langerob25 27.03.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ewula83 Czyżby, aż taki kryzys gospodarczy w Twoich rejonach Bardzo niska cena Albo trafiła na normalnego człowieka. U nas jeszcze w tamtym roku krzyczeli piękne ceny.Do szwagra,który miał już fundamenty(właśnie dom w morelach )podjechała grupa górali i pytali czy ma wykonawcę.Spytał o cenę,a oni ,że za 60 tysięcy mogą skończyć budowę.Jak dla mnie to nieporozumienie. Co nie zmienia faktu,że dla mnie mazowsze to zawsze była wyższa półka cenowa. I dlatego cena dla wszystkich wydaje się być niska,niezależnie od regionu. W Polsce niezależnie od ceny nie można być pewnym jakości.Trzeba trzymać rękę na pulsie i orientować się w sztuce budowanej nawet lepiej niż "fachowcy". Dla przykładu nie zawsze cena idzie z fachowością : LINK Dlatego niezależnie od wyceny usługi zawsze patrzeć "fachowcom" na ręce.Często taniej ,może być lepiej.W Polsce utarła się opinia ,że "chytry traci dwa razy",ale przy dzisiejszym poziomie wiedzy i umiejętności budowlańców niczego nie można być pewnym.Dla naszego w większości kobiecego wątku,można skwitować to słowami: "KURDE BLASZKA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 27.03.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 @langerob, ten link to horror. Będzie mi się śnił w nocy, a jutro mam egzamin. Jak mozna tak póżno wzywać inspektora nadzoru?czy nie grozi temu domowi katastrofa budowlana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 28.03.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Katastrofa to może nie,ale wiele rzeczy trzeba poprawić i koszty wzrosną drastycznie.Nawet tynki będą słono kosztować ,żeby to wszystko wyrównać i z jednej i drugiej strony.Nie wspomnę o chudziaku,którego trzeba raczej kuć.A nie wiadomo co tam jeszcze nie tak jest zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 28.03.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 To jakiś koszmar Bardzo dziwi mnie, że ta osoba pozwoliła tym popaprańcom kontynuować budowę widząc takie błędy już na początku Wszyscy rozpoczynający budowę - przeczytajcie sobie powyższy wątek Podstawowa rzecz weźcie niezależnego od ekipy kierownika budowy Odwiedzajcie budowę szczególnie podczas najważniejszych prac budowlanych Gdyby mojego męża nie było na miejscu budowy to nasi murarze nie zawibrowaliby piasku na tarasach, betonu na stropie - twierdzili, że nie ma sensu nie pomalowaliby dysperbitem bo uważają, że to bezcelowe i wiele, wiele innych sytuacji wytrącało męża z równowagi, ale był na miejscu i gdy zauważył uchybienia to kazał naprawiać, wówczas widział jak oczy wywracają - no bo przecież "czepia się facet, dobrze było tak jak zrobiliśmy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 29.03.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Ojej to istny horror!!!! Już drżę na samą myśl o budowaniu Niezależny od firmy kierownik budowy to dobry pomysł i dodałbym jeszcze tutaj referencje, opinie innych klientów i wycieczka po innych budowach. Ale czy to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz22 29.03.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Dawno już się nie odzywałem bo nic się nie działo na budowie, ale wkońcu przyszła wiosna i co powiecie na to ogrodzenie ? http://pl.fotoalbum.eu/images1/200810/67929/171441/00000016.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz22 29.03.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Jestem dumny z tego ogrodzenia ponieważ zrobiłem je własnoręcznie razem z moim ojcem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 29.03.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Nic tak nie cieszy jak własnoręczna robota.Zwłaszcza ,że elementy wyglądają naprawdę ekstra.Ja chcę zrobić kiedyś podobnie.Front działki zrobić podobnie,tylko może słupki z kamienia i właśnie elementy na wypełnieni coś w Twoim stylu.A resztę jakoś taniej ,np siatka.Też planowałem zrobić samemu,tylko Ty masz fajnie w łuk wygięte.Sami wyginaliście czy kupiliście gotowe,te płaskowniki? Myślę,że gdybyś zamówił ,to lepiej wykonane by nie było.A wrażenia i duma z takiej pracy,.......bezcenne .To teraz pora na "Salsowe" balkony. . Przejrzałem fotki z dziennika i gdzie te klinkierowe słupki? A wykop to robiłeś tą samą "łopatą" co @IGMA bo naprawdę jak z obrazka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 29.03.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 tą samą łopatą co igma? hehe nikt takiej nie ma Mi też bardzo podoba się ogrodzenie Mariusza. Od frontu też takie chcieliśmy zrobić, ale sprawa pieniędzy podyktowała inną przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz22 30.03.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Koszt ogrodzenia frontowego nie były aż taki wysoki materiał wyszedeł ok 1900 zł więc myślę że to dobra cena no i oczywiście własa robocizna Łuki z płaskownika wyginaliśmy sami ojciec zrobił do tego specjalne urządzenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNJAK3005 30.03.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 bardzo fajne ogrodzenie podoba mi się,według tego nasz jest okropny ,ale cóż taki już musi być moooooże kiedyś go zmienimy .Zaglądałam na ten link horror a ja myślałam że nasi byli beznadziejni ,bo też mieliśmy z nimi trochę problemów albo byli na kacu albo pili jak nas nie było i naprawdę trzeba buło ich pilnować ,a i tak spaprali a potem poprawiali ,na szczęście mamy to już za sobą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 30.03.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Gdy nasi murarze opuścili naszą budowę odetchnęliśmy z ulgą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz22 30.03.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Po obejrzeniu " linku" trochę się zdziwiłem ja osobiście przegonił bym takich fachowców z budowy . Wniosek jest jeden ciągła i nieustając kontrola wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 30.03.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Bardzo ładny płotek, nie mam bladego pojęcia co do sposobu wykonania ale się dowiem... ... mam nadzieję . To musi być bardzo pracochłonne i trudne Gratulacje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 31.03.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Płotek super. Dla mnie ludzie, którzy robią takie cuda własnoręcznie, są wielcy Złożylismy wczoraj o PnB. Czas start. Ciekawe ile będziemy czekac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 01.04.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Igma Twoja salsa jest po prostu śliczna z tym filarem I zastanawiam się właśnie czy lepiej jest te przypory i filar robić ze styropianu wraz z elewacją tak jak u Ciebie czy murowane??? Styropianem -robiąc ten łuk nad wejściem - dodatkowo można ocieplić sufit. Czy trudno jest wykonać łuki ze styropianu, bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 01.04.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Igma Twoja salsa jest po prostu śliczna z tym filarem I zastanawiam się właśnie czy lepiej jest te przypory i filar robić ze styropianu wraz z elewacją tak jak u Ciebie czy murowane??? Styropianem -robiąc ten łuk nad wejściem - dodatkowo można ocieplić sufit. Czy trudno jest wykonać łuki ze styropianu, bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić Ja kiedyś miałem zrobić ze styro,ale teraz zrobię jednak murowane,bo nie wiem jak długo będe czekał na ocieplenie,a bardzo mi się przypory podabają i mógłbym się ich prędko niedoczekać. Myślę,że styropianu taniej ,łatwiej i cieplej.A sufit nad wejściem tak czy siak musisz docieplić(jest nawet w projekcie opisane) bo przemarzałby strop,który jest podłogą pokoju nad wejściem.Jeśli łuk zrobisz betonowy,to też docieplić go musisz.U mnie będzie takie sklepienie z cegły,coś jak fotka ,którą wrzuciłem jakąś stronę temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 01.04.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Robienie tych bajerów ze styro jest na pewno tańsze, tzn.filar i tak musi być murowany, ale może być zwykły pionowy i później obrobiony styro. Jak to się robi? to zdjęcie powinno Ci wiele wyjaśnić, żadna filozofia http://foto1.m.onet.pl/_m/15c6162f620052990ec69e01d57a4acd,21,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 01.04.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Dzięki Igma teraz to widzę Rzeczywiście nie jest to jakaś wielka filozofia, i myślę, że warto się nad tym zastanowić, zwłaszcza, że ekipy budowlane niechętnie wykonują takie cudeńka z cegły itp. A jeśli już to pewnie cena za robociznę ulegnie zmianie ....na wyższą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 01.04.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 [Ja kiedyś miałem zrobić ze styro,ale teraz zrobię jednak murowane,bo nie wiem jak długo będe czekał na ocieplenie,a bardzo mi się przypory podabają i mógłbym się ich prędko niedoczekać. Myślę,że styropianu taniej ,łatwiej i cieplej.A sufit nad wejściem tak czy siak musisz docieplić(jest nawet w projekcie opisane) bo przemarzałby strop,który jest podłogą pokoju nad wejściem.Jeśli łuk zrobisz betonowy,to też docieplić go musisz.U mnie będzie takie sklepienie z cegły,coś jak fotka ,którą wrzuciłem jakąś stronę temu.] No właśnie Langerob masz rację, bo kiedy będzie mnie stać na ocieplenie lub elewację , tego nie wiem. Aj jeszcze pomyślę Myślę jednak, że jest to dobra alternatywa z tym styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts