Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja robiłam wizualizacje w arcon i wczoraj nawet coś mi wychodziło ale późna noc mnie zastała :lol:

spróbuj w pro100,rzeczywiście jest łatwiejszy.Ja na początku też nie mogłem się połapać w arconie i zrezygnowałem,dopiero jakiś czas później mając dużo czasu rozgryzłem o co chodzi.Teraz już rozumiem o co chodzi.Ale początki też były trudne.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój mąż w pro100 ustawił ściany a ja zajęłam się urządzaniem, przy urządzaniu też mi pomagał, bo podobnie jak ba-si3 brak mi cierpliwości - niestety

Przez ta budowę mam mniej cierpliwości, mój mąż już nawet nie chce mi mówić o wszystkim, żebym się nie denerwowała. Podejście naszego wykonawcy i jego pracowników mnie tak wykańcza :-?

Mój mąż w pro100 ustawił ściany a ja zajęłam się urządzaniem, przy urządzaniu też mi pomagał, bo podobnie jak ba-si3 brak mi cierpliwości - niestety

Przez ta budowę mam mniej cierpliwości, mój mąż już nawet nie chce mi mówić o wszystkim, żebym się nie denerwowała. Podejście naszego wykonawcy i jego pracowników mnie tak wykańcza :-?

Nie strasz mnie Igma, bo ja jeszcze nie zaczęłam budować, cały czas te papiery, a moje nerwy są w strzępach :evil: . Jak będzie pozwolenie na budowę i podpiszę umowę z budowlańcami, to może zaczniemy się denerwować z innego powodu. Dosyć biadolenia, byle do przodu, nikt za nas nie pociągnie tego budowlanego wózka :D

Dostaliśmy ofertę SSO z materiałami i zewnętrznymi tarasami i schodami wejściowymi na sumę 121 tyś.- jak wyszedł Wam z materiałami ten etap? oczywiście u osób, które mają już SSO.

My -z braku doświadczenia- nie ustaliliśmy pewnych spraw i teraz się denerwujemy. Nasi wykonawcy nie chcieli szalować słupka przed domem, chcieli żebyśmy kupili gotowe elementy, nie chcieli też zrobić łuku, tego nad wejściem ( bo to za dużo roboty ) - zrobili podciąg prosty i co im zrobisz jak wcześniej tego nie ustaliłaś :( . Chcą też wylewać wieniec gruchą a nie ręcznie - nie wiem może inni też tak robią.

Warto też zapytać czy mają swoje szalunki, czy mają stemple, bo jak nie to oczywiste, że Ty będziesz musiała dokupić i to dodatkowy koszt.

Na pewno jeszcze o czymś nie napisałam, ale to dopiero wyjdzie,jeszcze trochę roboty jest :)

Będzie dobrze :) Jak usiądziemy w swoim własnym domku przy kominku to pewnie już zapomnimy o tych wszystkich problemach 8)

Witam wszystkich!

My też czekamy na wiosnę i ostro bierzemy się do pracy.

Budujemy tradycyjną ścianę 2 warstwową na zaprawę klejową (suporex SOLBET OPTIMAL 24cm + styro lub wełna 12cm/15cm). Kupiliśmy materiał na ściany nośne i działowe. W sumie wyszło tego 13 chwytów po 91 szt 24x24x59[cm] i 2 chwyty po 168 szt 12x24x59[cm]. Mam nadzieję że wystarczy. W naszym przypadku jest to SALSA z garażem. Domek i garaż przedłużamy o 1m.

Przy okazji mam pytanie do wszystkich, którzy mają budowę Salsy już za sobą lub są w trakcie budowy. Mam zamiar kupić stal zbrojeniową i nie bardzo wiemy ile. Jeśli możecie to napiszcie w kg lub mb ile potrzeba, pręt żebrowany, odpowiednio: fi 8/10/12/14 na: ławy fundamentowe/strop/nadproża/podłogę w garażu/balkony itd. Chciałbym kupić całość żeby się nie rozdrabniać. Zdaję sobie sprawę, że ciężko jest przewidzieć wszystko na 100% ale chciałbym znać wasze szacunki. Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Igma świetne te Twoje drzwi wejściowe. Może podać producenta/model no i przybliżoną cenę? Dziękuję i pozdrawiam

My kupujemy stal wówczas, gdy jest potrzebna, po pierwsze w obawie przed kradzieżą a po drugie niestety nie da się wszystkiego idealnie policzyć, przewidzieć, a i projekt taki sobie, tzn. nie raz już się okazało, że projekt swoje a rzeczywistość inna. Przykładowo ława spinająca wg projektu ilość i grubość stali bardzo przesadzona, wszyscy nam mówili, że można po tym czołgiem jeździć:lol:

Drzwi zakupione u lubuskiego stolarza za 3800 netto, drewniane sosnowe, wykończenia drewnem brzozowym, na priv wyślę namiary :)

czy kto budowal moze salsa z maxa ale grubosc sciany 19 cm zmienilem dach na bardzo lekki i zastanawiam sie czy moge zastosowac sciane 19 cm czy bedzie dosc wytzrymala

Z tego co piszą ,to bez problemu wytrzyma,ale najlepiej spytaćyr konstruktora,kierownika budowy.Wtedy musisz pomyśleć o solidnym dociepleniu,zwłaszcza ,że akumulacyjnośc będzie gorsza.W takim wypadku to pomyślałbym o 20 cm styro.

Muszę Wam powiedzieć, że to świetne uczucie chodzić sobie przykładowo po castoramie i myśleć co wybierzemy/kupimy do naszego domku, od razu się humor poprawia :lol: Już zdecydowaliśmy się na drzwi wewnętrzne, nie możemy na razie zdecydować się na podłogę na dół nie wiemy czy wybrać deskę podłogową, czy dobrej klasy panele; w sumie tak na oko to jedno od drugiego ciężko odróżnić, teraz jest taki wybór podłóg, że chyba tylko cena zadecyduje :roll:

ba-sia3 Kupiliście gotowy projekt salsy czy architekt Wam robił projekt indywidualny

A u mnie wreszcie się wyjaśnia sprawa moich przebojów z WZ.Przyszła dzisiaj korekta do WZ i po uprawomocnieniu architekt złoży papiery o PnB. No i może będę wiercił studnie.Jak tylko wszystko wypali.

@Igma ,uczucie na pewno super.Ja przyznam się ,że też czasami chodząc po markecie budowlanym już wybierałem coś do domku :oops: ,chociaż do tego daleka droga jeszcze :-?

Co mógłbym polecić wszystkim budującym to czujnik czadu.Skóra się jeży jak się ogląda co się dzieje w okresie zimowym.Tyle nieszczęść.

o chodzeniu po marketach i wybieraniu w myślach sprzętów do domu,też mogę cos powiedzieć,bo choć i u nas daleka droga to też już myślę o tym jak mają wyglądać wnętrza :D :D :D jeśli chodzi o podłogi to strasznie podoba mi się deska barlinecka zwłaszcza,że widziałam u kogoś w domku- podłogi z tej deski są przepiękne..tylko ceny są dość wysokie,ale co jak co-w podłogę warto zainwestować :wink:

http://www.barlinek.com.p[/code]