igma 01.04.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 No właśnie Langerob masz rację, bo kiedy będzie mnie stać na ocieplenie lub elewację , tego nie wiem. Aj jeszcze pomyślę Myślę jednak, że jest to dobra alternatywa z tym styropianem. Tak tylko, że domy w dzisiejszych czasach to raczej ociepla się zaraz po wybudowaniu, a nie tak jak kiedyś po kilkunastu lub kilkudziesięciu latach od zamieszkania, tak to lepiej w ogóle się nie budować, bo i tak wszystko zmarnieje, a i koszty ocieplania w czasie późniejszym będą wyższe. Druga sprawa to to, że podczas robienia takiego ocieplenia wszędzie fruwa styropian, pianka i siatka. Zrobisz sobie piękny trawniczek, posadzisz kwiatki a później zapaskudzisz sobie wokół domu. Na zrobienie przypór z betonu potrzeba naprawdę bardzo dużo betonu, a on nie jest tani, no i wylać pod każdą jeszcze ławy fundamentowe i podmurować z bloczków bet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola65 01.04.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witajcie.Dostałem dzisiaj wycenę stanu surowego otwartego "Salsa z garażem"- stan zero z kanalizą 10 000 zł. - parter - 4 500 zł.- piętro 4 500 zł.- więźba z kryciem + rynny i spusty 8 600 zł.- belki 2 000 zł- wieńce 2 800 zł.- wieniec pod murłatę 450 zł- komin + klinkier 1 400 zł.Razem : ok 34 000 zł.Jak uważacie - czy to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 01.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Wiem,ja też chciałem robić ze styro.Ale nie wiem kiedy będe robił elewację,Jeśli nie wezmę kredytu to budowa się przeciągnie na parę lat.I dlatego chciałbym mieć od razu przypory.Nie wiem po prostu ile to u mnie potrwa wszystko, a chciałbym się cieszyć typową Salsą od samego początku.A wg mnie łatwiej,taniej i cieplej robić ze styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maluchna26 01.04.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Pytanie do wszystkich Salsowiczów. Dostaliśmy z mężem propozycje od pewnego (sprawdzonego zresztą pana), że za kwotę 3800 zł załatwi nam wszystkie sprawy papierkowe potrzebne do pozwolenia na budowę włącznie + inspektorat nad całą budową aż po stan surowy zamknięty pod klucz. Co o tym sądzicie??? Wydaje nam się, że to rozsądna cena, tym bardziej, że oboje pracujemy i nie mamy czasu tułać się po urzędach, po drugie jesteśmy w tych sprawach zieloni, a ja jestem choleryczką i chyba nie mam do tego nerwów Jakie jest Wasze zdanie na ten temat??? W tej kwocie mieści się dodatkowo: adaptacja projektu, wytyczenie domu na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 01.04.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Pytanie do wszystkich Salsowiczów. Dostaliśmy z mężem propozycje od pewnego (sprawdzonego zresztą pana), że za kwotę 3800 zł załatwi nam wszystkie sprawy papierkowe potrzebne do pozwolenia na budowę włącznie + inspektorat nad całą budową aż po stan surowy zamknięty pod klucz. Co o tym sądzicie??? Wydaje nam się, że to rozsądna cena, tym bardziej, że oboje pracujemy i nie mamy czasu tułać się po urzędach, po drugie jesteśmy w tych sprawach zieloni, a ja jestem choleryczką i chyba nie mam do tego nerwów Jakie jest Wasze zdanie na ten temat??? W tej kwocie mieści się dodatkowo: adaptacja projektu, wytyczenie domu na działce. a projekt przyłączy kto zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 01.04.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Biorąc pod uwagę sumę jaką my wydaliśmy na biuro projektowe do uzyskania pozwolenia na budowę tj. 2800+ VAT bez nadzoru budowy i bez wytyczenia budynku to Wasza jest dużo korzystniejsza. Jednak wiem, że dzisiaj nie szukałabym biura przez duże B. Tyle czasu i nerwów zmarnowałam przez nich, ze szkoda mówić, a pozwolenie może za miesiąc Wiem, że przepłaciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 01.04.