Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem trochę w szoku.Niezły ten projektant.Ciekawy dom wyszedł.Fajne schody,miejsce wykorzystane.Szybko i fachowo to zrobił.Dom poszerzony i trochę traci dla tych co mają małą działkę.No i ten kąt na dachu nad garażem 10'C to nie wszędzie przejdzie.Masz w WZ zapis pozwalający na taki kąt pochylenia?No i nie bardzo gont na to pasuje(kładłem w tamtym roku na altanie i trochę wcześniej czytałem i raczej stosowany dla dachów plus 15'C).Za mały kąt.A nie dało by się tego garażu obniżyć w stosunku do domu?wtedy może kąt dało by się większy dać na tym dachu i chyba ładniej by było.Chyba że jakieś szczególne względy tym kierowały.No i dużo droższy na pewno w wykonaniu.Same fundamenty to niemały koszt.Ale ciekawie to zrobione.Ja gdybym nie potrzebował pokoju na dole,to może bym coś podobego zrobił.Zwłaszcza fajne będą korytarze.I na dole i na górze.Tak na gorąco,to trochę zaskoczony jestem.Ten architekt nieźle to wszystko wykombinował.

Dzisiaj właśnie zrobiłem razem z żoną projekt jak ma wyglądac wiatrałap i wyszedł prawie,że identycznie.Z tym że będzie kwadratowy.Drzwi do garażu tak samo ,szafa też w tym samym miejscu.I wejściowe jednak na zewnątrz otwierane jak u CIebie.Kiedyś już @BG tak mi radziła,no i po przemyśleniach tak samo bedzie u nas.

http://img519.imageshack.us/img519/1078/wiatriap2em2.png

Z dachem kombinowaliśmy na różne sposoby i ostatecznie ten nam sie spodobał najbardziej.

A i tak mój mąż dopatrzył sie jeszcze jednej zmiany mianowicie drzwi do kotłowni muszą być z drugiej strony, wtedy będzie więcej miejsca w środku.

w łazience na górze wyszła fajna wnęka na prysznic nie było jej w planach, ale jak jest to mamy zamiar zrobi ćcoś takiego http://www.cersanit.pl/bath.php?cms_id=4636&lang=pl

No proszę co można z Salsą zrobić.Nie tylko wydłużyć, ale i poszerzyć :) . Podoba mi się hol, wiele zyskuje.Niestety przy ograniczeniach ze strony działki i określonych finansach taki pomysł odpada.

Ps.dostaliśmy z Ministerstwa Infrstr. pozwolenie na dosunięcie Salsy na 1,5 m z granicą sąsiada ale odrzucili po tej stronie okna dachowe.Musimy wyrzucić z klatki schodowej i małego pokoju.Najgorsze, że bok wykuszu też jest zbyt blisko granicy aby była szyba. Nie wiem jak by wyglądał jeden z boków z luksferów( jeśli mogą być?) lub bez szyby, tylko mur?

Macie pomysł?

no jak ściana ma luksfery to liczy się jako ściana bez okien.Więc chyba powinno być.To może wtedy z obu stron luksfery? Fajnie ,że macie pozwolenie na usytuowanie domu.Bez okien da radę.Nie ma tragedi.Okna dachowe to słaby punkt domu,ale niestety czasami trzeba.Oby jak najmniej.

Każdy przrerabia Salsę pod siebie.A to dopiero początki projektu:)