koniecaga 14.06.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Czy ktoś mi może wytłumaczyć (z braku czasu - niemowlę w domu) nie mogę się doczytać czy bardziej opłaca się kupować materiały budowlane teraz z 7% VATem czy po 2008r, kiedy to można będzie jakieś wydatki na budowę domu odliczyć.I w końcu czy budując dom do 220 m2 będę płacić VAT 7 czy 22% w przyszłym roku. Czy to może lepiej zatrudnić firmę budowlaną czy jednak tym systemem gospodarczym nadal będzie 7%?Ludzie pomóżcie, bo co chwila w Internecie sprzeczne wiadomości wyszukuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 14.06.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Niewiele się zmieni.Jezeli będziesz Ty kupować materiały to płacisz 22% Vat a poźniej dostajesz zwrot. Tak samo będzie po 2007. A jeżeli buduje firma i ona kupuje materiały to teraz płaci 7% i póżniej gdy będzie to budynek objęty definicją budownictwa społecznego równiez będzie 7%. Ja akurat nie zdecydowałbym się na zakupy przez firmę - za duże pole do robienia mnie w bambuko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 16.06.2007 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 ślicznie dziękuję za odpowiedź. A czy mogę się jeszcze dowiedzieć jak wygląda taki zwrot VATu? Jakie materiały się do tego zalicza? Narazie jestem zielona w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 17.12.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 musisz poszukac na forum - wiele juz o tym napisanojest generalnie na stronach urzedow dostepny spis - okolo 10stron a4 w pdf-iecegly na pewno pod to podchodzajesli chodzi o wzor dokumentow to tez znajdziesz je na stronach urzedow skarbowychjest to z tego co pamietam formularz VZM-1bi i do tego jeszcze coswprawdzie sam do konca roku musze go zlozyc ale jeszcze mam chwilke na cosinnego przeznaczona wiec nie zaprzatam sobie tym glowypodstawa jest pozwolenie na budowe i fakturkii pozniej czeka sie max 6miesiecy na decyzje US i kolejne chyba 25 dni na wyplate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.12.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 .... czy bardziej opłaca się kupować materiały budowlane teraz z 7% VATem czy po 2008r, Czy to oznacza, ża zamierzasz kupować najwcześniej w 2009 roku??? Tak wynika z logiki zadanego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 22.12.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 najtaniej na przełomie stycznia i lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.12.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 biorac pod uwage obecny jeszcze rok 2007 w leb biora wszystkie teorie podobniejak ta o przelomie stycznia i lutegojesli bedzie mrozna zima jak dwa lata temu tzn na poczatku 2006roku to pewni tak bedzieale poki co zima leciutka i wszyscy dzialaja na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 22.12.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Ja bym brała teraz -znajoma z hurtowni budowlanej mówi ze szykuje się "powtórka z rozrywki" Producenci już ją uprzedzają, że od stycznia ceny w górę. Podobno już jest problem z pustakami (maxem) oraz wełną. Jak masz skąd -to bierz!!! -Taniej napewno nie będzie, a ryzyko, że zdrożeje -spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.12.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 mi osobiscie tez sie tak wydaje ze poki co firmy nie nadrobily na tyle produkcji by sie promocyjnie pozbywac z magazynow produktow jak masz pieniadze to kupuj a na pewno nie stracisz bo w sumie styczen juz za tydzien z kawalkiem wiec teraz do podwyzek juz z gorki a zima taka jak ta z poczatku 2006 ze snieg lezy do polowy kwietnia zdaza sie dosyc rzadko i nie sadze aby bylo to powodem do obnizek - bardziej do przetrzymania dluzej obecnych cen takze taniej raczej nie bedzie a drozej to i pewnie ze moze byc takze moim zdaniem mozna tylko stracic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts