Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie

Zastanawiamy się z żoną nad budową Salsy, domek bardzo nam się podoba, niestety problemem może być wąska działka 11x50 ale za to obecny dom (do zburzenia) oraz domy sąsiadów są na granicy więc liczymy że otrzymamy pozwolenie na budowę na 1.5m z każdej strony lub na jednej stronie do granicy działki a 3m z drugiej, stoją domy w okolicy o podobnym ułożeniu więc jesteśmy dobrej myśli.

Mam pytanie czy ktoś z Łodzi lub okolic budował może ten projekt ??

W jakich kosztach się zmieścił dom z dachem bez okien

Pozdrawiam

Witam serdecznie

Zastanawiamy się z żoną nad budową Salsy, domek bardzo nam się podoba, niestety problemem może być wąska działka 11x50 ale za to obecny dom (do zburzenia) oraz domy sąsiadów są na granicy więc liczymy że otrzymamy pozwolenie na budowę na 1.5m z każdej strony lub na jednej stronie do granicy działki a 3m z drugiej, stoją domy w okolicy o podobnym ułożeniu więc jesteśmy dobrej myśli.

Mam pytanie czy ktoś z Łodzi lub okolic budował może ten projekt ??

W jakich kosztach się zmieścił dom z dachem bez okien

Pozdrawiam

Witamy

Ta Wasza salsa to bez garażu będzie musiała być :)

Powodzenia

Tjaworski jeśli chodzi o koszty budowy to sprawa indywidualna. To zależy z czego chcesz budowac no i co chcesz mieć. Ja też cały czas sią zastanawiam nad kwotą jaką wydamy na budowę domku wraz z wykończeniem no i umeblowaniem. Przyznam szczerze, że nie wszystko od razu tylko stopniowo dlatego zależało nam na tym aby nasz domek miał pokoik na dole. No i wybraliśmy SALSĘ. Tak jak juz wcześniej pisałam to chcemy dużo rzeczy robić sami żeby zaoszczędzić na robociznie a wiadomo ona jest w cenie. Jeśli chodzi o kredyt to jeszcze go nie mamy, czekamy na lepsze warunki ale na nie sie nie zapowiada więc będziemy zmuszeni "brać co jest". Począwszy od kupna działki do fundamentów no i zakup suporexu (mury) to idzie z naszych oszczędności ale na resztę niestety już nie mamy a kredyt chcemy wziąć bardzo mały. Dobre i to ale gdzie reszta :roll:

igma: Masz rację nie planujemy garażu ;p

A&T: Wiem że to koszta za SSO zależą od wielu czynników wiele rzeczy w domku będziemy także robić sami ale na murarce się nie znamy (chodzi mi o budowanie)

Jak sądzicie czy cena za SSO - 27 tyś (robocizna) jest ok ?? tzn do zaakceptowania, to jedna z kilku ofert wiec jeszcze trochę poszukamy

Pozadrawiam

Witam salsowiczów dodalam kilka fotek na http://www.chomikuj.pl/salsa17.Teraz kladą nam tynk i pokoje nabierają wyglądu za tynki placimy 25 zł za metr chyba nie dużo ,potem wylewka ,schody i będzie juz jak w domu .do czerwca sie wyrobimy :lol: mam nadzieje . AGD juz kupione i czeka w magazynie mebelki tez . Pozdrowienia :wink:

Gratuluję postępów :D Muszę przyznać ,że bardzo fajnie wszystko wygląda.I te powiększone okna jakoś mi się tak spodobały. :D Chyba zrobię na wszelki wypadek szerokie nadproża,wtedy zawsze mogę zrobić podobnie jak u Ciebie :D

Chodzi zwłaszcza o okna na dole.Przegrzebałem trochę forum i chyba znalazłem wymiary:

-okno gabinetu 140x140 dzielone

-okno salonu i kuchni 120x140

-okno łazienki ???????????? Właśnie nie wiem jakie :-?

Do tego delikatnie wyższa ścianka kolankowa i jest przepis na ładną Salsę :D

Witam serdecznie wszystkich SALSOWICZOW :) wspoleni z narzeczona podjelismy decyzje, ze rowniez kupimy ten projekt i zaczniemy budowe. wszystkie papiery mamy poskladane- teraz tylko na dniach kupujemy projekt i zalatwiamy geodete. czytajac forum widze ze sporo osob buduje ten domek- jest naprawde super. My sie teraz zastanawiamy czy materialy budowlane kupic teraz czy poczekac... gdyz jeszcze wyjezdzamy za granice "dorobic" troche do domu...i teraz mamy dylemat czy zaczac kupowac teraz, bo jednia mowia ze wszystko pojdzie w gore,a inni ze w 2010 wszystko bedzie tansze... i nie wiemy...wyjezdzamy za miesiac, i mamy nadzieje ze do tego czasu przyjdzie pozwolenie gdyz w tym roku chcemy tylko zalac fundamenty i dokonczyc stan zerowy.Ogladajac zdjecia z placow budowy widze, ze chyba wszyscy stawiaja dom z czerwonych bloczkow- a co myslicie o betonie komorkowym59x24x24...?? gdzies znalazlem skrocony kosztorys i wlasnie tam widnialy takie materialy... pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi

Z cenami to nigdy nic nie wiadomo.Ja jestem w gorącej wodzie czasami kąpany i kupowałem wszystko wcześniej.I za dobrze nie wyszedłem na tym.A co do materiału na dom to ja stawiam na ścianę dwuwarstwową.Ściana plus ocieplenie.A z czego ściana? Kup co u Ciebie w rejonie jest najtańsze.I tak tego nie będzie później widać. :D

witam Was. no nam sie tez wydaje , ze sporo wam to wyszlo, ale liczac to, iz wezmiecie do wszystkiego gotowe ekipy to moze tyle wyniosa koszta... ja wspoelnie z narzeczona planujemy kupic wszystkie materialy i wynajac profesjonalnego murarza, ktory wyprowadz nam wszystkie narozniki domu, a cale scianki to sobie sami zrobimy z pomoca rodziny. wlasnie na robociznie chcemy zaoszczedzic jak najwiecej. ale jak bedzie to zobaczymy. narazie tylko czekamy na papierki. pozdrawiamy