burifanek 07.11.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 1sadek wrzuć jakieś zdjęcia z budowy Co do fotek to postaram się coś wrzucić myślę ze teraz będę miał trochę więcej wolnego czasu także się podzielę No ja też chętnie popatrzę na postępy prac budowy następnej Sasly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUZMA 07.11.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Witajcie Salsowicze dziś kończę prace z dachem pozostało jeszcze parę obróbek także powoli zbliżamy się do końca prac budowlanych na ten rok. Już myślałem ze nie damy rady w tym roku nakryć naszej salsy a jednak się udało . Na ten rok plan wykonany jeszcze trochę robót porządkowych na działce, rozbiórka deskowania stropu i koniec koniec !! na ten rok (czas odpocząć ) Okna i drzwi zabijam deskami i czekam na wiosnę niech się wietrzy chałupka. Wszystkim wam życzę powodzenia na placu boju i trzymam kciuki. Mozesz podac kwote jaka do tej pory wydaliscie na materialy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ba-sia3 08.11.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Mam pytanie czy ktoś z was zwiększał wysokość ścian zewnętrzych na górze, ta żeby nie trzeba budować ścianki wewnątrz? Jak na razie mam same pytania ale dopiero zaczynamy i jeszcze mało wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 08.11.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Chodzi Ci pewnie o wysokość ścianki kolankowej.Wg projektu 90 cm .Czyli nie jest źle.Szafki w kuchni maja niecałe 90 zazwyczaj.Ja myślę podnieść,chociaż boję się żeby nie popsuć wyglądu domku.Ale zaryzukuje.Podniose troszkę do góry i dodatkowo delikatnie wydłużę okap ,co może trochę zamaskować różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczkasl 09.11.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witam serdecznie Wszystkich Salsowiczów! Projekt salsy kupiliśmy już w marcu,jednak te wszystkie formalności związane z pozwoleniem trochę trwały,dlatego zamierzamy rozpocząć budowę wiosną.Czy Ktoś mógłby napisać jaka jest powierzchnia dachu tego domku chodzi mi o wersję z garażem i pomieszczeniem gospodarczym.Z góry bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 09.11.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 powierzchnia dachu to ok.180m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczkasl 09.11.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Bardzo dziękuję,będę często tu zaglądać i korzystać z porad.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1sadek 10.11.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Mozesz podac kwote jaka do tej pory wydaliscie na materialy? Jeśli chodzi o materiały to ok 50 tys robocizna wyniosła ok 15 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ba-sia3 10.11.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 jaka jest szerokość schodów wewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 10.11.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 jaka jest szerokość schodów wewnątrz domu? Z projektu wychodzi ok 90 cm . A tutaj masz zrobione jak by wyglądało po Twoich zmianach http://lh6.ggpht.com/_idGmjNhYADg/SRhitf50XqI/AAAAAAAAAGA/SK03UuGR3HY/s640/basia32.jpg http://lh6.ggpht.com/_idGmjNhYADg/SRhitIAVIII/AAAAAAAAAF4/Gset3pdiFdU/s576/basia3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ba-sia3 10.11.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 o dzięki byłam dzisiaj u pana, który miał zająć się adaptacją projektu i nanieść mi te zmiany i bardzo mnie skrytykował, że za dużo ich i to bez sensu, bo więcej zmiany wyniosą niż projekt, który on by zrobił od początku. I co mam o tym myśleć? O schodach tez się wypowiadał bardzo negatywnie, że są bardzo wąskie. i wogóle tak mi dużo nagadał, że głowa mnie rozbolała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ba-sia3 10.11.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 ładnie to rozrysowałeś. Że też Ci sie chciało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 10.11.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Gdybym mogła jeszcze raz wybierać projekt, nigdy nie kupiłabym gotowego. Lepiej pójść do architekta pokazać mu ewentualnie projekt salsy i powiedzieć co miałoby być inaczej. Podejrzewam, że wyjdzie taniej, ale na pewno nie drożej.Zakup "gotowego" projektu później nanoszenie na niego zmian to przede wszystkim strata pieniędzy i czasu ( mam to za sobą i wiem ).To tylko niby gotowe projekty każdy taki i tak trzeba przystosować do warunków danego regionu za co ja zapłaciłam 600złJa za gotowy projekt + wszelkie adaptacje itd. zapłaciłam ponad 4000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 10.11.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 o dzięki byłam dzisiaj u pana, który miał zająć się adaptacją projektu i nanieść mi te zmiany i bardzo mnie skrytykował, że za dużo ich i to bez sensu, bo więcej zmiany wyniosą niż projekt, który on by zrobił od początku. I co mam o tym myśleć? O schodach tez się wypowiadał bardzo negatywnie, że są bardzo wąskie. i wogóle tak mi dużo nagadał, że głowa mnie rozbolała . Wiesz,domek Salsa to mały dom w sumie i nie ma co wymagac cudów.Schody na 90 cm cm nie są takie złe.Jakby pokombinowac to można zrobić szersze.Coś kosztem czegoś.Niech nie przesadza,bo znowu tak dużo tych zmian to znowu nie ma.Projekt pewnie kupiłaś? Idź do innego architekta. Zobaczysz co powie. ładnie to rozrysowałeś. Że też Ci sie chciało? . Czasami lubię się pobawić,zresztą to dużo czasu mi nie zajeło,bo tylko troszkę ścianki poprzestawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ba-sia3 10.11.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 jeszcze nie kupiłam projekyu i może lepiej Salsa bardzo mi sie podoba, ale z poprawkami jest jeszcze fajniejsza.na przykład nad garażem można zrobić pralnię , po podniesieniu domku o dwa pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 10.11.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Spytaj ile Ci powie w takim razie za gotowy projekt podobny do Salsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ba-sia3 10.11.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 ok 2300 2400 bo oczywiście pytałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 10.11.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Gdybym mogła jeszcze raz wybierać projekt, nigdy nie kupiłabym gotowego. Lepiej pójść do architekta pokazać mu ewentualnie projekt salsy i powiedzieć co miałoby być inaczej. Podejrzewam, że wyjdzie taniej, ale na pewno nie drożej. Zakup "gotowego" projektu później nanoszenie na niego zmian to przede wszystkim strata pieniędzy i czasu ( mam to za sobą i wiem ). To tylko niby gotowe projekty każdy taki i tak trzeba przystosować do warunków danego regionu za co ja zapłaciłam 600zł Ja za gotowy projekt + wszelkie adaptacje itd. zapłaciłam ponad 4000zł Właśnie igma słuszna racja projekty robią tylko po to żeby je po prostu sprzedać nikt tak do końca nie zastanawia się chyba nad tym projektując czy dom będzie funkcjonalny czy nie.Potem każdy zmienia pod siebie za co sporo musimy zapłacić nie wiem czy ktokolwiek wybudował ten dom w takim stanie jak jest przypuszczam że nie... zawsze coś znajdzie się co Nam nie będzie odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 10.11.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Cena chyba nie taka zła.A dodatkowo ile będzie Cię kosztować adaptacja projektu i ogólnie uzyskanie pozwolenia? Może rzeczywiście sciągnąć co Ci się podoba ze Salsy ,i dostosować pod siebie w projekcie indywidualnym. Zwłaszcza, że prokjekt Salsy jest stosunkowo ubogi ,porównując do innych projektów z konkurencyjnych pracowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekMonika1719501558 10.11.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Osobiście uważam,że projekt Salsy jest bardzo funkcjonalny! - oczywiście jak na tak mały dom. My właśnie wybudowaliśmy go w 90 % tak jak było. Niestety większośc gotowych projektów zakłada ogrzewanie gazowe, więc musieliśmy z pomieszczenia godpodarczego zrobić kotłownię, przenieść tam komin a przy okazji też kominek. Nie wiem dlaczego przy takim rozwiązaniu większość robi 2 kominy zostawiając ten z projektu, wystarczy przecież 1 dwukanałowy. Myślałam, że ten, kto wybiera tak mały dom po prostu na wszystkim musi oszczędzać na każdym kroku. Poza tym nic nie zmienialiśmy, w ofertach są tysiące różnych projektów, jeżeli ten nie odpowada, szuka się dalej. Obecnie mamy już tynki, Salsa nabiera naprawdę fajnych kształtów i nadal polecam ten projekt. Wnętrze jest zaprojektowane ok, wprowadzając tak dużo zmian straci swój urok. Jeżeli nie odpowada, to lepiej nie kupować projektu, tylko zlecić architektowi przy zachowaniu podobnego wyglądu zewnętrznego. Po takich zmianach chyba tylko to zostaje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts