Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki @langerob :D , wiedziałam,ze cos sensownego doradzisz. Faktycznie ta symetria jest wazna. Widać to od razu na Twoich wizualizacjach. Chociaz szczerze mówiac, nie spotkałam sie nigdzie z takim rozwiazaniem. Tak sobie pomyslałam, ze drzwi balkonowe i okno, okna, sa praktyczniejsze. Mozna uchylic na noc, czy w dzien, nie otwierajac całego skrzydła az po podłogę. No i mozna zawsze cos pod oknem w pokoju wstawić, np. biurko..., czyli wiecej miejsca. Napewno jesli byłaby decyzja na balkonowe to wstawie takie dwuskrzydłowe, bez scianki dzielącej jak np. u ANNJAK3005

No i kolejna rzecz do przemyslenia :lol:

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem pod wielkim wrażeniem folderu ze zdjęciami :o . Od razu poprawił mi się humor, jak widzę kolejną Salsę.Dały mi do myslenia wymiary okien. Mam w projekcie w dolnym pokoiku 150/140. Nie chcę by było dzielone. Czy ta wielkość może taka zostać bez podziału? I jeszcze jedno, może @ langerob by mi pomógł i zrobił wizualizację? :wink: Zastanawiam sie jak wyglądałoby tylko jedno skrzydło balkonowe połaczone z oknem na pietrze od frontu.Pod oknem oczywiscie mur ,ściana.Jest szansa na takie rozwiazanie?

Popatrz na zdjęcia sienny Ona ma podobnie zrobione okno balkonowe jakbyś chciała :wink:

To pierwsze rozwiązanie to zaproponowała ANNJAK3005 :D W projekcie jest bez tej ścianki dzielącej.A u Ciebie jak będzie z tymi pokojami.Bo pamiętam,że chciałaś coś zmieniać na poddaszu.Tak jakby obrócić układ pokoi 0 180'C? Czy zostajesz przy tym jak w projekcie?

aha, dzieki :D Układ pokoi pozostawilismy taki jak w projekcie.Zmieniony został korytarz, ze wzgledu na wejscia do pokoi na poddaszu.Trudno mi to opisać, ale w weekend poprosze syna to moze wrzuci projekt po zmianach na forum. Tylko że mam ksero, bo papiery sa w urzędzie i będzie wszystko na biało czarno.Moze sie dopatrzycie zmian :lol:

Przez moment zwątpiłam :D ale po chwili udało mi się policzyć i wychodzi 5.

Dwa w czubku dachu, zgodnie z projektem, kolejny wychodzi na wysokości górnej łazienki, też jak w projekcie. Dodaliśmy od siebie w kuchni w narożniku, z lewej strony okna. Ostatni w garderobie na piętrze, bo jest całkowicie oddzielona i wchodzi się do niej z korytarza. To pomysł naszego projektanta ale podobno musi być. Wystarczy czy za mało?

Ładnie to wszystko wygląda.Ja mam małe pytanko.Czy zmienialiście kąt dachu,czy jest taki jak w projekcie?Pisałas o podniesionej ściance,chociaż ona chyba tylko minimalnie jest podniesiona?Wg projektu wysokosc od stropu do góry wieńca to ok 77 cm.U Ciebie to wyszło 3x25 cm(?) + wieniec to chyba coś około 95 cm?Zastanawiam się jak robić.Gdybym dał 3 porothermy(coś około 25 cm z zaprawą jeden) + wieniec 20 cm to mam 95 cm.Minus 10 cm zaoszczędzone na grubości stropu(będę miał monolityczny) to w sumie ściankę można potraktować jako 85 cm,czyli tylko 8 cm więcej.Tylko 4 pustaki to znowu mi się wydaje za dużo.Myślę czy czasami nie zrobić ciut wyższego wieńca(po konsultacji z KB),albo podmurować jescze warstwę z cegły np?

We wtorek umówiony jestem z architektem musze to przedyskutować.Odkąd zaczałem przygodę z budowaniem,to zaczęły mi się siwe włosy pojawiać.Co poradzicie "rodzynkowi"?

Co myslicie na temat zatrudnienia Inspektora Nadzoru Budowlanego?

Też się zastanawiam.Gdyby był KB od nas to chyba już inspektor niepotrzebny.Jesli KB ekipy budujacej to chyba bym zatrudniła.Wiecie jakie jest wynagrodzenie tych panów i standardowa ilosc wizyt na budowie?

Jeśli chodzi o podniesienie scianki to nie mam pojecia, bo mamy za wąska działkę i po podniesieniu domek wygladał by koszmarnie na tak wąski pasku ziemi.

Wszyskim Salsowiczom, z okazji Świąt Bożego Narodzenia...

Niech nadchodzący magiczny czas, będzie przepełniony radością, miłością, zapachem piernika i swierku oraz cudnymi niespodziankami.

A nadchodzący rok przyniesie spełnienia pragnień Waszych serc.

- annaoj 20008-

http://republika.pl/blog_rt_855565/1693590/tr/kartka_39.gif

Mikołaj z reniferami świetuja już Nowy Rok ? :lol:

Kilku salsowiczów zastanawia się jak zadaszyć taras, my też o tym myśleliśmy.

Już nawet wstępnie byliśmy zdecydowani żeby powiększyć taras i zadaszyć markizą. Zdecydowaliśmy jednak, że wielkość tarasu będzie taka jak w projekcie i nie będziemy go zadaszać, ale postawimy sobie altankę np. taką o wym. minimum 3x3m

http://www.miedzinski.home.pl/mediac/450_0/media/ostatnie$20204.JPG

Może komuś z Was również spodoba się ten pomysł :D