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 To kiedy będzie pozwolenie zależy akurat od organu który takie pozwolenie daje, a nie od biura projektowego, ale ja też miałam przykre doświadczenie z Biurem więc nikomu nie polecam. Zdarli z nas dużo kasy i w dodatku nie specjalnie dobre wrażenie zostawili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 01.04.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Pytanie do wszystkich Salsowiczów. Dostaliśmy z mężem propozycje od pewnego (sprawdzonego zresztą pana), że za kwotę 3800 zł załatwi nam wszystkie sprawy papierkowe potrzebne do pozwolenia na budowę włącznie + inspektorat nad całą budową aż po stan surowy zamknięty pod klucz. Co o tym sądzicie??? Wydaje nam się, że to rozsądna cena, tym bardziej, że oboje pracujemy i nie mamy czasu tułać się po urzędach, po drugie jesteśmy w tych sprawach zieloni, a ja jestem choleryczką i chyba nie mam do tego nerwów Jakie jest Wasze zdanie na ten temat??? W tej kwocie mieści się dodatkowo: adaptacja projektu, wytyczenie domu na działce. My zapłaciliśmy za to co Ty 2500 zł ale nie interesołwao Mnie nic Pan z urzędu zajął się wszystkim od początku do końca. http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 01.04.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 U Nas na budowie postępy firma budowlana wkroczyła!!!! ale po to .... żeby odgarnąć śnieg z działki bo mam go tam jeszcze sporo.Teraz zbijają sobie domek na narzędzia i robią super toaletkę ale.....obiecali że w tym tygodniu już kawałek muru zobaczę http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 01.04.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witajcie. Dostałem dzisiaj wycenę stanu surowego otwartego "Salsa z garażem" - stan zero z kanalizą 10 000 zł. - parter - 4 500 zł. - piętro 4 500 zł. - więźba z kryciem + rynny i spusty 8 600 zł. - belki 2 000 zł - wieńce 2 800 zł. - wieniec pod murłatę 450 zł - komin + klinkier 1 400 zł. Razem : ok 34 000 zł. Jak uważacie - czy to dobra cena? Uważam że dali dobrą wycenę zważając na to że w Twoich okolicach ceny co niektórzy mają bardzo zróżnicowane miałam okazję tego doświadczyć. http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 01.04.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 U Nas na budowie postępy firma budowlana wkroczyła!!!! ale po to .... żeby odgarnąć śnieg z działki bo mam go tam jeszcze sporo.Teraz zbijają sobie domek na narzędzia i robią super toaletkę ale.....obiecali że w tym tygodniu już kawałek muru zobaczę http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=budowanie No to wreszcie się doczekałaś Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 01.04.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Langerob mi się bardzo podobają te przypory, filar i łuk i pewnie jak nie zmienisz zdania to będziesz mógł się nimi cieszyć szybciej. Ja wydrukowałam nawet te zdjęcia z Dom Fort, żeby pokazać potencjalnej ekipie budowlanej jak ma wyglądać stan surowy, ale po tym jak zobaczyłam domek Igmy po ociepleniu, pomyślałam, że nie ma to większego znaczenia, bo potem nie widać żadnej różnicy. No chciałabym je mieć jak najszybciej, ale jak taniej, cieplej i szybciej ze styropianu to prawdopodobnie my zdecydujemy się na styropian. Igma mnie przekonała z tymi kwiatkami i trawniczkiem Już się nie mogę doczekać sadzenia kwiatków a nawet koszenia trawy Oj kiedy to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 02.04.2009 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Jeśli chodzi o cenę stanu surowego otwartego z dachem to my też dostaliśmy propozycję na ok 30 - 33tyś ale nasza salsa jest bez garażu. Mam nadzieję że policzyli kompletny dach . Oj gruba kasa , ale to chyba jeszcze nie tak dużo w porównaniu do innych firm???? Ważne jest, żeby byli solidni i rzetelni. Pan zaproponował wycieczkę po zakończonych przez siebie budowach w celu uzyskania referencji, ale skąd ja mogę wiedzieć, czy to nie będą wybrane 3 budowy wśród stu. Oj naczytałam się i teraz jestem uprzedzona no i przerażona doświadczeniami innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 02.04.2009 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Z resztą my nie mamy co się o takie rzeczy martwić bo najpierw to trzeba wszystkie papierki związane z działką załatwić no i kredyt, bo bez tego to co najwyżej mogę namiot na mamy działce rozbić Ten indiański jest niczego sobie muszę przyznać Pozdrawiam wszystkich Salsowiczów,... i idę spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUZMA 02.04.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 burifanek gratuluje ruszenia dalej z budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maluchna26 02.04.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Do Igma: Projekt przyłączy też jest w tej cenie 3800zł. Jutro mamy się spotkać z panem, który się tym zajmuje. Prawdopodobnie się zdecydujemy, bo i tak nie mamy na to wszystko czasu (praca ). Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieję drodzy Salsowicze, że nie odrzucicie mnie z forum tylko dlatego, że buduję inny domek. Od początku zamysł padł na salse, ale niestety działka okazała się za wąska, a my chcemy projekt z garażem. I z bólem serca musieliśmy znależć inny domek, ale sentyment i ogromna miłość do Salsy nadal pozostała. Tak więc mam nadzieję, że o wiele rzeczy będą mogła Was, drodzy Salsowicze zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 02.04.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Pytanie do wszystkich Salsowiczów. Dostaliśmy z mężem propozycje od pewnego (sprawdzonego zresztą pana), że za kwotę 3800 zł załatwi nam wszystkie sprawy papierkowe potrzebne do pozwolenia na budowę włącznie + inspektorat nad całą budową aż po stan surowy zamknięty pod klucz. Co o tym sądzicie??? Wydaje nam się, że to rozsądna cena, tym bardziej, że oboje pracujemy i nie mamy czasu tułać się po urzędach, po drugie jesteśmy w tych sprawach zieloni, a ja jestem choleryczką i chyba nie mam do tego nerwów Jakie jest Wasze zdanie na ten temat??? W tej kwocie mieści się dodatkowo: adaptacja projektu, wytyczenie domu na działce. Nam biuro projektowe koszty rozpisało tak projekt zagospodarowania 600 zł adaptacja projektu ze zmianami 1200 zł przyłącza (wod.kan. i oczyszczalnia) 400+400+300 opłaty za uzgodnienia (cokolwiek tzn. ) 74 zł razem 2974,00 do tej kwoty jeszcze koszt projektu 1695,8 kierownikowi płacimy 50 zł za każdy przyjazd ( kwota niska, bo jest to znajomy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 02.04.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Mam nadzieję drodzy Salsowicze, że nie odrzucicie mnie z forum tylko dlatego, że buduję inny domek. Od początku zamysł padł na salse, ale niestety działka okazała się za wąska, a my chcemy projekt z garażem. I z bólem serca musieliśmy znależć inny domek, ale sentyment i ogromna miłość do Salsy nadal pozostała. Tak więc mam nadzieję, że o wiele rzeczy będą mogła Was, drodzy Salsowicze zapytać. Już zapomnieliście, że salsowicze to tylko sympatyczni i dobrze wychowani ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 02.04.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Tak na marginesie: Ludziska czy Wy spać nie możecie burifanek no to teraz się zacznie. Już nie możemy się doczekać My za murarkę, począwszy od ścian fundamentowych po ściany szczytowe + tarasy+komin zapłaciliśmy 26 tys.zł. Pozostałe koszty są dosyć czytelnie rozpisane w dzienniku. Koszty rozpisuję w dużej mierze dla Was salsowicze, żebyście w każdej chwili mogli sobie zerknąć co za ile pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michasia 02.04.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 To ja Przez tą salsę to spać nie mogę Czekam i czekam... a dla zabicia czasu chodzę na kurs salsy Jest super!!! mówię Wam Tylko coś mój narzeczony nie jest przekonany i muszę trenować przed lustrem nie tracę jednak nadziei bo w końcu salsa to nasze przeznaczenie Burifanek powodzenia w budowaniu i oby jak najmniej kłopotów a dużo radości i jak to wszyscy mówią "Niech się mury pną do góry" . Czekamy na fotki... pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts