Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My również zaczęliśmy budowę naszej SALSY. W zeszły poniedziałek rozpoczęliśmy prace. fundamenty robimy trochę innym sposobem- otóż ławy zalane są równo z poziomem gruntu. Na to ok. 3-4 warstwy bloczku...

W między czasie zmieniliśmy murarza. Do tego poprzedniego mieliśmy jakieś złe przeczucia- to był nasz sąsiad. co prawda dobry fachowiec, ale jakiś taki nie słowny. Ten obecny nie dość, że równie tani (za wszystko łącznie z tarasami, kominami itd) weźmie 25 000 to do tego jeszcze sprawdzony . Budował dom u mojego szwagra- szybko, czysto i co najważniejsze porządnie.

Teraz będę spokojna o mój domek.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My również zaczęliśmy budowę naszej SALSY. W zeszły poniedziałek rozpoczęliśmy prace. fundamenty robimy trochę innym sposobem- otóż ławy zalane są równo z poziomem gruntu. Na to ok. 3-4 warstwy bloczku...

W między czasie zmieniliśmy murarza. Do tego poprzedniego mieliśmy jakieś złe przeczucia- to był nasz sąsiad. co prawda dobry fachowiec, ale jakiś taki nie słowny. Ten obecny nie dość, że równie tani (za wszystko łącznie z tarasami, kominami itd) weźmie 25 000 to do tego jeszcze sprawdzony . Budował dom u mojego szwagra- szybko, czysto i co najważniejsze porządnie.

Teraz będę spokojna o mój domek.

Prawdziwe "Salsobranie" w tym roku :)

Witajcie wszyscy po długiej przerwie...odcięli mi prąd, gaz i inne media w tym internet i nie mogłam sie odezwać.Wpadłam na komputer do znajomej.

U mnie sie dzieje...burzą mi stary domek. Dachu juz nie ma, ścian połowę również brak. Straszny obraz. Może jak pojadę dzisiaj to będzie tylko gruz?

Około 1 czerwca wpadnie geodeta wytyczyc budynek. Mam nadzieję, że nic nie pokrzyżuje planów.

Sezon rozbiórkowo-budowlany w pełni...

Blaszak zapakowany po sufit oczywiscia nie materiałami bud. tylko gratami z chatki.

Jesli uda nam się zainstalować internet w obecnym mieszkanku, to wrzucę parę fotek z placu boju- warto to zobaczyć :roll: . Uwieczniamy dzień po dniu, to co wyprawiają pod naszą nieobecność. Najbardziej zdezorientowana jest nasza sunia, bo musiała zostac na działce :cry: ale nas codziennie widzi.

Pozdrawiam wszystkich, do następnego usłyszenia :( ( brakuje mi codziennego kontaktu z forum, chociaż do poczytania :( )

Help - na jakiej wysokości macie w kuchni okno?

bo mi sie cos wydaje za nisko...

Jeśli robisz wg projektu to jest dobrze.

Ważne żeby było na tej samej wysokości co okno w salonie, bo później to będzie źle wyglądało.

Skoro mowa o oknach to mam pytanie do norola, otwór okienny w Twojej łazience na dole nie jest na tej samej wysokości co otwór okienny w kuchni, dlaczego? To było zamierzone?

Ważne żeby było na tej samej wysokości co okno w salonie, bo później to będzie źle wyglądało.

Skoro mowa o oknach to mam pytanie do norola, otwór okienny w Twojej łazience na dole nie jest na tej samej wysokości co otwór okienny w kuchni, dlaczego? To było zamierzone?

hmmm a wiesz igma że nie wiem,dziwne ,że nawet tego nie zauważyłam-dziś zapytam-może pomyłka murarza? :roll:

Właśnie tego nie jestem pewna - planuję po oknem zabudowę z szafek tak jak w całej kuchni - w końcu duża nie jest :-? Szafki chciałabym zrobić nieco wyższe niż standardowe i zastanawia mne czy nawet standardowe się zmieszczą i da się okno otworzyć. U mnie okno kuchenne i łazienkowe będą na tej samej wysokości - w kuchni normalne a w łazience wąskie natomiast w salonie będzie nisko - marzyło nam się takie do posiedzenia na dużym parapecie z poduchami i z kawką 8)

Właśnie tego nie jestem pewna - planuję po oknem zabudowę z szafek tak jak w całej kuchni - w końcu duża nie jest :-? Szafki chciałabym zrobić nieco wyższe niż standardowe i zastanawia mne czy nawet standardowe się zmieszczą i da się okno otworzyć. U mnie okno kuchenne i łazienkowe będą na tej samej wysokości - w kuchni normalne a w łazience wąskie natomiast w salonie będzie nisko - marzyło nam się takie do posiedzenia na dużym parapecie z poduchami i z kawką 8)

Okno w kuchni, wg projektu powinno zaczynać się na wysokości 90 cm od gotowej posadzki. Meble kuchenne standardy są na wysokość - chyba - 80cm do tego blat chyba 3 cm więc oczywiście się zmieszczą.Projekt może nie jest jakiś specjalnie wyszukany czy rozbudowany, ale podstawy są zrobione tak, aby wszystkie standardy się mieściły. W projekcie jest nawet zlewozmywak nie pod oknem, a w prawym narożniku, a to po to żeby bateria zlewozmywakowa nie przeszkadzała w otwieraniu tego okna. Co do tego jak zaprojektować kuchnię to myślę, że masz jeszcze dużo czasu. Fajnie, że masz już jakiś pomysł, co i jak, ale co do wykonalności pomysłu to i tak trzeba się przejść do punktu, gdzie projektują i wykonują kuchnie bo oni, mając wymiary dokładnie Ci powiedzą co da radę zrobić, a o czym trzeba będzie zapomnieć.

Jednymi z ostatnich do rozstrzygnięcia pozostały nam dwie kwestie:

1 - jak zorganizować antresolę nad pomieszczeniem gospodarczym przy garażu?

2 - ostatnio zaintrygowały mnie informacje, że przydomowo można pozyskiwać biogaz. Na o.55ha zielska i liści jest w bród więc czemu by ich nie spróbować wykorzystać? Czytaliśmy ostatnio,że z 11 kg mokrej biomasy można pozyskać 7,5 KW enrgii w biogazie którego kaloryczność wynosi około 55% kaloryczności ziemnego. Może ktoś z szanownych Forumowiczów interesoweł się podobnymi kwestiami i może się podzielić swoją wiedzą w przedmiocie?

Pozwole sobie wkleic post kiedys napisany przez BG dot. okna w kuchni :)

BG

27.02.08 17:28 Zmierzyłam u siebie wysokość między oknem w kuchni a wylewką i wynosi ona 84 cm. Wcześniej było około 92 cm, ale doszła folia 0,3 + styropian 4 cm + wylewka. Nie będe robić parapetu w oknie kuchennym. Blat szafki będzie równo z oknem.

Małgorzata

28.02.08 16:03 No, właśnie 84 cm, trochę mało. U mnie jeszcze będzie ogrzewanie podłogowe w całym domu, bo ogrzewany będzie pompą ciepła, więc znowu ok 5-8 cm podłoga pójdzie w górę (niedobrze). Chyba podniosę 10 cm okna w górę, żeby (jak zauważył Langerob) blat w kuchni wyszedł wyżej niż parapet.

Witam.Jutro wracam do Polski.Wreszcie.W końcu coś się zacznie dziać.

Z tym oknem trzeba dobrze pomyśleć.Jeśli ktoś jest wysoki i chce mieć wyższe szafki,to lepiej okno troszkę wstawić niższe(podnieść parapet).Chociaż wg projekt wysokość otworu w murze od poziomu wykończonej podłogi to 90 cm.Jeśli się trzymać projektu to powinno być wszystko OK.Trzeba tylko dobrze przemyśleć wysokość od poziomu niewykończonej podłogi i wysokość pomieszczeń jeszcze w stanie surowym.Jeśli tutaj coś nie wyjdzie,to nie ma tragedii tylko wtedy trzeba zamówić odpowiednio wysokie(czyli niższe :D ) okna.

A jeśli chodzi o biogaz to jeszcze raczkująca chyba sprawa.Trzeba by znaleźć coś konkretnego w tej sprawie.No i może jakaś dotacja? Wg mnie wszystko co "bio" powinno być w jakiś sposób dotowane,ale rzeczywistość bywa różna :cry:

Pozdrowienia.

Może już niedługo u mnie pojawią się jakieś fotki z budowy. :D