekawego do powiedzenia :oops:

Dalej czekam na WZ.Urlop się kończy trzeba wracać do pracy :(

Zmieniłem jednak dach nad garażem,zmieniłem też dachówkę z Koramica L15 brązowej na E32 kasztanową.Liczę wydatki i boję się ,że kasy na wszystko nie starczy :cry: Ekipę już mam ,szukam jeszcze ekipy do dachu.Murarze wycenili robociznę na 16,5 tys.PLN.Ja płacę dodatkowo za koparkę i mam się zająć zasypaniem fundamentu.Zaczynam na przełomie maja i czerwca.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

krisch gdzie jest ten album z salsy , ktory obiecałeś nam na forum . Jutro spotykamy sie z fachowcem od dachu ,bo trzeba już wcześniej sie z nimi umawiac ,a ja chcę zrobić taras zadaszony bo zrezygnowałam z balkonu i bedzie trochę cienia.troszkę koszta wzrosną ,ale balkon też kosztowałby nie mało .po rozmowie z nim napiszę ile by to kosztowało pozdrowienia

Zmieniłem jednak dach nad garażem,zmieniłem też dachówkę z Koramica L15 brązowej na E32 kasztanową.Liczę wydatki i boję się ,że kasy na wszystko nie starczy :cry: Ekipę już mam ,szukam jeszcze ekipy do dachu.Murarze wycenili robociznę na 16,5 tys.PLN.Ja płacę dodatkowo za koparkę i mam się zająć zasypaniem fundamentu.Zaczynam na przełomie maja i czerwca.

Nasz murarz wycenil robocizne ( na dzien dzisiejszy ) na 28 tys zlotych, bez garazu i szamba , garaz bedziemy miec wolnostojacy,

Tylko, ze my w budowie uczestniczyc nie bedziemy, tzn. on zajmuje sie takze zamawianiem i transportem wszystkich materialow i pilnowaniem budowy, jest takze kierownikiem budowy :) troche jest Nam zal , ze nie mozemy uczestniczyc w budowie,

Wydaje mi sie , ze kwota jaka zaproponowal nie jest za wysoka :)

Nasz murarz wycenil robocizne ( na dzien dzisiejszy ) na 28 tys zlotych, bez garazu i szamba , garaz bedziemy miec wolnostojacy,

Tylko, ze my w budowie uczestniczyc nie bedziemy, tzn. on zajmuje sie takze zamawianiem i transportem wszystkich materialow i pilnowaniem budowy, jest takze kierownikiem budowy :) troche jest Nam zal , ze nie mozemy uczestniczyc w budowie,

Wydaje mi sie , ze kwota jaka zaproponowal nie jest za wysoka :)

ho ho robocizna za 28 tys,niezła sumka... tymbardziej się cieszę ze robimy sami,teraz widzę jak dużo zaoszczędzimy :D

Niestety, ale góra mojego domu nie jest skończona i górna łazienka również. Obita jest tylko płytami i na tym etapie zakończyliśmy. Nasza łazienka górna została powiększona o hol, ma około 12,5 m, będzie gdzie pieniążki wydać :wink: Zamontowane mamy stelaże do kibelka i bidetu. Znajdują się po prawej stronie od drzwi, później będzie wanna, wzdłuż ściany po prawej stronie. Po lewej stronie będzie umywalka i mebelki łazienkowe. Na wprost drzwi jest lukarna z oknem.

ho ho robocizna za 28 tys,niezła sumka... tymbardziej się cieszę ze robimy sami,teraz widzę jak dużo zaoszczędzimy :D

no faktycznie sporo ja na dzień dzisiejszy na robociznę wydałem ok 8000 zł w tym wykop fundamentów, zalanie fundamentów, wymurowanie ścianek piwnicy oraz parteru, szalunek stropu nad piwnicą i parterem oraz zalanie obu stropów. Reszta to wkład własny oraz rodziny, fakt że każdą wolną chwile spędzam na budowie (czasami tez niedzielę) ale ... coś za coś.

Jakie okna dachowe stosowaliście w łazience chodzi mi o firmę i o orientacyjną cent tychże okien.

Co sądzicie o pokryciu salsy blachą trapezową ?? Zastanawiam się dość poważnie nad wyborem trapezu (podobno trwalszy) .. tak wiem ze to blacha na bud gospodarcze :-).

KUZMA napisał:

KUZMA wydaje Mi się że ta kwota jaką zaproponował murarz to nie jest wysoka!!!Ja teraz czekam na wyceną od fundamentu do dachu włącznie i myślę że będzie większa od Twojej :cry: z tym że za fundament zapłaciłam już 18 tysięcy latem.Teraz i czekamy do wiosny i tak samo nie możemy być na budowie a wszystkim zajmuje się wykonawca dostaje tylko pieniążki a reszta na jego głowie.

Nie przejmuję się.Też wydaje mi się ,że moja cena nie jest zła.Dojdzie do tego jeszcze wykonanie dachu ,ale w sumie w 30 tys powienienem się zmieścić,a jak na nasze krakowskie realia to jest naprawdę niewielka kwota.Sam dużo nie pomogę,bo jestem sam. A u Ciebie dodatkowo mają się zająć materiałem.Telefoniczie nie da się nadzorować budowy niestety. Najważniejsze to być zadowolonym z efektu końcowego :D

Wydaje mi się ,że najważniejszy z tego wszystkiego jest dach ,który można łątwo zepsuć.A ewentualne niedoróbki murarskie zazwyczaj przykryje elewacja zewnętrzna.

Pod adresem http://picasaweb.google.pl/DomSalsa można zobaczyć pierwsze zdjęcia. Odważyła się je nam pokazać Sienna::D Czekam na kolejne osoby chcące umieścić swoje "salsy"we wspólnym albumie.

1sadek, może chcesz się przyłączyć i dodać zdjęcia no i BG, która ma chyba najwięcej do pokazania (oczywiście chodzi o Dom) także czekam na foty od innych osób, które powiedzmy mają już strop nad piętrem i chciałyby się podzielić zdjęciami ze światem Nie dawajcie się dłużej namawiać.

Każdej osobie, która prześle mi jakieś zdjęcia, podam w mailu zwrotnym login i hasło do konta, co by w razie rozmyślenia chciała usunąć zdjęcia, lub, na co bardziej liczymy, dodać :D

Czekam na fotki na [email protected]

...Wydaje mi się ,że najważniejszy z tego wszystkiego jest dach ,który można łątwo zepsuć....

To prawda langerob25 dach można w bardzo łatwy sposób zepsuć dlatego tez obawiam sie trochę o tą część budowy tym bardziej ze zamierzam go wykonać sam :) . No może nie do końca sam ale :wink: Wiem ze to ryzykowne z mojej strony ale podobno dla chcącego ... :) poza tym będę miał do pomocy wykwalifikowanego dekarza, który podpowie poradzi i zgani w razie czego.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów planuje nakrycie salsy blachą trapezową ??

Krisch jak będę miał chwilkę to coś podeśle.

1sadek- ja mam Veluxy i mogę z czystym sercem polecić. Nic mi nie cieknie po szybach, nie są zaparowane no i najważniejsze - przetrwały lipcowe gradobicie, które zawaliło sąsiednią budowę. W ubiegłym roku jedno okno 78x114 (czy jakoś tak) kosztowało ok 1400 chyba, bo za 2 + przeszklony wyłaz i oczywiście kołnierze zapłaciłam 3 tys.

Podobno Roto też są dobre, no a Fakro to mówią że cieknie, że słabo malowane, że to taki tani wyrób marketowy.

1sadek- ja mam Veluxy i mogę z czystym sercem polecić. Nic mi nie cieknie po szybach, nie są zaparowane no i najważniejsze - przetrwały lipcowe gradobicie, które zawaliło sąsiednią budowę. W ubiegłym roku jedno okno 78x114 (czy jakoś tak) kosztowało ok 1400 chyba, bo za 2 + przeszklony wyłaz i oczywiście kołnierze zapłaciłam 3 tys.

Podobno Roto też są dobre, no a Fakro to mówią że cieknie, że słabo malowane, że to taki tani wyrób marketowy.

Sienna czy pod veluxami masz grzejniki ?? Słyszałem taką opinie że pod oknem dachowym powinien znajdować się grzejnik tak aby osuszał okno i wtedy nie ma skroplin powstałych z różnicy temperatury. Ale grzejnik na klatce schodowej to tak trochę nie bardzo pasuje.

Przeglądając Twoje zdjęcia zauważyłem ze wysokość ścianki kolankowej (z wieńcem ) wynosi ok 1m czyli trochę powiększone względem projektu.

Poza tym zdjęcia super mam nadzieje ze i ja nakryję swoją salse w tym roku.

Mój instalator też mówił, że pod każdym oknem powinien być grzejnik, bo inaczje okno paruje i skrapla się woda. Niestety mam na klatce schodowej grzejnik pod oknem dachowym. Uznałam, że nie będę polemizować z fachowcem :wink:

BG grzejnik jest zamontowany pod samym oknem (tak aby nie zakłócał komunikacji na klatce ) czy w biegu klatki i czy nie jest to uciążliwe.

Poza tym zastanawia mnie jedna rzecz co będzie działo się z oknami jeśli budynek będzie stał nieogrzewany przez dłuższy czas (3-4 lata).

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie wentylacji łazienek oraz poddasza. Generalnie komin mam podobnie jak u BG z tym ze są w nim 2 kanały dymowe i 3 wentylacyjne z czego 1 biegnie z kotłowni (piwnica pod salonem) 2 pozostałe są do kuchni i salonu. Co do łazienek zastanawiam się nad opcją wyprowadzenia kanału rurą pcv 100 i teraz nie wiem czy na dach tworząc dodatkowy kominek, czy wyprowadzić w ścianę facyjatu (nad sufitem poddasza ). Nie chciał bym dostawiać nowego kanału do istniejącego komina ponieważ i tak jest już pokaźnych rozmiarów. Co myślicie nad takim rozwiązaniem