Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegły kupować teraz czy po 2008?

Recommended Posts

Czy ktoś mi może wytłumaczyć (z braku czasu - niemowlę w domu) nie mogę się doczytać czy bardziej opłaca się kupować materiały budowlane teraz z 7% VATem czy po 2008r, kiedy to można będzie jakieś wydatki na budowę domu odliczyć.

I w końcu czy budując dom do 220 m2 będę płacić VAT 7 czy 22% w przyszłym roku. Czy to może lepiej zatrudnić firmę budowlaną czy jednak tym systemem gospodarczym nadal będzie 7%?

Ludzie pomóżcie, bo co chwila w Internecie sprzeczne wiadomości wyszukuję.

Niewiele się zmieni.

Jezeli będziesz Ty kupować materiały to płacisz 22% Vat a poźniej dostajesz zwrot. Tak samo będzie po 2007. A jeżeli buduje firma i ona kupuje materiały to teraz płaci 7% i póżniej gdy będzie to budynek objęty definicją budownictwa społecznego równiez będzie 7%. Ja akurat nie zdecydowałbym się na zakupy przez firmę - za duże pole do robienia mnie w bambuko.

• 6 months później...

musisz poszukac na forum - wiele juz o tym napisano

jest generalnie na stronach urzedow dostepny spis - okolo 10stron a4 w pdf-ie

cegly na pewno pod to podchodza

jesli chodzi o wzor dokumentow to tez znajdziesz je na stronach urzedow skarbowych

jest to z tego co pamietam formularz VZM-1bi i do tego jeszcze cos

wprawdzie sam do konca roku musze go zlozyc ale jeszcze mam chwilke na cos

innego przeznaczona wiec nie zaprzatam sobie tym glowy

podstawa jest pozwolenie na budowe i fakturki

i pozniej czeka sie max 6miesiecy na decyzje US i kolejne chyba 25 dni na wyplate

Ja bym brała teraz -znajoma z hurtowni budowlanej mówi ze szykuje się "powtórka z rozrywki" :( Producenci już ją uprzedzają, że od stycznia ceny w górę. Podobno już jest problem z pustakami (maxem) oraz wełną. Jak masz skąd -to bierz!!! -Taniej napewno nie będzie, a ryzyko, że zdrożeje -spore :-?

mi osobiscie tez sie tak wydaje ze poki co firmy nie nadrobily na tyle produkcji

by sie promocyjnie pozbywac z magazynow produktow :)

jak masz pieniadze to kupuj a na pewno nie stracisz bo w sumie styczen juz za tydzien z kawalkiem wiec teraz do podwyzek juz z gorki

a zima taka jak ta z poczatku 2006 ze snieg lezy do polowy kwietnia zdaza sie

dosyc rzadko i nie sadze aby bylo to powodem do obnizek - bardziej do przetrzymania dluzej obecnych cen

takze taniej raczej nie bedzie a drozej to i pewnie ze moze byc

takze moim zdaniem mozna tylko stracic