Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Salsowicze

dziś kończę prace z dachem pozostało jeszcze parę obróbek także powoli zbliżamy się do końca prac budowlanych na ten rok. Już myślałem ze nie damy rady w tym roku nakryć naszej salsy a jednak się udało :). Na ten rok plan wykonany jeszcze trochę robót porządkowych na działce, rozbiórka deskowania stropu i koniec koniec !! na ten rok :D (czas odpocząć ) Okna i drzwi zabijam deskami i czekam na wiosnę niech się wietrzy chałupka. Wszystkim wam życzę powodzenia na placu boju i trzymam kciuki.

Mozesz podac kwote jaka do tej pory wydaliscie na materialy?

Chodzi Ci pewnie o wysokość ścianki kolankowej.Wg projektu 90 cm .Czyli nie jest źle.Szafki w kuchni maja niecałe 90 zazwyczaj.Ja myślę podnieść,chociaż boję się żeby nie popsuć wyglądu domku.Ale zaryzukuje.Podniose troszkę do góry i dodatkowo delikatnie wydłużę okap ,co może trochę zamaskować różnicę.

Witam serdecznie Wszystkich Salsowiczów! Projekt salsy kupiliśmy już w marcu,jednak te wszystkie formalności związane z pozwoleniem trochę trwały,dlatego zamierzamy rozpocząć budowę wiosną.Czy Ktoś mógłby napisać jaka jest powierzchnia dachu tego domku chodzi mi o wersję z garażem i pomieszczeniem gospodarczym.Z góry bardzo dziękuję!

jaka jest szerokość schodów wewnątrz domu?

Z projektu wychodzi ok 90 cm .

A tutaj masz zrobione jak by wyglądało po Twoich zmianach

http://lh6.ggpht.com/_idGmjNhYADg/SRhitf50XqI/AAAAAAAAAGA/SK03UuGR3HY/s640/basia32.jpg

http://lh6.ggpht.com/_idGmjNhYADg/SRhitIAVIII/AAAAAAAAAF4/Gset3pdiFdU/s576/basia3.jpg

o dzięki

byłam dzisiaj u pana, który miał zająć się adaptacją projektu i nanieść mi te zmiany i bardzo mnie skrytykował, że za dużo ich i to bez sensu, bo więcej zmiany wyniosą niż projekt, który on by zrobił od początku.

I co mam o tym myśleć?

O schodach tez się wypowiadał bardzo negatywnie, że są bardzo wąskie.

i wogóle tak mi dużo nagadał, że głowa mnie rozbolała :evil: .

Gdybym mogła jeszcze raz wybierać projekt, nigdy nie kupiłabym gotowego. Lepiej pójść do architekta pokazać mu ewentualnie projekt salsy i powiedzieć co miałoby być inaczej. Podejrzewam, że wyjdzie taniej, ale na pewno nie drożej.

Zakup "gotowego" projektu później nanoszenie na niego zmian to przede wszystkim strata pieniędzy i czasu ( mam to za sobą i wiem ).

To tylko niby gotowe projekty każdy taki i tak trzeba przystosować do warunków danego regionu za co ja zapłaciłam 600zł

Ja za gotowy projekt + wszelkie adaptacje itd. zapłaciłam ponad 4000zł

o dzięki

byłam dzisiaj u pana, który miał zająć się adaptacją projektu i nanieść mi te zmiany i bardzo mnie skrytykował, że za dużo ich i to bez sensu, bo więcej zmiany wyniosą niż projekt, który on by zrobił od początku.

I co mam o tym myśleć?

O schodach tez się wypowiadał bardzo negatywnie, że są bardzo wąskie.

i wogóle tak mi dużo nagadał, że głowa mnie rozbolała :evil: .

Wiesz,domek Salsa to mały dom w sumie i nie ma co wymagac cudów.Schody na 90 cm cm nie są takie złe.Jakby pokombinowac to można zrobić szersze.Coś kosztem czegoś.Niech nie przesadza,bo znowu tak dużo tych zmian to znowu nie ma.Projekt pewnie kupiłaś? Idź do innego architekta.

Zobaczysz co powie.

ładnie to rozrysowałeś. Że też Ci sie chciało? .

Czasami lubię się pobawić,zresztą to dużo czasu mi nie zajeło,bo tylko troszkę ścianki poprzestawiałem.

Gdybym mogła jeszcze raz wybierać projekt, nigdy nie kupiłabym gotowego. Lepiej pójść do architekta pokazać mu ewentualnie projekt salsy i powiedzieć co miałoby być inaczej. Podejrzewam, że wyjdzie taniej, ale na pewno nie drożej.

Zakup "gotowego" projektu później nanoszenie na niego zmian to przede wszystkim strata pieniędzy i czasu ( mam to za sobą i wiem ).

To tylko niby gotowe projekty każdy taki i tak trzeba przystosować do warunków danego regionu za co ja zapłaciłam 600zł

Ja za gotowy projekt + wszelkie adaptacje itd. zapłaciłam ponad 4000zł

Właśnie igma słuszna racja projekty robią tylko po to żeby je po prostu sprzedać nikt tak do końca nie zastanawia się chyba nad tym projektując czy dom będzie funkcjonalny czy nie.Potem każdy zmienia pod siebie za co sporo musimy zapłacić :cry: nie wiem czy ktokolwiek wybudował ten dom w takim stanie jak jest :roll: przypuszczam że nie... zawsze coś znajdzie się co Nam nie będzie odpowiadać.

Cena chyba nie taka zła.A dodatkowo ile będzie Cię kosztować adaptacja projektu i ogólnie uzyskanie pozwolenia? Może rzeczywiście sciągnąć co Ci się podoba ze Salsy ,i dostosować pod siebie w projekcie indywidualnym. Zwłaszcza, że prokjekt Salsy jest stosunkowo ubogi ,porównując do innych projektów z konkurencyjnych pracowni

Osobiście uważam,że projekt Salsy jest bardzo funkcjonalny! - oczywiście jak na tak mały dom. My właśnie wybudowaliśmy go w 90 % tak jak było. Niestety większośc gotowych projektów zakłada ogrzewanie gazowe, więc musieliśmy z pomieszczenia godpodarczego zrobić kotłownię, przenieść tam komin a przy okazji też kominek. Nie wiem dlaczego przy takim rozwiązaniu większość robi 2 kominy zostawiając ten z projektu, wystarczy przecież 1 dwukanałowy. Myślałam, że ten, kto wybiera tak mały dom po prostu na wszystkim musi oszczędzać na każdym kroku. Poza tym nic nie zmienialiśmy, w ofertach są tysiące różnych projektów, jeżeli ten nie odpowada, szuka się dalej. Obecnie mamy już tynki, Salsa nabiera naprawdę fajnych kształtów i nadal polecam ten projekt. Wnętrze jest zaprojektowane ok, wprowadzając tak dużo zmian straci swój urok. Jeżeli nie odpowada, to lepiej nie kupować projektu, tylko zlecić architektowi przy zachowaniu podobnego wyglądu zewnętrznego. Po takich zmianach chyba tylko to zostaje. Pozdrawiam.