ewula83 19.05.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 My również zaczęliśmy budowę naszej SALSY. W zeszły poniedziałek rozpoczęliśmy prace. fundamenty robimy trochę innym sposobem- otóż ławy zalane są równo z poziomem gruntu. Na to ok. 3-4 warstwy bloczku...W między czasie zmieniliśmy murarza. Do tego poprzedniego mieliśmy jakieś złe przeczucia- to był nasz sąsiad. co prawda dobry fachowiec, ale jakiś taki nie słowny. Ten obecny nie dość, że równie tani (za wszystko łącznie z tarasami, kominami itd) weźmie 25 000 to do tego jeszcze sprawdzony . Budował dom u mojego szwagra- szybko, czysto i co najważniejsze porządnie. Teraz będę spokojna o mój domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 20.05.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 No fakt już nie jestem rodzynkiem Pozostaje się cieszyć,że coraz więcej nas jest na forum,facetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 20.05.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Melduję, że mamy już dziennik budowy! Wszystkich serdecznie zapraszamy i prosimy o komentarze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 20.05.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 My również zaczęliśmy budowę naszej SALSY. W zeszły poniedziałek rozpoczęliśmy prace. fundamenty robimy trochę innym sposobem- otóż ławy zalane są równo z poziomem gruntu. Na to ok. 3-4 warstwy bloczku... W między czasie zmieniliśmy murarza. Do tego poprzedniego mieliśmy jakieś złe przeczucia- to był nasz sąsiad. co prawda dobry fachowiec, ale jakiś taki nie słowny. Ten obecny nie dość, że równie tani (za wszystko łącznie z tarasami, kominami itd) weźmie 25 000 to do tego jeszcze sprawdzony . Budował dom u mojego szwagra- szybko, czysto i co najważniejsze porządnie. Teraz będę spokojna o mój domek. Prawdziwe "Salsobranie" w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 21.05.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witajcie wszyscy po długiej przerwie...odcięli mi prąd, gaz i inne media w tym internet i nie mogłam sie odezwać.Wpadłam na komputer do znajomej. U mnie sie dzieje...burzą mi stary domek. Dachu juz nie ma, ścian połowę również brak. Straszny obraz. Może jak pojadę dzisiaj to będzie tylko gruz? Około 1 czerwca wpadnie geodeta wytyczyc budynek. Mam nadzieję, że nic nie pokrzyżuje planów. Sezon rozbiórkowo-budowlany w pełni... Blaszak zapakowany po sufit oczywiscia nie materiałami bud. tylko gratami z chatki. Jesli uda nam się zainstalować internet w obecnym mieszkanku, to wrzucę parę fotek z placu boju- warto to zobaczyć . Uwieczniamy dzień po dniu, to co wyprawiają pod naszą nieobecność. Najbardziej zdezorientowana jest nasza sunia, bo musiała zostac na działce ale nas codziennie widzi. Pozdrawiam wszystkich, do następnego usłyszenia ( brakuje mi codziennego kontaktu z forum, chociaż do poczytania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 22.05.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Melduję, że mamy już dziennik budowy! Wszystkich serdecznie zapraszamy i prosimy o komentarze!!! piękne widoki shira3:) czekamy na kolejne fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 22.05.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Do ANNJAK3005 Napisz jak możesz jaką masz wysokość do parapetu okiennego w tych małych pokoikach i wysokość nad oknem.Serdecznie z góry dziękuję. Jak tam przygotowania do przeprowadzki bo już chyba na walizkach albo kartonach siedzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 22.05.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Help - na jakiej wysokości macie w kuchni okno?bo mi sie cos wydaje za nisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNJAK3005 22.05.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Nie mam pojecia na jakiej wysokosci ,ale jutro zmierzę i napiszę.W nastepna niedziele bedziemy juz spac w domku ,zrobie zdjecia jak bedzie juz czysto ,bo na razie to wszystkie ekipy sie powoli wynoszą i wkraczam ja ze ścierą mam nadzieje ze siostry mi pomogą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 22.05.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Super! Gratulacje i czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 23.05.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Help - na jakiej wysokości macie w kuchni okno? bo mi sie cos wydaje za nisko... Jeśli robisz wg projektu to jest dobrze. Ważne żeby było na tej samej wysokości co okno w salonie, bo później to będzie źle wyglądało. Skoro mowa o oknach to mam pytanie do norola, otwór okienny w Twojej łazience na dole nie jest na tej samej wysokości co otwór okienny w kuchni, dlaczego? To było zamierzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 23.05.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Help - na jakiej wysokości macie w kuchni okno? bo mi sie cos wydaje za nisko... Jeśli robisz wg projektu to jest dobrze. Ważne żeby było na tej samej wysokości co okno w salonie, bo później to będzie źle wyglądało. Skoro mowa o oknach to mam pytanie do norola, otwór okienny w Twojej łazience na dole nie jest na tej samej wysokości co otwór okienny w kuchni, dlaczego? To było zamierzone? hmmm a wiesz igma że nie wiem,dziwne ,że nawet tego nie zauważyłam-dziś zapytam-może pomyłka murarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 23.05.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Help - na jakiej wysokości macie w kuchni okno? bo mi sie cos wydaje za nisko... Jeśli robisz wg projektu to jest dobrze. Ważne żeby było na tej samej wysokości co okno w salonie, bo później to będzie źle wyglądało. Skoro mowa o oknach to mam pytanie do norola, otwór okienny w Twojej łazience na dole nie jest na tej samej wysokości co otwór okienny w kuchni, dlaczego? To było zamierzone? Właśnie tego nie jestem pewna - planuję po oknem zabudowę z szafek tak jak w całej kuchni - w końcu duża nie jest Szafki chciałabym zrobić nieco wyższe niż standardowe i zastanawia mne czy nawet standardowe się zmieszczą i da się okno otworzyć. U mnie okno kuchenne i łazienkowe będą na tej samej wysokości - w kuchni normalne a w łazience wąskie natomiast w salonie będzie nisko - marzyło nam się takie do posiedzenia na dużym parapecie z poduchami i z kawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 23.05.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Właśnie tego nie jestem pewna - planuję po oknem zabudowę z szafek tak jak w całej kuchni - w końcu duża nie jest Szafki chciałabym zrobić nieco wyższe niż standardowe i zastanawia mne czy nawet standardowe się zmieszczą i da się okno otworzyć. U mnie okno kuchenne i łazienkowe będą na tej samej wysokości - w kuchni normalne a w łazience wąskie natomiast w salonie będzie nisko - marzyło nam się takie do posiedzenia na dużym parapecie z poduchami i z kawką Okno w kuchni, wg projektu powinno zaczynać się na wysokości 90 cm od gotowej posadzki. Meble kuchenne standardy są na wysokość - chyba - 80cm do tego blat chyba 3 cm więc oczywiście się zmieszczą.Projekt może nie jest jakiś specjalnie wyszukany czy rozbudowany, ale podstawy są zrobione tak, aby wszystkie standardy się mieściły. W projekcie jest nawet zlewozmywak nie pod oknem, a w prawym narożniku, a to po to żeby bateria zlewozmywakowa nie przeszkadzała w otwieraniu tego okna. Co do tego jak zaprojektować kuchnię to myślę, że masz jeszcze dużo czasu. Fajnie, że masz już jakiś pomysł, co i jak, ale co do wykonalności pomysłu to i tak trzeba się przejść do punktu, gdzie projektują i wykonują kuchnie bo oni, mając wymiary dokładnie Ci powiedzą co da radę zrobić, a o czym trzeba będzie zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 23.05.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Hehe - wiem, że to może dziwne na tym etapie mysleć o kuchni ale w oczekiwaniu na ten kredyt po prostu dostaję świra Muszę się czymś zająć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 24.05.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 i wszystko się wyjaśniło co do okna w łazience dlaczego jest troszkę niżej-mój tato zrobił to z myślą o mnie,żebym mogła je swobodnie otwierać a mnie to zupełnie nie przeszkadza,że jest troszkę niżej bo z moim wzrostem będę miała do niego łatwiejszy dostęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 24.05.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Jednymi z ostatnich do rozstrzygnięcia pozostały nam dwie kwestie:1 - jak zorganizować antresolę nad pomieszczeniem gospodarczym przy garażu?2 - ostatnio zaintrygowały mnie informacje, że przydomowo można pozyskiwać biogaz. Na o.55ha zielska i liści jest w bród więc czemu by ich nie spróbować wykorzystać? Czytaliśmy ostatnio,że z 11 kg mokrej biomasy można pozyskać 7,5 KW enrgii w biogazie którego kaloryczność wynosi około 55% kaloryczności ziemnego. Może ktoś z szanownych Forumowiczów interesoweł się podobnymi kwestiami i może się podzielić swoją wiedzą w przedmiocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUZMA 24.05.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Pozwole sobie wkleic post kiedys napisany przez BG dot. okna w kuchni BG 27.02.08 17:28 Zmierzyłam u siebie wysokość między oknem w kuchni a wylewką i wynosi ona 84 cm. Wcześniej było około 92 cm, ale doszła folia 0,3 + styropian 4 cm + wylewka. Nie będe robić parapetu w oknie kuchennym. Blat szafki będzie równo z oknem. Małgorzata 28.02.08 16:03 No, właśnie 84 cm, trochę mało. U mnie jeszcze będzie ogrzewanie podłogowe w całym domu, bo ogrzewany będzie pompą ciepła, więc znowu ok 5-8 cm podłoga pójdzie w górę (niedobrze). Chyba podniosę 10 cm okna w górę, żeby (jak zauważył Langerob) blat w kuchni wyszedł wyżej niż parapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 24.05.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Witam.Jutro wracam do Polski.Wreszcie.W końcu coś się zacznie dziać. Z tym oknem trzeba dobrze pomyśleć.Jeśli ktoś jest wysoki i chce mieć wyższe szafki,to lepiej okno troszkę wstawić niższe(podnieść parapet).Chociaż wg projekt wysokość otworu w murze od poziomu wykończonej podłogi to 90 cm.Jeśli się trzymać projektu to powinno być wszystko OK.Trzeba tylko dobrze przemyśleć wysokość od poziomu niewykończonej podłogi i wysokość pomieszczeń jeszcze w stanie surowym.Jeśli tutaj coś nie wyjdzie,to nie ma tragedii tylko wtedy trzeba zamówić odpowiednio wysokie(czyli niższe ) okna. A jeśli chodzi o biogaz to jeszcze raczkująca chyba sprawa.Trzeba by znaleźć coś konkretnego w tej sprawie.No i może jakaś dotacja? Wg mnie wszystko co "bio" powinno być w jakiś sposób dotowane,ale rzeczywistość bywa różna Pozdrowienia. Może już niedługo u mnie pojawią się jakieś fotki z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norola 25.05.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Zastanawiam się nad zabudową wnęki pod schodami,żeby mieć schowek.Tylko zastanawiam się,czy będzie to ładnie wyglądać,bo schody będą gotowe,drewniane nie byłoby dylematu ,gdyby schody były betonowe. Czy ktoś z Salsowiczów ma zamiar zrobić schowek pod schodami gotowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts